Mai Bádogdob - Info-szabadságharc vagy info-terrorizmus?

2011.09.12. 11:44

Az elmúlt években nagy viharokat kavart kiszivárogtató oldallal kapcsolatban kétféle szélsőséges véleményt szokás hangoztatni. Szimpatizánsai szerint a Wikileaks információs szabadságharcot folytat a politikai és gazdasági hatalmasságok ellen, leleplezi sötét ügyeiket, ezért működtetői szabadsághősök, akik átveszik a médiától a demokrácia őrkutyájának szerepét, megteremtik a valódi transzparenciát és sajtószabadságot. A másik oldal viszont úgy véli, hogy amit a Wikileaks művel, az közönséges info-terrorizmus, lopott adatokkal, üzleti titkokkal való felelőtlen és rendkívül káros visszaélés. A Wikileaks megítélése hasonlít a hackerekére, akiket szintén forradalmároknak vagy bűnözőknek szokás láttatni. Pedig ha van etikus hacker, akkor biztos hogy van etikus leaker is, a kérdés az hogy ezt a határvonalat hol lehet meghúzni. Vendégeink lesznek Léderer Sándor a K-Monitortól, Csörgő László újságíró és Lax Tamás terrorizmus-szakértő.

>>> Gátszakadás a WikiLeaksnél (Mindennapi.hu, 2011. szeptember 2.)

>>> WikiLeaks-fiaskó, avagy a forrásvédelem szégyenteljes kudarca (hvg.hu, 2011. szeptember 5.)

>>> WikiLeaks kerekasztalbeszélgetés lesz szombaton a Hacktivity konferencián

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai László, Gerényi Gábor, Ruzsin Ami, Szalay Tamás, Ződi Zsolt.

1 komment · 1 trackback

Címkék: hacktivity wikileaks bádogdob

Mai Bádogdob - Bűnüldözés és újságírói forrásvédelem

2011.08.02. 09:28

Az atlatszo.hu oknyomozó portál működésének első hetében szemberkerült egy olyan dilemmával, amely végigkíséri a tényfeltáró újságírás egész történetét. Az újságíróknak jogukban áll titokban tartani információforrásaikat, ugyanakkor kötelességük igazat mondani, ha egy bűnügyben tanúként hallgatja meg őket a rendőrség vagy a bíróság. Létezik-e újságírói mentesség az utóbbi szabály alól? Mit diktálnak a magyar és az európai jogszabályok? Mire számíthat a forrásvédelemre hivatkozva a tanúvallomást megtagadó újságíró az új médiatörvény szerint? Vendégeink lesznek Fazekas Tamás ügyvéd és Szigeti Tamás politikai szabadságjogok programvezető a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezettől, valamint Tordai Csaba, az atlatszo.hu jogtanácsosa.

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai László, Gerényi Gábor, Ruzsin Ami, Szalay Tamás, Ződi Zsolt.

1 komment

Címkék: rendőrség bádogdob atlatszo.hu forrásvédelem

Támogatási felhívás - atlatszo.hu

2011.07.29. 13:55

A rendőrséggel szembekerült új tényfeltáró portál felhívással fordul az online közösséghez. Kattints, lájkolj, adakozz! Oszd meg és uralkodj!

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán.

Web: atlatszo.hu

Facebook: atlatszo.hu

2 komment

Címkék: videó támogatás atlatszo.hu

Pereljük az MVM-et, és megint szivárogtatunk

2011.07.22. 22:26

Egy kedves olvasónk megosztott velünk néhány, az MVM által kitakart részt a jelentésekből. Ezekből az derül ki, hogy finoman szólva sem jár el jóhiszeműen az MVM, amikor üzleti titokra hivatkozva megtagadja a közérdekű adatok kiadását.

>>> Adatigénylés vs. kiszivárogtatás az atlatszo.hu-n

 

5 komment

Címkék: mvm leak atlatszo.hu

MagyarLeaks: A sokmilliárdos sávolyi spanyol földspekuláció strómanjai

2011.07.18. 08:42

Sávoly önkormányzata tavaly év végén belterületbe vonta a spanyol beruházók által félig elkészített gyorsaságimotoros-versenypálya 196 hektáros területét, majd januártól telekadót vezetett be, amely után közel 200 millió forintnyi adóbevétellel számol – nyilatkozta Bobek József, Sávoly polgármestere az MTI-nek múlt csütörtökön. „A telekadó bevezetésnek hozadéka lesz, hogy kiderül, kik a tulajdonosai a Balatonring megépítésének hírére spekulációs céllal felvásárolt területeknek” – mondta Bobek József.

>>> Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumokból kiderül

 

1 komment

Címkék: sávoly balatonring sedesa leak

A kémügy margójára: blogokon üzengető titkosszolgálatok

2011.07.10. 12:29

A Szilvásy-féle kémügy és az Eclipse-ügy most nyilvánossá vált összefüggése visszamenőleg még érdekesebbé tesz egy 2009-ben kezdődött internetes rejtélyt, a titokzatos Eastcasablanca és Dryen blogokat, amelyek nyilvános hírforrások és titkosnak tűnő dokumentumok kombinációjával operálva irányították rá a figyelmet a pártpolitika kulisszái mögött zajló titkos folyamatokra.

>>> atlatszo.hu: Blogokon üzengető titkosszolgálatok 

 

Szólj hozzá!

Címkék: eastcasablanca atlatszo.hu dryen

Forrásvédelem élesben

2011.07.07. 16:10

Az atlatszo.hu elindításakor számítottunk rá, hogy  az információforrások védelmére, anonimitására vonatkozó gyakorlatunkat a hatóságok előbb-utóbb megkérdőjelezik majd. Arra nem, hogy az oldal indulásától számított egy héten belül. Csütörtök délután előzetes bejelentés nélkül felkeresett a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának két nyomozója és a Brókernet informatikai rendszerének meghackeléséről adott hír forrásáról érdeklődtek, majd beidéztek hétfőre tanúnak. 

Megismételjük. Az oldal nem adja ki a forrásait.

>>> további részletek: A BRFK SZBEO üdvözli az atlatszo.hu-t

 

3 komment · 2 trackback

Címkék: anonimitás atlatszo.hu forrásvédelem

Independence Day - elindult az atlatszo.hu

2011.07.04. 14:35

A mai napon elindítottunk egy civil watchdog kezdeményezést: az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért fog küzdeni. Az atlatszo.hu a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben. Az atlatszo.hu közérdekű bejelentéseket fogad, közérdekű adatokat igényel és publikál, oknyomozó riportokat készít, és ha szükséges bírósághoz is fordul a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében. Az atlatszo.hu a nyilvánosság elé tárja tényfeltáró munkája eredményeit, és a nagyközönség bevonásával átláthatósági kampányokat szervez. Lehet lájkolni, leakelni, kommentelni, dicsérni vagy fenyegetőzni, adakozni vagy perelni, mindent bele tudunk gányolni.

>>> atlatszo.hu

67 komment · 1 trackback

Címkék: atlatszo.hu independenceday

Mai Bádogdob - Maximum nulla áldozattal

2011.06.28. 11:41

A lassan tíz éve tartó afganisztáni konfliktusban Magyarország 2004 óta vállal szerepet, eleinte csak támogató, később viszont már harcoló és különleges alakulatokkal is. Szlankó Bálint újságíró a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalását dokumentálta "Maximum nulla áldozattal" című, most megjelent könyvében. Vendégeink lesznek a szerző, és Zalán Eszter, a Népszabadság haditudósítója.

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai László, Gerényi Gábor, Ruzsin Ami, Szalay Tamás, Ződi Zsolt.

Szólj hozzá!

Címkék: afganisztán szlankóbálint bádogdob zaláneszter

Free Fidesz!

2011.06.26. 08:45

 

2 komment

Címkék: fidesz köpönyegforgatás szabadságkör

süti beállítások módosítása