Mai Bádogdob – A svéd önkormányzati modell

2010.08.03. 13:40

A mai adásban a Magyarországnbál ötször nagyobb területű, de 1 millióval kevesebb ember által lakott Svédország önkormányzati modelljével ismerkedünk. Svédországban az önkormányzatok jóval önállóbban gazdálkodnak mint nálunk, a jövedelemadók egy részét közvetlenül szedik be, forrásaikat maguk teremtik elő, nem szorulnak rá a központi kormányzat jóindulatára. A gazdálkodásuk átlátható, még az önkormányzat levelezése is mindenki számára megismerhető, nyilvános adat. Vendégünk lesz Bedő Erik, aki egy félmilliós svéd városban volt 8 évig önkormányzati képviselő.

Bádogdob - a Tilos Rádió (FM 90.3) közéleti-jogi háttérműsora, minden páratlan kedden 16:30-18:00 között. Műsorkészítők: Bodoky Tamás, Bodolai László, Ruzsin Ami, Szalay Tamás.

7 komment · 2 trackback

Címkék: önkormányzat svédország bádogdob

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr332195696

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csőcselék az LMP-ben 2010.08.17. 07:23:05

Daniel Cohn-Bendit rendőrökre kőt dobáló, autógyújtogató, molotov-koktélozó, és egy csöppet pedofil. azért az 5 éves lány...   német politikus, az 1968-as De Gaulle elleni franciaországi diáklázadások egyik vezetője. Jelenleg képviselő és az Euró...

Trackback: novák előd, a pokémon 2010.08.05. 10:19:40

      fel kéne már nőni nem? mi ez? dragon ball-poszter? ha csak a kezében tartaná az ostort, és lógatná szerényen, még jó is lehetne, de suhintatni vele pokémonos. és hol a szemüvege a klark ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bprevans 2010.08.08. 20:52:26

Mihez lehet itt hozzászólni? Már az oldal sem a régi.

mediocris 2010.08.17. 17:22:54

Tamás, ha még élsz akkor erre a témára ráállíthatnál valakit :) :

index.hu/belfold/hirek/2010/08/15/matol_adomentes_a_haz_koruli_munkaval_szerzett_jovedelem/

index.hu/video/2010/08/16/razzia_a_varban/

Szóval ezután az olyan csórókat kell büntetni akik hanyatt esnek a 10000-es csekktől, de a családi kft nyugodtan fehérítheti ki adómentesen a vagyonszerzést anyuka alkalmazásával. Tudnám hogy név szerint ki a felelős ezért a törvénymódosításért.

Dzsoll 2010.08.17. 21:17:55

@mediocris: Az én olvasatomban csak a már egyszer leadózott, és magánszemély által magánszemélynek kifizetett pénzekről van szó. A "családi kft" nem tartozik ide.

mediocris 2010.08.17. 23:15:41

@Dzsoll:

Remélem igazad van és én tévedek. Nekem egyszerűen nem tiszta miről szól pontosan.

"természetes személyeknek fizetett jövedelem" "Az ilyen típusú munkák után a munkáltatónak havi 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetnie"

Ha ez kizárólag magánszemélyek között zajlik, akkor ki a munkáltató, és kire vonatkozik a "temészetes személy" kifejezés? Mert aki a munkát végzi az én olvasatomban nem lehet cég, valamint a "házi" munka miatt elvileg a megbízó sem.

"Kifehérítés" alatt viszont arra gondoltam hogy van egy családi vállalkozás ami folyamatosan veszteséges és nem fizet adót. Jelen esetben mondjuk az APEH megkérdezheti hogy akkor miből vették az autót, stb., mert adót nem fizettek és elvileg nem lehetne pénzük. Most majd szépen papíron és fiktív számlákon keresztül bizonyíthatják hogy nekik takarításból van pénzük és nem kell adózniuk. Szerintem ez a lényeg.

A másik meg az hogy még mindig pofátlanság a csóró rajzolókat büntetni és adózásra kényszeríteni, miközben a házi tanítás, takarítás, stb. pedig adómentes lesz. Nyelvtanárok ezzel tipikusan meg szokták többszörözni a bevételeiket. Hol a korrektség? Miért módosították a törvényt, kinek a kezdeményezésére? Ezekre én mind nagyon kíváncsi lennék.

mediocris 2010.08.17. 23:27:30

Tamás, ha két hét múlva megint lesz Bádogdob, akkor készíthetnétek a műsornak egy blogot, vagy akár itt lehetne nyitni egy-egy bejegyzést műsoronként, és ezt reklámozni. A mostani rendszerrel ellentétben az lenne a változás, hogy már a műsor előtt napokkal létre lehetne hozni a témát, és kérdéseket lehetne feltenni, hozzá lehetne szólni a témához már jóval az élő adás előtt. Műsor alatt is lehetne a blogon kérdezni, és ezeket ha van a stúdióban valahogy netelérés, akkor a hallgatók feltehetnék írásban is, ti pedig kiválaszthatnátok azokat amikkel érdemes foglalkozni.

A korábbi adásokat elnézve, szerintem az is hasznos lenne ha nagyjából tisztában lennének a vendégek is hogy milyen témákról lesz szó, milyen kérdéseket kapnak nagyjából és tudnának rá készülni, így nem kéne felesleges köröket futni. A teljesen spontán műsorszerkezet szerintem nem túl időbarát megoldás.

Dzsoll 2010.08.18. 10:15:34

@mediocris: értelek, és igazad lehet.

bár egy rendesebb apeh vizsgálatnál normálisan azt is bizonyítani kell, hogy kinek, mit dolgoztál magánemberként, és, hogy vannak-e erre tanúid. a regisztrálási kötelezettség ezt hivatott elősegíteni. ráadásul előveszik a "fiktív" foglalkoztatót is, hogy miből fizette a embert, tehát nem lesz könnyű mókust találni rá.

ennél sokkal fontosabb lenne, hogy az adóbevallást 1db A4-es oldalra redukálják, a kitöltési útmutatót pedig százvalahány oldalról 2-re.
természetesen ennek megfelelően egyszerűsített adótorvényekkel. ;)

mediocris 2010.08.18. 23:01:15

@Dzsoll:

APEH-es ismerősöm szerint rengeteg bölcsész és hasonló diplomás ember él ma is fiktív számlázásból és nem lehet őket megfogni. Most a házi munka adómentessége rátesz majd egy lapáttal erre a jelenségre.

Rengeteg reformra lenne szükség és a jelenlegi kormány (elvileg) elég erős is hozzá, de ahogy látom még mindig a joghézagalkotásnál és a foltozgatásnál tartunk. Ez a bankadó dolog sem tűnik túl jónak. Remélem csak kamu hogy ezt pénzszedés céljával csinálják, mert ez szerintem nagyjából arra jó hogy befolyásolják a monetáris politikát. Nagyjából azt érik el vele mint egy tartalékráta emeléssel. Aztán ott a regadó ami nyilvánvalóan elhibázott, eltúlzott, de nem nyúlnak hozzá. Az örökösödés eltörlése indokolható, mert tényleg hülyeség és igazságtalan, de mi a helyzet az illetékekkel? Helyettük általános, egykulcsos ingatlanadó kéne ami megkerülhetetlen. A bevételnövekedésből csökkenteni lehetne a jövedelemadót, és egy áfacsökkentés is nagyon fontos lenne. Az adórendszerre ráférne egy hatalmas reform. Szerintem meg is lehetne valósítani, de nem így, nem ilyen hozzáállással. És szerintem a többi 10 millió embernek se lenne szabad szó nélkül hagyni hogy minden úgy menjen tovább ahogy eddig, különben maradunk az adóelkerülés, a korrupció és a kettős mérce országa.
süti beállítások módosítása