Wififalu Baranyában és Indiában

2009.04.30. 07:04

Borsodban és Szabolcsban tavaly közel kétezer mély szegénységben élő családot juttatott használt számítógéphez és interneteléréshez az Internet Terjesztéséért Alapítvány wififaluprogramja. A fapados, „szociális internetszolgáltató” idén Dél-Baranyában terjeszkedik, május végéig tíz falu kétszáz háztartását kötik be, utána uniós forrásokból tízezres nagyságrendű telepítésre készülnek ugyanott. Az első határon túli wififalu az indiai Nagpurban létesült.

32 komment

Címkék: wififalu mélyszegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr591094933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

racrac 2009.05.01. 13:40:06

Támogassuk még egy kicsit a cigányokat. Csak és kizárólag nekik van szükségük ingyenes internetre. Azoknak, akik dolgoznak, nem jár támogatás, mert hülyére keresik magukat. Akik viszont mindenféle segélyből élnek a dolgozók pénzén, azok megérdemlik, hogy ingyen internetet kapjanak.

Ez qrvára korrekt.

atomic bomberman 2009.05.01. 14:04:18

@racrac: igen ez igy van:)

remélem te is teszel azért, hogy ne legyenek rászorulva a dolgozók pénzére.
(csak civilizált módszerek érnek!!)

ja és egyébként nem az adóforintokból kapják ingyen a netet. csak úgy mondom ha esetleg idetévedne egy ostoba irigy aljanáci és problémázna ezen, teljesen ignorálva a tényt, hogy bizony munkát is keresnek vele.

Tsabi 2009.05.01. 14:07:43

@racrac: Szerintem csinalj te is egy alapitvanyt, mint a Nyiro, aztan tamogasd azt, aki neked fontos. Szolj ha kesz vagy, majd megyek fikazni, hogy mer pont oket.

Nyironek respect, nem hittem volna, hogy tenyleg osszejon ez a projekt

heima (törölt) 2009.05.01. 14:16:27

@atomic bomberman: nem mi, az a párszázmillió huf minisztériumi támogatást meg a hangyák hordták össze nem az adófizetők..

Dr. Eher 2009.05.01. 14:34:57

"Trabant motoros... Dehát rábasztam."
:DDDDDDDD Jól kész van a csávó. ^^

racrac 2009.05.01. 14:40:34

@Tsabi: Nem csinálok alapítványt, mert arra sajnos nem futja a keresetemből :) Egyébként (ha nem jött le a kommentből) nem a "miért pont nekik" dologgal van bajom, hanem azzal, hogy miért nem mindenkinek?

racrac 2009.05.01. 14:43:53

Ja, meg az Uniós forrásokból bejövő pénz is csak úgy született, senki nem dolgozott meg érte, ugye?

GaZe 2009.05.01. 15:07:39

@racrac: Tényleg várjuk az általad gründolt alapítványt.
A kifogásaidat, sirámaidat addig dug el jó mélyre - tudod, hogy hová.

Respekt a projektnek, mindig jó látni a személyes akarat és idea nagyságát!

Szandii 2009.05.01. 15:54:21

Jobboldali cimborák !

Max respect nektek, de azt kell hogy mondjam hogy nektek is jobb ha a ciganyok baranyaban neteznek, nem pedig a Blahánál lógnak és azt nézik hogy kit lehet megkéselni, ezzel megoldodik a ciganybűnözés is nem ?
Ha persze egyáltalán érdekel a megoldás, nem pedig csak a konfrontálódás a lényeg valakivel. (Ugye nem !) Szerintem ha az ugynevezett radikális jobb tényleges megoldást keres, akkor ez egy jo megoldas lehet, mert ha napi 4 órát neteznek az cigányok akkor gondoljatok bele, ez olyan minta 1/6 ával csökkenne a cigányok száma, hiszen aki a gép előtt űll az nem tud problémát okozni meg bűnözni.
Ha Mo. on 800K cigány él, akkor ezzel a programmal egyből átlagosan 130K -t ki lehet vonni. Nemhiszen hogy egyenlőre a radikális jobbon született volna jobb ötlet.

EZT TI IS KELL HOGY SZERESSÉTEK VAGY NEM ?

bajaj 2009.05.01. 16:03:58

Az a kérdés, hogy a mélyszegénységben élő embereket milyen módon segíti az állapotukból való kilépésben az ingyenwifi program? Ha mondjuk a csapat az eddigi szimpla lomizást megtoldja egy vaterázással, akkor azt mondom, talán volt értelme.

Ettől függetlenül én kapát, vetőmagot, gereblyét adtam volna inkább nekik, hogy megtermeljék legalább a létfenntartáshoz szükséges élelmet. Ez a társadalom és a saját szempontjukból messze hasznosabbnak tűnik, mint letölteni a Run D.M.C.-t.

Ez most náci vagy libsi duma?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.01. 16:11:44

@racrac: @heima:
Csak egy picit kellene megtanulni olvasni:
"Az etnikai cenzus azonban a résztvevő önkormányzatok többségének nem volt elfogadható, ezért most már egyszerűen rászorultsági alapon működik a dolog: mindenki részt vehet benne, akinek a piaci hardverárak és a kereskedelmi internetszolgáltatók tarifái szociális helyzete miatt megfizethetetlenek."

Szandii 2009.05.01. 16:20:35

Nemtudom, az anyukám zöldséges votl a 80 as éveg közepétől, és ahogxy bejött az EU azota gyakorlatilag csak spanyol paradicsomot érdemes eladni mert a magyar előállítási költsége magasabb mint a spanyol. Elhiszem hogy ez jol hangzik, de azt ugyanugy dotalni kell mint az ingyen netet. Tehát akkor mit oldottunk meg. Másrészt pedig szerintetek mi a 21. szazad ? Az Internet vagy a paradicsom termelés ?
Jól hangzó ötletek, de nem működnek !
Valamit még kellene mondani mert ez egyenlőre kevés.

Szandii 2009.05.01. 16:27:24

A fenti ötletek olyanok mint a kinai kultúrális forradalom, idején a nagy népi kohók.
Minden falunak elő volt írva hogy (nem paradicsomot hanem) acélt kell termelni, de olyan rossz volt a minősége és olyan drága volt hogy a kohó előtt kötött meg, és soha nem lett felhasználva.

bajaj 2009.05.01. 17:19:32

Akkor az az igazi 21. századi ember, aki nem is eszik, csak internetezik? Ez elég furcsa gondolkodás. Szerintem koplalj három napig, aztán rájössz, melyik a fontosabb: a kaja vagy az internet-elérés.

A Kulturális Forradalom más volt, amiről te beszélsz, az a Nagy Ugrás Előre (Kína 20. századi történelmében legalábbis).

A helyzet egyébként analóg, a Mao Ze Tung-féle őrület is azért bukott meg, mert valami mást (vasöntést) akartak csináltatni a paraszttal ahelyett, hogy dolgozott volna a földeken.

A spanyol paradicsom rendszerint ízetlen vacak, csak magyart veszek - tényleg kétszáz forinttal drágábban. De termelni akkor is megérné, hiszen ott helyben nem piaci (kiskereskedelmi) áron számolódnak a dolgok. És akkor még azt nem is számoltuk, mennyivel építőbb a fizikai munka, mint a punnyadás a gép előtt.

GaZe 2009.05.01. 17:48:50

@Szandii: Szerinted van annak igénye a problémák valódi és hosszútávú megoldására, aki elhiszi, hogy genetikailag kódolt lehet a bűnözési hajlam? Ez csak önfelmentés (a "ne kelljen rajta gondolkodnom" kategóriából) és a kelet-közép Európai népekre oly jellemző ellenségkereső attitűd. Aki elhiszi, hogy "cigánybűnözés" (meg feketemacska és péntek 13) annak tök mindegy mi a realitás.

@bajaj: tényleg romantikusan hangzik ez a paradicsomtermelés vonal, csak épp a mezőgazdasághoz is kell tudás, mondhatni, know-how. Amit pedig honnan máshonnan lehet a legjobban beszerezni mint a netről.
Szál tényleg klasszul és karakánul hangzik, hogy kapa meg vetőmag, csak épp aki nem ért hozzá (te értesz? a szomszédod ért? jóska bácsi a túloldalról ért hozzá?) annak ezzel sokat nem segítettél.
Viszont ha olyan klassz dolog, akkor Te miért nem termelsz paradicsomot? Otthon, balkonládában, stb.. De gondolom az sem zavar, hogy Te itt tudod verni a billentyűket, mert van rá sanszod.

A XXI. század legfontosabb terméke az információ. Az információ világában történő eligazodás, otthonosan történő mozgás pont olyan fontos dolog, mint megtanulni járni, vagy olvasni.

Summázva: inkább net, mint kapa-vetőmag (azt majd megveszik maguktól, ha látják, hogy jó).

bajaj 2009.05.01. 18:49:01

@GaZe: Az információ fontossága nem 21. századi találmány – gyakorlatilag mindig azok voltak (hosszabb időn át) hatalmon, akik az információt is birtokolták, illetve megfelelően tudták rendszerezni.

A paradicsomtémát Szandii hozta be, ezért őt herótozd. Az élelmiszertermelés pedig nem valami "romantikus" dolog (nem is értem, ez a kifejezés hogyan jött ide). GaZe, te biteket, bájtokat, kulcsszavakat eszel vacsorára? Mi lenne reggelire, ha az a maradék pár földműves (a spanyol is...) átülne inkább a számítógép elé, főállásban letöltögetni? Elképesztő az a szűklátókörűség, ami a szavaidból árad.

A mezőgazdálkodás alapfogásait nem az internetről, hanem bizony a túloldalon lakó Jóska bácsitól lehet a legjobban megtanulni, aki egész életében ezt csinálta, és már a szél illatáról is megmondja, lesz-e eső aznap. Aztán a tehetségesebbje elmehet főiskolára, stb. De az alapok ott vannak helyben.

Az, hogy ez kérdés így felmerül (internet vs. élelmiszer) azt bizonyítja, mennyire torz a jelenlegi magyarországi társadalmi-gazdasági rendszer. Nagy tömegek nem termelik meg még az általuk elfogyasztott élelmiszert (vagy annak értékét) sem. Ebben a helyzetben sokkal inkább valamilyen pragmatikus megoldás kell, nem olyan "romantikus" dolgok, mint ingyenwifi a segélyen élőknek.

heima (törölt) 2009.05.01. 19:19:39

@Szandii: régen volt már az a kor, hogy valamit szeretni KELL.

heima (törölt) 2009.05.01. 19:20:48

@calam: ez mind szép és jó, akkor már csak arra mutass rá légyszíves, hogy hol mondtam azt, hogy ez nem így van, köszi

racrac 2009.05.01. 21:21:30

@calam: Megtanultam olvasni, légyszíves mutasd meg, az a rész, amit kimásoltál, hol található meg a fenti cikkben? Ez a sorok közé van beépítve, vagy visszafelé kell olvasni a szöveget, és ez jön ki belőle? Bocs, ezt tényleg nem próbáltam meg.

Ha már az idézeteknél tartunk, akkor te is tanulj meg olvasni. Van két kulcsszó az egyik mondatban: "most már". Tehát ez nálam azt jelenti, hogy azelőtt valóban csak a kisebbség volt jogosult az ingyenes internetre. Ezalapján a saját csapdádba estél bele. Esetleg még valami, amibe belekötnél? :)

racrac 2009.05.01. 21:41:05

@GaZe: Gyengébbek kedvéért (kifejezetten miattad) kimásolok egy mondatot a második hozzászólásomból: "Nem csinálok alapítványt, mert arra sajnos nem futja a keresetemből :)".

És most amit Te írtál, annak egy részét másolom ki: "A kifogásaidat, sirámaidat addig dug el jó mélyre - tudod, hogy hová."
Válasz:
Azt a testrészemet másra használom, pl. arra, hogy jó magasból engedjek egy adagot a fejedre.

racrac 2009.05.01. 21:55:13

@calam: Még egy apróságot kihagytam. Láttad a videót, ami fel lett töltve? Hány darab nem kisebbségi rászorulót mutatnak benne, akiknek ingyen internetet biztosítottak?

Ha ez a szám nullánál magasabb, akkor tényleg baj van a szememmel...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.02. 00:21:44

@racrac: ezt írtad:
"Támogassuk még egy kicsit a cigányokat. Csak és kizárólag nekik van szükségük ingyenes internetre.". Vagyis ebből következik, hogy szerinted még mindig csak a cigányoknak jár. Erre másoltam ki a cikkből az idézett részt. Nem segítek megkeresni, megoldod.

Az hogy mi van a videóban mit is jelent? Semmit, csináltak egy illusztrációt. Ez a te gondolatmenetedből következően általános, holott erről nincsen infónk.

racrac 2009.05.02. 05:24:24

@calam: Én is bedobok egy idézetet: "Az etnikai cenzus azonban a résztvevő önkormányzatok többségének nem volt elfogadható, ezért most már egyszerűen rászorultsági alapon működik a dolog: mindenki részt vehet benne, akinek a piaci hardverárak és a kereskedelmi internetszolgáltatók tarifái szociális helyzete miatt megfizethetetlenek."

És még egyet:"Az hogy mi van a videóban mit is jelent? Semmit, csináltak egy illusztrációt. Ez a te gondolatmenetedből következően általános, holott erről nincsen infónk."

Ez a kettő üti egymást... Vagy ha tényleg nincs infónk a dologról, akkor honnan szedted ezt a szöveget? Még egyszer végignéztem a cikket, de hasonló mondatot se találtam benne. A link pedig egy nem létező oldalra dob.

matat 2009.05.02. 07:59:09

Az internetet főleg a fiatalok és a gyerekek fogják használni. És előbb-utóbb olvasni fogják ezeket a hozzászólásokat is...

banál 2009.05.02. 09:52:10

Érdekes figyelni azokat a jó szándékú embereket, akik még hisznek abban, hogy Magyarországon a rászorultakon azzal lehet segíteni, hogy bármit is ingyen oda adnak nekik. Természetesen ezzel azt erősítjük bennük, hogy dolgozni bizony nem éri meg. Azt azért ne felejtse el senki, hogy az átlag melós a havi 100 k keresetével (ami "valamivel" kevesebb, mint, amit egy 4 tagú etnikai alapon támogatott család a semmiért kap) elesik minden támogatástól, amellett, hogy 50 éves korára kihajtják belőle a kakit is.
Csak a hangulat kedvéért: bárki megnézheti a legnépszerűbb közösségi portálon a fenti támogatás célközönségének adatlapjait. A munkahely megnevezésénél a "? cigány vagyok nem hülye" szlogen igen gyakran szerepel.
Aki ebből nem érti meg, miért kéne munkához szokatni bizonyos csoportokat, az költözzön közzéjük!

Mo21 2009.05.02. 11:07:30

A cigányság felemelkedésének és integrációjának elősegítésért semmilyen nem pénzbeli támogatás nem sok, mert a jelenlegi helyzeten a többség sokkal többet veszít mint ők maguk. Semmilyen áldozat nem sok tehát, ami tényleg a felemelkedésüket szolgálja. Ma ilyen elemeket azonban nem találunk, a segélyezéstől a megélhetési bűnözésig csak olyan elemek vannak, amelyek a cigányságot inkább tovább süllyesztik tragikus helyzetükbe. A többségben pedig csak forr a düh, hogy kizárólag őket okolják a cigányság helyzete miatt. Én azt mondom inkább adjunk wifit nekik, mint segélyt, mert az egyik esélyt teremt, a másik elveszi. Egyszerre azonban mindkettőt ne tegyük, mert az még inkább irritálja az adófizetőket.
Ajánlom átfogó írásomat cigány témában magyarorszag21.blog.hu/

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.02. 11:44:53

@racrac: index.hu/tech/net/2009/05/01/wififalu_indiaban_is/

Nem értelek, vagy nem érted amit mondok, vagy nem olvastad az egész cikket, csak ezt a videót láttad. Akkor meg olvasd el.

ssjani 2009.05.02. 13:31:22

Olyan falvakban is telepített adóberendezést a wififalu ahol már azelőtt is szolgálhatott egy-két jellemzően kisvállalkozás.
Lehet, hogy egyszerűbb és olcsóbb megoldás lett volna ha az alapítvány ezeknél fizet elő a rászorulók nevében. Megspórolták volna az adóberendezést, szerelők sem kellenének (és nem vonnának el előfizetőket- állami segítséggel-olyan kis cégektől akik saját pénzüket tették bele és például még adót is fizetnek.)
A másik , az jó ha Németországból kukázott számítógépeket adnak az embereknek és még fizetni is kell érte?

sangp 2009.05.06. 15:46:48

@banál: alighanem ennél pontosabban nem is lehetett volna megfogalmazni a konklúziót. A lényeg, hogy továbbra is a szokásos módon, ingyen kapnak meg mindent a "rászorulók" (nevezzük nevén, a cigányok, nem véletlen, hogy a videó is tele van velük, kivéve a denevérfülő gyermeket), így semmilyen módon nincsenek arra ösztönözve, hogy megdolgozzanak bármiért is. Kapa, gereblye, vetőmag lenne a valódi, nevelő segítség. Bár attól tartok, hogy ilyen csak akkor lesz, ha a minisztériumi témafelelősnek kertiszerszám árus lesz a haverja, nem pedig IT-s...

ihaj 2009.05.08. 17:22:34

Hát, most nagy bajban vagyok. Mert itt a radikálisabban fogalmazó kommentelők szerint ingyen van a dolog. A Nyírő meg azt mondja a filmben, hogy fizetni kell érte a célközönségnek.

Akkor most kinek higgyek?

I

CB 2009.06.05. 11:58:32

kit érdekelnek a cigányok? Lacika a király, aki 'sánkivel' se levelezik, de legalább a nap átsüt a fülén minden feltűnésekor:D ez a videó több boldog percet okozott nekünk, mint hinné, kedves Tamás!
süti beállítások módosítása