Az OMSZ államosítaná az időjárásjelentést

2009.10.05. 17:57

 Az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó magáncégek szerint az állami radarkép közérdekű adat, az OMSZ októbertől mégis sok pénzt kér érte a konkurenciától.

438 komment

Címkék: omsz időjárásjelentés közérdekűadat

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr931429593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.06. 09:57:43

@S'hark: Az időkép nem szolgáltatást nyújt. Csak annyira, amennyire egy blogger újságírói munkát végez. Hadd' csinálja, kinek árt vele? Az ellen sem szólal fel senki, hogy ezen a blogon (nyilván fizetet) hirdetés van. Az Indextől kapott infrastruktúrán a blogger jövedelemszerző tevékenységet folytat (az most mellékes hogy jelen blog szerzője történetesen Indexes újságíró, a legtöbb blognál ez nem áll fenn)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.06. 10:00:10

@S'hark: De értsd már meg hogy NEM LÁTHATOM a kurva adatokat, mert amikor szükségem van rájuk, lehal az OMSZ szervere, csak az időkép megy.

Kurvára nem érdekel a meteorológiai helyzet, főleg a radar, amikor tudom hogy egy hatalmas anticiklon ücsörög a Kárpát-medencén. Az érdekel, hogy amikor vihar van, az merrefelé megy, hogy érdemes-e kimennem a Gellért-hegyre villámot fotózni, vagy nem.

Adslfigyelo · http://adslakciok.blog.hu 2009.10.06. 10:07:56

Én több mint 100.000.- Ft-ot és egy hónap tanulást, munkát... áldoztam azért, hogy az időképen realtime hiteles adatok legyenek a kis poros falumról!
Nem kapok érte egy fillért sem és nem is azért csináltam.
Az omsz meg monnyonle, mert nem szivatnia kéne az időképet, hanem támogatni.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 10:09:30

@Gery Greyhound >: Szerintem szolgáltatást nyújt, ha ingyeneset is. Saját tartalommal is rendelkeznek nem vitatom. Az ottani meteorológusok is irnak/fordítanak cikkeket. Hogy ezekért miért nem kérnek díjat, nem tudom.
Tegyük ingyenessé az adatokat...de akkor az állam adja az OMSZ teljes költségvetését. És mondjuk Ferihegy se fizessen érte súlyos milliókat. Majd kifizetjük mi, adófizetők.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 10:12:15

@Gery Greyhound >: Hmm...ok...tény, hogy a met.hu lehal....és lehet az eladott adatokból mondjuk a kiszolgálót is fogják tudni tuningolni... Ezt már követelhetjük. Jogosan.

b1t1 2009.10.06. 10:14:59

Kulisszatitkok, avagy 10 dolog, amit sosem tudtál az Időképről

Érdekességek a színfalak mögül, avagy hogy csináljuk mi? Szente-Varga Bálint | 2009. január 22. 11:37 | Frissítve: 9 hónapja

Lássuk őket sorban:
- Az Időkép forráskódjának jelentős része a Camponában készült. Nem bérelt irodában és nem is más szervezetek jóvoltából, hanem egy kávéautomata melletti padon, laptoppal az ölben. Az egyenletes zaj, a klimatizált tér és egy pár „bedobós” kávé adja a leghatékonyabb munkakörnyezetet.

- Sokszor ugyancsak különleges helyszínről írjuk a Percről-percrét. Akad, hogy viharvadászatokon a szakadó esőben, vagy éppen Üllőn, egy kameraszerelés közben, a kocsi tetejéről frissítjük az oldalt. Ebből persze az olvasó semmit sem lát, hiszen ugyanúgy jelenik meg minden, mint ha egy irodából dolgoznánk.

- „Egzotikus” helyszínről készülnek a naponta frissülő videós előrejelzések is, Tüskés Bogiék a nagy vizsgahajrában a kollégiumban kialakított mini-stúdióban, szobatársai segítségével rögzítik az előrejelzést, mely az egyre nagyobb gyakorlat miatt már régóta elsőre szokott sikerülni. Más volt a helyzet Norvégiában, Kurunczi Rita harmadszorra sikerült felvétele volt végül látható cikkeinkben.

- Az IdőképTV indulásának technikai előkészítése majdnem 1 évig tartott. A stúdió „kék fala” többször is le lett cserélve, próbálkoztunk ponyvával, de végül is a festés nyújtott homogénebb hátteret. Közel egy tucat kamera, hat reflektor, négy számítógép, és egy videókeverő fordult meg próbafelvételeken, melyből sok-sok kísérleti felvétel után állítottuk össze a működő rendszert.

- A portálunk „magját” adó térkép-generáló program sokak hitetlenkedésének ellenére sima ANSI C nyelven készült és készül, ahhoz a GD képkezelő könyvtáron kívül semmilyen külső megjelenítő csomagot nem használtunk fel. Kicsit kényelmetlen, ám tapasztalataink szerint a C tudja a legoptimálisabban kihasználni a szerverek processzoraiban rejlő teljesítményt.

- Stúdiónk amilyen kicsi, olyan meleg. A 13 négyzetméteren kialakított, ablak nélküli helységbe három számítógépet és összesen 2 kilowattnyi reflektort kellett begyömöszölnünk, mely meg is hozta a hatását: néha 35 fok feletti trópusi időt produkál.

- A kezdetekben szó sem volt saját szerverről és bérelt vonalról, a kiszolgálás egy Windows 98-at futtató számítógépről és egy ADSL kapcsolatról üzemelt – meg kell hagynunk remekül, egészen odaáig, míg el nem értük a napi 30 látogatót. Összehasonlításképpen: az Időkép a napjainkban 60-70 000 látogatót szolgál ki.

- Nem minden vihar vagy hóesés okoz ám örömöt. Szerencsére nem közvetlen viharkárokra gondolunk, sokkal inkább szervereink terheltségére. Hiába van már 6 szerver között szétosztva az eseménydús napokon nálunk megforduló 100-130 ezer (!) egyedi látogató által keltett 300-400 Mbites forgalom, gyakran "életmentésbe" torkollik egy-egy eseménydús nap, amikor is unix shellek előtt ülve, apachet piszkálva próbáljuk tartani elérhetőségünket.

- Térképeink egyedi megjelenése több tízezer munkaóra és át nem aludt éjszakák százainak eredménye, nem volt ritka a délelőtt 10-11 óráig tartó munka sem, melynek jelentős része finomhangolás, számos elkészített verzió közül a legszebb kiválasztása és tökéletesítése. Példaképpen, a hőtérkép jelenlegi színskáláját közel ötven korábbi - zárt körben tesztelt - próbaverzió előzte meg.

- Sok találgatás folyt az augusztus 20-ai vihar tavalyi évfordulójára elkészített radar-videó költségeivel kapcsolatban. E fejlesztésünk is valójában egy C program, melyet mindenféle külső segítség nélkül, 3 éjszaka alatt írtunk. A projekt összköltségvetése 800 forint, ez két üveg kólát és 5 automatás kávét tartalmaz.
www.idokep.hu/?id=451&oldal=hirek

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 10:29:03

@Adslfigyelo: elhiszem, csak akkor ne hozd fel, mert panaszkodásnak tűnik. ez a hobbid..kinek mi. Valaki 100 eFt-ból összerak egy gépet, hogy tudjon játszani. Van aki horgászatra költ el százezreket. ÉS? Ha olyan jó a műszerparkotok, akkor majd vesztek Doppler radart. Három elég is. Csak van egy két udvar ahová fel lehet állítani őket.

shop.ebay.com/i.html?_nkw=doppler+radar&_sacat=0&_trksid=m270&_odkw=doppler&_osacat=0

figy elek 2009.10.06. 10:54:34

"KÖZPÉNZBŐL NEM SZABAD

Megkérdeztük Muraközy Lászlót, a Debreceni Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara Közgazdaságtan Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét.

A közérdekű adatok nyilvánosak, és amit a törvény előír, azt ingyen közzé kell tenni kezdte válaszát a közgazdász.

Ezeket az alapadatokat mindenki szabadon használhatja.

Tehát ha annak hasznosításával, feldolgozásával jövedelmet tud magának termelni, tegye.

Sőt az kifejezetten kívánatos, hiszen adóforintokat termel.

A meteorológiai szolgálatnál azonban ezen túlmenő üzleti tevékenység is van. Itt keveredik a közszolgálati és üzleti tevékenység.

E kettőt szigorúan szét kell választani,

közpénzekből ez utóbbit nem szabad finanszírozni.

Az üzleti tevékenységet az üzleti szférára kellene hagyni, ez nem az állam feladata."

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.06. 10:56:37

@S'hark: "Hogy ezekért miért nem kérnek díjat, nem tudom. "

Talán mert lelkesedésből csinálják. Ez a hobbijuk, olyan mint másnak a bélyegek vagy más kacatok gyűjtése.

Az, hogy ennek mellékterméke egy eladható, színvonalas szolgáltatás, amire van fizetőképes kereslet? Akkor miért ne adják el? Pláne, ha a cél nemes (radar vásárlása -> szolgáltatás technikai színvonalának növelése)

Thomses 2009.10.06. 10:57:26

Akkor most én a vonaton ingyen utazhatok? hiszem állami az is.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 10:59:24

@figy elek: Kérdésem az, hogy lehet-e közérdekű adat az, (természetesen a rendeleten túl), amit egy olyan cég/szervezet állít elő, aminek nem csak közpénzekből kell eltartania magát.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.06. 10:59:32

@Thomses: Egy vonatot fizikai valójában eljuttatni A pontból B-be, valamint egy már meglévő, pár kilobyte-os adathalmazzal megtenni ugyanezt, kicsit más kategória.

figy elek 2009.10.06. 11:01:19

"Amire magántőkével vállalkoznak, arra nem költhetünk közpénzeket!

Az a közpénz herdálása."

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 11:02:42

@Gery Greyhound >: pontosan...de mondjuk nem mennek el a bélyeggyűjtők a bélyegmúzeumba, hogy elhozzanak onnan mindenféle bélyeget, amit otthon mutogatnak. Mondjuk egy linket mutathatnak a bélyegmuzeum.hu-ra szvsz.

ÉS igazad van. Amnit ők termelnek, készítenek azt adják el. Többek között az Uniqa biztosítónak is volt/van sms viharrisztása. Vajon fizettek az adatokért? és kinek?

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 11:03:45

@Gery Greyhound >: csakhogy azt a pár kbytos adatot is elő kell állítani. A radarokat karban kell tartani, esetleg fejleszteni, a kezelő és technikusi személyzetet fizetni. stb.stb.

Gombos Zsolt (OMA) · http://www.online-marketing-akademia.hu/ 2009.10.06. 11:05:26

"Jogilag nehezen igazolható követelés az is, hogy a www.met.hu [2] honlapra mutató link elhelyezéséhez az OMSZ engedélyét kell kérni."

Ezzel kapcsolatosan érdemes megnézni az MTI (www.mti.hu) láblécének utolsó két sorát is:

"Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése."

2009. október.
Komoly nem?

Thomses 2009.10.06. 11:07:00

@@Gery Greyhound >: Én speciel nem örülök hogy az én adombol is finanszirozott Szolgálat adatait magán cég saját hasznára árulja.
Különben két honapig elöfizettem erre az sms szolgáltatásra az idöképnél, de lemondtam mert négyszer riasztottak, abbol 3 felesleges volt, nem a legjobb arány.

Thomses 2009.10.06. 11:08:34

Ja, és az időkép miért irja ki hogy az oldalán levő adatok továbbadása szigoruan tilos?

figy elek 2009.10.06. 11:11:39

@S'hark:

Ne üzletelésre költse az adófizetők pénzét, hanem kizárólag közfeladatra.

Ott a jogszabálya, világosan olvasható, mire kell költenie az adóforintokat.

A törvény, törvény. Vagy tagadod?????

Teljesen mindegy kevés, vagy sok a közpénze, a jogszabályában leírtakat be kell tartatni.

A zomsznak NINCS saját adata. Minden amit mér, az állampolgáré.

Ha csak 1 ft közpénzt fizet is a lakosság az adat a lakosságé.

Ezért kapják az adófizetőktől az államiak a fizetésüket, megbecsülhetnék.

Vagy "kecskére káposztát"?

Teth 2009.10.06. 11:25:48

Az a baj, hogy az OMSZ nem kap annyi pénzt, amiből az intézményrendszert fenn tudja tartani. Innentől kezdve pénzt kell abból csinálnia, amilye van. Természetéből fakadóan adatai vannak (mindegy, hogy az elsődleges, vagy századszor feldolgozott). Na de ha ezek az adatok teljesen ingyenesen hozzáférhetők kell, hogy legyenek, akkor miből fogja összerakni azt a 60 százalékot, amit állambácsi nem ad oda??? Tipp???
Szerintem az adatoknak tényleg publikusnak kell lennie, de aki ezeket már haszonszerzésre használja, az fizessen.
Egyébként ha minden adat publikus, akkor sok esetben nincs is szükség az OMSZ-re (mármint nem rendelnek tőle nyílván adatot), mert azt nem lehet ellenőrizni, ha egy vállalat használja fel saját érdekében ezeket az adatokat. Tehát ez a bevételi forrás is elapad.
Konklúzió: Ezek a viták újra és újra elő fognak jönni addig, amíg az OMSZ-nek a jövedelme nagy részét magának kell előállítani. A megoldás nem az OMSZ kezében van, mert kényszerpályán mozog. Lehet őt is szídni, nem tökéletes, de mégiscsak állambácsi miatt van ilyen szituációban.

Fórumromboló Troll 2009.10.06. 11:30:16

@Thomses: "Különben két honapig elöfizettem erre az sms szolgáltatásra az idöképnél, de lemondtam mert négyszer riasztottak, abbol 3 felesleges volt, nem a legjobb arány. "

Időkép:
"Szolgáltatásunk hivatalosan 2009. szeptember 1-től indul"
A kísérleti időszak meg aug. 20-tól.

Akkor hogyan is fzettél elő két hónapig? Vagy csak szimplán hazudsz?

Teth 2009.10.06. 11:36:02

Egyébként a kormányrendelet is egy vicc. Legalábbis nagyon nem kompatibilis a támogatási rendszerrel. Egy teljesen átgondolatlan, stratégiátlan kényszerzubbony. A kettő együtt kicsit olyan, mintha 2009-ben apuci azt mondaná a tinédzser fiának, hogy nesze, itt van 500 forint, vidd el a barátnődet moziba.

b1t1 2009.10.06. 11:44:33

@Fórumromboló Troll: kérdésedben a válasz egyértelmű (sztem)

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 11:49:16

@figy elek: hmmm....akkor mondjuk csak A tiszán innneni adatokat láthatod, mert annyit fizetsz te...jó? 40%

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 11:50:42

@S'hark: ja..és akkor a BKV is ingyenes? meg a Máv?

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 11:51:47

@Fórumromboló Troll: hát igen...azok a szeptemberi nagy viharok....:)

figy elek 2009.10.06. 11:52:59

@Teth:

Jogszabály és batartatása, a többi csak szöveg.

" akkor miből fogja összerakni azt a 60 százalékot, amit állambácsi nem ad oda??? "

Ez gyenge lábakon álló szajkózás. Nem ad felmentést a törvények betartása alól.

methu-n : Az adóforintjuk idén kb. 1 milliárd.

Ennyiből kijön a márőhálózat üzemeltetése az erre szükséges állománnyal együtt. Ha nem, akkor is meg kell oldania. Mert ezek a jogállami törvények.

Leszögezve:

NINCS saját adata a zomsznak, így a másét semmiképp nem is adhatja el. Akár sok akár kevés az üzleteléseire is a közpénz.

A szegénység nem ad felmentést a törvények betartása alól.

Amúgy, ha nincs elég pénz (ha másra is költenék mint közfeladatra),

akkor azzal védekezhet, hogy megélhetési bűnöző?

figy elek 2009.10.06. 11:56:47

@figy elek:

Jogszabály, betartatása:

a jogszabályában 10 %-nyi üzletelést engedélyeznek:

"
3. §
(1) A Szolgálat - a 2. § ( 1 ) bekezdésben foglalt feladatainak ellátását

nem veszélyeztetve -

kérelem alapján és ellenérték fejében alaptevékenységét kiegészítő szolgáltatási, és a költségvetésben tervezett összkiadásainak

10%-áig vállalkozási tevékenységet végezhet"

A 60 % bemondással is komoly baj van jogszabályilag.

Ennek itt a torka is véresnek látszik.

figy elek 2009.10.06. 12:00:02

@figy elek:

"alaptevékenységét kiegészítő ... 10 % "

az alaptevékenység a közérdekű adatok lakosság pénzén való mérése és szolgáltatása

Teth 2009.10.06. 12:01:19

igen, a kettőnek egyszerre lehetetlen megfelelni
akkor melyiket szegje meg?
félig ezt, félig azt?

Teth 2009.10.06. 12:02:33

@figy elek: de pont ez a probléma, a törvény a hülyeség, azt kellene a valóságra szabni

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 12:03:51

@figy elek: rendben.. Javaslom rúgjunk ki mindenkit az OMSZtól, és figy elek kapja meg a RAW adatokat. majd otthon a kis laptopján lekonvertálja, értelmezi, elemzi, és megcsinál egy fasza kis előrejelzést. Sőt, ki is teheti a honlapjára. :)

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 12:05:38

@Teth: egyetértek. a törvénya hülyeség. ha jól láttam pont az aug 20-i vihar után hozták. Eső után köpönyeg. DE valamit csinálni kellet, hogy a nép megnyugodjon

figy elek 2009.10.06. 12:09:08

@S'hark:

Gyanús, hogy a fizetésed a lakosság közpénzéből kapod "állambácsitól", különben miért küzdesz a jogszabályok ellen?

Legalább állami munkaidőben írsz az állami számítógépen?

Teth 2009.10.06. 12:12:36

@figy elek: kedves figy elek, felesleges a személyeskedés, lehet más a véleményünk, ez a normális vitán nem visz előre semmit

Teth 2009.10.06. 12:15:21

nem mintha bárhol is számítana :)

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 12:15:24

@figy elek: nagyon tévedsz. a vesenyszférában dolgozom, a te adóforintodból egy fillért sem kapok, se segély, se semmilyen formában. Rendesen adózom, igyekszem nem sumákolni, adót nem csalok. Csak tudod, azt viselem nehezen, hogy mindenki az várja hogy a szeretett államunk kinyalja a fenekét, közben az ország nagy százaléka nem fizeti meg az államnak amit kellene. És általában ezek vannak a legjobban felháborodva.

figy elek 2009.10.06. 12:17:47

@S'hark:

A zomsz jogszabály:

277/2005. (XII. 20.)

Tehát -a gyengébb kedvéért - 2005 dec. 20.

A vihar rá 8 hónapra történt,

miután kiderült, még egy, most 222 milliós szupiszámítógépet kapott a zomsz 2005 végén, majd + 80 milkót a minisztériumtól a veszélyjelzők munkadíjára 2006 februárban, majd megtudtuk a sajtóból, hogy ezáltal már nem 3, hanem másfél, két órával korábban figyelmeztetnek az érkező viharra.

Majd jött 2006. aug. 20.

amikor úgy tűnik, a katasztrófavédelmet nézték a munkarend előírása szerint a megvédendő lakosságnak.

"A Szolgálat feladat- és hatásköre
2.§
(1) A Szolgálat állami feladatként

f) hivatalból és haladéktalanul

meteorológiai alapadatokat átad, meteorológiai alapadatok alapján végzett számításokat, elemzéseket, meteorológiai előrejelzéseket nyújt

A LAKOSSÁG, ÉS ((Továbbra sem VAGY))

az intézkedésre feljogosított szervek részére, így különösen
fa) az élet-, egészség- és vagyonvédelmi,
fb) a katasztrófavédelmi,
fc) a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást, a vízkárelhárítást érintő intézkedések meghozatalához a szélsőséges meteorológiai jelenség, folyamat okozta veszélyhelyzet, környezeti katasztrófa, illetve az ipari, nukleáris

baleset megelőzése,

elhárítása, bekövetkezésük esetén azok megszüntetése, felszámolása érdekében,"

Volt ilyen lakossági figyelmeztetés elküldve 19:39 után a hírügynökségeknek, mert ha nem, nincs miről beszélni?

Teth 2009.10.06. 12:23:15

@figy elek: de eddig nem is aug. 20-ról beszéltünk, te olvastad a fórumindító cikket?

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 12:26:26

@figy elek: ok az időpontról tévedtem, nem vitatom.

És amúgy, a vihar előrejelzés szerintem nem igényel szuperszámítógépet. Bár az aktuális légköri viszonyok, sokat változtathatnak rajta ha jól gondolom (nem vagyok meteorológus, csak gondolkozom).
Ha jól tudom a Doppler radar 15 percenként ad képet egy adott területről. Tehát 15 percenként figyelhető meg a vihar, csapadék, stb mozgása. Feltéve, ha nem helyi vihar keletkezik, mint nyáron SZ-SZ-B megyében.

Namármost. Fogalmam sincs 19:39 után volt-e lakossági figyelmezetés, vagy nem. Amúgy nekem a dörgő ég, és a villám pontosan elég lakossági figyelmezetés.

De ha történt is múlasztás, azt nem az OMSZ követte el, hanem az az ember, aki nem küldte el. De azért mert egy BKV sofőr karambolozik, esetleg meghal két ember, ne kelljen az egész BKV-t becsukni.

Thomses 2009.10.06. 12:27:59

@Fórumromboló Troll: Igen, augusztus, szeptember, az nálam kettő, én a tényt irtam le hogy rosszul tájékoztattak pénzért és légyszives ne személyeskedj, nem ismerjük egymást tehát semmi jogod nincs rá

figy elek 2009.10.06. 12:32:52

@Teth:

Amennyiben a sajtóban azt nyilatkozták később,

" tudtak volna budapesti prognózist is adni, de azt nem rendelték meg tőlük "

nem ez a valódi baj???????????

Ha az adón felül újra megfizették volna, tudtak volna?

Tudtak a veszélyről????? És nem szóltak, mert nem rendelték meg újra????

Nem adtak le hírt a hírügynökségeknek 19:39 után a lakosságnak?????

És láttad már a nyomorultakat a tolószékben????

Bambano 2009.10.06. 12:33:22

@S'hark: nem jól tudod. a doppler radar nem ad képet semmiről, azt ki kell számolni.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.06. 12:37:35

@Bambano: Igaz, de úgy sejtem, hogy különböző visszaverődési adatokat kell leképezni egy bizonyos törvényszerűség alapján, amit minden felhasználó megtehet a saját kis laptopján otthon.. Erre minek is szuperszámítógép ;)

Teth 2009.10.06. 12:42:15

@figy elek: Az egy elb()ott rossz riasztás volt, igazad van. De én arról beszéltem, hogy szerintem mennyire kell a mért adatokat publikussá tenni, mennyire lehessen azt üzleti célra használni és mennyire ellentmond egymásnak az OMSZ állami finanszírozása és az ugyanattól a "cégtől" - állambácsítól származó adatszolgáltatásról szóló kormányrendelet. Na de részemről ennyi, megyek BKV-zni és hozzájárulok egy kicsit a következő végkielégítésekhez :)

Fórumromboló Troll 2009.10.06. 14:21:35

@Thomses: de augusztus-szeptember hiába két hónap, ha szeptembertől fizetős a jelzés, akkor nem fizethettél elő két hónapra.

Bambano 2009.10.06. 15:27:06

@S'hark: szerintem ha te ezt egy notebookon megoldod, az időképesek mindjárt bedobnak neked egy zsíros állásajánlatot :)

Thomses 2009.10.06. 16:00:36

@Fórumromboló Troll: Ne haragudj de ezzel most nem momdtál semmi lényegeset, de igazad van nem ugy irom hogy két honapja hanem kb két honapja, ez talán megfelel számodra is. Viszont elsiklasz a felett hogy a szolgáltatás amire pénzt kérnek az 25%-os megbizhatosággal jelzett.

snorbi 2009.10.06. 16:26:54

@newnt55: "Az OMSZ csináljon egy olyan színvonalú oldalt mint az idokep.hu, vegye fel a versenyt velük és máris meg van oldva a dolog. Ja, hogy azért dolgozni is kellene? Csinálni valamit? Fejleszteni?"

Nehogymár! Állami pénzből?!? A mi adónkból?!?
Pont az van, hogy az OMSZ _semmit_ ne csináljon az eszközpark fenntartásán és fejlesztésén, a mérési adatok közzétételén, és riasztások kiadásán kívül.
A magáncégek, mint az idokep.hu, már most sokkal használhatóbb szolgáltatást nyújtanak, pedig lebutított adatokkal és töredék költségvetéssel dolgoznak.
Elég volt az állami mutyizásból. Plusz ne kelljen egy magáncégnek a nagy állami mamuttal versenyezni!

figy elek 2009.10.06. 20:28:33

Nagyon fájhat, hogy már az új csatorna sem tőlük rendelt.

Valószínűleg ez volt, ami miatt belevágtak a lehetetlenbe, cenzúrázni a netet, magukénak tekinteni a másét, a lakosság adatait.

Kecske

Fórumromboló Troll 2009.10.06. 22:26:09

@Thomses: ha hazudtál az egyik dologban, miért higyjek egy másikban?

b1t1 2009.10.06. 23:14:07

@Thomses: Azért tudjál már picit jobban számolni, de legalábbis saccolni! Ha nem csak néznél, hanem látnál is, akkor észrevehetnéd, hogy egy olyan volumenű oldalnál, mint az időkép, nem szoktak ekkora öngólt rúgni. Talán újat mondtam? Tudod nem mindegy, hogy vki okos és hülyéskedik, vagy fordítva.

konkurens21 2009.10.07. 08:41:49

@S'hark: Nem tudom ki, hogy van vele de amíg az OMSZ eltart 91(?) mérőpontot a mi pénzünkből addig mi amatőr időjárás figyelő személyek eltartunk az országban több mint 300 mérési pontot (megint csak a saját pénzünkből) Nem mondom el melyik amatőr oldalon vagyok aktív és azt sem, hogy melyik településen. Most vásárolom a !Harmadik! Oregon rendszert (ha jól tudom ezek az OMSZ műszereivel igen hasonlóak-olyannyira, hogy ők is oregont használnak) Több pontból is közvetítek adatot, (Hivatalosat-"OMSZ szabvány" szerint elhelyezve) Ezt azért kellett idéző jelbe tenni mert míg azt írják elő, hogy talajfelszíni szelet 10m magasban mérünk se az OMSZ se a Metar állomások nem felelnek meg ezen elvárásoknak.
De a műszerek elhelyezésébe inkább ne is menjünk bele! Az országban aki odafigyel a saját műszereire az pont nem a hivatalos szerv.
Nos engem ismernek az OMSZ nál is! Több kört megfutottunk már. Szükségem lett volna adatokra! Mikor egy ismeretlen címről írtam az egyik elérhetőségükre azonnal megkaptam az arra a napra (órára percre) kért radarképet. (egy vihar miatt kértem ezt)
Amikor hivatalosan írtam az egyik amatőr időjárási oldal nevét is feltüntetve, a saját levelezési címemről az a válasz jött, hogy csak 30ezer Magyar forint ellenében tudnak ilyen tip. szolgáltatást adni! Nos akkor most, hogy is van? Ha én hazudok, ők dőlnek be... De ők már annyit hazudtak, hogy senki nem hisz nekik!
Én nem védem sem az Időkép portálját, sem az OMSZ "hivatalos" oldalát.. Ezt: www.met.hu (hátha bűncselekményt követtem el, holott reklámot csináltam nekik)
De ha teljesen kívülálló ként nézem a dolgokat akinek egy kis esze van az egy amatőr oldalról tájékozódik mert ők (itt mindegy, hogy melyik magyar met-oldalra gondolunk) szeretik csinálni! Oda figyelnek rá, és a lehető legjobb munkát adják ki amire csak képesek! (INGYEN!!!)
Az Időkép sms-riasztására én s feliratkoztam és nem fogom lemondani, mert a legnagyobb tévedésük 12perc és néhány másodperc volt!

Tudjátok én az egyszerű emberek közé tartozom! Nem ismerem a paragrafusokat és nem is szeretem olvasni őket! Ha ez nem okoz problémát én így írtam le szépen Magyar nyelven!
Aki ebből megérti a lényeget no az az igazi Meteorológus (akár amatőr akár diplomás)
Aki ezután is csak a pénzt hajtja azzal amit csinál az nem más mint egy elítélendő példa!

(Cápa koma: Ne is próbáld összehasonlítani az OMSZ os térképeket semelyik amatőr oldaléval. Az OMSZ os térképek egyszerűen semmire nem jók!)
Nem tudom mi történne, ha elmenne valaki a három radarhoz: Napkor, Pestszentlőrinc, és Pogányvár! És állítana melléjük egy elrettentő példát: Ezek a radarképek ha nem tükrözhetőek ki más honlapokra az OMSZ nak befellegzett!A 30 emberes egyéni látogatói rekord megdől és megmered az oldal... (Arról nem beszélve, hogy ha vihar érkezik abszolút elérhetetlen.)

Kívánok mindenkinek kellemes napot! (Az időjárás nem marad el...)

konkurens21 2009.10.07. 09:04:56

@S'hark: Ne keverd a metar adatot a radarkép elkészítésével.
Nincs is ezzel baj!
Az OMSZ dolga, hogy a radar által küldött adatokból képet csináljon, és csinál is: 250*250méter felbontásút! Mi csupán egy negyvenszeres kicsinyítést láttunk eddig belőle, és az eredeti felbontású hol van? Még a met oldalán sem találom?
Közadat? Akkor miért nem elérhető sehol? (Nem, hogy másik oldalnak, még egyéni embernek sem elérhető!)
hagyjuk már az OMSZ védelmét! Kevés a lóvé! Holcsika elitta! -->iwiw en meg is lehet nézni! Kifejezetten jól áll a kezében a boros pohár! Szánalom!

b1t1 2009.10.07. 09:50:22

Véleményem szerint ami jó, azt nem kell pofázással eladni, eladja az önmagát. Számtalan vélemény olvasható pro és kontra, azonban arról kevesen beszéltek, hogy mi jó a lakosságnak.
www.idokep.hu/?oldal=radar Sajnos nem lehetséges az egy lapon történő összehasonlítás, de attól még könnyedén összevethető, milyen az omsz és milyen az időkép terméke, amit az Köz elé tár.
Nem érdekelnek az anyagiak, nem érdekelnek kinek melyik met oldal tetszik és melyik nem, csupán az, ami a végeredmény. Az pedig önmagért beszél.

inven 2009.10.07. 09:55:10

@konkurens21:
Mielőtt írsz, tájékozódj! Amit írsz semmi másról nem árulkodik, mint a tudatlanságról!
Javaslom, látogass meg egy OMSZ állomást! A legalapvetőbb szakmai tudással és információkkal sem rendelkezel.

konkurens21 2009.10.07. 10:11:06

@inven: Sajnos minden évben meg kell látogatnom egy pár OMSZ állomást!
És minden évben egyre gyatrább a helyzet! A szélmérőket benőtte a borostyán, a csapadékmérésére szolgáló műszerek 45°szögben megdőltek!
Sokszor már a műszerek telepítésénél adott környezeti befolyásoló tényezőket meg sem próbálják elhárítani!

De még mindig nem erről van szó!
b1t1 írja az igazságot!
Senkit nem érdekel, hogy az OMSZ nak mit kell teljesíteni és mit nem! A végtermék így is úgy is egy nézhetetlen valami! Írd le annak az oldalnak a címét ahol az OMSZ által mért adatokat normálisan meg lehet nézni! (Pl.: nagy felbontású radar? Hőtérkép? ... )

inven 2009.10.07. 10:13:07

@tildy:): Természetesen van, úgy hívják infra és kompozit műholdkép. Csak egy link, ahol bárki 15 perces frissítéssel megtekintheti: www.sat24.com/homepage.aspx?html=zoom&xas=440&yas=280
A felszíni szelek, de sokszor a rádiószondás mérések alapján meghatározott magassági szelek sem irányadóak egy felhőrendszer áramlási viszonyainak modellezésére, így értelmetlen is.

b1t1 2009.10.07. 10:17:33

omsz vs időkép: ki is valójában a profit-orientált, és ki törekedik kiszolgálni maradéktalanul az adófizetők érdekeit? Akik azt mondják, hogy dinókat csak múzeumokban lehet látni, azok még nem jártak az omsz közelében.

inven 2009.10.07. 10:18:29

@konkurens21: "Sajnos"?
Nem bocsátkozom veled vitába, ha látogatnád, tudnád milyen műszerekkel vannak felszerelve ezek az állomások, tudnád, hogy a szélmérő, bármilyen furcsa, 10m magasban van elhelyezve stb

konkurens21 2009.10.07. 10:18:48

@inven: Csak ez nem Magyar.
Mármint semmi köze az OMSZ nak ehhez a képhez!
Én az OMSZ Radar nagy felontású változatát keresem!

figy elek 2009.10.07. 10:21:53

@konkurens21:

Megszorítanám a kezed. Nem csak felkészült, tapasztalt vagy a témában, de érzékletesen is tudtad megfogalmazni. Őszintén gratulálok!

"Az időjárás nem marad el..."

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 10:25:28

@konkurens21: minek neked nagy felbontású radarkép? szerintem egy akkora képen tökéletesen látszik minden...merre tart a vihar.
De szeretném, ha megmagyaráznád. Köszi

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 10:27:28

@Bambano: nem megyek dolgozni oda. nem értek hozzá. De szerencsére van nekik 300 szakemberük, akik egy hónap alatt megtanulták a meteorológia minden titkát:)

inven 2009.10.07. 10:28:51

@konkurens21:
:) Nem tudok róla, hogy Magyarországnak lenne saját meteorológiai műholdja...

konkurens21 2009.10.07. 10:31:25

@S'hark: Mondjuk, hogy ne csak egy zöld pacát lássak csúszkálni negyedóránként hanem akár településre lebontva meg tudjam mondani, mikor hol mi van!
De tudod amit a www.met.hu oldalon láthatunk radar arról elég sok dolog lemarad! (Tehát nem csak azt látod rajta amit kéne..)
Ezért kell sokmilliót fizetni?
s1.images.www.tvn.hu/2009/10/06/19/15/www.tvn.hu_83d873186f4e65ed51778a29fb7c0366.jpg

Hagyjuk már!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 10:36:31

@konkurens21: az a helyzet, hogy én kb pixelre lebontva meg tudom mondani, hogy hol lakom. és ha valami nagy piros folt van 10 pixelnyi közelségben, esetleg arrafele mozog. az nekem elég. De én csak egy szánalmas földi halandó vagyok....aki azt szeretné tudni, lesz-e vihar vagy nem.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 10:39:33

@konkurens21: ez egy szép kép...művészi. Majdnem annyi értelme van mint egy profitorientált cég radar előrejelzésének.. amikor a cella amely negyvenöt perce kb 60-70 km/h sebességgel tartott észak-északkelet felé, hirtelen északnyugatra fordul és 200 km/h-val fog haladni. És biztos volt olyna aki ezt el is hitte.

b1t1 2009.10.07. 11:10:23

@S'hark: "De én csak egy szánalmas földi halandó vagyok....aki azt szeretné tudni, lesz-e vihar vagy nem."
Ahogy én látom, néhány szintén földi halandó pedig arra törekedik, hogy erről minél többen és főként minél gyorsabban szerezzenek tudomást azok, akik potenciálisan veszélynek vannak kitéve. El sem tudod képzelni, milyen átkozottul rossz a tehetetlenség akkor, amikor 2 órával előre látod mekkora veszély fenyegeti pl. Budapestet, de nem tudsz tenni semmit sem, mert te kis pont vagy. Felhívod telefonon a katasztrófa védelmet, a rendőrséget, vagy mittudoménkit? Lehet könnyen büntetőeljárásban találod magadat rémhírkeltés miatt. Aztán bekövetkezik aminek nem kellett volna, meghalnak néhányan, miközben a "szakemberek" csóválják a fejüket, majd néhány év múltán anyagi okokat emlegetve el akarják lehetetleníteni a kárenyhítés civil módját.
A probléma jelentősége nem abból áll, hogy melyik oldal, vagy csoport gazdagodik, avagy bukik pénzt. Az empátia a lényeg, a többi másodlagos!!!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 11:22:06

@b1t1: a katasztrófavédelem magkapta a riasztást nem? amúgy meg, onnantól kezdve mindeki a viharokkal foglalkozik. Szóval nem telt el olyan nyári nap, hogy ne lett volna legalább első fokú riasztás. Nekem az a legjobb riasztás, ha látom, hogy beborul az ég, villámlik, dörög. Én vidéki vagyok. Soha nem áztam el igazán, nem vert agyon a jég, pedig sokat csavarogtam. Csak tudod, néha fel kell nézni a monitorról az égre. Amúgy, a helyi viharokat mindig hamarabb látod szemmel, mint műszerrel. Szóval nem értem a problémát, még mindig. És még mindig nem értem azt sem, miért kell 250 méteres felbontás

b1t1 2009.10.07. 11:34:56

@S'hark: természetesen, a katasztrófa védelem megkapta a riasztás, tehát az ügyeletes meteorológus is megtette a dolgát ami rá volt bízva. Ez tiszta sor.
Azonban te is arról beszélsz, amiről én, habár sztem nem tudsz róla. ;)
"a helyi viharokat mindig hamarabb látod szemmel, mint műszerrel." Na itt van 1 kis gond! Láthatnád másképpen is, ha hagynák, hogy ne a saját szemeddel, hanem a radarok segítségével lásd meg elsőnek. Azonban -miközben tudják milyen kárt okoznak a döntésükkel- leszarják, hogy neked, vagy nekem, a családunknak, az ismerőseinknek mi lenne a jó.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 11:38:46

@b1t1: ok...elismerem, hogy jobb lenne, ha nem 15 perces késleltetéssel kapnánk az adatokat. Az a baj, hogy szerintem itt az országgal van gond.. Szóval legyen, hogy az OMSZ vagy bárki kitesz minden adatot a webre teljes felbontás, full adatsorok, stb. Magáyncélra használd fel, hiszen, közérdekű adat, viszont más célra ne tudd használni, ha mégis, akkor kapj egy olyan büntetést a nyakadba, ami legyen többszöröse annak, amibe került volna a céged számára ez az adathalmaz

konkurens21 2009.10.07. 12:03:01

@S'hark: Na de ha nem magát a radar képet árulom! (Ami talán tényleg az OMSZ érdeme, hogy létezik, talán nem) hanem egy a radar képből előállított (Saját magam munkájával előállított) szolgáltatást árulok akár 5 ezerért akár 20milióért! Mért nem mindegy az az OMSZ nak? Mivel szabad országban élünk, te is én is és mindenki aki ezt elolvassa eldöntheti, hogy meg szeretné e venni azt amit én csináltam vagy te csináltál vagy nem! Nem kényszerít senki téged sem hogy az Időkép sms riasztását fizesd! Ha azonban úgy véled megteheted! Tulajdonképp az OMSZ nak ez akkora reklám mint a ház csak észre sem veszik a rohadt törvényeik miatt.
A radart senki nem árulhatja pénzért! (nem is teszi csak az OMSZ) az időképen a köpönyegen (és sorolhatnám az összes amatőr metes oldalt) ott volt a radar. Mindenki odakattintott és megnézte! Ami meg a radarból készült az hagy legyen már azé az emberé aki megcsinálta!
(Én is vidéki vagyok, itt egy egyszerű hasonlat) Nekem van egy földem! Az államtól kaptam. Búza terem rajta! (vagy kukorica. oly mindegy) Kitalálom, hogy ez a föld nagyon jó! Mert idejössz és vihetsz búzát amennyi kell! De én csinálok kenyeret és azt mondom, hogy nesze itt a búza ingyen van! Vidd el! De ha gondolod van kenyerem 200,-/ darab áron.
Majd jön az állam és elveszi a búzám mondván, hogy nincs jogom eladni azt?
Milyen világban élünk? Ha valaki jobbat csinál másnál azt rögtön ki kell iktatni?
Hol az összetartás? Akkor kinek az érdeke, hogy a jónép jóllakjon? Az államé? (vay az OMSZ-é?) Nem hinném. Azoké a civil szervezeteké akik sokszor a saját pénzükön vesznek kenyeret, hogy te meg én meg 20ezer másik ne haljon éhen!
De ha tőlük is elveszik, az állam meg képtelen eltartani a földet földműves nélkül é kirohad a búza, akkor se búza se kenyér.
Ezt nevezem megoldásnak!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 12:10:13

@konkurens21: hoppá..mutass nekem valahol egy helyet ahol ingyen kapod a földet az államtól? max 1800-as évek prérije.:)
ÉS hát búzaosztásra sem gyakran látunk példát. Sántit ez a hasonlat

konkurens21 2009.10.07. 12:10:54

Arról szót se ejtsünk, hogy havi Xforint ide megy oda megy de jelenleg a napkori radar nem mutat képet... (A szoftver nem jó? vagy a radar? )
De ha én történetesen pont Szatmárnémetiben élek abszolút nem tudom van e a közelben egy kis esőt hozó dolog vagy nincs. Locsoljak el 500l vizet? vagy esni fog? Nem tudom mert az OMSZ honlapján nem látszik a Radaron semmi.
Na bocsánat a kitöréseimért!
Megyek figyelem az időjárást, ugyanis rendkívül szép felhőátvonulások vannak ma!

b1t1 2009.10.07. 12:12:41

@konkurens21: el***ták, nem kicsit...
Sajnos egyelőre fel sem fogják, hogy mekkora mértékű lehet a számításba jöhető kár, amit közvetve okoznak, de lehet, hogy ebben tévedek. Majd ha esemény lesz, akkor megint kezdődik a vizsgálat, az egymásra mutogatás, a mentegetőzés, a nyilatkozatháború, és végül mossa mindenki a kezeit, lesz aki a kacsóját. (ne adja az ég, de lehet, hogy emiatt néhány temetés is lesz közben)

konkurens21 2009.10.07. 12:15:29

@S'hark: A lényeget megint csak elkerülöd vagy nem érted.
A hasonlat épp azért hasonlat, hogy a hülye gyerek is megértse! Te nem érted! Ásd el magad a törvényekben! Védd az OMSZ-t. Védd az időképet. Tök mindegy! Attól még ugyan olyan idő lesz holnap is! Csak épp a fele ország (mondjuk a gazdálkodók) nem fogják tudni megnézni mire számítsanak! És kihez mennek kártérítésért?

Felesleges neked magyaráznom! Engem mondtak itt az előbb tudatlannak, de mindenki a paragrafusokkal gondolkodik! Nem a jóparaszti eszével!
Keresek neked én is nehezen értelmezhető paragrafust az interneten, de a Juliska néni attól szarrá ázik a pénteki hidegfrontban!

konkurens21 2009.10.07. 12:17:48

@b1t1: És mindeközben Holcsika Szilvi felteszi az Iwiwre az új képét amin kivételesen nem Egri Bikavér van a kezében hanem Muskotály.
Mert nem ő fog a bőrös audiban elázni! Jégkáros sem lesz a fűtött garázsban az autó! De nekem ettől leviszi a szél a tetőt.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 12:36:24

@konkurens21: a hasonlatokat azért nevezik hasonlatoknak, mert hasonlítanak valamire.
Amúgy a Napkori állomás szar, és évek óta nincs benne személyzet. Nem védek én semmit, és senkit.
Csak azt mondom, hogyha egy állami szervezetnek megmondjuk, hogy mindent, amit termel készít, tegyen ki ingyen mindenki felhasználására, akkor azt a szervezetet támogassuk annyival, hogy ne kelljen a költségvetésének 60%-át valahogy alőteremtenie. Mert miből teremtse elő? És akkor pattoghatunk, hogy nem megy a napkori radar.

És tők jó, honnan tudod hogy Holicska mivel jár? Én nem ismerek gazdag meteorológust...illetve egyet, de az is bankár.

Ebben nem volt hasonlat.

snorbi 2009.10.07. 13:01:38

@konkurens21:
OFF
"Megyek figyelem az időjárást, ugyanis rendkívül szép felhőátvonulások vannak ma!"

megmondod, mit dolgozol?
ennyi szabadidő a világon nincs :)

b1t1 2009.10.07. 13:14:35

@snorbi: ilyen érdeklődési körrel, valamint ennyi szabadidővel feltételezhető, hogy a megérdemelt nyugdíjas éveit töltő volt omsz-elnök. :)

b1t1 2009.10.07. 13:18:46

@konkurens21: @b1t1: látom jó ízléssel megáldva inkább a bor fogott meg. :D
Egyébként 5 percig agonizált az iwiw mire meg tudtam nézni amire felhívtad a figyelmet. Nem azt mondom, hogy miatta lassult az iwiw, csupán...

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 13:55:29

@b1t1: én sörrel vagyok iwiw-en akkor én most csóró vagyok, gazdag, versenyszférában, vagy közhivatalnok?

Nem értem hogy függ össze. A bor jó, a sör is.
és akkor?

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 13:56:19

@b1t1: én sörrel vagyok iwiw-en akkor én most csóró vagyok, gazdag, versenyszférában, vagy közhivatalnok?

Nem értem hogy függ össze. A bor jó, a sör is.
és akkor?

figy elek 2009.10.07. 13:57:02

@b1t1:
"ügyeletes meteorológus is megtette a dolgát ami rá volt bízva" véleményem szerint biztos így van.
De akkor nem lehet, hogy pont a legfontosabbat hagyták ki a munkarendjébe bevésni, a lakosságot is tájékoztatni kéne a használt hírügynökségi csatornáikon?

Különben miért lenne szó az olvasó, nem olvasó katasztrófavédelemről, hogyha a meteorból jogszabály szerint tájékoztatást küldtek volna ugyanakkor a lakosságnak is? Nem ezért vannak,
hogy alapból tájékoztassák a lakosságot a veszélyhelyzetről?

Erről, amit napokkal később megírtak a lapok:
„Nyugat felől viharos (60-85 km/óra) széllel kísért zivatarok érik el a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/óra körüli, vagy ezt meghaladó széllökés, felhőszakadás, és néhol jégeső kísérhet.”

Ha ezt az egy mondatot megkapják az élőben közvetítő stábok is, (igaz nem Budapestről szól, de ha csak ez van) nem beolvassák?
De ha nem is használják, az már nem a meteor gondja ugye?

Nincs ebben semmi gáz, úgyis feltételes módban fogalmaz.

Kint volt az mtv, hírtv, rtl, tv2 élőben (mindegyiknél omsz adat felirat van).

A figyelmeztetés nem jár a lakosságnak és a közérdekű adat sem az övé?

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 14:02:44

@b1t1: én iwiwen sört iszom...akkor most mi vagyok:

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 14:08:42

@figy elek: dehogynem....mindenkinek minden jár, csak nem jut. Ezzel nem foglakozik kereskedelmi tv. max úgy adják le, mint azóta. Hogy, senki ne menjen sehova, mert Lesújt az Úr ma este. És zengeni fog az ég vala, és méteres jégdarabok potyognak az égből. Olyan ez mint a tüntetések. Csatazaj hallatszik, de csak egy 90 éves nénika battyog át az Oktogonon.

Ha valaki meg kinn van a redezvényen az úgysem tudja megnézni a retek klubbot. akit meg érdekelt, az otthonról megnézte. Én nem is voltam Pesten, de direkt nem igyekeztem vissza huszadikán, hiszen vihar volt várható.

b1t1 2009.10.07. 15:04:14

@figy elek: szerintem az ominózus augusztus 20. óta mindenképp pozitív irányba mozdult el egy ekkora méretű tömegrendezvény biztosításának gyakorlata. Erről számos publikáció megjelent, bárki személyesen is megtapasztalhatta, de mivel nem mélyedtem bele ebbe a témába, így nem tudom miként történik jelenleg pl az értesítés (riasztási hírlánc). Anno nem volt kidolgozott a rendszer, az omsz ügyeletesnek pedig nem tudom elképzelni milyen eszköz, vagy lehetőség állt volna a rendelkezésére, hogy a lakosságot a lehető leggyorsabban értesítse. (megj.: sztem most sem ez az ő hatásköre)

Nem esett szó róla, legalábbis nem találkoztam vele, ezért megemlíteném, hogy mit küld az időkép sms-ben. 1 példa:

"Figyelem! Masfel-2 oran belul zivatar lehet Budaörs (Budapest) kornyeken, nyugat felol. (SMS riasztas kiadva 20:15-kor)"

(S'hark-nak is)
Ha a monitor előtt görnyedsz, akkor nincs persze jelentősége. Viszont ha a családdal kimentek a rakpartra nézelődni, vagy a közeli erdőbe sétálni miközben a zsebedben lapuló mobilodon ezt olvasod, akkor máris értesültél a lényegről, szólhatsz az ismerősökben, bárkinek..., tehát nem ér felkészületlenül az esemény. Az egész rendszer erre lett kitalálva.
Bővebben: viharjelzes.hu/

konkurens21 2009.10.07. 15:26:54

@S'hark: Alkoholista? :)
De te nem vagy semmilyen vezetője semminek! Egy ugyan olyan kis senki vagy mint itt mindenki aki beír.
Amúgy meg józan ész kérdése! Én is szeretem az alkoholt, de nem pakolom tele a világhálót olyan képekkel amin iszom! Szerintem béna dolog! (De inkább akkor zavar ha közben vizet prédikálsz...)

konkurens21 2009.10.07. 15:30:53

@snorbi: Annyi szabadidőd van amennyit teremtesz magadnak! Nem vagyok Nyugdíjas (bár nincs messze) Fedett pályán távolra néző vagyok!

snorbi 2009.10.07. 15:40:01

@konkurens21: Nem személyeskedni akartam, félre ne értsd. Csak nekem picit nehéz lenne megszervezni, hogy napközben (munkaidőben) felhőket nézegessek :) Irigykedni csak lehet egy picikét... :)

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2009.10.07. 16:56:51

@konkurens21: az csak voltam...de leginkább béna, mert 3x is elküldtem az üzenetet.bár ebben a blogmotor is segített. Figyi, engem az sem zavar, ha minden szabadidejében csontrészeg bárki. De ha a munkáját végzi, akkor legyen tiszta. Ezen kívűl, felőlem...

figy elek 2009.10.07. 17:46:01

@b1t1:

Amit beolvasnak a hírolvasók a köztévében naponta többször az hogy kerül hozzájuk az omsztól :-DDDDDD galambpostán, vagy kürtjelekkel?

Ha este 19:39 után küldött veszélyjelzést a megszokott módon az omsz a hírcsatornáknak, akkor megtette a dolgát, védte a lakosságot az állami rendezvényen.

A veszélyjelzést hogy kell leadni? Jogszabály: "Hivatalból és haladéktalanul...A LAKOSSÁG, ÉS

az intézkedésre feljogosított szervek részére"

Ha ez ekkor teljesült, akkor a hírcsatornákat lehetne kérdezni, miért nem adták le?

raw86 2009.10.07. 23:41:35

Szerintem, az OMSZ feladata, közpénzen adatokat szolgáltatni, "ingyen"! Az Állam feladata finanszírozni, és bevasalni az árát, cégeken, magánszemélyeken, mivel közérdek! A cégek feladata az árbevétel termelése és a munka teremtés, ami állami bevételt jelent, és az egész kört működteti.
- Ezt gazdaságnak hívják!?

b1t1 2009.10.10. 10:26:33

"Wass Albert:

Előhang

Volt egyszer egy ember, aki az ő háza udvarán oszlopot épített az ő Istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer, meg ezer apró csillámló homok-szemcséből, és a homok-szemcséket köddel kötötte össze.

És az emberek, akik arra járva látták, nevettek rajta és azt mondták: bolond.

De az oszlop csak épült, egyre épült, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének.

És amikor az oszlop készen állott, az emberek még mindig nevettek és azt mondták: majd a legelső szél összedönti.

És jött az első szél: és nem döntötte össze.

És jött a második szél: és az sem döntötte össze.

És akárhány szél jött, egyik sem döntötte össze, hanem mindegyik szépen kikerülte az oszlopot, amely hittel épült.

És az emberek, akik ezt látták, csodálkozva összesúgtak és azt mondták: varázsló. És egy napon berohantak az udvarára. és ledöntötték az ő oszlopát.

És az ember nem szitkozódott és nem sírt, hanem kiment megint az ő udvarára és hittel a szívében kezdett új oszlopot építeni az ő Istenének.

És az oszlopot most sem faragta márványból, sem nem építette kőből, hanem megint sok-sok apró homok-szemcséből és a homok-szemcséket köddel kötötte össze.

Szentgotthárd, 1926. november 14. "

didaktikus 2009.10.13. 16:42:33

BambaNo, a matematikus :D
süti beállítások módosítása