Veszélyes hobbi a spamvadászat

2009.04.30. 14:33

Több fenyegetést kaptak, személyesen is megkeresték a magyar spamwiki szerkesztőit a warezspammerek. Az NHH tehetetlen a netes maffiákkal szemben.

 

124 komment · 2 trackback

Címkék: spam warez spamwiki

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr831095752

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Greenr - A zöld objektív 2009.05.03. 23:23:36

Hogyan jussunk el a spam, Seres Mária, Jobbik, nácizmus témakörön keresztül az LMP-hez?!Most sokfélét össze fogok hordani, aggódásra nincs ok, még magam sem tudom hogyan, de szintetizáló áramköreim már hevesen égnek, mert látják, minden mindennel összefüg…

Trackback: Greenr - A zöld objektív 2009.05.03. 23:21:04

Hogyan jussunk el a spam, Seres Mária, Jobbik, nácizmus témakörön keresztül az LMP-hez?!Most sokfélét össze fogok hordani, aggódásra nincs ok, még magam sem tudom hogyan, de szintetizáló áramköreim már hevesen égnek, mert látják, minden mindennel összefüg…

Pingback: SJ » Veszélyes hobbi a spamvadászat 2009.05.03. 15:06:11

[...]Tamás írása, amelyet jól megkommentelt több a témához konyító, és - ahogy az lenni szokott - kevésbé[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kamatra cserélt szerelem 2009.05.03. 01:52:13

A pletyka még ennél is gyorsabban terjed szerintem.

prometheus_X 2009.05.03. 05:50:50

500e Ft maximális büntetés? Válság van, f*om, határ a csillagos ég, spammerek esetében ennek az összegnek alsó határnak illene lennie!

Spiritmonger 2009.05.03. 06:09:49

nem tudom, biztos komoly probléma lehet a spamekkel valahol, valakiknek, valamikor

de ki a faszt érdekelnek, semmit sem csinálnak, ártalmatlan az összes

nagyon jó módszer az, hogy az ember csak ismerős mélcímről jövő üzenetet nyit meg, illetve, ha olyan mélt regisztrál, ami saját doménen van

naponta kapok 100-200 db spamet
és?
nem dől össze a világ, nem veszek ezek miatt se teljesítménynövelő tuningot, se 2 hetes karmesteri képzést, se farokhosszabbítót, és fizetős sms-t se küldök, és alapvetően kurvára nem érdekelnek az ilyen levelek, még annyira sem, hogy háborogjak miattuk

qrva érdekes módon leszarom az egészet
ha valakinek ez a hobbija, hogy ilyet küld, csinálja

kárt ugyanis önmagában nem okoz, közvetve se igazán

a sávszélességet nem szűkíti, bárki bármit is állít, ugyanis ahhoz olyan mennyiség kellene, amiről az összes spammer is csak álmodni mer bátrabb napjain, pedig sok állat ezt mondja

időt nem vesz el, ugyanis reggel, amikor az ember törlésre kijelöli a méleket, ezeket is törli

van spamszűrő is, lehet konfigurálni és használni

de a legjobb az, hogy egy spammer csak annyira bűnös, mint az a bolti eladó, aki elad egy evőeszköz-készletet valakinek, aki e készlet egy tagjával leszúrja a szomszédját

a spam tipikus esete a vihar a biliben jelenségnek, túl van dimenzionálva, a reakció is rá

cuebler 2009.05.03. 06:26:20

@Spiritmonger: ebben egyetértünk. szerintem ennyiből büntethetőek lennének az ingyenes hirdetési újságok készítői (spammerek?) és a terjesztői (szolgáltatók?) megjegyzem, utóbbiak közül soknak a megélhetése szempontjából fontos ez a tevékenység, de ez már nagyon off...

azt pedig, hogy igénybe veszem-e a reklámozott szolgáltatást, úgyis én döntöm el. cselekvőképes, felnőtt állampolgárként képes vagyok rá. mondjuk ugyanez az átlag amerikai polgárról... háááát... :-)

hkalman 2009.05.03. 06:49:19

@Spiritmonger:
Nincs igazad, igenis kart okoznak, okozhatnak a keretlen levelek. Ha tul sok jon esetleg elvesz koztuk egy fontos level vagy epp miattuk telik be egy postafiok. A szervereket szinten terheli a sok keretlen level szurese, es folosleges adatforgalmat is general.

Ha meg napi 200-at kapsz akkor keress masik redszergazdat :)

@cuebler:
Igen, a papir alaput is ideje lenne komolyabban buntetni (most is buntetik, csak ki kell írni a postaládádra, hogy reklámot ne).

pancel 2009.05.03. 06:50:34

@Spiritmonger: Nincs igazad apukám, a spam igen komoly gondot tud okozni, bár nem nálad, hanem a szolgáltatódnál (és így közvetve nálad is).
Konkrétan arról van szó, hogy abból a spam-ből, amiből Te csak egy példányt kapsz, abból a szolgáltatód mail szervere százezres nagyságrendben (sőt, előfordul a milliós nagyságrend is néha) kap napi szinten, és ami a legrosszabb: szabálytalan hullámokban.
Ennek eredménye a levelezés lassulása vagy leállása, kritikus esetben a küldött nem spam levelek visszapattanása lehet a szolgáltatód szerveréről.
Bár ez kicsit elrugaszkodottnak tűnhet -viszont tény-, hogy így havi szinten az Internet előfizetésed 5-10%-a is elmehet arra, hogy a szolgáltatód által bérelt Internet sávszélességet ez a levélszemét lenyelje (mert ugye tudjuk: a szolgáltató is bérli a sávszélt, neki csak annyi hálózata van, ami a szerverei és a felhasználói közt van), plusz a folyamatosan frissítésre szoruló Spamszűrő alkalmazások (ami szolgáltatói szinten nem két Forint), illetve a levélszemetek által szétbarmolt levelezőszerverek karbantartása (ez utóbbi nagyon sok munkaórát fogyaszt el, ugyanis rengeteg levél ragad be úgy a fiókba, hogy azt csak a helpdesk tudja kiszedni, a felhasználó megkeresése után).

Így már más a leányzó fekvése, ha kiszámolod, nem kevés pénzt húznak ki éves szinten a zsebedből, ha jobban utánaszámolsz, éves szinten tizenezres tétel/magán előfizető.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.03. 06:59:05

A spam szűrő nem egyszer fontos leveleket is kidob, azaz folyamatosan olvasni kellene azt a mappát is... Feltételezem a freemailnek ezért tarthat többek között 4-5 napba, míg kézbesít egy mailt. A posta gyorsabb! Nem az otthoni felhasználónak lesz kára ebből, aki Mancikától vár levelet, meg pár barátjától és hetente 2x megnézi a termést.Aztán okoznak más, nagyobb kárt is ezek a cégek - ill. szolgáltatóik -, de nem ecsetelem, mert akkor úgyis hamar a lomtárba kerül ez a cikk is.Aki tudja, az úgyis érti, aki meg nem, az úgyis csak belepampogna.

Orsós Magnetofon 2009.05.03. 07:13:58

Az úgynevezett "ravatalos mondat" mindig bejön.

lamed 2009.05.03. 07:34:35

Én azt nem értem, hogy van olyan balfasz, aki spamben reklámozott árut vásárol? Ráadásul nagy értékű ingatlant?? Nálam ez abszolút kizáró ok. Ha véletlenül egy spam meg is ússza azonnali törlés nélkül, a benne reklámozott árut biztos, hogy nem fogom vásárolni, már csak a spam miatt is.

Delakin 2009.05.03. 08:00:07

Ha nem működne nem küldenék őket...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.03. 08:01:50

A spamnek nem az az értelme, hogy valaki is megveszi a tablettát vagy bármit, hanem pl. hogy a buta, újdonsült weboldal tulajdonost meggyőzzék, neki érdemes fizetni ilyen szolgáltatásért. Lehet, hogy csak egyszer húzzák be, de az is valami. Aztán bizonyára van még pár olyan tényező, ami úgy hoz hasznot a küldőnek, hogy a bevétel nem a levél sikerességéből származik neki, hanem pont abból, hogy sikerült kiküldenie. A warezek spamjeinél meg ugye nem kérdés, hogy mi is a probléma.

Delakin 2009.05.03. 08:12:51

Dehogyiinem, amerikában már-már népegészségügyi probléma a sok bizonytalan forrásból rendelt viagra, meg valium. Valamikor az indexen is volt egy cikk róla.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.03. 08:20:16

@Delakin: De azért nálunk nem hiszem, hogy annyit vennének. Itt máshogy jön a lé belőle.

Közöd?? (törölt) 2009.05.03. 08:23:21

jómagyar módi a névtelen feljelentés halhatatlan:-) ezt érdemes lenne perelnie a fennlévő cégeknek biztosan nyernének, elvégre egy teljesen ismeretlen és azonosíthatatlan szerző irogat róluk bizonyíthatatlan dolgokat, aki még lehet pénzt is kaphat ezért. nem véletlen a bombagyáros kapcsolat sem, ott fordulnak elő hasonló 0 tiszteséggel rendelkező emberek.

Secnir 2009.05.03. 08:25:45

500e HUF nem visszatartó erő?
dehogynem.
csak minden olyan héten ki kell róni, amikor bejelentés érkezik a spamről...

falatkenyér 2009.05.03. 08:26:08

Engem kifejezetten idegesítenek a spamek,ráadásul sokszor azt sem tudom mit akar reklámozni.akkor meg mi a f.a.sznak küldözgetik?

Delakin 2009.05.03. 08:29:01

@espadazo: igen ez igaz. Mondjuk annak amit én kapok csak kis része a magyar spam, az általában warez, amit nem kell magyarázni. Viszont küldöldön tényleg jól mehetnek a gyógyszerek, replikák, meg kukinövelők, mert lankadatlanul özönlenek a reklámjaik.

átlagos felhasználó · http://gumikutya.blog.hu 2009.05.03. 08:29:56

gmailt használok, sose volt gondom a spamekkel...

a sok béna júzer miatt van az, hogy ez egy probléma!

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.03. 08:30:08

Mi minősül spam-nek? Pl. mi a helyzet azon hírlevelekkel, amikre visszaigazolás nélkül fel lehet iratkozni? Valaki beírja az én címem - hogy véletlenül, vagy "szórakozásból", az most mindegy - én meg kapom a számomra érdektelen szemetet. Ez pl. spam vagy nem?
Mi a helyzet az ingyenesnek mondott levelezőrendszerek által ránkkényszerített reklámlevél fogadással?

csarlee 2009.05.03. 08:30:56

A spam igen is súlyos történet! Pancelnak teljesen igaza van, az ISP-nek komoly pénzbe kerül a spam elleni védekezés, ugyanis a spamfilternek komoly vas kell. Ja, és nem beszélve a felesleges munkaórákról amivel a spamfiltereket konfigoljuk.
Egyébként a spam elleni legjobb védekezés a számítógép elé ülő user képzése! Spammet küldeni nem nehéz és marha olcsó is mivel egy szélessávú nettel óránként milliószámra lehet küldeni. Viszont ha a filtereken átjutó szarról a user már ránézésre tudja,hogy ez kuka akkor nem lesz értelme elküldeni a spammernek. Ergo amíg van aki megnyitja addig mindig küldeni fogják...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.03. 08:31:09

@Secnir: ...-lene és nem minden héten, hanem minden bejelentés után.

omaster 2009.05.03. 08:33:28

b...meg, már megint összekeverik amerikát m.o.al!!! nem kell mindenben utánoznunk őket. ez a névtelen szerző se meri vállalni a tetteiért a felelősséget, nem csodálnám ha egyszer egy híd alatt találnának egy ismeretlen hullát:) ha meg béna a rendszergazdád akkor rugd ki, van helyette elég jelentkező, legközelebb megtanulja, hogy kell(ene) beállítani a spamszüröt céges mailserveren:) a juzerek meg senkit nem érdekelnek:)

lamed 2009.05.03. 08:35:31

@espadazo:
De a spamet megrendelő valószínűleg hiszi, hogy ennek hatására venni fogják a termékét, különben nem rendelne spamet. Biztos mutatnak neki jóféle statisztikákat a sikerességről. Miközben persze 1000 ismerőséből 1000 negatívan nyilatkozik a spamről, a megrendelő a saját tapasztalatai ellenére is hisz a spam hatékonyságában.

nem-igen 2009.05.03. 08:49:40

@Spiritmonger: kapsz 100-200db spamet egy nap és nem érdekel?

- Az sem érdekel, hogy lassú az internet ugye?
a levelek 90% feletti aránya ugye spam, márpedig nem kicsit viszi a sávszélességed, na meg, amikor küldesz egy levelet, akkor sorbaáll a több száz spam mögött

- Az sem érdekel, ha kevésbé stabil emiatt a net ugye?
a rengeteg spam nem egyszer képes teljesen eldugítani kisebb levelező szervereket, akik a terhelés hatására összeomlanak, esetleg elveszítenek pár levelet, köztük a Tiedet

- Az sem érdekel, ha drágább minden emiatt?
Tudod, cégek nem napi 1-2 száz darab spammet szoktak kapni, hanem százezres nagyságrendben mérhető mennyiséget, ami ellen már nem árt védeketzni. A védekezésnek természetesen költségei vannak (hardver, szoftver, emberi munka, stb). Szerinted ezeket a költségeket ki fizeti meg? Elárulom... Minden cipőn, minden kanál joghurton, minden olajcserén ott van a 2-3-5-10... HUF, ami költséget a spam elleni védekezés jelent 1-1 cégnek.


Ez a tipikus hozzáállás, engem nem érdekel a spam (ennek egy tirpákabb változata, hogy engem az sem érdekel, ha valaki spambotként használja a gépem), mert engem nem zavar az a 100db email naponta...

Critmiss 2009.05.03. 09:07:06

2003-ban a Yahoo meghirdette az anti-spam day-t, ami akkor be is indult, de az utóbbi években én nem hallottam erről. Pedig szerintem már Live Act szinten kellene tartania a dolognak. Fontos lenne, hogy folytatódjon és erősödjön a dolog, mert szerintem is a userekkel kellene megértetni a probléma fontosságát.

omaster 2009.05.03. 09:07:55

hjaa, még egy kérdés. oldalakon elhelyezett különböző ugráló meg villogó hirdetések nem spammek? mert én ugyan nem kértem, és miattuk lassan is töltődik be az oldal, függetlenül az én sávszélemtől. akkor most vinnyogjak én is?? meg mikor el akarok olvasni egy cikket, egy hirdetési oldalon keresztül jutok el oda(pl. index) ehh, sok ingyenélő rendszergazda, kicsit dolgozni kell már egyből vinnyognak:)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.03. 09:17:39

@lamed: Konkrét történet: x cégadatbázisgyűjtő cég felhívta a vállalkozót, hogy 60 ezerért kirakják a reklámját. Vállalkozó szemfülesen rákérdez a látogatottságra. Telefonos kislány aszongya:"Jajj, éppen szerencséje van uram, mert véletlenül pont itt van a rendszergazda! Sanyi! Mennyi a látogatottságunk naponta? ....
Sanyihang bemondja:"Pont most néztem, egymilliókétszáz"
Üzletkötő csajszi:"Hallja? Egymilliókétszáz."
És a muki megrendelte és kifizette. Nekem volt egy hasonló cégnél bannerem, amit csak úgy kirakott az egyik alkalmazott. Hetente 1 ! (egy) találat jött róla...
Na, ezt csak ahhoz,hogy milyen statisztikák alapján fizetnek egyesek.

Yakk 2009.05.03. 09:24:20

Valahol olvastam, hogy kb 10000 spamből 1 megrendelésre számíthat az így hirdető ember. Elég rossz arány, de úgy tűnik ez még mindig megéri nekik. Ha senki nem venne, talán abbahagynák. Mivel önmagáért nem működne a rendszer.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.05.03. 09:31:21

Tény: a direkt marketing a leghatékonyabb értékesítési módszer. Szűrt célcsoportot keresünk meg, és nekil közvetlenül az arcukba (postaládájukba) mondjuk a szövegünket, majd felhíjuk, majd megint írunk nekik stb.

Ennek kiterjesztése a spammelés. Annyiban mindenképpen, hogy olyan kap "üzenetet", aki nem kérte (mert valaki úgy gondolta, hogy majd érdekli). Az összevadászott adatbázisok meg segítik a terjesztést, csak éppen a jóval nagyobb tömeg miatt relatíve rosszabb "találati arány" is jövedelmező lehet.

A DM fejenkénti költsége alapvetően magas (ld: Reader's Digest, rengeteg papír, műanyag autókulcs stb). Viszont a jó célzás bőven visszahozza az árát.

Szóval fuj spam, hajrá DM.

lamed 2009.05.03. 09:33:45

@Yakk: Szerintem ez az arány elképesztően jó lenne (mármint a hirdetőknek és spamelőknek) ha igaz lenne. De messze nem igaz, különösen nem Mo-on. Ilyen számokkal csak maguk a spammerek tévesztik meg az áldozataikat.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 09:35:39

a spamek mellett, ha már a bannerekről is beszélünk, akkor azért említsük már meg, hogy valóban rablás, amit el akarnak kérni a mára már minden szinten elavult reklámozási módért. Sehol sem lehet kattintás alapúan fizetni, sehol sincs statisztika arra, hogy mekkora az átkattintás. Napi több 10ezer forintért, vagy a wiw-en akár napi 50-100ezerért hirdetni? Olyanoknak, akik vagy meg sem nézik, vagy nem is érdekli őket, vagy eleve tiltják a reklámokat.

A másik kedvencem a hosszú flads animációk, amiket elvárnák, hogy végignézzen az ember, mert az első 20mp-ből még semmi sem derül ki.

zeee 2009.05.03. 09:38:04

@hkalman:

Marhaság. Engem nem zavarnak a sam-ek. Naponta jön kb. 150.
A spamszűrő úgy ban konfigurálva, hogy alapból minden spam, kivéve akikkel kapcsolatban állok. A probléma álprobléma.

zeee 2009.05.03. 09:40:55

@hkalman:

Kálmán,
én saját magam rendszergazdája vagyok. A védelem úgy van beállítva, hogy azonnal, vagy 3 nap után törli a spamként kezelt leveleket. Semmilyen kárt nem okozott eddig ezzel senki. A tartalmuk nem érdekel, szerintem másokat sem.

zeee 2009.05.03. 09:43:34

@pancel:

Majd ezt a szöveget akkor értékelem, ha a szolgáltatók bónuszálni fogják a kevesebb spamet kapó felhasználókat. Addig pure duma.

zeee 2009.05.03. 09:51:29

@lamed:

Egyszer folytattam spam kampányt. Egyébként nonprofit szolgáltatást, de célzott, minőségi adatbázisból. 100ezer eMailt küldtünk ki, amiből 8 érdeklődő lett, 2 hasznos. Ezek egyedi címzések, megszólítások voltak, tehát nem is a klasszikus értelemben vett spam. Szóval a spammelőknek jó szórakozást és jó pisikása főzést kívánok a homokozóban.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.03. 09:52:58

@tderi: Na, akkor minimum szorozd meg magad annyival, ahány internet előfizetés van és gondold el, hogy annyival gyorsabb/olcsóbb lenne a neted. Habár magyarra persze elég jellemző, hogy a saját baján kívül más nem érdekli. De majd ha neked lesz gondod, nehogy reklamálj!
Az a szerencse, hogy még van pár ember, aki be mer vállalni az ilyen fenyegetős, elszállt cégekkel szemben bármit is.
Egyébként én általában minden kéretlen levélre küldök egy válasz reklámot. A legaktívabb cég 10 perc múlva megfenyegetett, hogy fel leszek jelentve és egyéb módszerekkel is kellemetlenségeket fognak okozni.

asdf 2009.05.03. 09:54:30

Egyreszt fel kene emelni azt a nevetseges fel millat 5 milliora.
Masreszt az NHH-nak is egy "kicsit" jobban kene foglalkoznia a dologgal, januar elejen 7 bejelentest adtam fel, ebbol 3-ra kaptam hatarozatot, marcius elejen 3 bejelentest tettem, ebbol meg egyre sem reagaltak.
Harmadreszt pedig a teljesen egyertelmuen warezhez tartozo emeltdijas szamokat az elso bejelentes utan AZONNAL, AZNAP letiltani hatosagilag a szolgaltatonal (aki ugye ebben amugy erosen ellenerdekelt, mert milliardos biznisz evente ez az emeltdijas szarsag, de olyan jogszabalyt kell csinalni, hogy ne legyen modja ellenkezni, nem letiltani). Tehat az osszes oda meno sms szepen pattanjon vissza penzlevonas nelkul.

offtopic 2009.05.03. 09:59:26

A herminabau nem csak elektronikusan szemetel, hanem zuglót is teríti a papír alapú szórólapjaival és ezért sem büntették még meg. Pedig a Róna utca rendszeresen tele van a szemetükkel.

moncayo 2009.05.03. 10:11:31

Az emelt díjas sms spam tulajdonosa rém egyszerűen kideríthető. Csak fel kell hívni bármelyik mobilcég ügyfélszolgálatát, s meg kell kérdezni, hogy kié az emelt szám. S már meg van az egyik tettes. Ha azt mondaná, hogy nem ő küldi, hanem valamelyik ügyfele, akkor csak meg kell kérdezni, hogy kié az adott számhoz tartozó un. prefix, tehát az üzenet, amit el kell küldeni. Nem mondhatja, hogy nem tudja kié (az spammel + illegális tartalom), hiszen, akkor a mobilcégek szabályzata szerint ő lenne a felelős az illegális tartalomért, különben is egy sima APEH vizsgálat kideritené, hogy hová megy a mobilcégektől kapott pénz. Hát ilyen egyszerű. Lenne. De az NHH-nál is gondolom csupa eszetlen ajándékállásos delikvens üldögél jópénzért.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 10:16:37

@moncayo: az nem úgy megy, hogy megkérded és ő már mondja is. Csak hatóság kérheti ki, ők kb. 2 hónap múlva válaszolnak két sorban, hogy nem tudják, vagy xy, akit megkeresve elmondja, hogy alvállalkozóknak adta ki, aki elérhetetlen.

qwe123asd123 2009.05.03. 10:18:28

Édes Istenem nem értem azon emberek felfogását aki az mondja, hogy leszarom a spamet! Ennyi erővel odamegyek az ajtód elé borítók annyi szemetet, hogy ki keljen reggel ásnod magad belőle remélem azt is leszarjátok majd.

Igen is a spam probléma és nem kicsi, bár látom vannak akik ezt nem értik, és olyanokkal jönnek, hogy jaj dolgoznia kell a rendszergazdának és már sír is. Aki annyira kardoskodik itt, hogy leszarom a spamet, csak nem maga is ebből él?

A spam igenis kárt okoz, számszerűsíthető és jelentős gazdasági kárt. Nem pitikének otthon hanem a cégeknek. De még pitikének is mert ha törölni akarja őket akkor időt áldoz rá, és mint a mondás tartja az idő igenis pénz.

Abból belegondoltak már a leszarom emberek, hogy ha van egy cég kb 1000 postafiók, amire napi rendszerességgel érkezik 200 spam az azt jelenti, hogy naponta 200k levél ömlik rá a mail gateway gépre fölöslegesen. Ez ugye óránként 8333 levél percenként 138 másodpercenként 2,3. Ez az elosztás persze nem ilyen szép szétterülő, hanem esetleg néhány perc alatt esik be 2000. Ez már szépen megterheli a vasat. Elvégre 1000 postafiókra nem fog senki fenntartani clusterbe szervezet gépeket, mikor egyetlen gépen is elfér kényelmesen ennyi postafiók.

A spam szűrésről meg annyit, hogy ha szigorúan szűrsz elveszhetnek fontos levele is. Ez egy cég esetében had nem fejtsem ki mennyi kárt eredményezhet. Ha túl gyenge akkor átszivárognak spamek. Másrészt ennyi (200k) levél (spam) szűrése, nem kis meló a gép számára. Nem beszélve arról a tényről, hogy ezek a levél, útválasztók tömkelegein kell tovább haladjanak és azok kapacitását is csökkentik, terheltségüket növelik, így élettartamukat is rövidítik...

Arról nem is beszélve, hogy a tipikus magyar warez spamek, gusztustalan szövegezéssel jöttek. Mit értek ez alatt például:
"
Szia!

Évi vagyok tudod akivel, tegnap taliztál olyan helyes voltál. Találkozhatnák jövő héten is esetleg, elmehetnénk egy moziba....
...
puszil Évi
...
"
Tehát nem reklámként köszönt be a levél, mint a viagrás és egyéb cuccok hanem mintha valaki egy személyes üzenetet küldőt volna. Magyarázd meg a feleségednek, barátnődnek akinek fogalma sincsen arról, hogy spam meg mifene, hogy ki is az az Évi...

Amúgy ha a spam annyira de annyira ártatlan sőt tők kis cuki dolog, mint itt egyesek sugallják, akkor USA-ban miért is bűncselekmény, amiért súlyos éveket lehet kapni.

A spamer nem más mint egy utolsó bűnöző, mint egy tolvaja, betörő, garázda, rabló, és a börtönökben a helye ez a véleményem és nem csak nekem, hanem a felvilágosult világban a többségnek (nem 50% +1 sokkal nagyobb többségnek) is.

Tessék nyugodtan védeni a bűnözőket, a betörőket, a zsebtolvajokat, a sikkasztókat, csalókat, rablókat is mert ha a spamerek fasza csávók akkor ők is azok.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 10:19:00

vagy az egész sms aggregátor szolgáltatást kiadják egy offshore cégnek, aztán lehet őket keresgetni... ezért volt, hogy a cfm-et csak géppisztolyos kommandóval lehetett lekapcsolni, mert a szokásos hatósági fellépést ellehetetlenitették.

blr 2009.05.03. 10:23:48

@tderi:
"A probléma álprobléma."
"Semmilyen kárt nem okozott eddig ezzel senki."

Na, akkor számoljunk (kerekítve):
Végy egy céget, mondjuk 50 alkalmazottal, aki kap (munka)napi átlag 200 spamet, ez évi mondjuk 240 munkanappal számolva 2,4 millió levél. Ha átlagosan 2 KB egy levél, ez 4,8 GB/év.
Vegyünk egy 2 Mb/s-es bérelt vonalat (feletsd el normális cégeknél az ADSL-t, kábelnetet stb.) A 4,8 GB átmegy rajta 19200 s, vagyik 5 óra 20 perc alatt. Ez a 240×8=1920 munkaóra 2,8 ezreléke.

Ebből egyszerűen kiszámolható, hogy minden a netért fizetett 1000 Ft-ból 2,8 Ft-ot a spamért fizetsz.

Erre még rájön a mailszerver terhelése, ami egy nagyobb cégnél már igen jelentős lehet. Ha a levelek teljes méretéből mondjuk 20% a spam, akkor a mailszerverre költött minden ötödik forintot a spamre áldozol.

Ja, és hiába a spamszűrő: levelet a mailszerver "önhatalmúlag" nem törölhet, mert "valódi" levél is áldozatul eshet, ami pedig sokkal többe kerülhet.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 10:29:10

@blr: faszság, át kell állni gmail-re vagy más cloud-ra, és nem sajátot fenntartani. Köss 3 különböző adsl-t az irodába, ebből kettő biztonsági, ha az első elmenne valami miatt. Még most is töredékénél jársz a bérlet vonalnak, és a spam sem téged terhel.

De tőlem költsétek csak a pénzt feleslegesen...

Jegkoko 2009.05.03. 10:34:11

@tranq: Jézusom, hogy lehet akkora nagy marhaságot mondani. A porszívó ügynökösdinek igazábol sose volt túl sok értelme mivel sok ember alapból eklüldi az ilyen féreg patkány embert aki becsönget hozzá.Onnan tudom, hogy én is csináltam vagy 2 hétig, de szerencsére abbahagytam, mert nekem nem ment ez a gerinctelen átgázolok mindenkin stílus. De sajnos sok ember legtöbbször idősek bedölnek az ügynöknek és aláírják a szerződést vagy megveszik amit árúl

moncayo 2009.05.03. 10:34:20

@dave: Kedves Dave, de úgy megy. Próbáld ki, nézz ki a neten egy emelt díjas számot és hívd fel a T-Mobile ügyfélszolgálatát, s mond meg, hogy kiváncsi vagy a szám tulajdonosára. 90/-91-es szám esetén ezt kötelező kiadniuk és ki is adják.
Sőt megmondják az üzemeltető cég ügyfélszolgálati (normál díjas) számát is.

Meridian74 2009.05.03. 10:34:22

Egyet nem értek. Óriási a felháborodás minden pici kis kéretlen levélre... de akkor is nagy a méltatlankodás, ha ép valaki nem jut valamilyen információhoz (a mai világban ez meg különösen fontos amúgy).

Nekem '99 óta van meg egy freemail-es (akkor még c3.hu-s) mailcímem, mégsem volt soha problémám azzal hogy jött - és jönni fog pár olyan levél amit "nem "ismerős" küldött. Időnként több időnként meg kevesebb - ez változó, pedig ezt a címet használom mindenféle regisztrációra, ingyenes nyereményjátékokra, meg forumokra is. Rajtam még 2 Ft-ot nem kerestek a SPAM-erek, amit nekem küldtek, az nekik csak kidobott pénz. Miután nem reagálok soha spam levélre, mégha érdekes dolog is van benne (inkább megnézem külön a dolgot), így időről-időre megcsappannak a spamek is.

A beérkezett spam-ek meg vagy egy egyszerű szűrőn végzik, vagy én nyomok rajta DEL gombot. Másnak nem műxik ez a dolog?

GitFun 2009.05.03. 10:34:28

A "nagy mobilszolgáltatók" ráadásul pofátlan módon simán kiadják az adatainkat, hiába kérjük pl. szerződés kötéskor, hogy azok ne legyenek nyilvánosak.

qwe123asd123 2009.05.03. 10:35:18

@dave:

Egy cégnél ahol tételezzük fel megfordulnak nem nyilvános adatok. Cégtitok, stb... azt rá mered engedni a gmail-re?

A gmail nagyon jó arra, hogy magánlevelezését ott tartsa az ember, jó arra hogy esetleg egy civil szervezett ott tartsa a leveleit, még a Jóska Sára Klára bt-nek, kft-nek is elmegy. De komolyabb cég nem használhat saját jól felfogott érdekében gmail-t. Az ott tárolt adatok, biztonsága és harmadik fél általi hozzáférhetetlensége enyhén szólva is problémás.

blr 2009.05.03. 10:38:24

@dave:
Egyrészt, a példa nem a sajátom volt. (Én a mailszervert a bérelt vonalon kívül tartom, a spamek is csak ott tárolódnak.)
Másrészt, nem feltétlenül engedheti meg egy cég, hogy a leveleit egy amerikai cégre bízza.
Harmadrészt, szerencséd, hogy soha nem volt szükséged olyan helyen netre, ahol nincs ADSL, kábelnet stb. Arról nem is beszélve, hogy az irodámban pl. lehetne ADSL, a mostani bérelt vonal árának töredékéért, csak egyrészt a kimenő sávszél a béka segge alatt van, másrészt ismervén a mai átlag ADSL/kábel/stb. szolgáltatókat, inkább a bérelt vonal. (Az elmúlt 6 évben 3 komoly kiesésünk volt az előre egyeztetett karbantartások kivételével, ebből kétszer a szolgáltató előbb hívott fel, hogy bocsi, gond van, mint hogy valaki az irodából rámszólt volna, hogy nincs net.)
Ja, három normális sebességű ADSL, mindegyiken fix IP-vel sem olcsó játék, arról nem is beszélve, hogy milyen szép megoldás is lenne ha pl. az itthoni router a VPN megszakadásakor elkezdene próbálkozni, hogy akkor most melyik IP is él...

qwe123asd123 2009.05.03. 10:40:11

@Meridian74:

De működik, de nem napi 200k spam esetén 1000 fiókban. Nem munkahelyi céges levélcímeknél. Másrészt minden DEL nyomás a te életedből vesz el időt, az idő pénz ergo vesztesz pénzt. Ezenkívül sok más ember is komoly összegeket veszít, pl. ISP, a levelezés szolgáltatód (ebben az esetben a freemail)

Mondom gondold át a dolgok, ha mindennap egy szemétkupacon keresztül kéne kiásnod magad a lakásból? Az hogy érintene, mert a spam az a szemétkupac, még ha csak virtuális is.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 10:40:47

@qwe123asd123: mekkora cégről beszélünk? legyen mondjuk 20 fő. Abból azért van Mancika a titkárnő, meg Józsi a fuvaros, azoknak ne a céges szerveren legyen a mail-je. Marad 2-3 céges mail cim, amit azért el fog birni.

no mail, no problem 2009.05.03. 10:41:09

@tderi: ez a hozzászólásod is önmagában is baromság, de ettől világosodtam meg végleg, hogy neked sincs lövésed az egész problémakörröl. nem baj, mert azt látom, hogy némely szolgáltatók sem értik igazán, szóval ezt miért pont egy júzertől kellene elvárni?

mindig szerettem azokat a kurva okos embereket, akiknek van egy gépük egyetlen programmal, vagy saját "szerverükön" kezelik a saját postájukat, aztán ebből általánosítva bátran lehülyéznek bárkit, akik minimum 3 nagyságrenddel nagyobb méretekben gondolkoznak, dolgoznak, szereznek tapasztalatokat, sőt el tudnak képzelni ennél is sokkal, de sokkal nagyobb rendszereket, és az alapján mondják, hogy igen, vannak problémák.

Dave_hu (törölt) 2009.05.03. 10:42:23

@blr: nem az irodában kell tartani a szervert, ott csak "netezni" lehessen. Szerver meg a szerverterembe való.

blr 2009.05.03. 10:46:32

@dave:
"Abból azért van Mancika a titkárnő, meg Józsi a fuvaros, azoknak ne a céges szerveren legyen a mail-je."

Ja, megnézném, amikor egy multinál Mancika egy neki fenntartott ADSL kapcsolaton levelezik egy freemailes fiókkal, csak a többieknek kell n db proxyn keresztül dolgozniuk...

Meridian74 2009.05.03. 10:48:18

@qwe123asd123: A real szemétkupac kifejezetten környezetszennyező. Míg a spamek küldése és kezelése egy kicsit az, mivel persze ehhez is kell némi energia a létrehozásukra küldésükre és kezelésükre, de sokkal kevesebb, mintha erdőt vágnának ki, papírt készítenének belőle, festékkel szórnák tele, és kipostáznák, majd elégetnék... mármpedig reklám volt és mindig is lesz és inkább ilyen formában legyen a reklám mint az ajtó elé borított papírkupac.

Nekem napi max 5 perc a spamek eltüntetése, de néha kevesebb. Szolgáltató oldalról persze több meló, de erre van a rendszergazda tartav aki amúgy ellustulna, semmit nem csnálna egész nap. Így meg lehetősége van kicsit fejlődni, tudádát csiszolni, és legalább melózik is egy keveset a pénzéért.

no mail, no problem 2009.05.03. 10:51:52

@dave: "azoknak ne a céges szerveren legyen a mail-je"

aztán meg hisztizünk, hogy az alkalmazott munkaidőben munkavégzés helyett internetezik, és majd blokkoltatjuk a rendszergazdával az ingyenes levelező oldalakat is.

de látom, te is csak atomi méretekben gondolkozol. a "céges szerver" meg sokszor nem a spájzban áll a polcon, hanem egy szolgáltatónál, amelyik akár ezer, tízezer céges szervert hosztol.

az igazi probléma a nagyobb dimenziókban kezdődik. több, mint egy milliárd ember csatlakozik a netre, jó reggelt kívánok.

nothing.at.all (törölt) 2009.05.03. 10:53:50

olyankor mivan, ha én adtam meg az e-mail címem, de leiratkozni nem lehet.
a spam végén ott van, hogy ide kattintva leiratkozhat, de nem lehet kattintani sehova.
gondolom "véletlen" hiba. :D már jópár e-mail küldtek így.

no mail, no problem 2009.05.03. 11:02:24

@dave: gmail-es javaslatodnak biztos hangosan fog tapsolni minden olyan cég, amelyik 2-3000 (vagy 2-300.000) alkalmazottal bír, fontos belső levelezés, a csoportmunka szolgáltatás. Sőt, pk minden bizonnal a gmailen kívánják tárolni (szinte letörölhetetnül) azokat az attacsolt belső dokumentumokat, amelyek kikerülésért bárkit hajlandók szénné perelni.

blr 2009.05.03. 11:13:19

@dave:
"Szerver meg a szerverterembe való."
Én is tartok egy külön szobát, ahol a szerverek vannak. Tehát a szerverteremben tartom :)

Próbálj meg elszakadni a mai általános magyar mentalitástól, amibe még bőven belefér, hogy cégek cégnév@szolgáltató.hu mail-címeket használnak, és netkapcsolatnak jó a notebookba dugott 3G-kártya.

Gondolkozz pár tíz-százezres cég IT vezetőinek fejével gondolkodni. Ott nem megy, hogy berakom a szervert a BIX mellé egy "szerverterembe", aztán ha éppen félrenyúlnak a rendőrök egy házkutatásnál, akkor milliárdokat érő információk kerülnek ki a kezedből egy szempillantás alatt.

(Én azokat sem értem, akik többszázezer forintot fizetnek ki egy webes fejlesztésért, aztán a cuccot felrakják a Pistike Bt. hosting-gépére, mert az olcsó.)

no mail, no problem 2009.05.03. 11:16:28

@nothing.at.all:

ez a spam kibaszott nagy problémája. az is megkapja aki nem akarja, akit zavar, senkinek esélye sincs tőle megszabadulni. nem tudsz hatékonyan fellépni ellene, aki tiltakozik, azt leugatják az olyan tudósok, mint a spiritmonger, meg a tderi, meg a dave, aki képes belőle hasznot húzni tevőlegesen támogatja (pl vodafone), a törvényes korlátokat ellenőrizni hivatott hatóság leszarja. sőt, amikor a társasházban vettem a bátorságot, hogy kiragasszam a "nem kérek reklámot" matricát, akkor egyesek ezen annyira felháborodtak, hogy az én postládamba ürítették a sajátjukat. bezzeg, ha egy hajléktalan szemetel, vagy hozzáér a társaház kilincséhez, az globális probléma, azokat basszák ki a városból is, de ha egy "vállalkozó" teleszarja a postaládád, az autód szélvédőjét, akkor az emberek fele rögtön közli, hogy ez álprobléma, és az a barom, akit ez zavar.

tin_opener 2009.05.03. 11:44:47

Megjegyzés ide:

blr 2009.05.03. 10:23:48

Ehhez:

"... A 4,8 GB átmegy rajta 19200 s, vagyik 5 óra 20 perc alatt. Ez a 240×8=1920 munkaóra 2,8 ezreléke.

Ebből egyszerűen kiszámolható, hogy minden a netért fizetett 1000 Ft-ból 2,8 Ft-ot a spamért fizetsz."

Megjegyzésem:

Az okfejtésed erősen sántít.
Legyen u.i. a bérelt vonalad olyan gyors, hogy átlagosan idejének 85%-ában üresjáratban leledzik.
Ekkor a fenntartási költségének 85%-át szerinted a "semmiért", ( azaz feleslegesen ) fizeted ?
Ebből következne az, hogy elegendő számodra egy ötöde ilyen gyors bérelt vonal is, hogy javuljon az Internet-kapcsolatod kihasználtsága ?
Ugye ezt (sem) gondolod komolyan ?

Eszerint - szerintem - neked a Spam nem okoz extra átviteli költséget. És a tárolási költsége is a
mai HDD árak mellett elhanyagolható.

A baj a SPAM által hordozott tartalommal és a SPAM markerezésére felhasznált tetemes tartalomszűrési gépkapacitás árával van. ( A felete-listákon alapúló szürést ugye elfelejthetjük ? )

Jelentős a kockázata annak is, hogy Mancika 200 darab a tárgyában "***SZEMÉT***"-nek (jól) bejelölt SPAM között kitöröl egy számodra lényeges üzleti levelet is, ami nincs is így markerezve.

Jelentős költségekkel járhat a SPAM-szűrő szoftver rendszeres karbantartása, ha ez elolvassa a képes (OCR-es), pdf-es, office-os (pps, doc, xls, stb.) SPAM-okat is.

qwe123asd123 2009.05.03. 12:01:02

@Meridian74:
Nem a rendszergazda idejét rabolják a spamek. Vagy úgy gondolod, hogy az admin, majd egyenként nézze meg a leveleket, hogy na ez spam ez meg nem.

Nem tudom van -e fogalmad, arról mit is csinál egy rendszergazda. A jó rendszergazda, azért lógathatja a lábát, mert írt egy csomó scriptett amik szépen végzik a dolgukat és csak akkor kell beavatkozni, ha baj van. De ha be kell akkor nincs laca faca...

Egy rendszergazda esetén a tudást, a készenlétet, a tapasztalatot fizetik meg és nem a fizikai erőt, mint egy dokkmunkásnál.

Az IRL szemét és a spam pedig igenis komoly kapcsolatba van egymással. Érdemes lenne levezetni, mennyi energia megy pocsékba egy spam miatt ezt felszoloznia napi 200.000.000 vagy inkább több spammel és elcsodálkoznál mennyire környezet károsító is a spam.

Másrészt a te egy tipikus otthoni felhasználó szemüvegén nézed a dolgot. Otthon vagy te meg kicsi család, egy e-mail cím, amit nézegetsz oszt jónapot. Ebben az esetben persze nem jelentős a spam hiszen jobban izgat a házad elé szaró kutya, a kocsidat feltörő tolvaj stb... De próbáld meg megnézni ezt a kérdést kicsit elvonatkoztatva a mikró világodtól. Merj nagyban gondolkodni kicsit és nem egy gépben és egy e-mail címben. Ha veszed a fáradtságot akkor rájöhetsz, hogy igenis a spam komoly probléma. Pedig Magyarország még nem is annyira fertőzött mint például USA.

varvizib 2009.05.03. 12:06:31

@omaster: Használj Firefox böngészőt, arra tudsz telepíteni AdBlocker-t. Ez a reklámok nagy részét kiszűri és gyorsabbá teszi a weboldalak letöltését.

www.firefox.hu/
www.firefox.hu/extensions/Biztons%C3%A1g-92/Details-1/Selected-183/

Amióta használom jóval kevesebb ugráló meg villogó hirdetéssel találkozom. Egyetlen negatívum, hogy a Firefox nem minden weboldalt jelenít meg tökéletesen (pl. Google térkép, BKV útvonal tervező stb), és sok idióta fejlesztő csak Explorer-re tesztel, mert más böngészőt nem ismer.

(Bár könnyen lehet, hogy ez a Firefox fejlesztőinek hibája is, hogy nem tökéletesen ugyanúgy működik, mint az Explorer és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az Explorer sem felel meg a saját specifikációjának.)

Remélem segítettem.

qwe123asd123 2009.05.03. 12:08:18

Arról már szót sem ejtek, hogy a spam és az IRL maffia igenis közeli rokonságban vannak, csakúgy mint a vírusok, és a rootkitek stb...

Mit is csinál az IRL maffia: csalásokok, sikkasztások, zsarolások, emberrablások, gyilkosságok.

Tehát a spam igenis bűncselekmény és -e ként kéne eljárni a terjesztőivel szemben is.

qwe123asd123 2009.05.03. 12:11:43

Meg ha már itt vagyunk. Banner != spam (banner nem egyenlő spam) ezt is vegyük azért észre.

Míg egy villogó bannert azért nézel meg mert azon az oldalon ahol látod, van valamilyen tartalom amire kíváncsi vagy. Tehát a banner sokkal inkább mint a tv reklám, kapsz valamit "ingyen" cserébe nézz egy két reklámot.

Na de spam esetén mit kapunk cserébe a reklámért. Semmit!

Kompi 2009.05.03. 12:21:08

szerintem elég nyílvánvaló, hogy a sok köcsög aki itt osztja , h mennyire nem érdekli a spam, sőt szinte kaphatna többet is, valamilyen szinten érdekelt benne. épeszű ember nem akar felesleges emaileket kapni, akkor se ha nem nézi meg, pláne nem háborodik fel azon , ha mást meg zavar.az a coldfusionös netcigány meg remélem megrohad a börtönben a haverjaival együtt. ennyi.

Bambano 2009.05.03. 12:28:12

@Spiritmonger: ha ez a véleményed, akkor majd a szolgáltatód duplájára emeli az előfizetési díjadat, mert neki sok költsége van a spam miatt.

@tderi: veled az a baj, hogy azokban a kérdésekben, ami a szakmád, is ordenáré baromságokat szoktál mondani. Amikor meg internetről nyilatkozol, ezt még fényévekkel alulmúlod. Spammeltél? Jelentkezz a Gyorskocsi utcában.

@qwe123asd123: az amerikai spamtörvényben az a vicc, hogy ott sokáig szabad volt, majd áttértek ugyanarra a szabályozásra, amit mi használunk. Szóval ha ma spamért börtönt lehet kapni, akkor nálunk is, csak régebben.

@tranq: én másfél év alatt sem tudtam lekoptatni egy-két direkt marketinges céget a céges telefonomról. Forgott bennem a gondolat, hogy személyesen kellene beszélni erről a cégekkel. Szerintem le kellene szokni a dm-ről és a spamről is.

qwe123asd123 2009.05.03. 12:40:27

@Bambano:

Távolról sem kötekedni akarok, az USA büntető törvénykönyve nem a szakterületem, és nem vagyok tévedhetetlen sem, de egy hírportáról ollóztam a következőt (2007-es hír):
"
Az Egyesült Államokban a hatóságok letartóztatták a világ egyik legaktívabbnak számító spammerét, aki akár több évtizedes börtönbüntetésre is számíthat, ha bűnösnek találják.

Az amerikai rendőrség munkatársai tegnap őrizetbe vették Robert Alan Solowayt, aki óriási zombihálózata segítségével milliószámra küldött szét kéretlen üzeneteket az interneten. A hatósági közlemény szerint a 27 éves férfit akár 65 évi fogházra is ítélheti a bíróság, ha bebizonyosodik bűnössége.
...
"

Jó lehet, hogy itt nem is a spam küldésének tényét kívánják honorálni börtönnel hanem inkább a zombi hálózatot.

BKV reszelő 2009.05.03. 12:41:49

@Spiritmonger: Te vagy annyira egyszerű vagy mint a szög - ebben az esetben nem vitatkozom veled - vagy érdekelt vagy spam ügyben. A spam nem azért káros ugyanis, mert béla emiatt viagrát eszik reggel, délben és este, hanem mert lopja a sávszélességet. Nekem 300-400 mailcímet szolgál ki az egyik kisebb mail szerverem. Számold ki, hogy mennyi sávszélemet lopják el a spammerek, amikor címenként 200 spamet dobnak naponta. Számold ki, mennyibe kerül, hogy védekezni kell ellenük, hogy mennyibe kerül a kiesett gépidő, amit hasznos tevékenység helyett spam scannel tölt el a cpu, hogy mennyibe kerül az időm, amit erre fordítok, mekkora hálózati forgalmat generál a visszaellenőrzés, stb. Bizony, nagyon káros dolog ez, akkor is, ha szerinted a szaros outlookod létezik csak a világon. Rájössz te erre majd akkor, ha a szolgáltatók megunják, hogy azért kell a szükséges sávszél dupláját fenntartaniuk, mert sokan olyan buták mint te és kiszámlázza a többletet. A vége ez lesz.

BKV reszelő 2009.05.03. 12:43:44

@Bambano: Ajánlom figyelmedbe ezt: www.webgate.bg/products/acm/
Amióta fent van, a telefonos spam nulla nálam. A notórius marketingesek AC/DC-t halgatnak és közben nő a számájuk, ráadásul munkaidő után csak a család és a legfontosabb ügyfelek érnek el. ;)

Bambano 2009.05.03. 12:51:20

@qwe123asd123: nem kötekedés, nem azt akartam mondani, hogy az usa-ban mi van, hanem azt, hogy ebben mi voltunk a fejlettebbek.

egyébként pedig aki szerint a spam nem probléma, az írja be ide a hivatalos email címét, ami számára a legfontosabb. napokon belül a fél világ tolni fogja rá a spamet, de ha akarják, én is küldök nekik pár levélkét. Majd rádöbbennek, hogy a spam irtandó.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.05.03. 13:00:04

Az spamer egy gyűlöletes emberfajta.
Az ingyenes hirdetési újság, az utcán kezedbe erőltetett szórólap, a filmet megszakító, ordító reklám, a random (vagy listáról dolgozó) telefonálgató hirdető (legyen az automata, vagy kedves hangú ügyfélszolgálati munkatárs, legyen az politikai, vagy kereskedelmi célú hirdetés) a kovácsjanika "gondviselője részére" küldött reklámlevél, a termékbemutatóval egybekötött buszozás valami kulturális program ürügyén stb, mind spam. A papíralapú spam még környezetszennyező is (áttételesen az elektronikus) és számomra nem csak a valós anyagi hátrány okozása, hanem a zaklatás maga is elítélendő.
Az spamer egy gyűlöletes emberfajta.

omaster 2009.05.03. 13:02:21

@varvizib: Én személy szerint ezt használom, de sok ismerősöm nem, és nekik nem mindig tudom "értelmesen" elmagyarázni miért is kell(ene) ezt használniuk. De köszönöm segítő szándékodat:)

Bambano 2009.05.03. 13:13:07

@csongorbela: a papír alapú, kocsira pakolt spammel az a fő bajom, hogyha kis víz éri, rágyógyul, hogy csak vésővel lehet leverni róla... az ilyet arra ítélném, hogy minden nap autókat takarítson.

tin_opener 2009.05.03. 13:16:09

@BKV reszelő:
"Rájössz te erre majd akkor, ha a szolgáltatók megunják, hogy azért kell a szükséges sávszél dupláját fenntartaniuk, mert sokan olyan buták mint te és kiszámlázza a többletet. A vége ez lesz."

Kérdezem:
0.) Mi az a "sávszél", miféle sáv, miféle szélességéről is van itt szó ?
1.) Kiváncsi lennék rá, mit nevezel Te "szükséges sávszél"-nek ?
2.) Gondolod, hogy egy u.n. "szolgáltató" azt számláz ki, ami neki tetszik? Nem kell ehhez esetleg néhány hatósági engedély, sőt törvénymódosítás is? Netán, (esteleg) szerződésmódosítás is?
3.) Gondolod, hogy a kiszámlázás közben az ügyfelek majd tapsolnak és a lábukat lóbálják ?
Esetleg azt hiszed, hogy mást nem nagyon tehetnek?
4.) Gondolod, hogy az Internet-szolgáltatás mai anarchiája örökké tart ?
5.) Mit tippelsz, az elkövetkező 3 évben a mai magyar Internet-szolgáltatók (többnyire viszonteladók) hány százaléka dől be, még ilyen kiszámlázási trükkök nélkül is ? 80% ? 95% ?

lifelike 2009.05.03. 13:22:54

nagy zseton van a spamban

Bambano 2009.05.03. 13:32:24

@tin_opener:
0. a sávszél az angol szakkifejezés magyar fordítása, szlengesítve.
2. igen, egy szolgáltató azt számláz ki, ami neki tetszik. bejelentési és meghirdetési kötelezettsége van, engedélyt nem kell kérnie.
3. az ügyfél azt csinál, amit akar és amit a piaci lehetőségek engednek. a legtöbb szolgáltatási helyen még mindig nincs választási lehetőség.
4. milyen anarchiáról beszélsz?
5. A viszonteladók nem fognak bedőlni, nekik nincs jelentős költségük.

Ez olyan nem szakmája de nagyon ért hozzá hsz volt tőled.

qwe123asd123 2009.05.03. 13:38:08

@Bambano:

Sok mindenben voltunk mi fejeltebbek, mint a világ többi része. Nézz szét és lásd hova jutottunk... de ez már nagyon off

BKV reszelő 2009.05.03. 13:42:25

@tin_opener: A 0. kérdésed okán mellőzöm a választ. Nem értenéd meg.

tin_opener 2009.05.03. 14:08:57

@Bambano:
"0.) Mi az a "sávszél", miféle sáv, miféle szélességéről is van itt szó ?
1.) Kiváncsi lennék rá, mit nevezel Te "szükséges sávszél"-nek ?"

Erre a két kérdésemre nem kaptam választ.

Ad 1. Szerinted pl. a "macska" elfogadható meghatározása, ha ezt írjuk: "A macska az angol cat szó magyar fordítása." ? Hol végeztek Téged ki ? (Arisztotelészről, definíciókról harangoztak valamit, vagy nem ?)

"2. igen, egy szolgáltató azt számláz ki, ami neki tetszik. bejelentési és meghirdetési kötelezettsége van, engedélyt nem kell kérnie."

Szóval egy forgalmi költséget és limitet nem taralmazó szolgáltatásra a szolgáltató puszta bejelentéssel, 1 hónapos meghirdetés után forgalmi költséget számlázhat - szerinted ?
A GVH meg malmozik közben, - gondolod ?

( Hogy az NHH a kisujját sem mozdítja, azt elhiszem. Hacsak, a politika el nem unja a TOTÁLisan hülye L'Oréal és Vivendi marketing manager rögeszmés liberál-matadorkodását.)

Mellesleg hogyan is lehet számlázni a felém irányúló forgalmat, aminek indításában nem vettem részt, így felelős sem vagyok érte ? Kifejtenéd ezt nekem részletesen ?

Bambano 2009.05.03. 14:16:16

@tin_opener:
A 0-ra kaptál választ. az 1-re nem fogsz, mert azt eredetileg nem tőlem kérdezted és nem általános véleményt kértél, hanem adott konkrét fórumtárs véleményét kérted.

Igen, a szolgáltató azt számláz és úgy, ahogy akar. Ismétlem: bejelentési és meghirdetési kötelezettség van, engedélyt nem kell kérnie.

Mitől is irányulna bármiféle forgalom feléd, aminek az indításában nem vettél részt (feltéve, hogy a szolgáltatási szerződésekkel összhangban nem üzemeltetsz szervert)?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.05.03. 14:40:08

Egy nagy országos adatbázis kellene, ahová neveket, címeket, telefonszámokat, email-címeket lehetne beírni. Bármiféle reklámozás (szórólap, telefonos DM, spam stb.) előtt kötelező lenne a csekkolás. És aki ilyen, letiltott címeket zaklat, azt nagyon-nagyon megbüntetni.

A jogszabályoknak és a jogszabályok alapján cselekvő hatóságoknak elvileg az állampolgári érdekeket kellene szem előtt tartaniuk, a gyakorlatban meg a legtöbbször szarnak rá.

Én speciel annyira rühelem a kéretlen reklámozás mindenféle válfaját, hogy pl. a telefonos ajánlattevőket bármiféle udvariassági formula betartása nélkül hajtom el a bánatba.

Bambano 2009.05.03. 14:43:57

@dark future: nagy országos adatbázis? MINEK?
Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint az kaphat spamet, aki ezt előzetesen igényelte. A törvény szerint nem arról kell adatbázist építeni, hogy ki tiltakozott ellene, hanem arról, aki kérte. A másik adatbázis ennélfogva felesleges, értelmetlen.

Most sem büntetik meg rendesen azokat, akik olyan címet zaklatnak, amihez tartozó igénylés nincs a birtokukban. Mert a spammerek hajlamosak törvényt sérteni. Miért is kellene egyszerüsíteni a doglukat azzal, hogy kész adatbázist kapjanak?

BKV reszelő 2009.05.03. 14:46:32

@dark future: Az a baj - ezért kellett feltennem az ACM-et a mobilomra - hogy ha durván hajtom is el a telemarkáns tagot, másnap ugyanúgy visszahív. Ezek immunisak mindenféle durvasággal szemben, ha egy doboz gyufát sikerül rád sózniuk. Ugyanakkor a lehető legkellemetlenebb pillaatokban hívnak változó számról. Az ACM nálam egy white list alapján enged be hívásokat, a hívószámkijelzést letiltókat el is dobja azonnal, a black list-en lévőknek meg bedob egy jó hosszú üzenetrögzítős szöveget és egy 8 perces AC/DC számot, majd annak a végén bontja a vonalat. Azóta nyugalmam van. :)

BKV reszelő 2009.05.03. 14:57:46

@tin_opener: Ugyan a google neked is segít, de látom, hogy a rövidlátásodat nem szemüveggel, hanem baltával akarod korrigálni, ezért segítek, mint minden "elesettnek".

0. Sávszélesség: Adott időegység alatt átereszthető információegység (bit) maximális száma, azaz pl. 1 kBit/sec azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 1024 bit (egyesek szerint 1000 bit) vihető át az adott telekommunikációs vonalon/eszközön.

1. Szükséges sávszél: Az a sávszélesség, ami elegendő az adott időben átlagosan egyszerre igénybevenni szándékozott sávszél kiszolgálására.

2. A szolgáltató azt számláz ki, amit akar. Előtte meghírdeti (díjcsomag) vagy az ÁSZF-et módosítja, majd érvénybelépteti és áris számlázza.

3. Az ügyfelek azt csinálnak, amit akarnak. Ha nem tetszik valami, váltanak szolgáltatót (vicces ez itthon, mert ritkán van alternatíva) vagy lemondják a szolgáltatást, esetleg benyelik az emelt árat vagy kisebb díjcsomagra váltva fogyasztói magatartásukat módosítják.

4. Nincs anarchia, átlátható az egész és az esetek többségében logikus is.

5. A viszonteladók bedőlhetnek simán. A nagykereskedelmi árak nekik diktálnak egy irányt, általában a fogyasztók diktálta iránytól 180 fokos eltérésben. Pont ők azok, akik leginkább bedőlhetnek, de nem számlázási trükkök miatt. Téged ez egyébként nem érint, mert ha egy bedől, lesz helyette másik. Az infrastruktúra tulajdonos, na az nem dől be, legfeljebb lesz egy kihasználatlan infrastruktúrája, amit másfelé értékesít. Vannak a piacon más fogyasztók is, mint balázs pistike torrenthuszár. :)

Végezetül:

a.) Ez nem a te témád szerintem, ezért ne vitázzunk rajta.
b.) A spam nem internetfüggő dolog, nem az internettel gyidős valami, hanem régebbi találmány.
c.) A spam-ek nagyobb százaléka nem az internetet használja médiaként, hanem a papírt, a TV-k reklámperceit, telefont, stb.

tin_opener 2009.05.03. 15:32:03

@Bambano:
Abban teljesen igazad van, hogy kérdésemet eredetileg nem Neked tettem fel, de Te válaszoltál rá, kivéve az első kérdésemre adott pszeudo-válaszodat, és a válasz nélkül hagyott második kérdésemet.

Ezt kérdezted tőlem:
"Mitől is irányulna bármiféle forgalom feléd, aminek az indításában nem vettél részt (feltéve, hogy a szolgáltatási szerződésekkel összhangban nem üzemeltetsz szervert)?"

Nos, én a szolgáltatási szerződésemmel teljes összhangban jelenleg is fix IP-címen működő mail-szervert üzemeltetek, és még sok más szervert is, ha kedvem tartja, akár streaming média-szervert is napi 24 órában, igaz jelenleg csak 30Mbit/sec outbound átviteli kapacitással. S mi még rosszabb, egyenesen a google-t használom biztonságos relay-hostként, ami - mint tudod -, villámgyors.
S bár percenként akár többezer SPAM-ot is kiküldhetnék, de soha egyet sem küldtem.
A fix IP-címemről a domain-emen keresztül 1 perc alatt beazonosítható vagyok telefonszámmal, lakcímmel, szolgáltatóval ...
Emellett, nekem ilyen szerencsém van a jelenlegi szolgáltatómmal. (Ha nem lennék ateista, naponta imába foglalnám a nevét.) S talán ezért hiszem, hogy a világ nem a restricted-blokkolt, agyba-főbe korlátozott és csalókán számlázott forgalmú Internet felé tendál. Az ilyen törekvések szerintem előbb-utóbb kihalnak.

Hogy a POP3, és IMAP letöltések okozta (inbound, SPAM) forgalmat ki lehetne-e nekem számlázni akkor is, ha a szerződésem forgalmi díjat explicite nem tartalmaz, - azt nem nem hiszem.
És alig hiszem, hogy hozzájárulnék szerződésem ezirányú módosításához.

Bambano 2009.05.03. 15:37:30

@tin_opener: ha nem tettél panaszt spam ellen a szolgáltatódnál, akkor simán kiszámlázhatják.

Ha nem forgalomfüggő szerződésből forgalomfüggőt akar csinálni egy szolgáltató (nem szokás, csak elvi lehetőség), akkor ehhez joga van, neked meg 30 napod van, hogy megkifogásold a szerződésmódosítási javaslatát és elállj a szerződéstől. Más lehetőséged nem nagyon van. A szolgáltatónak nincs szerződéskötési kötelezettsége, ha felbontja veled a szerződést, akkor felbontotta.

A guglit használni relay hostként, na annak van semmi értelme. A streaming média szervernek mi köze van a feléd irányuló, általad nem kezdeményezett forgalomnak?

moli 2009.05.03. 16:20:12

nhh elmehet a picsaba, a torvenyvaltozas ota minden spamfeljeletesem azzal dob vissza, hogy biztos nem maganszemely vagyok.
ja, es biztos nem vagyok nhhdolgozo-gyilkos sem. MEG LEHET ROLA GYOZODNI.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.03. 16:56:42

@Spiritmonger: > nagyon jó módszer az, hogy az ember csak ismerős mélcímről
> jövő üzenetet nyit meg, illetve, ha olyan mélt regisztrál, ami saját
> doménen van

Igen, tovabba ha nem erdekel torold, es kulonben is le vagy szarva. Azzal amit leirsz rengeteg baj van, az elso az, hogy a legtobb esetben nem mukodik. Leirom ,hogy nalam miert nem. Eloszor is nem ismerosek az e-mail cimek amiket hasznalok, mert jonnek-mennek az ugyfelek, irogatnak nekem nehanyan (idegenek) open source software ugyben, stb. De ezt leszamitva is van vagy 30-50 allando cim, amit fejben kene tartani, es mar ezt is bazi munkas kivalogatni a bejovo levelek kozul, bar ezt meg szoftver is megoldhatna (white listing). Csak hat ahogy mondtam ez nem mukodik sem nalam sem az ismeroseim tobbsegenel. Marmint azoknal, akik a haverokkal valo levelezgetesnel tobbre hasznaljak az e-mailt. Akik viszont nem, azok meg keptelenek lennenek egy whitelist beallitasara.

Egyebkent nem is a megnyitassal van a gond trmeszetesen (falra maszom ettol a fajta alnaivsagtol), hanem eleve azzal, hogy egy rakas szemetben kene megtalalni azt a nehany ertekes levelet. Ezen kivul azert a megnyitason tul valahogy csak szet kell valogatni a dolgot, mert ma mar az egysegsugaru juzerek is eljutottak odaig, hogy az e-mailt nem torlik, mert az remek dokumentacio lehet kesobb.

Szoval a helyzet az, hogy a spammerek televagjak szemettel a postaladat, es igen, a valodi postalada kitomese is zavaro, mert neha ott is elofordul, hogy ugy kell valogatni a szemetbol az ertekesebb levelet. De a nagysagrend azert mas, mert az a fajta spammeles sokkal dragabb (es sajnos kornyezetszennyezobb is :( )

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.03. 17:03:40

@bodoky: Na vegre egy normalis cikk a zindexen a spamrol. Nehany honapja anarki kollegad (ha jol emlekszem a szerzore) irt egy zero informacio tartalmu cikket arrol, hogy a spammereknek kurvara kell felniuk itthon, mert akar 50-500e Ft-ra is megbuntetheti oket az ube jo fej NHH. Kb. 0 percet szant a helyzet megismeresere. Sajnos az NHH nem all a helyzet magaslatan, iszonyat hatekonytalanok, sot pofatlanul azok. tologatjak a papirokat a maguk kis megszokott modjan, igyekeznek visszatolni a bejelenteseket ahol csak lehet, mert hat a mutatokat ugy is lehet javitani, hogy kevesebb esetben inditanak eljarast, nem csak ugy, hogy tobb ugyben jarnak el hatekonyan. Nyilvan az elobbi a konnyebb es egyszerubb megoldas.

Nem csak warez spammerek eseteben nem lepnek, de a balfasz, beazonosithato esetekben sem. Word dokumentumokat kuldozgetnek fol es ala ahelyett, hogy probalnanak hatekonyan eljarni. Elso korben raadasul nem is buntetnek, mert hat biztos csak tevedett az illeto, es nem a buntetes hanem a jogkovetes a cel. Rohejesek, tenyleg.

flea 2009.05.03. 17:23:42

Én egyszer az egyik (hálistennek nem a fő) mailcímemre kezdtem el tömegesen kapni a "qwertzuiop nevű júzer nincs a freemailen, leveled visszapattant" című üzenetet. Néhány más, apróbb domainnel együtt csak hibajelentésből 24 óra alatt több mint tízezer érkezett, kb. ezres-ezerötszázas adagokban. Mindezt azért, mert valahol egy spammer úgy gondolta, hogy jó lesz az én címem feladónak.

A következő napokban ezt aztán kiegészítette a "k***a anyádat spammeld, te g**i"-től az "elküldtem az emeltdíjas sms-t és nem jön a warez, rohadjatok meg"-en át a "csíra vagy barátocskám, ezen a linken én mindent ingyé tőtök le"-ig még további kb. 15 levél. Ezek közül aki ránézésre 20 feletti IQ-júnak tűnt, annak válaszul felvilágosító tanfolyamot tartottam arról, hogy (1) nem én küldtem, (2) hülye, aki spamre válaszol, (3) még hülyébb, aki fizet is.

Ennyit a spam méreteiről és hatékonyságáról. Akinek ezekután az a véleménye, hogy a spam nem gond, az járjon így naponta, valamint szarjon egy talicska sünt. ;>

Ezen túl: még a forgalom 1/10-e körül tartottunk, amikor én már néhány visszakapott hibajelentésből megállapítottam, hogy a küldő egy konkrét mobilinternet-szolgáltatásról szórja a leveleit, IP-címmel beazonosítva (persze nem feltétlen maga a spammer volt ott, lehetett zombi is, de leszarom), és elküldtem nekik az abuse@ címre a részleteket. A következő kb. 20 órában ugyanarról az IP-címről zavartalanul kiment a többi spam is, a visszapattanások tanúsága szerint. Magyarán csesztek elolvasni és lekapcsolni a tisztelt júzert a halálba, netán horribile dictu ráereszteni a rendőrséget.

Nem tudom, bodoky miért nem merte leírni, de én le merem: a VODAFONE volt ez a "szolgáltató". Szarjanak sünt ők is, minimum egy platós ifára valót.

asdf 2009.05.03. 17:49:53

@moli nhh-s bejelentest nevvel, lakcimmel teszunk. Alapveto kivanalom mar eleg regota...

asdf 2009.05.03. 17:51:54

ui: egyebirant az is szarjon sunt, aki kitalalta, hogy ha ceg vagyok, akkor mar spammelhetnek, es nem tehetek bejelentest (ha jol remlik, valami ilyesmi van az altalad emlitett problema hattereben).

Bambano 2009.05.03. 18:33:09

@flea: a voda natolt ip címeket használ a kliensen, úgyhogy nagyjából teljesen esélytelen lenyomozni, hogy ki volt az. SAJNOS.

flea 2009.05.03. 18:49:10

@Bambano: nem egészen értem, de ne mondd már, hogy ha én megmondom, hogy milyen publikus IP-címről jött egy levél, akkor nekik nem sikerül kideríteni, hogy az melyik előfizető...

tin_opener 2009.05.03. 19:11:56

@Bambano:
"A guglit használni relay hostként, na annak van semmi értelme."

Válaszom:
Nem egészen egyszerű dolog, és csúnya egy dolog, de van értelme. Számomra, jelenleg, az ICANN és szolgáltatóm által is jól leadminisztrált fix IP címem mellett megkerülhető, de számomra sem volt mindig felesleges és még ma is vannak előnyei.

Ezért:
Vanak ugye ezek a fránya, kvázi szolgáltatók, akik ISP-nek hirdetik magukat, de nem azok. Ezek világszerte osztogatnak e-mail címeket ill. postafiókokat, melyeket az ő SMTP szervereiken keresztül lehet levélküldés céljából elérni.
Mármost, ezen csúnya és tudatlan vállalkozások egy része, már eleve visszautasítja a felhasználójának címzett levelet, ha az ő zseniális spam-szürője azt spam-nek ítéli, nem ritkán tévesen. Történetesen, az a nagy baj, hogy ezek a spam-szűrők, merő gépkapacitás takarékosság céljából nem a levelek tartalmából állapítják meg, hogy a hozzájuk érkező levél spam-e, avagy sem. Ehelyett nézik a feladó IP címét: hogy ez a cím nincs-e rajta ilyen-olyan, nagy ritkán, vagy soha sem karbantartott feketelistákon? (Ezekre a listákra bárki bárkit egyszeri bejelentéssel felvetethet.)
Ezek a szűrők még ennél a lelkiismeretlen módszernél is lelkiismeretlenebbül nagy előszeretettel nézik azt, hogy a feladó IP címe, nem esik-e egy olyan IP cím-tartományba, melynek címeit az ICANN nyílvántartása szerint betárcsázós munkaállomások ideiglenes címeiként használja valamelyik ISP e kerek világon.
Megjegyzendő, hogy ez utóbbi ideiglenes (u.n. dinamikus) címtartományok az ADSL címeket is tartalmazzák, így a világ majdnem minden otthoni felhasználója ilyen dinamikus címmel rendelkezik, tehát ezen felhasználók eleve nem tudnak közvetlenül levelet küldeni az ISP osztogatta postafiókokba az ő felebarátjaiknak.
Ez csak akkor sikerülhet nekik, ha ISP-jük SMTP szerverén keresztül próbálják ezt megtenni.
Ez az SMTP szerver különösen kegyes nyájassággal elfogadja azon 1-2 címtartományból érkező leveleket, mely címtartományokból ez az ISP méltóztatik ideiglenes érvénnyel kiosztani felhasználóinak az
ő IP címeiket. És láss csodát, ezt az SMTP szervert futtató hoszt IP-címe még az ICANN nyílvántartása szerint sem ideiglenes, azaz betelefonálós IP cím. Tehát ez az SMTP szerver már képes lesz a címzett SMTP szerverének továbbítani a kalandos sorsú levelet.

Tehát, hiába rendelkezünk otthon egy ideiglenes címet használó SMTP szerverrel,
levelet küldeni csak akkor tudunk vele, - hála az ISP-k lustaságának, tudatlanságának és lelkiismeretlenségének, ha ez az SMTP szerver levelünket először egy fix IP címmel rendelkező, másik SMTP szervernek, relé állomásnak továbbítja kézbesítés céljából. Ez a relé-hoszt lehet pl. a szolgáltatónk által üzemeltetett relé, vagy a google által ingyen biztosított, kizárőlagosan biztonságos kapcsolattal működő SMTP szerver villámgyors és megbízható relé szolgáltatása.

Ha mi magunk rendelkezünk fix (állandó), az ICANN által is leadminisztráltan állandó IP címmel, akkor SMTP szerverünk birtokában a relé használatát elhagyhatjuk.
Ha azonban szeretnénk elkerülni az ISP Intel 386 alapú, 1992-ben gyártott, a nap 24 órájában többszörösen túlterhelt SMTP szerverének használatából eredő kellemetlenségeket (16. kisérletre továbbított levelek, esetleg napos késésekkel), akkor mégis jobb ha már muszáj, akkor a google-on keresztűl relézünk. Mégis csak más, ha legfeljebb a CIA olvassa leveleinket, mintha az ISP ügyfélszolgálati kislegényei és leaánykái röhögnének nagyokat rajtunk.

Ha valaki megkérdez egy ISP-t, - amely az ideiglenes IP címekről érkező leveleket eleve visszapattintja - arról, hogy meri ezt megtenni,
az azt a választ fogja adni, hogy a SPAM-ek zöme ilyen címekről érkezik, és neki ez a legolcsóbb és legegyszerűbb spam-szűrés. A felhasználók meg küldjék az ő leveleiket az ő nyájas ISP-ik SMTP szerverein keresztül, melyek éppen az ilyen szűrést kikerülő spammerek levelei alatt rogyadoznak naphosszat.

Hát ezért, és ilyen feltételek mellett van értelme a google-t relay-hosztnak használni. S ez csak állandó IP cím mellett takarítható meg.

Végül kérdezted:
"A streaming média szervernek mi köze van a feléd irányuló, általad nem kezdeményezett forgalomnak?"

Semmi köze nincs hozzá, ezt csak pédaként hoztam fel arra, hogy szolgáltatómnál bármi megengedett, és hogy nem minden magyar ISP kéjjeleg felhasználói kiszolgáltatottsága, ismeret- és eszközhiánya, a magyar Internet és Internet-szolgáltatás teljes szabályozatlansága révén az ügyfeleknek adható alattomos és teljesen értelmetlen fricskák, blokkok, tiltások kiosztásában, megvalósításában.

Ime egy ilyen fricska: Némely ISP SMTP szervere 30 másodpercig várakoztatja a rajta átküldendő levél elfogadását spam-szürés céljából. T.i. igy az őm szeretett felhasználója legjeljebb 20 levelet képes kiküldeni 10 perc alatt, és ugye ez egy virágzó spam-üzlethez kevés.
Hogy ez a módszer szadista, mert miatta kési le esetleg reggeli buszát a felhasználó, aki 6 levelet szeretne Windows munkaállomása kikapcsolása előtt továbbítani ? Ez nem érdekli a magyar ISP-t! Hogy aki ennél jobb módszert nem tud találni egy SMTP relay SPAM-szűrésére, annak tán jobb helye lenne a fóliás saláta-termesztésben ?
Ezt nem tudja, vagy nem akarja tudni a magyar ISP.

Vannak persze a levélküldés meghiusításán, vagy lelassításán kívül, más - még aljasabb - ISP trükkök is, melyekkel például azt lehet elérni, hogy a felhasználó ne kapja meg a neki küldött levelet: egyes magyar ISP-k gond nélkül és külön értesítés nélkül nyelik el nyomtalanul felhasználóik - általuk SPAM-nak itélt - leveleit. Erre ugye, -mivel a levél soha nem érkezik meg a címzetthez és nem is verődik vissza a feladóhoz sem -, igen ritkán panaszkodnak a felhasználók. És erre az ISP azt mondja, meglehet, de ez rendkívül ritka. Persze hazudik, és ez nem ritka! Teheti, mert nincs jogszabály, mely előírja az elektronikus levelezés biztonságát, és nincs jogszabály, mely szankcionálja e biztonság megsértését. És persze a Totálisan Liberális L'Oreál szakértő NHH és elnöke , - mint ezért a Lipót Renddel és a Mezővel kitüntetett jogalkotó -, teljesen-tökéletesen jól alszik éjszakánként évek óta, akár kinevezői, a szintén tökéletesen liberális egymást követő informatikai-, valamint gazdasági miniszterek.

Lehet azután méregetni 50% feletti csomagveszteségeket az ISP hálózatában, - már ha ezt a mérést az ISP-nek nem sikerül holmi protokoll letiltásokkal megakadályoznia -,
és ezek miatt persze akadozik a WEB-böngészés is,
de ilyenkor az ISP avval érvelhet, hogy az ASZF-ben egyetlen sor sincs a csomagveszteség normatív értékeiről, és nem is kell, hogy legyen.
És mint máskor is, az NHH és Liberál-matador L'Oreál-szakértő, jogalkotó elnöke ettől még továbbra is nagyon jól alszik, akár majdnem az összes magyar ISP. Igazuk van: A Liberális jogalkotás rendben van (a Liberalizmus szemszögéből). Hogy a magyar Internet nem OK a felhasználók szemszögéből?
És hogy éppen a nem-enyhén eltúlzottan liberális jogalkotás miatt nincs rendben? Ez nem szempont.

tin_opener 2009.05.03. 19:29:15

@Bambano:
" Bambano 2009.05.03. 18:33:09
@flea: a voda natolt ip címeket használ a kliensen, úgyhogy nagyjából teljesen esélytelen lenyomozni, hogy ki volt az. SAJNOS. "

Lehet, hogy az SMTP szerver oldalán a logokból lhetetlen, lehet hogy a címzett oldalán a fejlécekből sem lehet lenyomozni, de a Vodafone autentikációs szerveréből (ilyen bizonyosan van neki) biztosan lehetséges.
Hogyan tudná számlája jogosságát igazolni enélkül ?

Bambano 2009.05.03. 19:45:46

@tin_opener: a kívülálló a natolás eredményét látja, ebből visszakotoroni, hogy abban a milliomodmásodpercben, amikor az smtp kapcsolatot létrehozta a külső smtp szerverrel (mert nyilván nem a voda smtp szerverén keresztül borítja ki a spamet), csak abban az esetben lehetne, ha:
- a voda minden natolt tcp session adatait mentené és tárolná
- olyan pontossággal mondanád meg az esemény idejét, beleértve azt is, hogy a nat szerver, a log szerver és a cél smtp szerver órája pontosan ugyanúgy legyen pontos vagy előre kiszámítható módon legyen pontatlan

amely két feltétel szerintem ezt a dolgot lehetetlenné teszi. A hibabejelentésben azonos ntp szerverről, azonos stratummal, azonos diszperzióval kellene időbélyeget mondani. A kapcsolatok mennyisége meg technológiailag lehetetlenné teszi, hogy tisztességesen naplózzanak tcp kapcsolatokat.

A voda a radius authentikációs szerver accountlogja szerint számláz. Az egy összesített, aggregált log a forgalomról, a ppp szerver megmondja, amikor adott user lebontotta a kapcsolatot, akkor addig az a ppp interfész ennyit forgalmazott. pont. Azt nem, hogy a következő 823746 tcp sessiont nyitotta.

Mindegy, ne menjünk bele ennél jobban, natolást visszafejteni reálisan 0 valószínűséggel lehet.

Bambano 2009.05.03. 20:01:06

@tin_opener: na haladjunk sorjában:
Nálam a tahósági sorrend ez:
- spammelés
- spamlistákat üzemeltetni (pl. spamhaus) nagyobb tahóság
- spamlistákat használni a levelező szerveren ez a csúcs tahóság.

De erre nem sok ráhatásod van, úgyhogy emiatt morogni felesleges.

- ha a címzett smtp szervere spamnek ítéli a leveledet, akkor azt akkor is spamnek fogja ítélni, ha a guglin relayezed.
- "betárcsázós" címtartományokat nyilvántartani szerintem tahóság és szándékos üzletrontás.
- az adsl az betárcsázós net, ha nem is teljesen egyenértékű a hagyományos tárcsázással, de a technológia, amit használ, az bizony betárcsázós cucc
- lehet találgatni, mekkora terhelést okoz a tisztességes kimenő forgalom egy isp-nek. hint: semekkorát. Egy hulladék pc is (médin dzsunka, nem márkás szerver), elvisz több százezer levelet naponta. Normális isp-nél van kimenő smtp szerver meg bejövő.
- én még nem láttam olyan isp-t, ahol minden levelet várakoztattak volna 30 másodpercig, sok értelme nincs, mert ha betolsz egy levelet 20 ezer cc-zett címzettel, az egy levél, nem 20 ezer.
- Egyébként is, normális isp-nél tiltva van az smtp port, ami kimenne a hálózatból.
- spam bounce az álmoskönyvek szerint idióta szokás, lásd hamisított feladók. semmi értelme, amit spamnek hisznek, az tűnjön el a fekete lyukban.
- nincs olyan magyar isp. ahol 50%+ lenne a csomagvesztés, azon nem működik semmilyen protokoll. Olyan van, hogy az icmp echo requestet eldobálja a router, ha elfoglalt és nem szmötyizik vele. Attól, hogy te ekkora csomagvesztést tudtál mérni, csak a te mérési metódusod nem kompatibilis az isp-vel, nem az isp rossz.
- ászf-ekben vagy csomagvesztésről vagy bithiba arányról szokott szó lenni. A kettő a te szempontodból ekvivalens.

Szerintem hanyagoljuk a témát, nem akarom a helyet kitölteni nem szakmája de nagyonért hozzá hsz-ek boncolgatásával.

bela 2009.05.03. 20:45:47

@Bambano: "natolást visszafejteni reálisan 0 valószínűséggel lehet."

Ez nem igaz. Egy normalis szolgaltatonal (most hagyjuk azt a kerdest, hogy vajon a vodafone az vagy sem) a radius szerver rogziti a timestamp, login nev, ip-cim, stb. parametereket (be- es) kilepeskor. Igy egy laza sql select-tel meg lehet mondani, hogy egy nat-olt cimet x idopillanatban melyik troger bitorolt.

Arrol meg nem is beszelve, hogy a vodafone halozatabol _publikus_ mobil IP-cimtartomanybol kaptam spameket (=nem NAT mogul).

bela 2009.05.03. 20:56:16

@tin_opener: "csúnya és tudatlan vállalkozások egy része, már eleve visszautasítja a felhasználójának címzett levelet, ha az ő zseniális spam-szürője azt spam-nek ítéli, nem ritkán tévesen."

Valoban elofordul, hogy a hentesbolt (igazad van, ne sertsuk meg a valodi isp-ket) spamfiltere fals pozitiv hibat vet. De pont emiatt van az, hogy a spamszurok jellemzoen csak megjelolik, de nem dobjak el a spamet.

A feketelista meg egy kulon joszag. ISP (ize, hentesbolt) szempontbol egy nagyon kenyelmes (=egyszeru hasznalat, minimalis adminisztracios igeny), de el kell ismernem, ez valoban "elnyeli" a levelet a cimzett szempontjabol. Viszont nem nyom nelkul, mert a kuldo smtp hoszt majd szepen syslog()-olja, hogy a fogado fel (=a hentes bolt mx-e) 55x-el elutasitotta a levelet. A felado tehat tudni fogja, hogy a level nem ment el.

Ami pedig a kimeno 25/tcp blokkolast illeti, jogos a hentes bolt vedekezese, miszerint egy rakas spam a dinamikus adsl/catv pool-okan levo megfertozott gepekrol jon. Abban sem latok kivetni valot, hogy az smtp.hentesbolt.hu-n pedig korlatozzak az idoegyseg alatt kikuldheto levelek, spamek szamat, mert az atlagbelara meretezik. Aki uzleti levelezest folytat x volumen folott, az hasznaljon sajat smtp szervert fix IP-cimmel. Oszt azon tolhatja ki ezerrel.

De hogy valami biztatot is mondjak: ha nem akarsz fix IP-t, de nem is akarod, hogy a hentesbolt jol meg rate-limitelje a spammelesed, akkor a berelj egy csumpi web tarteruletet a hentesbolt webszerveren, es egy formon keresztul told ki a spamet. Az (elvileg elkepzelheto, hogy) kevesbe van korlatozva. De ne mondd el, hogy en adtam a tippet...

Bambano 2009.05.03. 20:56:17

@bela: a radius nem rögzíti, nem is rögzítheti, hogy mikor melyik ip címet mire natoltak... Az rohadtul kevés, hogy meg tudod mondani, hogy tegnap este a 10.6.2.4-es ip cím másfél óráig gipsz jakabhoz volt rendelve, ha nincs meg az összerendelés, hogy egy publikus ip címről jövő forgalom éppen melyik privátról volt natolva... Ehhez a port is kellene, a radius azt se tárolja. Tehát laza sql selecteket ki lehet adni, választ nem ad.

Ez abban az esetben, amit az utolsó mondatodban említettél (publikus cím), megoldás lehet. Natolt címeken nem.

Tehát visszafejteni reálisan 0 valószínűséggel lehet.

Bambano 2009.05.03. 20:58:37

@akárki: legyakrabban lopott szoftver, ritkábban másolt film vagy más szleng neve.

Bambano 2009.05.03. 21:06:04

@bela: "feketelista meg egy kulon joszag. ISP (ize, hentesbolt) szempontbol egy nagyon kenyelmes (=egyszeru hasznalat, minimalis adminisztracios igeny": ahha... az kétségtelenül egyszerű, hogy bekonfigurálod a leveleződben, hogy használjon ilyet. De a másik oldal, amikor valami ordenáré tahó paraszt berakja a te címtartományodat egy ilyenbe, a többi fostos spamlista meg átveszi, utána hetekig veszekedhetsz az adminnal, hogy vajon miért hisz jobban egy kontinensen egy eldugott koszfészekben lakó utolsó gipsz jakabnak, mint a felelős, regisztrált rendszergazdának abban a kérdésben, hogy dialup-e vagy sem az adott cím, majd rájössz, mennyire egyszerű ezekkel együtt élni. Eltiltanám örökre a nettől mind, aki ilyet csinál.

Nem biztos, hogy syslogba logol a feladó szervere, csak a precízség kedvéért :) Viszont ha elment a feladó smtp-ről a levél, de a címzett szervere spamnek ítélte és direkt nem válaszol, mert rendes szerver nem bouncol spamet, akkor nem fogja tudni a feladó, hogy gáz van.

bela 2009.05.03. 21:07:08

@Bambano: most, hogy mar tul vagyok a valaszon :-) at is gondoltam a dolgot, es igazad van.

Bambano 2009.05.03. 21:08:44

Egyébként meg a verdikt egyszerű: amíg tömegével találhatók a neten olyan gépek, amiről a gazdája nem tudja, hogy milyen kódokat futtat, addig lesz spam. Semmilyen értelmes módszer nem létezik ez ellen, csak az, hogy az illetéktelen kódok futását kell megakadályozni.

Az ilyen marhaságokkal, amiket profitra áhítozó cégek találnak ki, hogy új levelezési protokoll meg autentikáció meg ilyenek, nem lehet célt érni, ezt csak azok a managgák szajkózzák, akik el akarnak adni egy új levelező terméket.

bela 2009.05.03. 21:15:07

@Bambano: Azert nem csak uceprotect van a vilagon, vannak normalisabb rbl-ek is. Mondom ezt ugy, hogy magam sem kedvelem a 'Szajmon mondja: dobd el a levelet, most' megoldasokat. De a hentesboltok is best effort jelleggel kuzdenek a spam ellen, es nem csak a fizikaban ervenyes a kisebb ellenallas fele menetel...

A spam bounce kapcsan azzal egyet ertek, hogy spamet ne bounce-oljunk, de az nem koser, ha a felado nem szerez tudomast az 'elveszett' levelrol. En kifejezetten szeretem, ha az smtp szerver a felado altal spoof-olt email cimemre a teljes (header + body) levelet 'vissza' bounce-olja, gyonyoruen szuri a statisztikai spamszurom.

no mail, no problem 2009.05.03. 21:37:32

@tin_opener:

baszki, amit mindeféle white/grey/black/faszom listákról, meg késletetten fogadó mailszerverekről írsz, azt mindenki bekeretezheti magának, aki eddig nem gondolta végig.

Ugyanezeket szívtam végig, ugyanezeket. És ugyanezeket mondtam mindenkinek úton-útfélen. Aláírt, korrekt tanúsítvánnyal ment a sendmailem, és ha volt rá igény SSL-ezett is. És tőlem visszbaszták a levelet ilyen faszságokkal, és a szolgáltatók ótvarós, félrekonfigolt, idióta szervereikről meg dőlt kifele a szar, meg a félrekonfigolt filtereiken jött be az agyatlanul félreszűrt leveleim. még most is elgurul a gyógyszerem, és őrjöngök ha eszembe jut.

moli 2009.05.03. 21:47:32

@asdf: igy van, masodjara eltalaltad :D

mivel sajat domainem van, azt hiszik, hogy akkor mar ceg vagyok, mert nhh-nal koztudott, hogy maganszemelynek nem lehet domainje.

asdf 2009.05.03. 23:15:28

@moli hat akkor fellebbezz :) Az NHH meg -ismet- ugyes...

tin_opener 2009.05.03. 23:44:23

@Bambano:
Engedd meg, hogy a "2009.05.03. 20:01:06"-kor kelt válaszoddal kezdjem, a NAT-RADIUS-VODA kliens-azonosítási problémakörben írtakat alaposan át kell gondolnom, ez nem megy nekem egyik percről a másikra. Eddig még soha nem gondoltam át tisztességesen, hogy miként is működik a NAT-om.

Menjünk sorban:
--------------------
"- ha a címzett smtp szervere spamnek ítéli a leveledet, akkor azt akkor is spamnek fogja ítélni, ha a guglin relayezed."

Ez egyszerűen nem igaz, mert a címzett SMTP szervere éppen a feladó dinamikus IP-címe miatt
ítéli spamnak és pattintja vissza a levelet.
1-2 éve ezt csinálták pl. a minisztériumok levélszerverei.
Tehát, ha a Te ADSL-PPPoE adta címed egy dinamikus cím, akkor ezért visszautasíthatja a címzett SMTP szerverének SPAM-szűrője.
De a google címe egy ICANN szerinti fix cím, ezért e miatt nem kerül visszautasításra.
--------------------
"- "betárcsázós" címtartományokat nyilvántartani szerintem tahóság és szándékos üzletrontás."

Pedig a "Dialup or Dynamic IP DNSBLs"
léteznek, használják is őket, lásd őket itt:
spamlinks.net/filter-dnsbl-lists.htm#dialup
--------------------
"- az adsl az betárcsázós net, ha nem is teljesen egyenértékű a hagyományos tárcsázással, de a technológia, amit használ, az bizony betárcsázós cucc"

Ebben igazad van. Ezért működésképtelen egy SMTP szerver az ADSL vonalak majdnem mindegyikén, hacsak nem egy állandó IP-t oszt nekik a PPP-szerver,
melynek az ICANN nyílvántartása szerint is fix IP-nek kell lennie. Csak akkor az, ha az IP-t
igénylő ISP le is adminisztrálta ezt a tényt.
--------------------
"- lehet találgatni, mekkora terhelést okoz a tisztességes kimenő forgalom egy isp-nek. hint: semekkorát. Egy hulladék pc is (médin dzsunka, nem márkás szerver), elvisz több százezer levelet naponta. Normális isp-nél van kimenő smtp szerver meg bejövő."

Ez igaz, ha az ISP pl. az előbb említett DNSBL blokklistákat használja spam-szűrésre.
De ha egy kifinomult, a pdf-től a pps-en át az xls -ig, doc-ig, jpg-t, BMP-t, png-t, is OCR-rel felismerő, HTML-t is több link szinten recursíve scannelő SPAM-szűrőt használ, akkor bizony egy-egy HTML-levél vagy melléklet percekre romlásba döntheti egy-két CPU-ját és akár 1-2 GB-nyi RAM-ját is. Ezt én tapasztalataimra alapozva állítom.
Nálam most ez van: "X-Filtered: by ProxSMTP using ClamAV and SpamAssassin with FuzzyOcr, PDFassassin".
A tartalom szerinti SPAM-szűréshez nagyon erős gép kell, még egy kis otthoni konf. esetén is. Nekem ilyen gépem nincs.
De a "szegény" ISP-től azért elvárható lenne, ha már egyszer foglalkozik szüréssel.
A levelek tisztességes vírus-szűréséhez méginkább erős gép kell.
--------------------
"- én még nem láttam olyan isp-t, ahol minden levelet várakoztattak volna 30 másodpercig, sok értelme nincs, mert ha betolsz egy levelet 20 ezer cc-zett címzettel, az egy levél, nem 20 ezer."

Ez igaznak látszik első olvasatra, csakhogy ekkor a 20'000-es címlistát a konkurencia is látja, és egyetlen "copy-paste"-tel átveszi. A címek pedig állítólag értékesek ezekben a körökben.
Másrészt a hosszú címlista alapján (szerintem) a SPAM ilyenkor könnyen felismerhető és kiszűrhető.

Én egyetlen ilyen nyílt címlistás SPAM-et sem láttam az utóbbi három évben.
Nekem volt egy ilyen "SMTP-akadoztatós" ISP-m,
de nem szeretném megszégyeníteni, ezért inkább nem írom ide a nevét. (6 év alatt csak egyszer szúrt ki velem.)
--------------------
"- Egyébként is, normális isp-nél tiltva van az smtp port, ami kimenne a hálózatból."

Az igaz, hogy tiltani szokták, de fix IP mellett lehet kérni 25-ös port engedélyezését az outbound forgalomra az én ASZF-em szerint is.

Másrészt, miért és kinek árt én az SMTP szerverem ?
--------------------
"- spam bounce az álmoskönyvek szerint idióta szokás, lásd hamisított feladók."

Egyetértek.
De az értesítés és nyom nélküli SPAM-benyelés sem jobb ennél.
--------------------
"semmi értelme, amit spamnek hisznek, az tűnjön el a fekete lyukban."

No rendben, de egy "false +" spam-szűrés miatt csúsztam én le egyszer egy TARANTELLA szerverről,
mert nem sikerült rá regisztrálnom, mivel eltünt a regisztrációs visszaigazolás a jelszóval. A terjesztő mellesleg egy "nagy szoftvergyártó cég" volt, nem valami varez site. Csak azután jöttem rá, hogy az ISP-osztotta email címem helyett, egy freemail címet adtam meg a hetedik regisztrációs kísérletnél.
--------------------
"- nincs olyan magyar isp. ahol 50%+ lenne a csomagvesztés, azon nem működik semmilyen protokoll. Olyan van, hogy az icmp echo requestet eldobálja a router, ha elfoglalt és nem szmötyizik vele. Attól, hogy te ekkora csomagvesztést tudtál mérni, csak a te mérési metódusod nem kompatibilis az isp-vel, nem az isp rossz."

Igaz, én ICMP-vel mértem ezeket a veszteségi értékeket. De az is igaz, hogy nagyon akadozott minden azokban az időkben. (Tehát, a böngészés is.) És az is igaz, hogy a szolgáltató nem adott semmiféle támpontot az általam alkalmazott és vele is közölt proto és port helyettesítésére. Viszont megfenyegetett, hogy "ne veszélyeztessem tovább a hálózatát" az óránkénti 2500 byte-ommal.
Azóta vagyok kibukva az NHH-ra, mert telefonon megkérdeztem egy előadóját, hogy most mi a teendő?
Erre azt válaszolta, hogy az NHH-nak csak az ÁSZF betartását és a számlázás törvényességét van joga ellenőrizni. Azt persze nem mondotta, hogy maga az NHH jelenlegi elnöke alkotta meg ezt a simmire-sem jó (üres) jogi hátteret.
--------------------
"ászf-ekben vagy csomagvesztésről vagy bithiba arányról szokott szó lenni. A kettő a te szempontodból ekvivalens."

Az ASZF-ben nem volt szó csomagveszteségről, és
a bithiba arányról is csak annyi, hogy N/A (Not Applicable, nem értelmezhető).
--------------------
Tudnék még több száz olyan érvet, mely szerint a csúnya ISP kihasználja az NHH inkompetenciáját, lustaságát, félreértelmezett gazdasági liberalizmus felfogását: "Ami nincs szabályozva, avval nem kell foglalkoznunk".
Ez odáig fajult már, hogy a MAgyar Közlönyben értelmetlen és értelmezhetetlen kr.-ek vannak az
Internet-szolgáltatásról: Pl. minimális sebesség-értékek vannak adva "az esetek 80%-ában" anélkül, hogy elárulnák, miféle esetekről van szó?
Gondolom a valós időtengely egy szakasza pontjainak 80%-ára gondolt a jogalkotó. Csak hát ugye continuum sok valós szám 80%-áról beszélni, az még egy L'Oréal marketing managertől is kissé erős, ahogy a 90% is erős volt a néhai Dióssy Gábor Gazdasági Minisztériumi államtitkár által jegyzett azonos tárgyú rendelettervezetben.

Jahno 2009.05.04. 00:51:07

Csak sorban zanzásítva. Aki azt mondja, hogy vegyek 3 ADSL-t, annak mondom sorban, hogy mivel alapban jó eséllyel Tcom az alap infrastruktúra, így teljesen mindegy ki szolgáltat rajt netet. Ha meg Invitel területen vagyok, akkor pláne beszopás. Cserébe nincs uplink sem, gerincek is olyanok, amilyenek. Ízlés kérdése hova teszünk és mit, de had döntsem már el, hogy nekem és ügyfeleimnek mi a jó, vagy éppen gazdaságos.

Másrészt a gmail és a freemail spamszűrője meg azért tud olyan "kiváló" lenni, mert szó nélkül kicsap egy csomó minden. Nam rég a saját vasam is spamlistára került, lassan 2 hónapja küzdök miatta. Gmailra már tudok levelet írni, freemailra nem ér oda, hibaüzenet nincs.

Spamlistákat kezelőknek küldtem levelet, le sem szarnak. Azt sem tudom mi alapján ítéltek gonosz spammernek, márpedig ha ügyfelem volt, akkor picsán kellene rúgni. Egyik spamlistán viszont a komplett GTS tartománya be van skatulyázva, aztán csókolom, így nagyon nincs értelme, köszönhetjük a köcsög spammereknek.

Én meg szívhatom a fogam, mert ugye ha júzer csak 10 levelet küld ki, abból 5 nem kérte, és szól NHHnak, akkor megy majd a körbemutogatás. De legtöbbször mintát sem tudok kérni egy fejléccel, hogy minek alapján.

Ellenben mikor én küldtem az NHHnak, akkor elég hjól intézkedtek.

Kis irodában is lehet helyben egy kis csoportmunkás szerver, amin meg van oldva a backup, meg a fliekiszolgálás is, aztán kész, nem kell plusz melót/bixet/vasat költeni, hogy távolról ketyegjen. A hostinggal az meg a másik baj, ha külföldről tolna be a spam, ami lezabálja az ISP sávját, nekem meg a proccidőmet, egyéb erőforrásaimat. Azt is lehet mondani, hogy a kocsog spammerek miatt kell erős gépet fenntartani, mert nagyjából 1-2 óra alatt annyi be tud dőlni, amit az összes júzerem levelezne 1 év alatt.

Jahno 2009.05.04. 00:54:46

@bela: Jelentem az ISP nem lehet Vodafon, mert egyszer kolléga kezébe nyomtam az előfizum, oszt már jött is az NHH, hogy spammolnak. Adtak mintát fejléccel, Voda meg mellékelte, hogy akkor éppen az én előfizum volt.

Igaz a spam az semmitmondó, ráadásul magyar nyelvű, kolléga meg egy bitet nem tudott magyarul, de ez már másik történet.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.04. 02:34:37

@Jahno: Peidg ok azok, marmint akikre a szerzo utal. Iszonyat mennyisegu hazai spam jon rajtuk keresztul, es a warezosok szinte mind onnan jottek (szuroproba szeruen ellenoriztem, meg mielott nagyon beperel valaki :), de a kigyujtott spamekbol akar statisztikazni is tudok). Az egy dolog, hogy ha jon az NHH akkor ezekszerint elo tudjak kapni az elofizetot, csakhogy mint a cikkben olvashattad az NHH altalaban nem megy, foleg nem warez spamre, a voda meg nem tiltja le ezeket az elofizeteseket a panaszok alapjan. Vagyis kemenyen kollaboralnak. Azt meg gondolom egyikunk sem feltetelezi, hogy ezek a bunozok (warez spammerek) a sajat nevukon vasarolt elofizukkal neteztek... Gondolom hajlektalanok altal vett elofizukat es/vagy hasznalt prepaid kartyakat hasznaltak.

Marpedig ha korrekt lenne a voda, akkor ha eleg panasz van akkor legalabb a 25-os portot kilovi az adott juzernel es racsorognek, hogy mi a helyzet. A T-Online (hogy ne csak szapuljuk a szolgaltatokat) regebben amig jott onnan spam, nehany oran belul valaszolt az abuse@-ra irt panaszra azzal, hogy az illeto levelkuldesi lehetosegeit (port 25 kifele) felfuggesztettek. Lehet ezt igy is. Raadasul jol lathatoan aki igy lep fel, annak sok munkaja nem lesz a dologgal, mert elkerulik a megrogzott spammerek. Nekik sem jo buli naponta kuldeni egy dodot uj elofizuert.

gftamas 2009.05.04. 08:45:26

A megoldás egyszerű. A spammelés NHH által kisztabható bírságát 500 ezerről fel kell emelni 5 millióra. A második alkalommal 20 millió. A hatmadik alkalom 100 millió, a negyedik fél milliárd, az ötödik alkalommal 10 milliárd Ft legyen a bírság. Valószínűleg a Hermina Bau se érte volna meg a 7 büntetést ezzel a rendszerrel. Ja igen, a spam szolgáltató ügyvezetőjét pedig le kell csukni első alkalommal 10 évre, a második alkalommal 20 évre. Az első jogerős ítéletig maradna minden a régiben, de aztán a második jogerős ítélet után megcsappanna a spammelési kedv, biztos vagyok benne.

bela 2009.05.04. 09:02:42

@Jahno: Megerositem atletat, en is a Vodafone-tol kaptam 'mobil' spamet.

moli 2009.05.04. 10:07:17

@gftamas: igy van, teljes mertekben egyetertek, azzal a kivetellel, hogy en ezt minden kihagasra alkalmaznam a gyorshajtastol a lopason at a gyilkossagig.

moli 2009.05.04. 10:08:58

@moli: kitetellel, baszki.
süti beállítások módosítása