Mai Bádogdob - Info-szabadságharc vagy info-terrorizmus?

2011.09.12. 11:44

Az elmúlt években nagy viharokat kavart kiszivárogtató oldallal kapcsolatban kétféle szélsőséges véleményt szokás hangoztatni. Szimpatizánsai szerint a Wikileaks információs szabadságharcot folytat a politikai és gazdasági hatalmasságok ellen, leleplezi sötét ügyeiket, ezért működtetői szabadsághősök, akik átveszik a médiától a demokrácia őrkutyájának szerepét, megteremtik a valódi transzparenciát és sajtószabadságot. A másik oldal viszont úgy véli, hogy amit a Wikileaks művel, az közönséges info-terrorizmus, lopott adatokkal, üzleti titkokkal való felelőtlen és rendkívül káros visszaélés. A Wikileaks megítélése hasonlít a hackerekére, akiket szintén forradalmároknak vagy bűnözőknek szokás láttatni. Pedig ha van etikus hacker, akkor biztos hogy van etikus leaker is, a kérdés az hogy ezt a határvonalat hol lehet meghúzni. Vendégeink lesznek Léderer Sándor a K-Monitortól, Csörgő László újságíró és Lax Tamás terrorizmus-szakértő.

>>> Gátszakadás a WikiLeaksnél (Mindennapi.hu, 2011. szeptember 2.)

>>> WikiLeaks-fiaskó, avagy a forrásvédelem szégyenteljes kudarca (hvg.hu, 2011. szeptember 5.)

>>> WikiLeaks kerekasztalbeszélgetés lesz szombaton a Hacktivity konferencián

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai László, Gerényi Gábor, Ruzsin Ami, Szalay Tamás, Ződi Zsolt.

1 komment · 1 trackback

Címkék: hacktivity wikileaks bádogdob

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr403220344

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2011: webes/netes összefoglaló; szabályozás, jogok, stb 2012.01.07. 16:08:16

 www.eff.org/deeplinks/2011/12/2011-review-watershed-moments-fight-free-speech-privacy-and-fair-use ... - kíváló összefoglaló a 2011-es évről; arról, hogy mi történt az elektronikus jogok, a magánszféra védelme (privacy), a netcenzúra &/v sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.01.07. 15:49:48

kíváló összefoglaló a 2011-es évről; arról, hogy mi történt az elektrónikus jogok, a magánszféra védelme (privacy), a netcenzúra &/v szabályozás, a szerzői jogok, (stb) terén.

www.eff.org/deeplinks/2011/12/2011-review-watershed-moments-fight-free-speech-privacy-and-fair-use

a fentiektől függetlenül melegen ajánlom az Electronic Frontier Foundation-t, mint szervezetet, ill honlapját:
www.eff.org
süti beállítások módosítása