Panamagyanús óriásberuházás Pátyon

2009.11.19. 10:29

Golfpályáról beszélnek, de gigantikus lakópark- és plázaprojektet indítottak befektetők Pátyon. A földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában szereplő belgák vásárolták fel, a terveket a Balatonring spanyoljai készíttették.

Update: A pátyi polgármester és a befektető szerint nem kaszinóvárost terveznek a szántóföldre, a szomszédos Telki mégis hangosan tiltakozik.

 

184 komment

Címkék: lakópark ingatlanpanama grupomilton kovácsbencejános

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr141536157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yarisugi 2009.11.20. 11:30:54

@873ujr3rk:
Nem tűnt el, csak felülről átkerült az Index címlap közepére, a "Gáz" című fejezetbe, ott van a fotó is.

gabesz: 2009.11.20. 11:46:20

@yarisugi: Tényleg ott van , még.. De hogy már is kevesebben olvassák az a hozzászólásokból is kiderül, vagy is kevesebben szólnak hozzá mert lent van a cikk és úgy gondolják ez nem fontos. Ami gáz, hogy az origo-n sem találom, lehet ott nem is írtak erről?...pffff....

pirosmate 2009.11.20. 11:56:51

@Darázs Csaba: Kissé fura a hozzáállásod, mondhatnám hipokritának is.

A nagyamám Keszin lakott, minden nap nála voltam alsós koromban. Emlékszem arra, mikor nem volt még Barackos, illetve barackos volt a helyén. amikor a Nagyszénás még pusztán kispénzű emberek nyaralóit jelentette, Makkosmária meg csak egy templomot, turistaúttal. Aztán lett belőle tízezer kiköltöző, mára már teszkósítva. Cimbora, Nektek szabad?

Megjegyzem, hogy a Budakeszi úton laktam akkoriban. És marhára zavart, amikor a sok újdonsült keszis miatt csak a harmadik buszra fértem fel reggel.

Budakeszi azóta sem oldotta meg a saját problémáit (sem). Elkerülő utatok van-e már? A Fő utca járható-e? A fele lakosság zártkerti besorolásban lakik-e még? Ezek nyilván a pátyiak hibájából állnak, nem?

Ma Pátyon lakom, és egyetlen porcikám se kívánja a gigaberuházást, sem a falu második Budakeszivé hízlalását. Teszünk is ellene.

francia sakk 2009.11.20. 11:57:22

Tévedés, nem vagyok egyik pártnak sem szimpatizánsa, nem vagyok budapesti, abból a városból írok, ahol a fideszes Várhegyi Attila polgármesterként, országos botrányt kavart a belvárosi telkek áron aluli elkótyavetélésével;
Indexes cikk:
"Várhegyi Attilát folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben találta bűnösnek a bíróság, és egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre, valamint félmillió forint megfizetésére ítélte."
index.hu/belfold/varhegyi0419/
Mellette a link: "Orbán számít Várhegyire"...
Csak miheztartás végett Béláim!

doktor70 2009.11.20. 12:05:44

Szerintem nem volna baj, ha megépülne.
De nem ott, ahol mezőgazdasági termelésre alkalmas a föld, hanem a Körtésben, aminek gyenge a talaja és nagyon köves. Viszont a panorámája csodálatos, szállodákhoz és kaszinókhoz.

pirosmate 2009.11.20. 12:08:42

@Daily Shark: Hidd el, nekünk, pátyiaknak sem hiányzik. Így sincs elég óvódai férőhely, nem valósult meg a tanuszoda, a fél faluban nincs aszfalt, az átmenő utak teherbírása is véges. Most azt mondják, hogy a remek spanyol beruházó megépíti az autópálya lehajtót, a zsámbéki és a telki utakat összekötő utat, stb-stb. Elkezdték csorgatni a mézet a madzagra.

A pátyi Önkormányzat 2-3 gerinctelen alak kezében van, ők döntenek minderől, zömmel titokban. Nem tetszik? Nekünk sem. Mégis velünk vitatkozol itt ahelyet, hogy velünk együtt megpróbálnál tenni ellene. Mi ugyanis a szájkarate helyett/mellett teszünk is azért, hogy ez a hagymázas baromság ne valósuljon meg.

www.patykanyar.hu

FeketeLeaves 2009.11.20. 12:09:30

Kicsit tovább kéne menni, hogy a cikkben szereplő cégek mögött kik a tulajdonosok. Azok a tulajdonosk vajon mit csinálnak itthon, illetve milyen a társadalmi kapcsolatrendszerük. Ezekről a dolgokról elég sokan tudnak, elég lenne megnézni a cégek mögött álló embereket, meg azt, hogy azok hol dolgoznak, illetve az ő férjük/feleségük mely szervezetben kicsoda és micsoda. Akkor nem kéne találgatni... Mondjuk meg kéne nézni, hogy kié volt a föld és aki eladta, annak mi köze van azokhoz, aki megvette. S mindjárt viágos lesz sok minden. Ennél virágabb nyelven már nem tudom leírni, hogy hol van a kulcs...

DB 2009.11.20. 12:11:11

Most akár a konkrét esettől függetlenül is, az azért elég durva, hogy az itt kommentelők túlnyomó része mindenféle fejlesztéstől, beruházástól irtózik. Könyörgöm, az ilyen fejlesztések rengeteg munkahelyet hoznak létre (az alvállalkozók túlnyomó része magyar), adót fizetnek (ami errefelé elég ritkaságszámba megy) és ebben az esetben például golfpályát, villaparkot, kaszinókat hoznának létre, szal nem vmi lepukkant lakóparkot...másrészt pont így lehetne elkerülni h Telkiről, Pátyról stb Pestre járjanak a lakosok, hiszen minden szolgáltatás helyben elérhető lenne.

Bodoky cikkei meg ált. jók, de azért ő is csak egy lmp-s hippi, szóval elég gyakran túlzásokba esik (pl most is).

pirosmate 2009.11.20. 12:13:07

Kedves Mindenki!

Csak a tényszerűség kedvéért: eredetileg golfpályáról volt szó. Aztán módosult az elképzelés golfklubbá, pályával és appartmanokkal a tagoknak. Ebből lett a golfpálya és lakópark, majd lakópark és golfpálya. Most a Páty Vegas golfpályával elképzelésnél tartanak az urak.

Az előző kísérletük "Méregraktár" néven híresült el. Ez a projekt a logisztikai raktár -> háztartási vegyiáru átmenő raktár -> háztartási vegyiáru raktár -> vegyiáru raktár -> veszélyes vegyiáru raktár (akár galvániszap lerakó) fejlődési pályát futotta be, mire megakadt a lakossági tiltakozáson.

burian 2009.11.20. 12:15:26

Igazából ennek a mentalitásnak kell véget vetni.
Itt csak akkor lehet normalizálni a viszonoykat, ha a civil társadalom és a média rajta tartja a szemét a mindenkori hatalmon. Tök mindegy, hogy pátyi, vagy telki, szoci vagy fideszes.
Ez az eset annyira vérlázító, hogy precedenssé lehet emelni. Kaszinó és vigalmi negyed a természetvédelmi övezet tőszomszédságában?! És persze kihízott nyakú képviselők, gyanús hátterű cégek mindenhol...

yarisugi 2009.11.20. 12:17:42

@francia sakk:
Hát akkor Szolnokról osztasz. Biztosan jól képben vagy onnan a Buda környéki dolgokban. Okoskodó Bélucikám XD

jeromos01234 2009.11.20. 12:20:30

patyilakos 2009.11.20. 10:12:32
Na látom a telki körlevél megtette hatását:

patyiak.net/index.php?option=com_content&view=article&id=32&catid=11&Itemid=39

Na ehhez a cikkhez azért hozzátartozik hogy a benne emílített két telki képviselő, akik határozottan felemelték a szavuat a pátyi beruházás ellen...
Ez ugy történt hogy a Réthy képviselő úr szintén több hektár területtel rendelkezik Pátyon. Megzsarolta a Pátyiakat, ha az ő területét nem vonják belterületbe akkor botrányt csinál Telkiben. Mivel ez nem történt meg megcsinálta a botrányt....
Még mialőtt valaki becsületrendet adna neki / nekik.

burian 2009.11.20. 12:25:28

@DB: Nem sértésnek szánom, de amit itt felmondtál az egy lózung a neoliberális gazdasági okkultizmus imakönyvéből. Ez a fejlesztés-munkahelyek-befektetés mantra nagyon nincs igazolva. Ez a szemlélet mindig csak a rövid távú haszonnal számol (amit kevesen és mindig ugyanazok élveznek) és nem veszi figyelembe a közép- hosszútávú következményeket, a többség kárát, a környezet visszavonhatatlan pusztulását.
A gyanú egyébként jogos.
Valójában szinte mindegyik hasonló projektről kiderül utóbb - amikor már minden tönkre lett téve - hogy a befektetett pénzeket kiszivattyúzták, ami pénz valahogy belekerült a projektbe, az közpénz, de az is eltűnt, hogy a munkahelyek száma hét, abból hat rokoné, egy ismerősé lett valahogy.
A tapasztalat azt mutatja, hogy minden "fejlesztéshez" nagyon-nagyon nagy gyanakvással kell hozzállni és ránézni az úgynevezett "befektető" körmére, mert kb. 99% az esélye, hogy valamelyik párt szélhámos maffiózója és éppen lop, pusztít.
Ez az eset tökéletes illusztráció.

gyöngyhalász 2009.11.20. 12:51:21

Nem kell félni a beruházásból nem lesz semmi.
Balatonberényben is felvásároltak sok hektárt, hogy üdülőfalu meg golfpálya meg minden, de még semmi nincs. A polgármester még jegyzőkönyvet is hamisitott, hogy felvásárhassák e területeket még 2007 ben történt konkrétan a 148/2007 sz határozatról van szó amit ugyan miután a hamisitás kiderült visszavonatott, de ettől még a közokirat hamisitás tény maradt, hogy miért úszta meg? ezt is ki lehetne nyomozni.Szóval ez a cég nagyon sokat igért több helyen is csak a kivitelézéshez szükséges pénz nincs meg. Arra majd a Magyar állam vállal garanciát mint Sávolyon? Miért nem a spanyol bankoknál veszik fel a hitelt?
Kik állnak a politikusok közül mögöttük, na ez is megérne egy misét. Lehet nyomozni, szerintem az index ezt a cikket hamar eltüntei, mert nekem úgy tűnik, hogy nem éppen pártatlanok.

francia sakk 2009.11.20. 12:56:47

@yarisugi: Az előbb még azt állítottad, hogy biztos a fővárosból osztom az észt. Nem vagy te teljesen megzavarodva, és miért is nem mindegy neked, hogy honnan, Bélám?

doktor70 2009.11.20. 12:56:49

@DB:
Abban teljesen egyetértek, hogy Pátynak szüksége lenne helyben munkahelyekre. Viszont nem véletlenül aggódnak az emberek, mert a 3 gengszter az Önkormányzat élén, nagyon sok bajt csinált már.
Példa erre, a földutak eladása a határban. Ami egyszerűen elképesztő. Valamint az M1 melletti speditőr cég befenyegetése, hogyha nem rajtuk keresztül megy a földek eladása számukra, akkor semmilyen engedélyt nem hagynak jóvá. Az illető befektető azt sem tudta, hogy menjen el olyan helyre, ahol nem gátlástalan gengszterek a falu vezetői. ( Az M1 melletti földtulajdonosokat meg lehet kérdezni, mit műveltek ezek a jómadarak velük.)

doktor70 2009.11.20. 13:04:19

@doktor70:
Arról meg nem is beszélve hogy a Golfpálya miatt 150 Ft-kat kértek el m2-ként 650 Ft helyett.
kb. 1 milliárddal rövidítették meg a falut.
Aztán sikerdíjat vettek fel amit szétosztottak egymás között. Az biztos hogy börtönben lenne a helyük.....
Aztán a Tsz udvart felvásárolták és 2 hét alatt belterületbe vonatták és árulták saját zsebre.
Az a sok disznóság amit már megcsináltak több könyvet kitenne.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.11.20. 13:04:55

@DB: Nem a beruházástól és a fejlesztéstől félnek az emberek általában.
Amíg csak golfpályáról volt szó, nem nagyon volt tiltakozás.

De azt próbáld meg felfogni, hogy ezeknek a településeknek egyik fő értékét az adja, hogy még nem váltak logisztikai-kereskedelmi-szórakoztatási centrummá és tömeglakóparkká.

Ráaádásul ez nem jár együtt azokkal a szükséges fejlesztésékkel, ami a legtöbb később ottlakónak a budapestre bejutását lehetővé teszi - azt ugye te se gondolod komolyan, hogy többezer embernek adna munkát?
Ezek a településekre nem igazán a munkanélküliség jellemző.

Amúgy Budakeszit is durván megszívatnák ezzel, csodálom, hogy ők nem tiltakoznak vehemensebben. Már az eddigi átmenőforgalom is elég pocsék nekik, és mivel ez csak nőni fog, nekik is érdekük, ha az ilyen gigaprojekteket nem engedik megvalósulni. Ha belegondolok, hogy csak az építési forgalom milyen jelentős lesz... és mivel az elkerülő út még sokáig csak papíron létezik majd, az építési forgalom jó része tutira Budakeszi felől fogja megközelíteni a helyet.

csj 2009.11.20. 13:24:43

Kis adalék ahhoz, hogyan gondolkodik egy ingatlanfejlesztő: elkészíttet egy beépítési tanulmánytervet ( amely ebben az esetben építészetileg egyébként szinte értékelhetetlenül gyenge ), amelyben a saját megtérülési számításait jóval meghaladó intenzitású programot gyömöszöl bele. Ezzel megszondáztatja a közvéleményt, ebben az esetben in concreto sikeresen egymásnak is esett két önkormányzat. Aztán ha nem rugdossák el elég messzire a felháborodott népek, nagy kegyesen visszavesz a tervezési programból, és még így is bőven megéri majd neki. Erről szólt Sukoró, és attól tartok, erről szól ez a sztori is. Pedig óvatosan kellene bánni a túllőtt tervezési programokkal - ezt ékesen mutatja a csőd szélén táncoló pátyi nyugdíjasház története is.

patyilakos 2009.11.20. 13:28:04

@pirosmate: Ennyi erővel tiltakozhatna az összes peremkerület, hogy rajtuk keresztül megy a forgalom befelé.

gabesz: 2009.11.20. 13:30:02

@csj: Így gondolom én is. Tipikus beszaratás, amit a politikában is csinálnak, nagyot mondanak mert tudják az nem jön be, megnézik a reakció lesz miből visszakozni és még ők lesznek a jó fiúk mert engednek. Ha meg még is megvalósul az eredeti terv, akkor meg még jobban járnak.

ótska szarházy 2009.11.20. 13:37:16

@FeketeLeaves:

Mervó József korábban kárpótlási jegy - részvény cserékben vett részt korábban, valamint dolgozói részvényjegyzéseken gazdagodott meg. A fidesz kormány alatt ingatlanfejlesztésre adta a fejét majd annak lejártakor részt vett az állami gazdaságok privatizációjában - strómanokon keresztül. Ezen állami gazdaságok egyike mára már teljesen átalakult és lett belőle a pátyi Europolis ipari park. A mostani beruházás fideszes hátszéllel megy, erre utal a potenciális konkurencia ( Sukoro ) teljes ellehetetlenítése, és hogy Orbán Viktor fociklubjainak első számú szponzora a Grupo Milton ( A Videoton főszponzora , amely edzésprogramok, felmérések ellenértékeként adja a pénzeket tovább a felcsúti fociakadémiának)

pirosmate 2009.11.20. 13:42:39

@patyilakos: Tiltakoznak is. Nézd csak meg, hogy mekkora huzavona zajlik Üröm, Solymár, és Pilis.* között az M0 Észak-nyugati nyomvonala okán.

burian 2009.11.20. 13:42:39

@ótska szarházy: És hogy jön a képbe a szocialista honatya? Ez egyre büdösebb...

pirosmate 2009.11.20. 14:00:41

@burian: Jó a kérdés...

A nyilvánvalóan csontja velejéig becsületes honatya azt járta ki, hogy az egész megyére (!) érvénybe lépő változtatási tilalom alól Páty feltételekkel ugyan de felmentést kapjon. Ide tartozik az is, hogy a piros színű honatyát nem nagyon támadták ezért a narancssárga, zöld, vagy kék színű helyi érdekelt kollégák sem.

A felmentésnek köszönhetően akár járhatott volna jól is a falu, ha az Önkormányzatnál nem gurul el a gyógyszer, és megelégednek a golfpálya + appartmannok fejlődéis szinttel. Ezen is kereshettek volna éppen eleget, és ezért cserébe is ki lehetett volna alkudni a falu fejlesztését a beruházótól. Csak hát nagy úr a mohóság.

Darázs Csaba 2009.11.20. 14:12:37

@pirosmate:
@Darázs Csaba: "Kissé fura a hozzáállásod, mondhatnám hipokritának is." "Cimbora, Nektek szabad?"

Mire gondolsz, cimbora?

1. Soha nem laktam Budakeszin, nem is állítottam.

2. Bár most megtiltanád, nem is terveztem Pátyra menni semmiért - ahogy ezt viszont le is írtam.

3. Sajnos tényleg nincs elkerülő utunk, ezért támogatom lelkesen az M0-át, valamint Páty közvetlen autópálya kapcsolatát.

4. Ha téged nem zavar a nagymamád barackosán naponta átautózó tömeg, lelked rajta. Engem speciel az is irritál, hogy a budapestiek adójából fenntartott BKV buszjáratot üzemeltet Budakeszire, amit a reggeli csúcson kívül senki sem használ (naponta látom/szenvedem füstcsíkját az üres kék doboznak).

5. Ha ma tényleg Pátyon laksz, és egyetlen porcikád se a gigaberuházást; engedd meg, hogy én se kívánjam, hogy a már megvalósult beruházások előnyeit élvezd az én városomban, ahol felnőttem, ahol úgy szeretnék élni, mint ahogy a szüleim éltek - ugyanabban a házban.

Ennyit arról, ki a hipokrita.

Igazi programozó 2009.11.20. 14:19:18

@873ujr3rk: Ezt a reklámot minek toltad ide bakker?

burian 2009.11.20. 14:28:33

@Darázs Csaba/Pirosmate

Urak! Nem lehetne kijönni abból a logikából, hogy ha nekem rossz, akkor legyen másnak is?
Budakeszi nagyon nagy terhelést kap, és nagyon sok elrontott beruházás terhét viseli, de ennek nem megoldása az, hogy akkor szívjon Páty és Telki is.
Ahhoz, hogy valamennyire meg tudjuk őrizni az élhető Zsámbéki kistérséget, pont ezt nem szabad csinálnunk, nem szabad egymásra mutogatnunk.
Viszont minden beruházást gyanúval kell kezelni és a szomszédok szempontjait is figyelembe véve kellene engedélyezni bármit is. Ami megtörtént nem lehet, vagy nagyon nehéz visszacsinálni, de legagalább ne hagyjuk, hogy tovább romoljon a helyzet.

yarisugi 2009.11.20. 14:32:33

@francia sakk:
Mindegy hogy Pestről vagy Szolnokról osztod a lényeg az hogy nem értesz hozzá nem vagy érintve azt mégis beleszólsz hüjeségeket, Bélucikácska XDXDXD
Franciázzál szépen a Bélácskáddal Szolnokon vagy ahol akarsz XDXD

burian 2009.11.20. 14:44:09

@pirosmate: Van erre valami forrásod?

Sickret Service (törölt) 2009.11.20. 14:50:29

@Darázs Csaba:
Kemény vagy, cimbora, mint a fagyott kutya lába.

Frankó ötlet, szedjetek útvámot mindenkitől, aki nem Keszin lakik és átmegy rajtatok.
Zárjátok le a város határait, a nem helybéliek csak külön díjfizetés ellenében használhatnák a boltjaitokat meg mindent.

Mellesleg szerinted ki a fasz használja a BKV buszokat, ha nem jórészt a kesziek, akik közül rengetegen meg Budapesten dolgoznak, mi?

Észkombájn.

Dark Medieval 2009.11.20. 15:03:56

Úgy gondolom, hogy teljesen jogosan ódzkodnak az ilyen beruházásoktól a népek. Bár az ellenérv logikusnak hangzik: új munkahelyek, felpezsdülő infastruktúla és felértékelődő ingatlanok. Ám ebben az országban szinte minden nagyobb fejlesztés mögött megbújt a korrupció, nem véletlen tehát, hogy komoly fenntartásokkal kezelik az emberek.

Ezen kívül fontos, hogy a környék lakossága mondhassa ki a döntést. Nyilván tisztában vannak az előnyökkel és hátrányokkal, ők laknak ott, szuuverén döntési jog illetné őket.

ótska szarházy 2009.11.20. 15:09:52

@burian:

olyan javaslat, amely az ellenzék padsoraiból jön nehezebben átvihető, ezért kell többségi képviselőt is igénybe venni. amúgy nem szabad azt képzelni, hogy a parlament folyosóin is olyan acsarkodós a hangulat, mint ami a médiából lejön. az ilyen nagyberuházásokban mindkét nagy fél érintett.

burian 2009.11.20. 15:25:32

@ótska szarházy: Ez világos, soha nem képzeltem, hogy a cirkusz egyenlő a valósággal, de hol lehet olvasni arról, hogy a megyére érvényes törvényi szabályozást kik és hogyan fúrták meg? (Pardon: lobbiztak)

pirosmate 2009.11.20. 15:28:56

@burian: csak a közös törzsi emlékezet. Amíg az érintettek emg nem jelentettik amlékirataikat Ha én tettem volna címmel, az O.J. Simpson kiadónál.

Darázs Csaba 2009.11.20. 15:37:49

@burian 2009.11.20. 14:28:33:
@Sickret Service:

...és még csodálkozunk, hogy a funkcionális analfabéták nem jelennek meg a statisztikákban.

Pátynak minden jót kívántam. Iskola, bolt, munkahely helyben + közvetlen autópályacsatlakozás. Már elnézést, hogy ennek mások is haszonélvezői lennének, és még örülnek is neki.

Budakeszin soha nem laktam nem is fogok, de ha útvámot akartok velük szedetni (erre sem utaltam sehol), csak nekik címezd Sick R.

Értsétek már meg, nem szívathattok másokat csak azért, mert "Páty kedves kis település, szeretünk itt lakni." Én igenis szurkolok azért, hogy a kiköltözők helyben megtalálják a számításukat, ne kelljen (úgy tűnik bárminemű bűntudat nélkül) ehhez másokon naponta átgázolni.

burian 2009.11.20. 15:39:08

@pirosmate: Az sajnos karcsú.
Hogy ezek színtől függetlenül bűnözők, az nyilvánvaló, elég a pofájukra nézni. Mindenki, aki egy évnél többet töltött Magyarországon, pónemre tudja, hogy ki kicsoda, de ezzel nem jutunk előbbre. Ha viszont lenne arra valami data, hogy kik fogtak össze az általános érvényű törvényi szabályozás helyi felülbírálatában, majd ezek és érdekszövetségeseik közül kik és milyen módon keresték gennyesre magukat a törvény kijátszásán, akkor lehetne lépni valamit.

pirosmate 2009.11.20. 15:39:13

@Darázs Csaba: akkor lassan tisztázhatnád, hogy melyik városról beszélsz, ha nem Kesziről.

Ami a 2. és 4. pontjaidat illeti, szerintem én pont az ellenkezőjét írtam korábban annak, mint amit nekem tulajdonítasz. Vagy én nem tudok írni, vagy Te nem tudsz olvasni. Esetleg mindkettő.

Egyébként a kutya nem akar Neked megtiltani semmit. Sőt, irigylésre méltónak tartom, ha valaki ott élhet, ahol az elődei. Magam 31 év után költöztem, nem volt könnyű döntés.

pirosmate 2009.11.20. 15:45:10

@burian: ennél azért ügyesebbek az érintettek, ráadásul ők főállásban foglakoznak az ügyeikkel. Üldöztek már el a faluból zaklatás útján önkormányzati képviselőt az elmúlt években. Nyílvánosan nem értett velük egyet, mennie kellett.

burian 2009.11.20. 15:49:44

@pirosmate: Azt hiszem ezt hívják maffiának, nem?

Hajóslegény 2009.11.20. 16:23:53

A körzet lakóira még egy veszély leselkedik, mégpedig az alvilág beszivárgása az adott objektumokra, amint ez világszerte tapasztalható.
Ez azt is jelenti, hogy a közbiztonság is romlani fog.Minden lehetséges módot meg kell ragadni a terv megvalósítása ellenében.

Hajóslegény 2009.11.20. 16:30:59

Egészen más dolog, ha a Zsámbék medence tudományos hátterű építkezséről lenne szó. Azt támogatnám teljes erővel!

Hajóslegény 2009.11.20. 16:42:22

Az is természetes, hogy az autópálya csatlakozásnak meg kell épülnie, ami nem növeli számottevő mértékben az átmenő forgalmat Budakeszin,. mert ott most is az a forgalom van túlsúlyban, ami a régi, nem fizető autóútról áramlik át.

Kálmán bácsi · http://patyicivil.hu 2009.11.20. 17:11:59

Tisztázzunk egy két dolgot előszőr a cikkel kapcsolatban:
- A 200méteres (védő)távolság egy új szabályozás szüleménye. Mindkét település jogosan építhet a közig. határra, mert az azokra a területekre érvényes szabályozás régebben született, mint a 200méteres előírás.
- A pátyi képviselők többsége támogatja a projektet, csak 3 van ellene a 14-ből. A támógatók nagy része konkrétan 8fő spanyolországi meggyőző célzatú kirándulásokon vett részt, gyakorlatilag mindenről tudnak, tudtak. Az egyébként is szabadabban gondolkodó társaikat kiközösítéssel, információk visszatartásával próbálták távol tartani az ügyektől. A zárt ülések tartása, a szóbeli előterjesztések, az előterjesztések közvetlenül ülés előtt történő kiosztása jellemző a testületi ülésekre. A testület tagjai a saját SZMSZ-üket nem képesek betartani.

pff24 2009.11.20. 17:12:08

ez még reggel vezércikk volt indexen, mostmár utalást sem találok rá. hogyisvanez?

burian 2009.11.20. 18:13:30

@Kálmán bácsi: A természetvédelmi előírások meghatároznak egy bizonyos "puferzónát" amin belül nem lehet bármit építeni. A terület két oldalról szomszédos a kiemelten védett természetvédelmi övezettel. Ide nem lehet ilyen monstrumot építeni. Ez nonszensz.

jeromos01234 2009.11.20. 18:17:26

Hamár a politikánál tartunk, a @patyilakos által bekopizott pátyi honlapon megjelent írás ra reagáltam

patyiak.net/index.php?option=com_content&view=article&id=32&catid=11&Itemid=39

Az írás megemlíti azt a két telki képviselőt , aki a leghatározottabban a pátyi project ellen volt a képviselő testületben.

Réthy képviselő úr, egy SZDSZ minisztérium államtitkára volt.

Na ezt bogozza ki valaki

burian 2009.11.20. 18:55:34

@jeromos01234: A pénznek nincs szaga. Pártfüggetlen lenyúlás. Kaszáló helyett kaszálás.
Aki amihez hozzáfér, ellopja. Aki párttag, többet lop. Nem tudom. Undorító.

Kálmán bácsi · http://patyicivil.hu 2009.11.20. 19:39:02

@burian: Sajnos én magam nem ismerem az ezzel kapcsolatos törvényeket. Kérlek írd meg hol található ez meg. A természetvédők kifogásaik között nem említetteék ezt a pufferzóna kérdést az egyeztető tárgyalásokon. Egy körforgalom viszont belógott az erdészet területére. Ezt kiszedték a tervezők. patyicivil.hu/wp-content/uploads/2009/10/jegyz%C3%B6k%C3%B6nyv_egyeztetes_valaszok.pdf

burian 2009.11.20. 20:48:45

@Kálmán bácsi: Nem szakterületem, én is csak olvastam valahol, de megpróbálom előkeríteni. Valami olyasmi volt a szabály lényege, hogy a természetvédelmi övezet határa nem azonos a szabadon beépíthető terület határával, még akkor sem, ha az belterület, tehát nem lehet bármit építeni. Ez a pufferzóna, amolyan átmeneti terület azért, mert a használatba vett, beépített területnek mindenféle értelemben van egy "aurája". Szennyez, szeméttel, zajjal, fénnyel és még sok féle módon és ezzel elvesz a természetvédelmi területből, még akkor is, ha konkrét építmény nem lóg át a határvonalon. Egy ilyen monstre épületegyüttes környezeti befolyása nagyjából a fél hegyvidéket tenné tönkre.

s-anyi 2009.11.20. 21:11:40

@csj: Nincs fejlődés panama nélkül. Ha így vesszük, akkor minden ingatlanfejlesztés panama.
Az ilyen ingatlanbuliknak van nagy hírverésük, mert épülhet a kicsinyes érzelmekre, az irigységre, a változástól való félelemre. Olyan jó hőssé válni egy ilyen ügyön, az élére állni, megnyerni a csatát összefogni, gyere te is pajtás, utáljuk együtt őket, de amikor Mari néni épít egy sufnit, és az egész ország egy sufnitenger, az senkit se zavar. Arról nincs cikk. Ha már mi nem tudunk kulturált projektet megalkotni, ahova igényes vendégeket is el lehetne csalni, akkor más se építsen, irgum, de burgum. Igazuk van, csak így tovább Magyarország, utáljunk ki mindenkit. S-anyi

Kálmán bácsi · http://patyicivil.hu 2009.11.20. 22:21:49

@s-anyi: Kéretik a kollega háza mellé egy ilyen beruházást telepíteni! Remélem élvezi majd amikor 15-20éven keresztül betonkeverő autók dübörögnek az ablaka alatt. És ha majd elkészül élvezi majd, hogy az unokája a puccos fizetős iskola ajtaját csak kívülről csodálhatja. Élvezi majd a rengeteg autó bűzét zaját. Igen vannak ilyen mazohisták, és lehet is ilyen "giga izét" álmodni. De ez nem Pátyra való.

StopSzmog 2009.11.21. 03:44:20

@Kálmán bácsi:
Érdekes ez a 200 méter. Már 2005-ben is fölmerült méghozzá Laboda képviselő indítványában, amit - meglepetés - a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló törvényhez nyújtott be.
www.parlament.hu/irom37/13673/13673-0037.pdf

Maga a törvény egyébként itt olvasható:
www.hungarianairport.hu/hu/agglomeracios_torveny.html

burian 2009.11.21. 08:18:23

@s-anyi: Teljes tévedésben vagy. Ez nem fejlődés, ez pusztítás, amin közben kevesek nagyon meggazdagszanak a többség és a környezet kárára. Fejlődés az lenne, ha a sok büdös bunkó nem a meggazdagodást keresné, hanem elgondolkodna azon, hogy a rá bízott település hogy tud úgy boldogulni, hogy közben nem elad, pusztít, kiárusít, terjeszkedik. Ugyanis a területek végesek, az erőforrások kimerülnek. Most még el lehet adni földet, de holnap már nem. A versenyben az marad majd talpon, aki most képes megoldani, hogy ne expanzióra és kihasználásra fejlesszen, így meg tudja őrizni azokat a területeit, amelyek a jövőben egyre értékesebbek lesznek, mert NINCS rajta lakópark, konténerváros, logisztikai központ. Ha ezt képes lenne belátni a pátyi vezetés, akkor elfelejtenék ezt az egész rémálmot. Persze erre semmi remény, ezek az emberek sötét bunkók, akik le akarnak szakítani pár százmilliót és ennyi. Nincs tovább gondolat. Aki beszól, annak annyi.

patyilakos 2009.11.21. 17:42:05

Na már van cáfolat az egészre:

patyiak.net/

Kálmán bácsi · http://patyicivil.hu 2009.11.21. 18:23:23

@StopSzmog:
Emiatt nem érvényes a 200 méter! Ez a szabályozási terv előbb indult mint ahogy a törvény hatályba lépett!

(3) Amennyiben a településrendezési eszközökben foglalt szabályok ellentétesek az e törvényben foglaltakkal, úgy a törvény hatálybalépését követően indult ügyekben e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(sajnos)

ugrifüles 2009.11.23. 22:35:33

Deja vu érzésem van. Tavaly hasonló projektként indult a Pannon Gastroland ZRt. Gasztro-városa, természetesen azóta semmi hír a beruházásról, a gyönyörű benne, hogy a Tatai önkormányzat és a Magyar Gasztronómiai szövetség is részvényese a cégnek. Egy olyan cégnek, amely a szállítói számláit a mai napig nem fizette ki.
Mi arculatterveket készítettünk nekik, az áfá-t már ezer éve kifizettük a számla után és kisvállalkozásként mondanom sem kell, hogy bíróságra járkálni nem nagyon van keretünk.. Hogy a cég vezetősége miként reagált a fizetési felszólításainkra? Szimplán kiröhögtek... Ezek a spanyolok minden évben kitalálnak valamit amivel pénzt lehet csalni. Tőke = 0.

ugrifüles 2009.11.23. 23:02:26

Folyamatosan vannak ilyen csodálatos "befektetői csoportok". Egy kis önkormányzati korrupció, kenőpénzek, igazából nincs jelentőssége ha megbuknak a nyilvánosság előtt, következménye úgy sincs. Sajnos "szerencsém" volt több hasonló történetet végignézni és tényleg nem akarom elhinni, hogy van még ember aki valóban beveszi, hogy egy spanyol vagy olasz itt Magyarországon Pátyon vagy Szobnál stb. akar beruházni?! Komolytalan befektetők, komoly panama. Már ügyvédeket jártam végig, annyi mindent megpróbáltam, hogy mit lehet tenni, milyen lehetőségek vannak de hiába. Hogy írok minden fórumon ahol csak tudok évek óta? Semmi eredménye. Hogy írok szerkesztőségeknek? Szintén 0. Hogy kb. még 10 hasonló projektet tudnék felsorolni, amiből csak kilopták a pénzt, tönkretették a területet és valószínűleg soha nem lesz belőle semmi? A kutyát nem érdekli. Politikai hozzáállástól függetlenül itt senki nem mozdul amikor valóban komoly dolgokról lenne szó... Nem lesz Pátyon semmi. Sem az Ipoly mellett Szobon, sem Visegrádon a Lepencei strand helyén és stb.

damogran_ 2009.11.24. 00:25:37

Hát reméljük tényleg nem lesz belőle semmi.. Ha valaki szervezne egy tiltakozó-megmozdulást, az jelezze, környékbeli lakosként kötelességem ott lenni.

Az a baj, hogy Budakeszi, Páty, Budajenő, Telki már hosszú évek óta ész nélkül növeli a belterületét és a lakosságát. Valahogy ennek már megálljt kéne parancsolni. A Zsámbéki-medence dombjain és hegyein erdőnek/mezőnek vagy gyümölcsösnek/szőlőnek kellene lenni, nem újabb lakóparkoknak, pláne nem egy gigantikus pláza-kaszinó-hotel-lakópark-golfpálya kombónak.
Ennek nincs itt semmi keresnivalója, még akkor sem, ha történetesen néhány embernek munkát adhat.

Az elkerülőúttal kapcsolatban meg az a véleményem, hogy érdekes módon eddig mindenki megvolt nélküle. Most pedig néhány tehetős ember kiköltözött Telkibe meg Budajenőre, már különbejáratú út kell nekik az autopályára? Nevetséges. Ráadásul arrafelé sem lehet normálisan bejárni autóval. Lobbizzanak inkább a sűrűbb buszközlekedés érdekében..

burian 2009.11.24. 08:29:15

@damogran_: Tökéletesen egyetértek.

kispista2 2009.11.24. 18:46:17

@Darázs Csaba:
"a budapestiek adójából fenntartott BKV buszjáratot üzemeltet Budakeszire, "
A bkv-ba a Főváros szinte semennyit sem tesz bele, csak az állam. De a fővárosi iparűzési adóbevételek egy részét az agglomerációból bejárók termelik meg.

És telki lakossága is 450%-kal nőtt 19 év alatt? az enm zavarja a telkieket? A sportközpontba és a kórházba meg a lakóparkokba kerékpárral járnak az emberek, vagy ők is autóval szennyeznek?

Papagena 2009.11.25. 11:49:58

Ez horror!!!! Ha van egy kis zöld terület, azt gyorsan letarolják, telerakják zsúfolt lakóparkokkal, óriásira megnő az autóforgalom, és pusztulat van a nyomában. Annyi lepukkant, rozsdás, rohadó terület van romos házakkal, miért nem azokat bontják le és építenek a helyén lakóparkokat? Mindig csak a természet pusztítása, míg bele nem döglik a világ.

preston 2009.11.25. 12:00:37

ez a vita az ott lakoknak erdekes, en nehezen ertem,miért jo ez vagy az. de lenne egy kerdesem. amikor telkire lakotelepet és korhazat epitettek, akkor erosen megterheltek a budakeszirol pestre vezeto utakat. ez a terv nem ad lehetoseget telkinek is kijutni a sztradara budakeszi erintese nelkul? amugy en senkinek sem hiszek, szerintem az ugy mogott anyagiak vannak. valaki patyon vagy csak patyot felhasznalva gyakorol nyomast a beruhazokra.

weatherby 2009.11.25. 12:16:54

A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik. Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele. Egymás között olyan titkos gyűlöletet és ellenségeskedést táplálnak, hogy szinte hihetetlen. Ennek ellenére minden nap felváltva együtt esznek, és testvéreknek hinné őket az ember. Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá. Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köznek a meglopását. Ebben nagyon serények. Az urak az okai minden bajnak. A nemesek, akiknek száma 43 ezer, tartják a kezükben az állami hatalmat, azonban mindig viszálykodnak egymással, és ravaszsággal, tettetéssel és csalással járnak el.

Francesco Massaro velencei titkár vetette papírra ezeket a sorokat 1523-ban. Azóta persze néhány dolog megváltozott, a nemeseket hatalmi elitnek hívjuk, mindegy melyik párt van hatalmon, a korrupció, a lopás változatlan, évszázadok óta..

figyel-lő 2009.11.25. 12:59:00

Mervó és Szécsi jobban teszi ha Pátyra költözik.
Szécsi a kórház fasori épületek miatt is...
Botrányos!

syandras 2009.11.25. 13:02:51

talán értem a vitát, budajenői vagy, telki után, páty felől nézve. én már az mlsz sportközponton is meglepődtem, de ahogy azt korábban írták, tényleg nem zavar sok vizet, a közvetlen szomszédoknak valóban forgalomnövekedést okozhatott (használatban még nem láttam, csak az országútról a létesítményt), de az a napi 400 ember maximum, aki bp-ről, vagy máshonnan jön edzeni, edzést tartani, takarítani, kertészkedni, észrevehetetlen. a tényleges szám meg olyan 100 ember körül lehet.
kep.index.hu/1/0/120/1207/12079/1207989_df68318077379db5761575f49fd1f926_wm.jpg
ezen a képen jól látszik, hová tervezik. tényleg nem szép dolog. egy egységgel közelebb pátyhoz már valóban egy pátyi beruházásnak tűnne, így a legtöbb, amit szépíthetnek, ha a telki lakók alá a golfpályát teszik.
És ha majd ideér az M0-s, sokkal közelebb lesz, mint az M1, tehát az átmenő forgalom felét (mondjuk) Telki és Budajenő kapná, ami azért lenne szívás, mert Budajenőn (és hamarosan Telkiben is) a faluközpont átépítéskor betettek 2 olyan forgalomlassítót is (járdaszigetek, beláthatatlan, de nem veszélyes bukkanón), amelyek a jelenlegi forgalomra lettek tervezve, nem számolva többel, mert senkinek sem érdeke, nincs hova költözni budajenőn se (van egy nagy projekt, de az nem sok lakos, illetve nekik már az M0-st szánják), mindenki más meg pátyon keresztül megy.
A bűnözés is egy érdekes kérdés, Budajenőn egy helyi hülyegyerek lopkod, lassan már csak lecsukják, Telkiben gondolom többen járnak, van egy nem kicsi bankár-nem bankár átmeneti réteg, akiktől el lehet hozni dolgokat, de nem túl számottevő, kezelhető, több cég is őrzi a házakat.
És a beruházás az említett 2-3000 fő munkaerőt biztosan nem telkiből, bjenőről, pátyról, perbálról, stb fogja összeverbuválni, telki és budajenő elig rendelkezik munkanélkülivel, néhány fiatal srác, itt nem lehet megengedni egy bizonyos kereset alatti szintet, egyébként sincs a környező településeken ennyi melós. a nem helyi melós meg inkább lop.

ennyi.

patbateman 2009.11.25. 13:05:40

Milyen hat koncepcióról van szó? Titkos dokumentumok??? Vagy talán nyilvánosak - á la Páty?
Mire alapozza ezeket a kijelentéseit Bognár Úr?
Egy cég - megfelelő pénzügyi és politikai háttérrel - sarokba tud szorítani újságírókat (is). Ez az igazi skandallum. 2009, Magyarország.

syandras 2009.11.25. 13:09:34

@kispista2: Telki egy gyönyörű falu, csendes, az önkormányzat mindig is nagyon odafigyelt, hogy ne legyen túlzsúfolt, elég nagyok legyenek a távolságok a házak között. hát az alsó határ, éppen jó, de jó. igen, óriásit nőtt, 450%-ot, de pár száz főből kiindulva 2000 főre duzzadni (és itt a vége, szabályozva van) nem nagy etwas. ez olyan mint a román gdp, légyszarból felfejlődtek dacia-vá, nagy cucc. telkinek még 2 területe van, ami lakatlan, vagy ritkán lakott, az egyik a központban van, a kórház alatt, de ott vizes a talaj, jót tesz a faluképnek, hogy nincsenek (csak szolgáltató) házak, a másik meg az innen induló és a főutat követő dimbes-dombos rész, valami gyönyörű hely, szántóföldekkel szemben, nem nagy terület, 100-150 telek lehet ott, de inkább 100, az is csendes, ezután telkinek már nincsen hova fejlődnie.
na csóka.

vizafogó 2009.11.25. 13:29:58

Nem értem, miről folyik itt a vita?
1. A környéknek 3 db autópálya lehajtója van
1.1 Biatorbágy
1.2 Sasfészek-tó
1.3 Zsámbék/Herceghalom
Miért kellene új lehajtó?

Persze kifelé a városból mindenki az elsőt használja, mert addig nem kell autópálya díjat fizetni. Visszafele, meg legkorábban ugyanott hajtanak fel és átmennek többek között Pátyon is.

Tehát a beruházó a semmit ajánlotta fel. Persze a meglévő Sasfészek lehajtótól majd kiépíti a saját projektjéhez vezető utat, mert a nélkül nem működne a projektje. Ezt nehogy már ajándéknak adja el.

2. Golfpálya nincs. Miért beszéltek golfpálya projektről?

- eredetileg még a belgák nyomultak a golfpálya ötlettel, sok nyírott zöld fű, tavacskákkal stb.
- majd az átminősítés után jöttek a golf házak, ahol megszállnak vendégek
- következő módosítás, hogy be lehessen jelentkezni állandóra,
- …..
- A végét mindenki ismer. A rajzokon már golfpálya nem szerepel.

Pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénz, pénzről van szó itt is.
Már a régi görögök is tudták, hogy sok pénzből sok helyre jut.

patbateman 2009.11.25. 17:20:38

miért tűnt el a cikk?

vizafogó 2009.11.27. 21:38:24

barikad.hu/node/41498
kiemelten fontos leleplező riportot tiltott le a televízió ..... a Páty környéki 120 hektáros lakóparképítésről

János1956 2009.11.28. 11:30:48

Miért pont belgák? Miert nem vallonok vagy flamandok?

patbateman 2009.12.03. 21:40:19

döbbenetes fordulat, azaz:

*Népszavazást kezdeményez a pátyi önkormányzat a golfpálya-beruházás ügyében*

Páty, 2009. december 3., csütörtök (MTI) Népszavazási kezdeményezést nyújtott be Páty független polgármestere a település határában tervezett golf-falu megvalósításáról.
Bognár András polgármester csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kezdeményezést a helyi képviselő-testület december 2-án tartott rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta.
A pátyiak saját kezükbe szeretnék venni sorsuk alakítását, s nem hagyják, hogy egyéni politikai érdekek, névtelenségbe burkolózó, a régió más településein tevékenykedő ingatlanspekulánsok döntsenek Páty fejlődéséről - mondta.
A várhatóan február 14-én sorra kerülő ügydöntő népszavazáson a következő kérdés szerepel majd a szavazólapon:
.....

burian 2009.12.05. 21:01:25

Akkor most kezdődik majd a sörért szavazat játék.

pirosmate 2009.12.11. 10:50:10

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a népszavazás lakossági kezdeményezéssel kezdődött. A pátyi polgármester csak kisajátította azt.

Érdemes még megemlíteni a névtelenül, szórólapok formájában terjesztett hazugságokat is. A legfrissebb például Telki polgármesterét feketíti be. A pátyi potentátok próbálják íly módon a dolgot Páty-Telki ellentétté konvertálni, hogy az utca népe mögéjük álljon.

Miközben pátyi civilek tucatjával tiltakoznak az önkormányzatnál.

A népszavazáson feltenni szándékozott kérdés egyébként arról szól, hogy változzon-e a terület rendezési terve. Ha igent mond a nép, akkor jöhet apláza és a lakótelep. Ha nemet mondunk, akkor marad a golfpálya és a 250 ház. Olyan verzió nincs, hogy maradjon a terület az, ami: szántó.

A pátyi civilek p

"Négy láb jó, két láb rossz!"

burian 2009.12.13. 17:18:13

@pirosmate: Az utca népe jó ha tudja, hogy irgalmatlanul át van verve.
Az utca népének rá kellene kérdezni, hogy kinek kell valójában a tranzitút. És az utca népe rá fog jönni, hogy a beruházó ipartelepét kell összekötni az autópályával, hogy a kamionforgalmat is betereljék Pátyra.
Pátyiak! Ne csak a mostni forgalom kétszeresét képzeljétek el, hanem adjatok hozzá napi párszáz kamiont is. Ez a valóság, a többi néphülyítés.
Megint hülyére vesznek titeket. Persze jó reménykedni a szép ígéretekben, kábé, mint a lottóötösben, de mondjon bárki, akár csak egyetlen egy példát, amikor a befektető beváltotta a szép színes kis ígéreteit. Ellenben a szélhámos csalásokkal, mutyikkal és korrupcióval tele van a sajtó.
Remélem a pátyiak nem hülyék és nem dőlnek be a pénzemberek és politikusok hazudozásainak.

pirosmate 2009.12.14. 13:29:51

@burian: a beruházó ipartelepe tudtommal Páty és az autópálya között van, tehát a bekötéséhez az égvilágon semmiféle össze-/vissza-/elkererülő útszakasz nem kell. Itt most arról van szó, hogy a megvásárolt szántóföldből hogyan csináljon Mervó úr lakóterületet, a lehető legnagyobb profittal. A közérdek meg le van sz***a.

A két település határán futó elkerülőutat, golfpályát és 250 appartmannt kevesen elleneznék. Erre érvényes rendezési terv van. (Sajnos.) A módosítási kísérlet ezt kívánja felváltani párzezer sorházi lakással, meg bevásárlóközponttal. Telki érthetően tiltakozik. Pont úgy, mint szinte mindenki a pátyiak közül, aki megismerkedett az elképzeléssel.

Az "osszd meg, és uralkodj" csak a beruházó érdeke, sem a pátyiaknak, sem a telkieknek nem jó.

vadaszok 2009.12.18. 19:27:00

Kedves Bokody Úr!

Találtam magának egy kis oknyomozni valót. Találós kérdés az egyik ellenző oldalról:
"Ki az a személy, aki 28 cégben tulajdonosként, és / vagy vezetőként szerepel (t), mely cégek közül kilencet töröltek, hármat felszámoltak, nyolc ellen APEH végrehajtás folyt, vagy folyik, kettőből kizárták mint tagot, egyben a hatóság a vagyoni részét lefoglalta, egy a székhelyén nem található, az egyikre pedig önkormányzatunk rábízta Páty község ingatlanvagyonát?"
A helyes válasz is megér egy jó kis cikket.
Aki tudja a helyes választ, az tudja azt is hogy mért bukott meg eddig az összes pátyi polgármester ingatlanpanama szagú légkörben.

re_re_re 2010.01.03. 09:18:15

Mervó Tamás, Mervó Tamás... A neve nemrég a Cafe del Rio kávézót üzemeltető Dreamwork képviselőjeként fordult elő. Ez az a hely, ahová az index szerint nem engedtek be feketéket: ld. index.hu/kultur/eletmod/2009/12/23/tobb_millios_birsaggal_sujtottak_a_riot_mert_nem_engedett_be_feketeket/

patyicasino 2010.01.26. 14:09:04

Hahó! Érdemes bekukkantani:

www.echotv.hu/videotar.html?v_id=1820

(Hajrá bodoky!!:-))

gftamas 2010.02.23. 14:35:13

Végigolvastam a hozzászólásokat és ámulattal adózok azon, hogy ebben az országban mennyi magasan képzett, ingatlanfejlesztési projektekben járatos ember van, akik ezen felül még komoly makro és egyéb gazdasági vénával is rendelkeznek és ha valakik, akkor ők aztán tutira tudják, hogy mi is a jó akár Pátynak, akár Telkinek, az embereknek, az országnak stb... :) Vagy mégiscsak annak a hozzászólónak van igaza, aki Francesco Massaro-t idézte, hogy milyen is a magyar ember?

rimtom 2010.02.23. 16:35:30

Azért ez nagyon le van egyszerűsítve. Ez nem csak Páty belügye, nem is Páty és Telki vitája. Itt az egész Zsámbéki-medence településeinek lakóiról van szó. EMBEREKRŐL! Budapestre eljutni már így is nehézkes, M0 nincs, elkerülő út nincs. Az utak túlterheltek, közlekedni már most sem lehet. A budapesti agglomeráció utolsó zöld területeit is be kell építeni, ez lehet a cél, mert ezzel a beruházással ez fog történni. Botrány hogy több ezer ember életét eldöntő pátyi képviselők ez fejlődésnek nevezik. Meg lehet nézni, Páty sem 6000 fős település volt mondjuk 10 évvel ezelőtt. (KSH adatok alapján 2001 óta 31% nőtt lakosainak száma portal.ksh.hu/pls/portal/cp.hnt_telep?NN=15024) Talán észhez kéne végre téríteni a térség polgármestereit!
Ilyenkor hol van a Parkerdő meg a többi? A Budai Tájvédelmi körzet semmit nem jelent? Natura 2000 semmit nem mond? Véget kellene vetni ennek az eszement tájrombolásnak és végre meg kellene állapodni. Őszintén remélem, hogy Pátyon nem valósul meg semmi a "Golf" fedőnevű lakóparkból!

Engem a törvények és jogszabályok nem érdekelnek, azokhoz nem értek. Csak józan paraszti ész kellene ahhoz, hogy átlássák ennek a beruházásnak a soha vissza nem fordítható következményeit.

NyMfa 2010.02.23. 17:54:34

Érdekelt a téma, mert hasonló cipőben jártunk csak a Duna másik oldalán - mindjárt jönnek a kommentek, hogy akkor miért is szólok bele - s kíváncsi vagyok, mi is lesz a hacacáré vége. Nagyon fontos és szép gondolat mindaz, amit leírt több kommentező is a természetvédelemről, a pátyiak és telkiek érdekeiről. A pátyiak akkor miért nem mentek el szavazni, miért nem alkottak többen véleményt? Az nem indok, hogy aki elment, az nagyobb arányban szavazott a projekt ellen, mert az ellenzőket mindig könnyebb aktivizálni. A helyiek miért nem érzik magukénak saját sorsukat?

Az érzelmi kommunikáció hatásos fegyver, de én nem vagyok meggyőződve arról, hogy a természetvédelemért és a pátyiakért aggódókat tényleg csak ez az aggodalom hajtja. Mindkét oldal mögött szaftos gazdasági lobbyerő áll. S hogy miért nincs szakszerű tájékoztatás, mindkét oldal igazát és hamis voltát bemutató vélemény? Mert nem éri meg, egyik félnek sem. Ahogy olvastam, mindenki csak a maga szövegét szajkózza, az annak ellentmondó tényeket pedig mintha meg sem hallaná.

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.23. 18:47:38

Szeretném azért jelezni, hogy néhány hét múlva, amikor felszárad az aszfalt a Balatonringen - a sávolyi Moto GP pályán-, akkor mindenki meggyőződhet róla, hogy ez a GrupoMilton egy komoly cég.

Spanyolországból jövő héten szállítják helikopterekkel az előszerelt épületeket, és Kovács Bence János állítólag egyik afrikai vadászat közben feltalált egy környezetbarát, aszfaltmentes versenypályát! VILÁGSZABADALOM!

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. csak a nemzeti érdekek miatt nem hozta ezt még nyilvánosságra, de holnap sajtótájékoztatót fognak tartani! Figyeljétek a híreket és örüljetek a közös sikernek!

rimtom 2010.02.23. 19:31:42

@NyMfa: Miért nem érzik a magukénak? Talán mert nem Telkin volt a népszavazás. Végy elő egy térképet erről a tervezendő beruházásról és akkor látni fogod a pátyiakat miért nem izgatja túlságosan a dolog. A falutól messze, Telkire építenék rá ezt az ocsmányságot. De ez olyan ügy mint már mondottam volt, ami nem csak Pátyot és Telkit érinti. Talán meg kellene kérdezni a többi települést is. És ha ezt megtennénk bizony nem lenne olyan, aki ezt támogatni tudná. És bárki hiába mondja azt, hogy nem volt eredményes a népszavazás, de ha az érvényességhez hiányzó szavazatokat a beruházást támogatók oldalára írnánk, még akkor is fölényben lennének az ellenzők. 43%-os részvételi arány pedig szerintem igenis figyelemre lenne érdemes. Az önkormányzat nem tehetné meg azt, hogy figyelmen kívül hagyja a szavazás eredményét (az össz. választópolgárok 28%-a, a szavazáson megjelentek 65%-a ellenzi), a környező települések véleményt, nem mellesleg az állami főépítész és a jövő nemzedékek ombudsmanjának véleményét. A környék lakóinak szerintem ugyan ez a véleménye. Eddig és ne tovább! Őrizzük meg azt amit még lehet! Ha Telki megtehette mi is megtehetjük - gondolják ők. Ez nem felelős hozzáállás! Tanuljunk már más kárából és döntsünk felelősen. Ne csak a jelent és saját hasznunkat nézzük, hanem gondoljunk azokra akik még 10-20 év múlva is egy élhető és zöld környezetben szeretnének élni! A pátyiak is nagyon jól tudják, hogy csúcsidőben lehetetlen bejutni a városba! Talán meg kellene hallgatni Budakeszi és Telki véleményét is, akik az abszolút vesztesei lennének egy ilyen fajta beruházásnak utána pedig szép sorban Budajenőt, Perbált, Tököt és Zsámbékot is! Ha itt bármit is építeni fognak, annak a hatása nem csak Pátyot fogja érinteni. Legyen előttünk élő példaként Duna túlsó fele, vagy akár Budaörs-Törökbálint- Érd!

rimtom 2010.02.23. 19:33:23

Lehet hogy én jobban a szívemen viselem ezt a dolgot mint kellene, de én egy vagyok a több ezer közül aki a kárát fogom érezni és aki még 10-20 év múlva is itt szeretnék élni egy élhető és zöld környezetben. Ez a véleményem aerről az egész ügyről. Meg az amit inkább nem írok le...

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.25. 09:28:36

Michels Gábor, Páty alpolgármestere "véletlenül" 87,1 MióFt-ért adta el tulajdonostársával a 2.5 HA területet.

A szerződést állítólag a Mervó József hozta össze, abban feltűnik kedvenc vadőrünk, Kovács Bence János is.

Az Önkormányzat ezen a területen egyik területét 667eFt/HA áron adta el. Michels Gábor a saját területét 45 MióFt/HA áron.

Szerintetek jogos, hogy ügyészi feljelentést tettünk?

(Michels Gábor szerződése)
docs.google.com/fileview?id=0B89zzmznf2vdMjI0ZmY3MmQtN2M2My00NzU3LTk3OWEtZDc0MzU5MmYwNWJj&hl=hu

paprika007 2010.02.27. 00:25:02

@Magyarországom:
Megnáznéma Hankook nak eladott területeknél hogy vajon a rácalmási szoci polgármester mennyiért is adta el a saját föéldjét a beruházáshoz?
:):):)

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.28. 00:00:19

@gftamas:
Mervó úr a KÖZGÁZ-on végzett (mikró-makró) és ingatlanfejlesztésben (sőt!) közigazgatási ügyekben is jártas.
Mi is.

És olvasgattunk jogi könyveket is, de nem azért, hogy megtudjuk, mennyit kaphatunk, ha elkapnak.

oldies 2010.02.28. 00:58:15

Elektronikus szavazás Képviselői visszahívásról -Király Endre- Pátyi-Kanyar lakópark
Kérdés: kezdeményezzük-e Király Endre képviselő visszahívását a "Giga" beruházás ügydöntő önkormányzati testületi ülésen tanúsított, a népszavazáson kifejezett választói többséggel szemben történt szavazása miatt?
Igen vissza kell hívni!
78 95.12 %
Nem kell visszahívni!
3 3.66 %
Tartózkodom.
1 1.22 %
Összes szavazat: 82
A végeredmény azt fejezi ki, hogy a Pátyi-kanyar lokális hírlistáján 3-szor megjelent elektronikus szavazási meghívásra reagálva a voksolási honlapon 82 szavazó lakótárs szavazott a válaszok valamelyikére.
A szavazást - ügydöntő fölénnyel - azon vélemények nyerték (95,12%), akik szerint a Király Endre képviselőt vissza kell hívni a "Giga" beruházás ügydöntő önkormányzati testületi ülésen tanúsított, a népszavazáson kifejezett választói többséggel szemben történt szavazása miatt.

Ennek szellemében tájékoztatjuk az érintetteket, és megkezdjük a visszahívás procedúrájának kivitelezését.

oldies 2010.02.28. 01:01:02

BODOKY!

Köszönjük! Nem vagy egyedül!
A személyed egy meghatározó tény, amiért jó magyarnak lenni, és ebben a közösségben élni.

No passaran!

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.03. 15:33:41

Ellentmond a józan észnek, hogy 30 millióval "zsarolnak" meg valakit, akinek állítólag 53 milliárd forint vagyona van. Ez teljesen értelmetlen. Komoly zsaroló valószínűleg kerek számokkal dolgozik, nem pedig pitiáner 30 millióval.

Ellentmond a józan észnek, hogy az LMP (nekem nem tényezők) ilyen módszerrel akarjon ilyen kis összeget megszerezni. Ennyit be tudna tenni valamelyik üzleti támogatójuk is.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft saját vagyona,
az nem tud befektetni a saját "álom-szuper-nyereséges" projektjébe 10 milliárdot, egy pillanat alatt.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft vagyona, az 4-5 részletben, hosszas sajtó macerálás után fizeti ki a pécsi ingatlanok árát.

Ellentmond a józan észnek, és Kovács Bence János eddig állítólag felhalmozott 45 milliárdos vagyonánka,hogy Kovács a sávolyi beruházás várható hatalmas nyereségét csak úgy megossza másokkal, megossza a magyar állammal.

GONDOLKODJUNK: 2003-ban még nem volt vagyona, mert a Causesecu filmhez kért 50 millió állami támogatást. A 2008-ban kiadott 150 leggazdagabb magyar kiadványban már 10. helyen volt 54 milliárddal Azaz ez a vagyon már 2007 végén, a kiadvány zárásakor "létezett". Ez azt jelenti, hogy pontosan 5 év alatt felhalmozott nyeresége volt 54 milliárd. Szóval ez a leadózott vagyona. Ebben az esetben pedig legalább 150 milliárd forint üzleti forgalma volt az 5 év alatt (Spanyolországban, Magyarországon, Németországban?). Ezt az üzletet, ami ilyen bomba nyereséget hozott - állítása szerint -, soha nem osztotta meg senkivel,
se barát, se üzlettárs, se egyetlen szerződéses partner, se MAGYAR ÁLLAM nem vett részt ezekben az "üzletekben".
Miért gondolja bárki is, hogy 5 év iszonyúan nyereséges üzleti sikerek után "egy magányos farkas" mindent megtesz azért, hogy az MFB és a magyar állam pénzét bevonva osztozzon a hasznon.
Gondolkodjunk együtt! Ilyen történet nincs! Ha valaki 5 év alatt egyedül
"összehoz" 54 milliárdot, annak irtóra nincs szüksége ránk, egyszerű állampolgárokra, és nincs szüksége a mi pénzünkre.

Tehát valamelyik része a történetnek nem frankó! Vagy nincs 54 milliárdja, vagy a projekt nem lesz nyereséges. Esetleg a kettő együtt:
saját pénze sincs, és ez a Sávoly Balatonring MotoGP pedig egy óriási
veszteség csapda .... nekünk.

Ellentmond a józan észnek, hogy egy állítólag szuper-fantasztikus bevételeket hozó, munkahelyeket teremtő projektet ilyen szinten támadjanak Magyarországon. Gondolkodjunk, emlékezzünk vissza. Az elmúlt 20 évben talán csak 3 ilyen beruházás volt, amit ilyen mértékben elleneztek: Sukoró (már bíróság előtt, és nyomozás alatt), Páty, Sávoly.
Soha nem ellenezte a magyar lakosság a valódi, reális alapokon előkészített, termelő célú, vagy turisztikai célú befektetéseket. Nem ellenezte senki a Hankook, Nokia, Mercedes, Audi, Opel, Balaton környéki befektetéseket, vagy éppen a Bezenye kaszinó álmot. Miért nem ellenezték?

Mert a beruházók, befektetők valódi, létező saját tőkét akartak befektetni úgy, hogy ehhez kértek állami támogatást, adóelengedést. Ahogy a magyar állam a szerződésben megkövetelte, letették az önerőt, a saját pénzüket egy magyarországi banknál. Nem szórakoztak azzal, hogy az addig elvégzett munkát számolták önerőnek. Most pedig egyfolytában az
eddig "befektetett beruházás összegét" emlegetik.

Nézzük pontosan, ki, mikor, mit mondott:
Vicente Cotino úr mondta, 2009. júliusában:
"Vicente Cotino Escriva, a kivitelező cégcsoport elnöke az MTI-nek azt is elárulta, hogy eddig HATMILLIÁRD FORINTOT költöttek a beruházásra.
A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, szeptember 1-re kell aláírni a szerződést – fogalmazott Cotino Escriva. – Eddig mintegy HATMILLIÁRD FORINTOT költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy tíz százalékát végeztük el.
Szóval 2009. július 7én: ráköltve 6 milliárd, és MFB szerződés lesz 2009 szeptemberre.

Mit mondott Kovács Bence János 2010 február 25én:
"Sávolyon eddig 7,4 milliárd forintot ruházott be a Milton közművekbe"
Gondolkodjunk: Ha csak a közművekre eddig elköltöttek volna 7,4 milliárdot, azaz kb. 27,4 millió Eurot, és a teljes beruházás Vicente Cotino szerint 90 millió Euró, akkor a maradék 62,60 millió Euro jut a beruházásra. Szakmai probléma, nincs olyan projekt, ami elbírná, hogy csak a közműfejlesztés elvigye a beruházási költség 30%át. Az a beruházás elbukott, amelyiknél ez megtörténik.

Gondolkodjunk a két pénzügyi alternatíváról:
A. 2009. július elején Vicente Cotinomár elköltött 6 milliárdot, most Kovács Bence János még hozzátesz (vagy ezek az összegek fedésben vannak?) 7,4 milliárdot. Akkor eddig elköltöttek volna 13,4 milliárdot, és a teljes beruházás (90 millió Euro) 24,3 milliárd forint.
Azaz a költségvetési keretből még hátra van 10,9 milliárd forint, és el lett költve a büdzsé 55%a.
B. Vicente Cotino által tavaly nyáron említett 6 milliárd forint, és a Kovács Bence János által pár napja mondott 7,4 milliárd forint "fedi egymást". Akkor viszont a következő kérdés merül fel: miként lehetséges az, hogy 2009 július elejéig beruháznak 6 milliárdot, majd az ezt követő 8 hónap alatt csupán 1,4 milliárd beruházás történik, azaz havonta kb 175 millió forint.

Segítsetek már feloldani ezt a matematikai feladatot, mert a kígyónak
ugyanannyinak kell lennie a fejétől a farkáig meg vissza.

Mi lehet az oka annak, hogy Vicente Cotino 2009 július elején azt mondta,
hogy 2009 szeptemberében alá lesz írva a hitelszerződés az MFB-vel, és ez most 2010 március 3án sincs még aláírva.

Legyünk abban biztosak, hogy a PM anyagát elolvasta és megértette az MFB. Látják az egész pénzügyi "konstrukció" célja. Ne gondoljuk azt, hogy a PMben és az MFBben "amatőrök" dolgoznak. Jó tudni, és nagyon jó tapasztalni, hogy nem engedik becsapni magukat, és nem adják a nevüket, szakmai hírnevüket, emberi tisztességüket egy ilyen projekt minősítéséhez. Ne gondoljuk, hogy a gazdasági nyomozók "vakok". Az egész Sávoly történetet meg lehet vizsgálni egy Megvalósíthatósági Tanulmánnyal. A média "hatástanulmányról" ír. Keverik a dolgot. A hatástanulmány azt vizsgálja, hogy egy beruházás milyen hatással van a közvetlen és a távolabbi környezetére: zaj, forgalom, légszennyezés, társadalmi, munkahely, stb. hatásokat vizsgál. A Megvalósíthatósági Tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a beruházásra van-e fizetőképes igény, hogyan lesz finanszírozva, hogyan, mennyi idő alatt fog megtérülni.

Ezt a blogot biztosan olvassa az MFB, PM, APEH, NBH, NNI szakembereinek egy része hivatali kötelességként, vagy magánérdeklődésből. Higyjétek el: jó szakemberek, értenek hozzá, tudják a dolgukat. Tudják a szakmájukat, ezért írták le a PMben az elutasító véleményt, ezért nem adta oda az MFB már egy évvel ezelőtt a pénzt. Az APEH figyeli a számla nélkül gombot felvarró ruhaboltost, akkor biztosan
érdekesnek tartják az APEH szakemberei, hogy valaki 5 év alatt 54 milliárdos vagyont halmozott fel. Hol fizetett adót?

Bízzunk abban, hogy a PM, MFB, APEH és a magyar gazdaság védelmén dolgozó szakemberek tudják a dolgukat. Az eddigiekből látszik, hogy
az ott dolgozó szakembereket nem "vették meg", és leírták a véleményüket.

Érdemes volna a magyar állami alkalmazottaknak megmutatni Sávoly esetében a "messziről jött embernek",hogy lehet, hogy mi Magyarországon nem érünk fel a "nagyívű" hatalmas, nekünk csak jót akaró spanyol befektetői szándékkal, de azért hülyék nem vagyunk.
Vagy ahogy egyszer hallottam, és nagyon igaz: "Igaz, hogy nem vagyok pesti, de azért ennyire hiszékeny sem vagyok."
süti beállítások módosítása