Mai Bádogdob: Marshall-segélyből Amerikába

2010.11.16. 07:42

A Bádogdob egyik műsorkészítője nemrégiben az Egyesült Államokban járt
tanulmányúton, ennek kapcsán Amerikáról beszélgetünk. Vendég: Lőke
András.

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden
kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai
László, Ruzsin Ami, Sebestyén Eszter, Szalay Tamás.

 

5 komment · 1 trackback

Címkék: usa tilosrádió bádogdob

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr152451673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elsötétült Esztergom - fény nélkül a fidesz-apologéták 2010.11.24. 09:51:37

Esztergom egy részében kedd este nem kapcsolták be a közvilágítást, mert az önkormányzat csaknem 80 millió forintos adósságot halmozott fel a világítást szolgáltató TIVI Kft.-nél. A társasággal még Meggyes Tamás állapodott meg, majd a felhalmozódó tart...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mediocris 2010.11.21. 01:10:58

"None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free."

Ez jutott eszembe a műsor alatt :). Egyébként jó volt és érdekes is, csak kicsit rövid. Sajnos az Egyesült Államok példájából látszik hogy önmagában a nyitottság nem elegendő a hatalmi visszaélések megakadályozására. Mindegy hogy milyen okból, de ha az emberek döntésképtelenek, akkor bármit meg lehet csinálni velük. Annak örülök hogy nálunk a pénznek még nincs hivatalosan szavazati joga, és rejtegetni kell a kenőpénzeket. Az amerikai lobbizás számomra még mindig ezt jelenti:

www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

A propaganda pedig jó dolog. Tudják ezt az amerikaiak, ezért tapsolnak:

www.youtube.com/watch?v=VxnegxNEDAc

Én valahogy ilyennek látom (figyelem, senki ne hordja sokáig a szemüveget, fejfájást okoz):

www.youtube.com/watch?v=7Lwlx3GnLGs

Persze nem kell félreérteni. Tud az jól is működni ha korlátozzuk az állam és az önkormányzatok feladatkörét és a civil szektorra és privát társaságokra bízzuk a nem létfontosságú dolgokat, de önmagában ez se garancia, és ki fogja eldönteni hogy mi legyen az állam dolga és mi a magánszektoré és a civileké? Nem biztos hogy olyan jó dolog lenne ha profitorientált vállalkozásokon múlna a szociális háló működése. Az adományozások pedig szerintem nem oldják meg a problémákat. Szerintem az Egyesült Államoknak nem sikerült megváltani az ottani rendszerrel a világot és a demokráciát sem ők találták ki. Valójában ha a pénznek adjuk a szavazati jogot az emberek helyett akkor ezt nem is demokráciának hanem plutokráciának hívják (hogyan fog például a copyright törvénykezés a szabadabb irányba mozdulni amikor a pénzemberek a Mikiegér-törvényért és társaiért lobbiznak?). A demokrácia másik oldala pedig az lenne hogy az állampolgároknak valódi jogaik vannak az állammal szemben is, amiket nem lehet elvenni tőlük indokolatlanul, vagy mondvacsinált ürügyekkel. Bár ebben Magyarország sem áll túl jól, de azt hiszem még mindig jobb itthon a "rendszer ellenségének" lenni. Én nagyon kételkedem az amerikai módszerben. Távolról szépnek tűnik, de talán a kommunizmus nem volt az? Az árnyoldalakat elég a szőnyeg alá söpörni, meg kell dobni kis lobbizással, meg pénzzel és senki nem fog törődni velük. Legalábbis senki aki számít. Ez ugyanaz mint ami itthon megy, csak ott az "oszd meg és uralkodj" elve jobban érvényesül, ezért nem kell semmit rejtegetni.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.11.28. 10:33:54

@tesz-vesz: náci-e vagy? :) amúgy néha van benned ráció, de az állandó zsidózás lehúzza a színvonalat.
süti beállítások módosítása