Zavarosban halásznak

2009.07.03. 17:02

A föld-, a víz- és az erdővagyon burkolt privatizációjával vádolja a kormányt és a vagyonkezelőt Bencsik János fideszes képviselő, Tatabánya polgármestere. A Fidesz szerint a természetes monopóliumokat közösségi tulajdonban kell tartani, ezért kormányra kerülve felbontanák a magánosításról szóló szerződéseket. Egyelőre munkacsoportok gyűjtik a privatizációgyanús üzletekről szóló információkat, és megpróbálják megakadályozni őket.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr241224850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holnap · www.vers-esse.hu 2009.07.08. 12:01:42

Súlyosabb gazdaságpolitikai kérdések ezek, mintsem az adatokat nem ismerő ítéletet tudna alkotni. Lehetséges, hogy egyes kérdésekben a képviselő úrnak igaza van, lehetséges, hogy nincs, csupán gazdasági kérdések feltételezetten, akár jószándékú morális megítélése. Egy tény: valamennyi, ma ellenzéki politikus támadási felületeket keres. Hiszen választás közeledik. A baj csak az ezekkel a nyilatkozatokkal, ha nem állják meg helyükat, a közvélekedésben az elítélő hang marad meg, anélkül, hogy a gazdaságpolitikai tartalmak ismerté válnának. Ebben van a képviselőknek (sajnos, sokszor a pártérdekek alá rendelt) felelőssége.

dei · http://erdei.aplus.pl 2009.07.08. 12:05:29

Bármit lehet privatizálni, ha az állam képes a megfelelő ellenőrzésre.Az erdővagyonból kiindulva, egy magánerdő lehet ugyanolyan jó, vagy rossz mint egy állami.
Ez ugyanis nem a működtető tulajdonviszonyaitól függ elsősorban,hanem részben a benne dolgozó szakemberektől, részben az államtól.
A szakemberek lehetnek jobbak, rosszabbak, tisztességesek, netán tisztességtelenek, így lehet egy magán erdő gazdálkodás és egy állami is jobb, vagy rosszabb.
Az állam azonban Magyarországon nem tudja ellátni ellenőrző szerepét, ritka kivételektől eltekintve.
Ráadásul az erdőknek nem csak gazdasági, hanem társadalmi értékei (feladatai) is vannak, tehát nem csak gazdasági, hanem társadalmi érdekeknek is meg kell felelniük.
Írom mindezt vidéki liberálisként.
Vagyis ha figyelmesen olvassuk Bencsiket, akkor sok és jelentős tévedései mellett is van igaza.
Például sz erdőknek állami kezelésben kell maradniuk.

Sziporka88 2009.07.08. 12:19:47

"Fideszes polgármester: a kormány módszere olyan, mint a deportálás"

Bencsik János a deportálás és az elgázosítás módszeréhez hasonlította az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. általa gyanított privatizációját.

atv.hu/hircentrum/090612_bencsik__olyan_ez__mint_a_deportalas_es_az_elgazositas.html

komolyan vehető ember... :)

WYW 2009.07.08. 12:24:43

Ennek az idiótának mér naponta mondják el,hogy senki nem akarja eladni a vízkészletet, de mit se számít!

Magyarnaba 2009.07.08. 12:30:56

@WYW:

Lehet, de azt se felejtsük el, hogy nekünk, idiótáknak az öszödi beszéd előtt naponta mondták el, hogy "lendületben az ország" és mi vagyunk a pannon puma...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2009.07.08. 12:56:44

@Magyarnaba: lol

Egyebkent a cikkben beszelo Fideszes azt meseli el szepen amit a MIEP 20 eve szajkoz. Ezt hallottam az egyik kozgazdasagi szakertojuktol a Fiala egy musoraban. Sajnos az a holgy mar nincs koztunk. De szorul szora ezt mondta.

Szerintem is nem az allam orsz tulajdonos hanem a vezetok korruptak es becstelenek. Hogy-hogy Nemetorszagban, Franciaknal a sok szocialis elletast mukodo allami ceg rengeteg profitot tud termelni.. Nem beszelve Kinarol ahol az osszes bank, benzinkut es villamos eromu stb allami kezben van es ha veszteseg van, megviszgaljak ki a felelos erte es bevagjak a munkataborba gondolkozni...

Nalunk a sok mutyizos bunozo politikus 50 eve szeptlopja az allami cegeket es szettart karokkal sajnalkozva kijelenti, hogy ez torvenyszeru., mert "az allam rossz tulajdonos es jobb eladni (haveroknak fillerekert)"

WYW 2009.07.08. 12:58:08

@Magyarnaba:

Pont a fidesz javaslatára fogadta el a parlament azt a jogszabályt, ami a vízvagyon védelméről szól.
Igaz még csak kb. 10 napja és lehet hogy a polgármester úr nem tud róla, vagy elfelejtettek benne szoftvert frissíteni.

Az évek meg a rutin 2009.07.08. 13:02:15

Érdekes, ahogyan gazdaságstratégiai szempontból felálltak a politikai frontvonalak Magyarországon: persze hangsúlyeltolódásokkal, de az egyik oldalon a fél MSZP-fél Fidesz-SZDSZ-MDF tábor néz szembe a fél MSZP-fél Fidesz-Jobbik-LMP brigáddal. És minden politikai porhintéssel szemben azért ezek a fontos törésvonalak.

beaaaa 2009.07.08. 13:02:28

János János, megint kihagytak a buliból, mi?
Van már számla a Székelyföldi árvízkárosultaknak gyűjtött pénzről?
Azért szépen eljutottál a papneveldétől az szdszen és a függetlenségen át a nemzetmentő hazafiig....
Amíg ment a "bolt", addig szépen elvoltál te az mszp-szdsz helyi erőivel is....
És mi ez a nagy aktivitás? Nem jött össze az erdélyi parti?
Hiteles hazafi, mi? Aki ismer, röhög rajtad.....

Kutyi 2009.07.08. 13:10:01

Úgy hallottam Bencsik már nem akar polgármester maradni. A Tatabányáról Romániába áttelepült nagyvállalat igazgatójaként valószínűleg biztosabb jövő vár rá. Ő is csak a saját pecsenyéjét sütögette.

beaaaa 2009.07.08. 13:11:25

Ja, meg még...
ki csinált tbányán fosér megvett kukoricaföldből belterületet, amit utána jó pénzért el/bérbe lehetett adni multiknak?
Pár éve arra verted magad, hogy mennyi munkahelyet teremtettél tatabányán... az általatok kizsákmányolóknak nevezett multiknál, jobbágysorban...
menjél már ki reggel a vasútállomásra, és kérdezd meg az ott állóktól, hogy mennyi köztük a diplomás... 90%... meg hány diplomás fiatal költözött el a városból...
és te adod elő itt magadat, mint a haza megmentője? ez nemcsak szánalmas, hanem vérlázító...
ciklus közepén kitalálod, hogy nem független vagy, hanem a fidesz megyei nemtommije?
basszus...
sírva könyörgök a fidesznek, ha már úgyis ők jönnek, legalább egy kicsit hitelesebb emberekkel próbálkozzanak....
srácok srácok, egyszer hagyjátok ki Jánost valami pénzes buliból, újra liberális lesz....

lacafej 2009.07.08. 13:20:09

Így vagy úgy, de igaza van. Az állam nem SZÜKSÉGKÉPPEN rossz gazda. Lehet és kell is védeni a közvagyont, jól működtetni viszont kötelező. Mindenesetre kíváncsi vagyok, milyen jól sikerül majd a köv. ciklusban ezt művelni.
Hiszem és tudom, hogy egy nemzet vagyona maga a jövő. Ha nincs vagyon, nincs jövő sem. Ezt nem kell túl bonyolítani, aránylag egyszerű képlet.

Szeretném kiemelni Én is, hogy a jövő potenciálja a jó minőségű ivóvíz és ezt a kincset szerencsére Magyarország (természeti adottságai miatt) nem nélkülözi. Ez egy nagyon erős és fontos potenciál a jövőre nézve. Ennek a kiárusítására való törekvés (volt, van ilyen törekvés) nem szolgálja a nemzet (nép, ország, gyerekek, unokák) érdekét. A mi felelősségünk többek között az, hogy ezt megvédjük.
Személy szerint nem minden privatizációt (vagy törekvést) tartok az ördögtől valónak, de sok közülük finoman szólva is aggályos.
A Szerencsejáték Rt. eladása az előző ciklus elején is minden volt, csak épeszű nem. Akkor sem, most sem értettem miért kellene az aranytojást tojó tyúkot eladni. Privatizálni (tudtommal) azt éri meg, amit gazdaságosan üzemeltetni az állam (helyzetéből, nem inkompetenciájából adódóan) nem tud. Az említett Rt.-re nos, mindent lehet mondani csak azt nem, hogy veszteséges.
A víz más.
A föld más.
Ezekből élünk, emberek. Aki ezeket tulajdonolja, gyakorlatilag azt csinál ezzel a nemzettel, amit és ahogy amikor akar.
Nem mintha most ne lehetne úgy érzeni, hogy vajmi kevés közünk van ahhoz, ami velünk történik.

lacafej 2009.07.08. 13:26:24

Bocsánat, de talán félreérthető voltam: a Szerencsjáték Rt.-t csak AKARTÁK eladni, ha jól emlékszem 2x is nekifutottak, de nem jött össze.
Ha rosszul emlékeznék, akkor elnézést, megköszönöm ha valaki pontosítana amennyiben tévednék.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.07.08. 14:23:57

@beaaaa: én régebben nem ismertem Bencsik Jánost. Csak azt látom, hogy az utóbbi időben olyan dolgokat támogat - megújuló energiák alkalmazása, komplex térségi szemlélet alapján -, amelyek nagyon is előremutatóak. Sőt az egyik fő kezdeményezője volt az ilyen témájú dolgoknak. Ha a pénzre hajtana, valószínűleg nem ilyen "lehetetlen" dolgokkal foglalkozna, hanem pl. a gázbiznicbe keresgélne.

Szóval nem nagyon értem ezt az epeömlést (s nem tudom, hol nevezte kizsákmányolóknak a multikat, azt mondta, hogy egyes szektorokban lehet meghatározó szerepük - pl. autóipar -, más szektorokban jobb, ha nem - közjavak).

beaaaa 2009.07.08. 14:47:42

igen, mindez hihető lenne, ha nem az elmúlt pár hónapban kezdte volna...
tbányán rendszerváltás óta ő a polgármester...
kicsit olyan nekem az ő mostani szereplése, mintha a viszkisrabló kezdene a bukta után kampányt a bankrablás ellen...
hidd el, hogy pár részvényért cserébe égetne ő bármit az erőműben.
az meg a többiek szégyene, hogy ciklusok óta nem bírnak állítani neki rendes ellenfelet.
(bár lukácszoli nem sokkal maradt le legutóbb, ráadásul öszöd után 1-2 hónappal....)

hupszli 2009.07.10. 10:43:26

beaaaa, beaaaa, hozzászólásod a szoclib ostobaság netovábbja!
Direkt a Te kedvedért regisztráltam. :)
Azt a szöveget nyomod, amivel a helyi szocik próbálnak lejáratni egy 24 évesen rendszerváltáskor összeomlott város élére került HITELES politikust.
Tartja magát, amennyire csak tudja, ráadásul egy olyan városban, ami mindig is a kommunizmus fellegvára volt. Ma is az. És bármilyen ellenfelet próbálnak a szocik indítani, még ebben a városban sem tudták elérni, hogy félretegyék.
Próbálj TE polgármesterként működni egy olyan városban, ahol az emberek a mai napig az 1.50-es kenyeret áhítozzák, ahol a képviselő testületben 25 éven keresztül a szocik voltak túlnyomó többségben, és minden igyekezetükkel próbálták aláásni tevékenységét, hitelességét!
Ja..., és az, hogy megjárta a RENDSZERVÁLTÓ (???) SZDSZ-t, majd onnan a jobb oldalra került, azt hiszem, hogy nem az ő szégyene, hanem annak a pártnak, amelyik kifordult önmagából, csakhogy behódolhasson a szocialistáknak. Szerencsére mára ez a párt jelentéktelenné vált. Bencsik meg továbbra is polgármester. Ha nem lépne vissza, az általad istenített lukizoli a büdös életben nem lenne polgármester, még itt, a szocializmus fellegvárában sem.
süti beállítások módosítása