Versenyt futunk a mézhamisítókkal

2009.09.10. 18:24

Fogyasztóvédelmi szervezetek és piaci szereplők bejelentései nyomán mézhamisítókat leplezett le az elmúlt két évben az élelmiszer-ellenőrző hatóság. Egy tetten ért mézfeldolgozó koncepciós eljárással vádolja a hatóságot és az országos főállatorvost, az ügyészség is vizsgálja, hogy valóban elcserélték-e a mézmintákat. Süth Miklós szerint nem igaz, hogy csak a magyar tulajdonú mézforgalmazókra utaznak, a fogyasztóknak pedig joguk van tudni, hogy mely termékek azok, amelyeket nem érdemes megvenni.

A méhészek az exportpiacért zajló háborút gyanítják az elmúlt évek feljelentéshulláma mögött, mert nem mindegy hogy a magyar méz olcsó, hordós kiszerelésben, vagy jóval drágábban, csomagolva kerül a külföldi piacra. A legnagyobb hazai mézcsomagolót hamisítással gyanúsítja az élelmiszer-ellenőrző hatóság, az OMME vizsgálatai azonban ezt nem támasztják alá.

85 komment

Címkék: mézhamisítás süthmiklós

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr691373474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.11. 21:29:45

nem fut velük senki sem versenyt. Akinek kéne (Süth Miklós) össze-vissza nyilatkozik a Magyar Nemzetnek, és a lap által végeztetett laboreredményekre (amik többek között antibiotikumokat mutattak ki a mézben), nagy ívben tesz. Ő és hivatala egy dologhoz ért: a magyar termékek hamis ürüggyel való ellehetetlenítéséhez. Valószínűleg ez a feladata.

Ganger 2009.09.15. 01:00:12

Vajon miből volt süthnek pénze a rózsadombi villájára? (hír volt nemrég a tífauban, hogy telekvitája van a szomszédjával az épülő háza kerítése miatt).

bobbafet 2009.09.21. 09:41:02

A családban van méhész, és az Aranynektár svindlijei sok éve köztudottak a méhészek között. Süthről nem tudok nyilatkozni, de biztos, hogy a fő probléma a mézfelvásárlóknál volt/van - persze ez minden országban így lenne, ahol nincs megfelelő kontroll. Én csak azt bánom, hogy ez sok éve megy, a cikk szerint évente 2 milliárd pluszhaszonnal. Ahhoz képest vicc a 300 millió bünti.

Alil 2009.09.21. 09:42:56

Én mindenesetre soha többet nem veszek mézet áruházláctól. Csakis közvetlenül a termelőtől. Szerencsére hármat is ismerek, akik kifogástalan mézet adnak el. Sajnos egyik sincs a szomszédban, úgyhogy mivel kéthetente egy üveg fogy el nálunk, 5-6 kilót veszek egyszerre. Ha mindenki követné a példámat, nem lenne probléma. (Kivéve az exporttal, de az már nem ez a lap.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.09.21. 09:54:40

Találkoztam olyan termékkel, amiben 2% volt a méz. Nem mézként árulták, viszont a külseje nagyon hasonlított rá: homar.blog.hu/?c=1&more=1&pb=1&tb=1&title=tablettas_mez_1

Csak gondoltam, adok egy tippet a mézhamisítóknak: ez legális, ráadásul nem kell hozzá sok méz sem, úgy látom, az úgyis zavarja őket.

janosbacsi 2009.09.21. 10:02:57

Aesculus és Ganger: Nevetségesek vagytok. Így akarjátok Süthöt lejáratni? Vicc.

Az a baj, hogy ezeknek a cégeknek és az érintett termékeknek a nevét nem olvassák be naponta 12x a hírekben és a médiában.

Az élelmiszereket vizsgáló hatóság a bírságokból nyugodtan vehetne a kereskedelmi csatornákon közhasznú célra reklámfelületet, ahol mondjuk Süth úr beolvasná a szarkeverő cégek névsorát.

Vesszen a mutyi.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.09.21. 10:14:28

@aesculus: neked meg láthatólag az a feladatod, hogy bérezés fejébe mocskold.

Szerinted az mennyiben szolgálja a magyar gazdaság érdekeit és jó hírét, hogy hamisított mézet adunk el külföldre? Az ilyet igenis el kell lehetetleníteni, és a vezetőket meg börtönbe csukni, nem 300 milliós támogatással megdobni. Ez még a BKV-s sztoriknál is durvább.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.09.21. 10:15:38

@Ganger: Na és az Aranynektár vezetői hol laknak? Biztos egy kispesti panelban.

jog-ász 2009.09.21. 10:19:57

és a termelői mézben hogy lehetek biztos?ha megnézitek a honlapot a különböző jogsértésekről, magánvállalkozók, bt-k meg kitudja még ki lesznek vannak rajta..ha meg lebukik egy bt-je a termelőnek, létrehoz más néven egy másikat..puff neki.

kelemen7 2009.09.21. 10:20:51

Egyébként pont Süth küzdött azért, hogy be lehessen olvasni a csalók nevét a médiába, de úgy tűnik, ez nem mindenkinek tetszik.

Vajon hogy jár az az ember, aki közszolgaként belepiszkál egy kétmilliárdos maffiaügybe?

okoska100 2009.09.21. 10:32:19

Régebben családi vállalkozásunk több mint 250 családos mészetetet üzemeltetett úgyhogy jó ismerője vagyok a témának.
Az amtibiotikumok a mézbe valóban bekerülnek,ugyanis van a méheknek egy tavaszi hasmenéses megbetegedésre hajlamos időszaka (Nosema a betegség neve)mely ellen a méhészek nem csak magyarországon,hanem mindenütt ,különböző antibiotikumokkal védekeznek,olyan formában,hogy cikorszirupba keverve feletetik a fertőzött családdal a gyógyszert.
Ennek az eljárásnak a végén,ha a család megyógyul,fertőtleníteni kellene,lépeket kéne kiolvasztani,és a méhek által elraktározott mézet kipergetni,hogy ne szennyezze a friss hordásból származó mézet.
Sajnos amíg nyugateurópában így is járnak el,a magyar méhésztársadalom nagyívben tojik ezeknek a szabályoknak a betartására.
Ha más irányba is vizsgálódnának a laborok,még sokkal cifrább dolgokat is találhatnának a mézben.Pl a méheken élősködő varroa atka nevű parazita elpusztítására kis falapkákat helyeznek a kaptárba melyet elötte egy fluvalinát nevű növényvédőszerbe (Franciaországban kapható igen erős idegméreg)áztatnak néhány napig.Ez a növényvédőszer mivel a falapkákon kis koncentrátumban van jelen a méheket nem pusztítja el,viszontahogy nekidörzsölődnek,majd egymáshor érnek a kis bogarak pillanatok alatt széthordják a kaptár minden szegletébe,többekközt a lépekre méz be is belekerül.Az atkák így puszulnak tőle el.
Ezt a védekezést is csak tavasszal,és késő ősszel egy sor óvintézkedés betartásával lehetne alkalmazni,mégis a legtöbb méhész tesz rá és egész évben bent tartja fertőzve a mézet,és rezisztenssé téve az atkákat a csökkenő hatóanyagtartalom miatt.
A legsúlyosabb probléma azonban az intézményes mézhamisítás,mely vagy úgy történik,hogy izocukrot(víztől kicsit sűrűbb viszkozitású,kukorica és más növényi rostokból készített mesterséges folyékony cukor)etenek a főhordás alatt folyamatosan a méhekkel,így az szépen elkeveredve az akáccal szinte alig kimutatható,de mégis hamisítás,vagy külön otthon ezt az izocukrot rendes kristálycukorral meghatározott arányban keverve egy mézhez hasonló sűrűségű kotyvalékot kapnak ,aminek a színét,ízét bárki számára hozzáférhető szinezőanyagokkal,íllat és ízesítőanyagokkal beállítják,és ezt keverik utólag a mézzel.
A vevők sajnos tévesen azt hiszik,hogy az a méz amelyik kristályosodik az a hamis,pedig ennek az ellenkezője az igaz.A kristályos méz mivel az magas gyümölcscukortartalommal rendelkezik (Ez nem hamisítható)kristályosodik be egy idő utánminden esetben valódi.
De mivel az emberek ennek az ellenkezőjét tudják,mit tesz a méhész:
Vagy felhevíti a mézet ezzel elégeti benne a gyümölcscukrot,és az összes értékes hatóanyagot,vagy hozzákeveri ezt a mesterséges mézet amivel hosszú időre le tudja lassítani a kristályosodási folyamatokat.
Ismert még a mézek: szőkítése,sötétítése,hogy az értéktelennek tartott mézből kuriózumot tudjanak gyártani.Pl a narancssárga színű napraforgómézet Aminek olcsóbb az átvételi ára ,sötétítve nagyon jól eladják piacon gesztenye,vagy erdei mézként 3 négyszeres áron.
És ezeket a trükköket nem a nagykerek csinálják,hanem a méhészek az őstermelők saját maguk
akik aztán jól becsapják a vevőiket a piacokon stb.
A dolog meg azért szégyentelen ,mert felcukrozza egy kicsit a mézet a méhész,aztán felcukrozza egy kicsit a nagyker,majd a kiszerelő is a végeredmény meg az a szemét ami a boltok polcain virít.

bukk 2009.09.21. 10:34:38

Nevetséges, hogy miután egyesek lebuktak a hamisítással még ők vádolnak. Hát persze.

A termelők a bolti ár felét sem kapják mézükért a felvásárlótól, ráadásul a bolti vevő, ha szerencséje van, akkor csak olcsó és silány import mézekkel kevert mézet kap, rosszabb esetben cukorszirupot.

Hatalmas haszonkulccsal dolgoznak a mézfeldolgozók hamisítás nélkül is, de az a pénz sem elég nekik.

Örülök hogy lebuktak.

okoska100 2009.09.21. 10:38:13

@Alil: A termelők a közvetlenül eladott mézet hamisítják a leginkább,mert ott te még azokat az alapvető ellenőrzéseket sem végzed el amit az átvevő átvételkor.(Átvételkor ugyanis megnézik hordóban lévő méz sűrűségét,pollentartalmát stb.A neked eladott mézet meg mivel termelőtöl van örömmel elfogyasztod úgy ,hogy valójában az sem tudod mi van benne!

bukk 2009.09.21. 10:43:43

okoska100: Ez nem igaz, a termelőnek nincsenek meg az eszközei, sem a szaktudása ahhoz, hogy pl. izocukrot meg vitaminokat keverjen a mézéhez!

Ráadásul nem is érdeke hamisítani, mert pl. míg a felvásárlónak mondjuk 500 Ft-ért tudja eladni, addig leüvegezve, otthonról eladva 1000 Ft felett kap érte.
A termelők a megtermelt méz csak igen kis százalékát tudják háztól eladni, így annak is örülnek, ha eladnak pár üveggel háztól, nemhogy még mindenfélét keverjenek bele. úgysem tudnak nagy tételben értékesíteni.

okoska100 2009.09.21. 10:44:15

@bukk: Érdemes lenne egyszer a fogyasztóvédelemnek a piacokon árusított Termelői mézeket is megvizsgálni,99 %-uk biztos nem lenne 100 %-ig eredeti méz.A termelők ugyanúgy csalnak mint a feldolgozók.Ha rossz az év és esik az eső akácvirágzáskor,vagy elfagy az akác,a termelő etet egy kis cukorszirupot és máris kipótolta a kieső hozamot.több száz méhész ismerősöm van és szinte mind így dolgozik,bár titkolják ,de a házuknál a kamrákban mindnél ott sorakoznak az 50 kg-os cukros zsákok,

okoska100 2009.09.21. 10:57:56

@bukk: Lássuk csak mi is kell a hamisításhoz:
Egy jó nagy Üst,gáztűzhely,néhány 180 literes hordó amibe az izocukrot tárolja,meg 50,vagy 20 kg-os zsákokban kristálycukor.Az íz és illatanyagokat,pedig akár tescoban te is meg tudod venni,de a profibbak a nagykerekben szereznek be mindent.
Hát ez valóban űrtechnológia ami csak kevesek által hozzáférhető.
Ja meg kel etetőtálca akaptárba amibe a löttyöt beöntik,ha azt a módját választják a hamisításnak.
(A méhek téli élelemmel történő ellátásához minden méhész olvasztott cukorszirupot használ amihez ezek az eszközök kellenek.
A Lebukás veszélye meg kereken nulla nekik,max az átvevő nem veszi át ,ha nagyon gáz a cucc,

okoska100 2009.09.21. 11:06:06

@okoska100: @bukk: Pont az 500 forint árkülönbség miatt hamisítanak,hogy minél több mézet tudjanak készíteni.Otthonról meg el sem hiszed mennyi mézet eladnak.Mi a 250 családból 160 családdal termeltettünk,évente kb 10-30 mázsa méz ünk volt a vegyesmézzel együtt (Jó években )Nos ennek 90 %-át háztól adtuk el.Pont a sok szemét hamisító miatt hagytuk abba az egészet,mert apám ,nem volt hajlandó csalni,vizsont a hamisításokkal egyre növekvő mézmennyiség folyamatosan nyomta le az átvételi árakat,az úly szabályok meg lehetetlenné tették az otthoni kiszerelést.Volt ,hogy elvittük a mézünket egy kiszerelőüzembe,és a kiváló minőségű méz helyett gyatra hamisítványt kaptunk vissza.Amikor kijöttek a rendőrök,meg a tv-t akarta apám hívni akkor a kiszerelő arra hivatkozott,hogy elromlott a gépsor és szennyező anyag kerül a mézbe azt elismeri és megveszi az egészet piaci!!!áron.

titkosgyilkos 2009.09.21. 11:06:17

Akkor legyek méztermelő, ha valódi mézet szeretnék?
Mert a diskurzus alapján kb. így tűnik. Feltételezem, az élelmiszeripar más területein se jobb a helyzet. Tömegeket etetni relative olcsón nem lehet, csak szeméttel. Fotoszintetizálni meg sajnos nem tudok. Szívás.

grog96 2009.09.21. 11:07:47

@Ganger: Szia, nem szeretnék politikai jellegű kommentet idetenni - kérlek, Te se tekintsd annak. Személyes és hiteles úton tudom, hogy Süth Miklósnak már a felmenői is itt laktak, a telekvita pedig abból származik, hogy kicseréltetett egy ócska kerítést, ezáltal a vitatkozó szomszéd telke valójában nagyobb lett, mivel a kerítés most úgy kerül meg egy ott lévő fát, hogy így alakult. Számos más telekszomszédnak nincs kifogása, tudomásom szerint meg is köszönték Süth Miklósnak a saját költségen történő felújítást.:-)

okoska100 2009.09.21. 11:09:30

@titkosgyilkos: szerintem igen.Van otthon a kertben apuéknak 2 család az ad évente kb . 80 kg mézet ?ebből adnak a szomszédoknak,mert eltűrik a méheket,bár sosem okoztak gondot ,a többi meg a családé.Ez a garantáktan tiszta méz titka.
Nem jobbak egyébként a nyugati áruházláncok sem,Ők régen megvették az akkor még jó minőségű magyar mézet és azt keverték az olcsó kínaival.

BushDoctor 2009.09.21. 11:14:21

okoska100 : elszomoritó, hogy ez megy, mégha meg is értem bizonyos aspektusait, hogy miért "kell" okoskodni, de ettől függetlenül szomorú, hogy mi magyarok szivatjuk egymást a legjobban, közben meg megy az orditás hogy "ezek", meg "azok", meg megy a mutogatzás, hol , ki a felelős...persze ez a felelős soha nem magunk vagyunk, hanem valami világuralmista összeesküvők, akik mind azon dolgoznak, hogy velünk, szegény magyarokkal kibabráljanak, holott a szomorú valóság pontosan ilyen mint amit itt leirtál. A mentalitás nem csak a méhészekre, hanem kb az egész országra jellemző, az épitőipartól a kereskedelemig és a méhészekig. Igazán magunkba szállhatnánk már egy kicsit, mielött elkezdünk nagy garral orditani, amúgy jó magyarosan.

bukk 2009.09.21. 11:20:20

okoska100? A cukrot tél előtti etetésre használják a méhészek és nem hamisításra. :-)
Sejtem miért áll érdekedben amúgy befeketíteni a magyar termelőket. :-)
A méhész, aki a méhekből él nem hamisít mézet, az tuti.
Nekem minden ismerősöm azt mondja, hogy a piacon vett méz sokkal jobb, mint amit a boltban kapni.
Én nem veszek sem piacról sem boltban, mert saját termelésű mézet eszem.
A boltokban meg szoktam nézni mit árulnak akácméz gyanánt, hát elszomorító. Olyan sárga akár a repceméz vagy a napraforgó.

Aki igazi mézet akar venni, az termelőtől vegyen. Olcsóbb mint a bolti méz, mert a kereskedők ráteszik a legalább 50%-os haszonkulcsát.

bukk 2009.09.21. 11:23:28

okoska100: amúgy neked is tudnod kéne, hogy a felvásárlók minden mézből vesznek mintát, és csak azt veszik át a termelőtől, amiben megvan a megfelelő pollen.
Vagyis a felvásárló csak jó minőségű mézet vesz át a termelőtől, mégis hamis vagy silány minőségű mézzel lehet a boltokban találkozni.

Akkor ki is hamisít tulajdonképpen?

napos oldal 2009.09.21. 11:23:30

Igen, ez általános gond. Vagy "kiszállsz" valamiből, vagy becsületes vagy és "tönkre mész".
Ilyen az adófizetés is, hogy jó nagy közhelyet mondjak, a "tönkre menés" meg nem feltétlenül szó szerint értendő mondjuk szja esetében, csak halál hülyén érzed magad és baleknak, mint aki egyedül pénzel egy társasházat, ahonnan még lopnak is, aztán ha pl. liftet vagy bármit szeretnél, azt majd külön még pluszban megfizeted. Logikus fejleménye a rendszernek az egy centire előre és csakis a saját érdekeink figyelembe vételével való gondolkodás.
Nem, nem a "kormány" meg az "ellenzék" a hibás, mi magunk.
Közösség ilyen mentalitással működésképtelen.
Meg lehet figyelni, hogy a kevés kivétel mikroközösség (egy település vagy akármi), ami "működik", ott nem így gondolkodnak.

Kérdés, hol van ebből kitörési pont. (Kinek hol...)

okoska100 2009.09.21. 11:31:43

@bukk: @b:Sajnos nem csak tél elötti etetésre ,használják,lehet,hogy kezdő vagy még és nem tudod,de szinte minden méhész ismerősömnek,ott van a kaptár menekülőterében egész évben az etető,és főhordáskor is szaporán tevékenykedik késő délután a méhesben a hordóbol kimeregetve és az etetőbe töltögetve a cukorszirupot,vagy izocukrot.Ez mivel a méhek az éjj folyamán felszívogatják,és átdolgozzák a garatmirigyükkel,beraktározzák azokba a sejtekbe amikben pollen is ,és akár igazi méz is van,szinte kimutathatatlan és igenis állítom a méhészek 99 %-a csinál ilyet,nem csak a téli etetéskor.
EZEK AZ ŐSTERMELŐ MÉHÉSZEK PEDIG ELSŐSORBAN A PIACON VAGY HÁZNÁL ELADOTT MÉZET HAMISÍTJÁK MERT EZ EGYBŐL A FELHASZNÁLÓHOZ KERÜL ÉS NEM ELLENÖRZI AZT SENKI,MERT A FELHASZNÁLÓ ELFOGYASZTJA A BIZONYÍTÉKOT.iTT A LEGKISEBB A LEBUKÁS VESZÉLYE!!!
MAGYARORSZÁGON SENKI NEM LEHET BIZTOS BENNE HOGY EREDETI MÉZET ESZIK,MÉG AKKOR SEM HA LÁTTA,HOGY A KAPTÁRBÓL SZEDTÉK ,ÉS ELŐTTE PERGETTÉK KI AZT.
Természetesen a kereskedők az igazán nagy csalók akik a méhek garatmirigyének enzimeivel nagyban oltják a cukorszirupot és még a pollenszázalákot is be tudják állítani,ami házilag nem sikerül mert zavarossá válik tőle a méz.

okoska100 2009.09.21. 11:35:36

@bukk: Nálunk a felvásárló mintavétele úgy zajlott,újjal belekevert a hordóba,megnyalta,egy kis fiolába kivett belőle,majd bejött a lakásba,ivott egy kis páleszt,vagy bort kapta a borítékot,és kiállította a szállítólevelet,vagy kifizette a pénzt.
Nálatok nem ő ,vagy hozzá hasonló felvásárló jár?
Neki a mennyiség ,és nem a minőség a lényeg.Csak a sűrűséget nézik erősen,mert azt lehet jól vegyíteni mással.

okoska100 2009.09.21. 11:36:48

@okoska100: Ja a borítékban egy kis pénz volt!!!

bukk 2009.09.21. 11:45:26

okoska100: melyik cég volt ez? És még büszke is vagy rá, hogy hamisítottatok? Hát szép, mondhatom.

Nálunk komoly vizsgálat van, fajtánként minden hordóból vesz egy kicsit, ha nincs meg a pollen vagy bármi más gond van nem veszik át a mézet.

40 éve méhészkedem, ez mindig is így volt.

Amit leírtál a felvásárlódról nem tudom elhinni. Mivel visszakereshető, hogy tőled melyik hordót hozta el, ezért ha bukta van, márpedig a németek is keményen ellenőriznek, akkor kiderül kitől van a méz, és hogy ki volt a felvásárló ügynöke.

Az ilyen nem él meg sokáig.

Hiába írod nagy betűkkel, hogy a termelő hamisít, ez nem igaz.

Te is csak egy hazug felvásárló lehetsz, aki a termelőkre akarja kenni a balhét, holott ti felvásárlók aljas módon hamisítjátok a termelőtől fillérekért megvett mézet!

Miattatok tartunk itt!

beszélő 2009.09.21. 11:50:40

Ma hazánkban az élelmiszer vizsgálat nincs rendszeresítve, ha szúrópróba szerűen valaki fenn akad a rostán azt sem sújtják visszatartó erejű büntetéssel.
Az áruházak polcain az árú csomagolásán a magyar gyártó nevét általában nem találjuk meg. Tőlünk nyugatra és a finnek a csomagolásra ráírják a gyártó nevét címét, mert vállalják a reklamációt.
A hazai gyártók többsége nem fedi fel magát. Biztosan nyomós okuk van erre, mind addig ameddig a fogyasztó védelem nem működik hazánkban.

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.09.21. 11:55:04

@beszélő: gyártó vagy forgalmazó neve és címe kell az élelmiszerekre.... és ez egy szó szerint átvett EU irányelv szövege. Szóval nem kell a duma :)

Plusz sokszor a saját márkás termékeknél pont a megrendelő multi nem szereti ha rajta van a gyártó neve is, mert akkor a fogyasztó tudja hova tenni, hasonlítani a terméket - vagy épp ha reklamálni szeretne akkor kikerüli a multit amit a multi nem szeret, tudni akarja a reklamációkat, hogy tegyen ellene.

okoska100 2009.09.21. 11:58:47

@bukk: Mi csak 20 évig méhészkedttünk 6 éve hagytuk abba.addíg ez így működött,pollenvizsgálat elvileg volt.De te is tudod ,hogy a kaptárba etetett,és onnét kipörgetett méz esetén nem igazán mutatható,ki még a pollenkoncentrátum vizsgálatával sem a hamisítás.Az egész vizsgálat ,csak hókuszpókusz ami arra megy ki,hogy a drágább átvételi árú akácmézet,ha lehet ne vegyék át 100 százalék akácméznek.hanem értékcsökkenteni tudják azt.Volt olyan év, amikor nem volt boríték és leadtuk a mézet akácerdőben voltunk vándorolni,és nem virágzott bele semmi más,se facélia,se mustár,mégis kevésnek találták a plollentartalmat akkor hogy is van ez?Ezzel a vizsgálattal szívesen védekeznek a méhészek,hogy ők bevizsgált mézet adnak le,de az igazság az ,hogy itt azt nem nézik,igazi -e a méz,hanem 1 g/mol mennyiségben negsaccolják a pollenfajták arányát.Természetesen ,ha valaki olyan ostoba hogy tiszta culkrot ad le az megbukik,és akkor mi is történik?Feljelentés semmi ,megrovás bünti semmi,akkor jön az otthoni kiszerelés,és a piacozás!
Ha meg átvevő vagy kereskedő lennék,nem írném meg ,hogy megvesztegethető vagyok nemdebár?
A pénz nem azért kellett mert hamisítottuk a mézet ,leírtam a hamisítások miatt hagytuk abba.
Az azért kellett,hogy a szép tiszta méz árának 100 -százalékát megkapjuk,ne legyen levonás belőle,hogy viaszmorzsás,stb.

okoska100 2009.09.21. 12:03:37

@bukk: Az átvett mézet egyébkánt már az ősidőkben még a szocializmusban is az átvevők beszállították a telepre és hatalmas tartályokban homogenizálták,összekeverték és minden évben ugyanazt a minőséget vitték külföldre,annak ellenére ,hogy már akkor is szigorúak voltak a külföldi átvételei szabályok Ez úgy lehet,hogy mindíg beállították a megfelelő szintre a különböző helyekről érkező különböző árnyalatú pollenszintű mézeket.
Ezeknek a cégeknek a vegyészei keverik most is a műmézet ipari szinten.

Manovics 2009.09.21. 12:23:43

Gyanútlan, laikus fogyasztóként elbizonytalanodtam a hozzászólásokat olvasva. Az egész család szereti a mézet, sokat is fogyasztunk, de ha hamisítatlan mézet szeretnénk vásárolni, hol tehetjük, ha mint olvasom, sem a termelőkben, sem az üzlethálózatokban nem bízhatunk? Szokjunk le a mézről?

_andris 2009.09.21. 12:47:13

@Manovics:
Nem tudom ki ez az okoska100, és milyen méhész ismerősei vannak?
Mi magunk is méhészkedünk, ismerek is néhány más méhészt, és sosem nem tapasztaltam hamisítást, termelőcsaládok évközbeni etetését, nem megfelelően végzett atkátlanítást stb. Biztos vannak ilyenek is, de nem hiszem, hogy ez lenne a jellemző.
Viszont ami bolti mézeket láttam, néhány elég siralmas volt.

Ganger 2009.09.21. 12:53:19

Nagyon kíváncsian várom a bírósági eljárás végét.
grog96: ok, ez megnyugtató válasz volt számomra.
Lastres: én nem vélelmezem, hogy az Aranynektár vezetői rossz helyen laknak, sőt. Sőt.
Amit viszont kifogásolok, hogy arról, amit az MN szépen cikksorozatban leírogat, még véletlenül sem esik szó az interjúban (sorozatban talált hamis mézek az árhuázak polcain, és nulla intézkedés Süth-ék részéről). Tehát ha az Aranynektár hamisít, az bukta, és ha más hamisít az nem? Más kérdés még, hogy a levett mintát nem cserélték-e el? Amúgy nagy üzletekben még mindig kint vannak ezek a pancsolt mézek, én pedig csak és kizárólag bioboltban veszek, bár ott sem biztos 100%-ig, de jóval valószínűbb a minőség.
Most én azt látom, hogy az egyik oldal mond valamit az mn-en, amit bizonyít is brémai laborleletekkel, a másik oldal erre riposztozik az indexen, és akkor ki-ki pártállása vagy vérmérséklete szerint választ?

okoska100 2009.09.21. 13:05:03

@_andris: Mese Mese Mátka Pillangós madárka.
Még jó hogy nem fogod elismerni a nyilvánosság előtt!!!
Rendszeresen járok piacra bevásárolni,és meg szoktam nézni a mézeket is.
Gyakori a napraforgóméz sötétítve gesztenyemézként eladva,
de láttam már vaddohánynak árult vegyesmézet is (Messzirő az illata elárulja )Meg a sok tört színű zavaros Akácmézet,ezt mind mind termelőtöl.
Sajnos nem csak a bolti mézet hamisítják,és ezt a méhészek is jól tudják .Sajnos a jellemző ez és a becsületes méhész él nagyon nagy kissebségben.
Természetesen nem állítom azt ,hogy te is hamisítasz ,de hogy nem tudsz róla hogy mi folyik a méhesekben,ha csak nem most kezdted, azt nem hiszem el.

gezabá (törölt) 2009.09.21. 13:11:20

@Manovics: igen. vagy az illuziókat kell feladni.

2009.09.21. 13:12:57

Aki ebből (is) politikai ügyet csinál, az egy komplett idióta.
Végre van egy (több) ember, aki fellép, hatékonyan fellép a magyar élelmiszerek biztonsága és hírneve ügyében, erre rögtön jönnek a jobbosok a telekkel, meg villával. Amiről kiderül, hogy ezer éve a családé, stb...
Szóval elmentek a francba. Nem kicsit unalmas már...gondolom "azon" az oldalon csak szentek dolgoznak. Ha-ha...

Miklós, ti pedig folytassátok, kapjátok el a hamisítókat, a romlott élelmiszert árusítókat, stb. A normáli emberek a munkátok alapján ítélnek, nem a demagóg agymosott szövegek alapján.

Balázs

zsg? 2009.09.21. 13:26:48

Nem kétlem, hogy az aranynektár a legnagyobb csikerfogászat, ezért van kiemelve. De ezen túl, egyszeri fogyasztóként, az áruházak polcaink található minden termékről elovastam már, hogy hamis. Élen a kitűnő klenáncz méhészet összes termékével.

Nagyon helyes, hogy egy hatóság végre megpróbálja rájuk borítani a szaros vödröt. Még ha a reakcióidejókkel vannak is problémák.

vörösbor(de)minőségi 2009.09.21. 13:47:17

vennék egy jó nagy üveg mézet valakitől aki szentség,hogy magának késziti és akkor tán megtudom milyen is a MÉZ.hiszen eddig csak ennek látszó valamit ettem ugylátszik.én aki nem ért hozzá engem ugy vágnak át ahogyan köll.akkor mi a teendő?megyek a cimre szivesen.

okoska100 2009.09.21. 14:00:15

@vörösbor: Olyan mézet kérj az eladótol ami kristályos.Az biztosan eredeti mert a hamisítványok nem vagy csak évek alatt kristályosodnak be.(ugyanis nem gyümölcs és szőlőcukrot tartalmaznak mint az igazi méz.Az akác ha igazi sem kristályosodik meg ,de ennek magyarázata hosszabb.)
Ezzel a kristályos mézzel több okból is jobban jársz:
pl bizos eredeti,olcsóbb,és szemben a favorizált akácmézzel ezt zömében nem egy virágról hordták a méhek ,hanem több száz fajtáról,így sokkal több hatóanyag van benne ,sokkal jobb ízű mint az akác.

A kristájos mézet folyékonnyá pedig úgy tudod tenni,ha forró,nem lobogó fízet készítesz,és beleállítod az üveg mézet(Az üveg fontos,nehogy elolvadjon.)magát a mézet lábosban melegíteni nem szabad,mert tönkremennek benne az értékes hatóanyagok,ha túlhevül.
Persze ez egy idő néhány hónap múlva ismét megkristályosodik,de a fenti folyamat korlátlan számban ismételhető.
A másik módszer a kristályos mézet tedd turmixgépbe és turmixold addíg míg teljesen olyan állagú nem lesz mint a vaj.Ez a krémméz van aki szerint sokkal finomabb mint a folyékony.Az arab országokba így exportálják sokan.A krémméz sokkal lasabban köt ismét be.plussz nem folyik le a kenyérről.

bukk 2009.09.21. 14:00:28

Manovics: én azt mondom vegyél termelőtől mézet, a boltban ugyanis nagyságrendekkel több esély van arra, hogy hamis mézet kapsz.

Igazi akácmézet boltban 2000 Ft/kg-os ár alatt nem nagyon kapsz. Piacokon termelői akácméz kb 1600 Ft-tól kapható. Láttam a minap 1299 Ft-ért akciós akácmézet, olyan barna volt mint a repceméz, illata egyáltalán nem hasonlított az akácmézre. Forgalmazóját nem írom le, mert a végén még engem is feljelentenek. :-)

Olganéni 2009.09.21. 14:02:29

higyjetek okoska100-nak, szerintem hibátlan a helyzetleirása. A hatóság ellen meg dolgozik a nem mondom ki mi, milliárdos évi bevételkiesést még ők sem vállalhatnak be, egyszerűbb kicsinálni valakit. Régen ment már a Polip a tévében mi? Fel kéne frissiteni az ismereteket...

KCB 2009.09.21. 14:04:46

Érdemes megnézni a cikkben említett listát is:

www.fvm.hu/doc/upload/200909/ellanc_jogsertesek_20090916.pdf

Itt van pár kiskereskedő is...

tlac 2009.09.21. 14:13:09

hol vegyek rendes jó mézet?

bukk 2009.09.21. 14:14:20

Olganéni: annyira átlátszóan csináljátok :-) okoska100 hány nicked van összesen? :-)

bukk 2009.09.21. 14:17:53

tlac: piacon, termelőtől!

Vegyél egy üveggel, ha jó az illata, állaga, akkor vegyél tőle többet is. Az akácméznek világosnak és átlátszónak kell lennie, nem szabadna kristályoknak képződnie benne.

A nagyüzemi kiszerelők szinte mindegyike lebukott már legalább egyszer a hamisítással, úgyhogy nem ajánlom, hogy boltban vegyél, főleg ha olcsó.

MérnökBalázs 2009.09.21. 14:22:01

@tlac: Vagy megbízható termelőtől tudsz venni, vagy nem is létezik igazi méz. Eddig azt hittem, hogy ami drága az valódi...

vismaior · http://www.elestar.hu 2009.09.21. 14:28:07

A cikkben említett tavalyi vizsgálat során talált dolgok a Süth által meg nem nevezett cég telephelyén:

www.tpzs.hu/kaposvar/Dr%20B%faza%20L%e1szl%f3/kaposv%e1r.ppt

A 63. diakockától érdekes igazán...
Mit keresnek ezek az anyagok egy mézcsomagoló cégnél??? Egyik sem kell a mézcsomagoláshoz... Ezek után vádaskodni, pofátlanság...

vismaior · http://www.elestar.hu 2009.09.21. 14:33:30

Ja és akkor már álljon itt Süth augusztusi válasza a Magyar Nemzet cikkére az FVM honlapjáról:

www.fvm.hu/main.php?folderID=1985&articleID=14614&ctag=articlelist&iid=1

és nem Süth-öt védem, csak érzékeltetni szeretném hogy nem minden fekete, vagy fehér... Ebben az országban különösen nem... :(

moli 2009.09.21. 14:49:30

@okoska100: asszem mostantol csak kulfoldi mezet fogok venni.

okoska100 2009.09.21. 14:51:19

@bukk: Annak ,hogy hány helyen szóltam hozzá mi köze van az itt leírtakhoz?
Valóban méhészkedtünk,bár ez szerintem a méhészek néhány szakszavából kitűnik.
Hunor fészek és félkeretes rakodórendszerű volt a kaptártípus,Halemann rácsot pedig egyáltalán nem használtunk,nem korlátoztuk sosem az anyát.260 család körüli volt az állomány amiből kb 150-160 termelő,a többi meg kölyökcsalád,és anyanevelő volt,mert azokat is mi neveltük magunknak.Franciaországból,Németországból és Izraelből is hoztunk fajfrissítés gyanánt anyánkat.
Tagjai voltunk az Országos méhész egyesületnek is rendszeresen jártunk külföldi szimpóziumokra pl az Apimondiára(személyesen voltam Japánban,Lengyelországban is a kiállításon.)
Foglalkoztunk kiegészítők értékesítésével is még abban az időben amikor méhészbolt csak Bp.-n volt egy helyen,és a műlépet is mi állítottuk elő magunknak,és a környékbeli méhészeknek is.
Az egészet a mézpiacon folyó disznóságok miatt hagytuk ,illetve hagyta abba apám,mert én csak hobbiból a méhek szeretete miatt csináltam,és segítettem neki.
Ja 2 alkalmazottunk is volt akik azóta környezetük elismert méhészeivé váltak.
Nem azt állítom,hogy minden méhész csaló,de a döntő többségük sajnos becstelen .Kevés öreg méhész dolgozik becsületesen.
Máshogy a visz ,a vándorlás,egyéb költségek horror árai miatt aligha tudnának boldogulni,mert a felvásárlási árak valóban nevetségesen alacsonyak a piaci árakhoz képest.
Csak azt nem értem ,ha piacozik valaki a mézével akkor miért nem becsületesen teszi azt,miért hamis terméket árul?
Talán azért ellenkezel annyira mert te is hamisítasz és félsz a forgalomcsökkenéstől?

bukk 2009.09.21. 14:52:18

moli ne vegyél külföldi mézet, természeti adottságaink révén nálunk nagyon jó minőségű, magas pollentartalmú mézek teremnek.
Amúgy se nagyon találsz itthon külföldi mézet, maximum valami olcsó szart.

subidubiduK 2009.09.21. 14:53:29

komolyan elkezd itt valaki okoska néven kommentelni és egyből elhisztek Neki mindent? :)

ismét rávilágítanék arra, amit előttem már bukk is megjegyzett:

a felvásárló a termelőtől csak mintavételezés után veszi át a mézet. okoska, ha Te főhordásban ráetetsz, akkor azzal ugye a teljes megtermelt mézmennyiséged minőségét rontod -> nem fogja átvenni Tőled a felvásárló. kiváncsi lennék arra a méhészre aki háztól elad éves szinten 30 mázsa mézet kiüvegezve (mert ugye más választása nem lesz, mivel felvásárlónak nem tudja értékesíteni)

Berbécs 2009.09.21. 15:01:53

Már jó ideje csak a Lehel piacon veszek mézet, a földszinten van egy kis üzlet, ahol biomézeket, bort, szörpöket lehet kapni.

Ha jól tudom, ez a Czédulás Méhészet saját boltja.
Minden nagyon finom, a méznek zamata, illata van, nem okozott eddig csalódást.

Az üvegen van egy leírás:

"A bioméz termelése során elsődleges szempont a méhek természetes tartása, így elkerülhető a méhbetegségek megelőzésére és kezelésére a szintetikus szerek használata. A méhek telelő élelme is természetes méz. A gyűjtési helyek káros külső környezeti hatásoktól mentes helyeken találhatók.

A hársméz általában világosbarna színű, olykor zöldes árnyalatú, íze kesernyés lehet, hosszabb idő után kristályosodik, ilyenkor szürkésbarnává válik. 45°C-os vízfürdőben újra folyékonnyá tehető."

Persze nem tenném értük sem tűzbe a kezem, de eddig ez volt a legfinomabb méz életemben (többfajta biomézük is van, mindegyik nagyon jó), és bennük inkább bízom, mint bármilyen más termelőben/forgalmazóban.

Még egy felirat az üvegről: "Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft"

Ha bennük is csalódnék, többet nem eszem mézet.

okoska100 2009.09.21. 15:02:27

@moli: sajnos van benne igazság ,bár külföldön nem igazából vettem még mézet,de azt tudom,ha pl Ausztriában vagyok a rokonoknál akkor a vajtól a sajton keresztül mindennek más íze van mint otthon.
Náluk a húskészítmény húsból van a tejet tejből és nem porokból készítik.A virslijük íze olyan mint gyerekkoromban itthon volt.
Legjobb példám a Zimbó gyár Sonkája.Ugyanannak a cégnek a sonkája németországban teljesen más ízű mint a magyarországon gyártott elvileg ugyanolyan recept alapján készített termék íze!Akkor hogy is van ez?
És tudom,ha ott robban ki egy paprika,vagy valami más élelmiszeripari botrány akkor ott levágják annak a cégnek a vezetőjánek a fülét farkát,és élete végéig eltiltják még az éleelmiszerek özeléből is.
Sajnos Európa szemétlerakóhelyévé váltunk.

bukk 2009.09.21. 15:03:04

okoska100: én a mézem 90%-át sajnos hordósan vagyok kénytelen eladni. Van sok rendszeres vásárlóm, akik évek óta elvisznek háztól egyszerre 20-30kg mézet is, de jóval több terem hál Istennek, mint amennyit el tudok adni otthonról.
Hordósan nagyjából feleannyiért tudom eladni, mint háztól. Egy üveget kb 70Ft-ért tudok venni, nagyban gondolom jóval olcsóbb, ha még hozzávesszük a tárolási költséget is, akkor is látszik, hogy mennyire jó üzlet mézfelvásárlónak, kiszerelőüzemnek lenni.
Engem felháborít, hogy a termelőket nevezed csalónak, akik valójában dolgoznak egész évben a méhekkel, ellentétben a felvásárlókkal, akik csak ráteszik a hasznukat a mézre, meg hamisítanak.
Lehet hogy régen meg lehetett kenni a felvásárlót, de ma már nem nagyon lehet hamis mézet elpasszolni hordósan, megkövetelik a minőséget. Hiszen hamis mézből nehezebb több hamis mézet előállítani, mint jó minőségűből, remélem ebben egyetértünk legalább.
A hamis méz eredete manapság már visszakövethető, a felvásárló ügynökének sem éri meg hamis mézt venni, mert ha a cége lebukik, akkor megtalálják ki vette meg a hamis mézet, és már ugrott is az állása.
Ettől függetlenül persze elképzelhető, hogy egyes termelők is csalnak a mézzel, de ezt elszigetelt jelenségnek tartom, jóval kisebb mennyiséget hamisíthatnak, mint a kiszerelő üzemek.
Ha megnézed a belinkelt ppt-t láthatod hogy 140 tonna cukorszirupot foglaltak le az Aranynektár Kft-nél. És ez csak az, amit még nem sikerült eladniuk, vajon hány száz tonna került korábban a boltokba? Hol tudnak a termelők ennyi mézet hamisítani otthon a sufniban?

bukk 2009.09.21. 15:07:09

Berbécs: Czédulás Istvánt van szerencsém személyesen is ismerni, az ő mézeiben megbízhatsz. Jómagam jártam a méhészetében is, sőt pár évben neki adtam el a saját akácmézem.
(A fzetési határidőket mondjuk nem tartotta be, ezért már másnak adom el a mézem, de ez másik történet)

inyesmester 2009.09.21. 15:13:59

@bukk: Abban igazat adok neked, hogy a kiszerelők hamisítanak nagy tételben.De nekem olyan problémám van, hogyha valami érdekes mézet akarok venni, akkor inkább találkozok hamisítvánnyal, mint igazival. Mindezt kézműves, hungarikum és magyar vásárokon, ahol az lenne a megjelent méhész szerepe hogy megmutassa a minőségbeli különbséget.Jó példa a medvehagymaméz amiből kétszer találkoztam igazival és vagy tízszer hamissal.

inyesmester 2009.09.21. 15:17:36

@Berbécs: Ha megnézed a listát a hamisított élelmiszerekről a kkor két terméknél is találkozhatsz ezzel a felirattal.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária

okoska100 2009.09.21. 15:17:44

@Berbécs:
Vajon mitől bio a bioméz?
Ugyanarról a növényflóráról gyűjtik mint a másik mézet,ugyanazokkala vegyszerekkel permezetik a növényt mint a másik méh által gyűjtöttet stb.
A méhész ha nem védekezne vegyszerrel az atka betegség ellen akkor a méhei két év alatt el kipusztulnának,ugyanis sajnos ennyire szennyezett a varroa atka szempontjából Európa,hogy biológiai módon csak gyériteni lehet az atkák számát kaptáron belül.Ma már sajnos ott tartunk,hogy a vadon élő méhek gyakorlatilag kipusztultak európából,a különböző betegségek miatt.
Lehetetlen méheket úgy tartani,hogy ne érintkezzenek más méhekkel,vagy virágzó kultúrával amit meg permeteznek sajnos.Egy méh 5-8 km-t képes repülni a kaptártól ugyanis.Ha meg izolált helyen vannak akkor honnét van egy méhésznek annyi méze hogy azt piacon tudja árulni,miről gyűjtenek a méhei.
Hamis mézek közül leggyakoribb pont a hársméznek eladott méz.
Az országban 4-5 hely van csupán ahol olyan mennyiségben van hársfa ,hogy arról igazi fajtamézet tudjon hordani a méh.Azokat meg a vándorméhészek túlterhelik méheikkel.Egy hársfáról meg a méh nem fogy hársmézet gyűjteni.
Gyakori a levéltetvek váladékából gyűjtött fenyőméz ami rettentő finom és zamatos,keverése vegyesmézzel és azt adják el hársnak vagy sötét színe miatt szurokfű méznek itthon.
A Méhek hasmenése ellen szintén kötelező védekezni,és nem lehet bio módon megtenni azt.
akkor mitől bio a mézük?
Természetesen nem állítom azt,hogy hamis ,csak meggyőződéssel ilyet kilyelenteni nem lehet ,hogy ott aztán ilyen meg olyan ez nevetséges ÖNREKLÁM A LEHEL TÉRI ÁRUS RÉSZÉRŐL.
Illetve nézd meg a kerek perec listáját BIOBOLT MÉZE IS SZERPEL BENNE.

bukk 2009.09.21. 15:22:53

inyesmester: medvehagymaméz és medvehagymaméz között is viszonylag nagy különbség lehet, de attól még mindkettő medvehagymaméz, ha megvan benne a pollen. Nagyban függ az íze, állaga attól, hogy honnan származik, eltérő talaj és csapadékviszonyok különböző ízű és állagú mézeket eredményeznek.
Saját mézem íze is évről évre picit más, attól függ milyen volt az időjárás.

Persze ha nagyon különbözik a megszokottól, akkor lehet hogy nem medvehagymamézet adtak el neked, ami szomorú, mert pont a termelőnek nem lenne szabad hamisítania.

Amúgy tiszta fajtaméz sem létezik, minden mézben többfajta pollen található meg, vagyis a méhek többfajta virágról hordták, csak van benne egy domináns pollen, ami alapján fajtaméznek nevezik.

Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap a téma, egyre több az ellenőrzés, ahol kibuknak a turpisságok.

Azt ajánlom mindenkinek, hogy találjon egy megbízható termelőt, és mindig ugyanattól vegyen. Ha jó a méze, térjen vissza hozzá, akkor nem fog csalódni.

okoska100 2009.09.21. 15:27:01

@bukk: Egy kaptár éves hozama jó év esetén kb 20 -30 kg akácméz és ugyanennyi egyéb .Ezt szorozd fel átlag 50-80 cslaáddal mert átlag ennyi családot már megéri tartani.Az így kapott szám nem túl nagy ,egy kg hordós méz kb egyharmada megy el hamisítványként,így nem is olyan sok plussz munka van vele.Kiszámolni meg könnyű mekkora a kristálycukor,vagy a még olcsóbb izocukor és a méz ára közti különbség.Ezért megéri bárkinek hamisítani.
Az ettől nagyobb méhészetek meg erősen gépesítettek ott nagyüzemileg megy a munka.
Ismerek olyan méhészt 300 családja van akinek kiépített csőrendszere van minden kaptárhoz pumpákkal szivattyúkkal,Nekem ne mondja senki ,hogy ezt a beruházást a téli bbetetés miatt csinálta.
Hogy lehet neki jó és rossz évben egyforma mennyiségű méze?
A méhész kicsiben a felvásárl kiszerelő nagyban csinálja.

bukk 2009.09.21. 15:27:38

okoska100: énmagam oxálsavas csepegtetéssel védekezem atka ellen, nekem bevált. Nagyjából 10 éve vagyok bioméhész, igaz a téli méhpusztulás nagyobb, mint korábban, de legalább tiszta biomézet termelek.
Biomézre mindig van kereslet, és a magasabb eladási árban megtérül a többletköltség.

okoska100 2009.09.21. 15:29:41

@bukk: Ha a Czédulásnak te adtad el a mézet ,akkor arra Ő hogy meri ráírni hogy bioméz,hisz meg se tud győződni róla azt honnét gyűjtötték a mézet.Itt valami sántít egy kicsit.Itt reklámozni akartok talán valakit?szégyen ,hogy még ebből is hasznot szándékoztok húzni.

bukk 2009.09.21. 15:29:59

okoska100 te már rég nem méhészkedsz, nem ismered a mai viszonyokat. Ha hamisítasz, lebuksz. Egyszerűen nem éri meg!

Amúgy pont az ilyen piti hamisítók miatt lett rossz híre a magyar méznek mint te! Gondolkozz el ezen!

bukk 2009.09.21. 15:32:05

okoska100: úgy kérlek hogy bevizsgálták a mézem, pont ugyanúgy, ahogy a többi felvásárló teszi.
A Biokontroll pedig többször volt a méhészetemben ellenőrizni.

Látszik hogy már nem ismered a mai viszonyokat, de ahhoz képest nagyon magabiztosan hinted az igédet :-)

okoska100 2009.09.21. 15:42:43

@bukk: Én csak a mitac-ot és a Fluvalinátos fa / műanyag lapokat ismertem.Nem pusztulnak a kezelés alatt a méhek?A mitacot azért hagytuk abba mert hidegebb idő esetén kitódultak a füstölés után a méhek,és tömegével pusztultak a kaptár előtt.
Van nekem is ismerősöm aki más módon védekezik a betegségek,atka ellen,de olyan mértékben gyilkolja a méheket,hogy valami rettenet.

bukk 2009.09.21. 15:48:17

okoska100: bióban oxálsavon kívül mást nem nagyon lehet használni, legalábbis nem tudok róla.
régen én már augusztusban el szoktam kezdeni az atkairtást, így nem pusztultak a kirepülő méhek, másrészt azért kell bedugni a kaptárnyílást, hogy ne tudjanak kijönni.
Az Apivar egy kényelmes, füstölés nélküli módja az atkairtásnak, én ezt ajánlom, csak bioban nem használható.

okoska100 2009.09.21. 15:49:16

@bukk: Ez a bevizsgálás már írtam,csak porhintés.A pollenszázalékot vizsgálja meg adott mennyiségű mézben.illetve a víztartalmat állapítják meg refraktométerrel.
Szívesen takaróztok ezzel a vizsgálattal,de mégegyszer mondom,ha cukorszirupba belekevered a gyűjtött virágport olyan arányban mint a szabvány megköveteli,akkor átmegy a vizsgálaton,annak ellenére,hogy messziről látszik a pollentől csúnyán elszinezett műmázen,hogy hamisítvány.
Ez a vizsgálat csak erre tér ki.
A felvásárlóknak ezzel az az érdekük,hogy a mézet lehetőleg olcsóbban vegyék át.
Ha kevesebb a pollen akkor miért hajlandó ugyan olcsóbban de mégis átvenni?Miért nem jelenti fel az embert?
Őket csak a refraktométeres sűrűség érdekli,mert az a lényeg minél érettebb sűrűbb legyen a mézük.
Ezzel ,hogy bevizsgálták kérlek ne takarózz!

bukk 2009.09.21. 15:58:10

okoska100: mondom nem ismered a mai viszonyokat.

Sokkal komolyabbak már a vizsgálatok, mint mikor te mézet hamisítottál. Most már nem menne át a hamis mézed a szűrőn.

vismaior · http://www.elestar.hu 2009.09.21. 16:03:47

@okoska100: <i>"ha cukorszirupba belekevered a gyűjtött virágport olyan arányban mint a szabvány megköveteli,akkor átmegy a vizsgálaton"</i>

Ez a maszlag már a pollenvizsgálaton megbukik... Az a pollen, amit a méhek hordanak bele a mézbe és amit te keversz bele, teljesen másképp néz ki a mikroszkóp alatt...

Emellett még a legalább 4-6 különböző enzim, egyéb cukor, stb. vizsgálat követi. Ez ma már alap...

Berbécs 2009.09.21. 16:19:10

@okoska100: Sajnos nekem senki sem fizet azért amit leírtam, sőt még meg sem fogják köszönni, de nem is várom. Nagyon szeretem a mézet és amit tőlük kaptam, az eddig mindig ízlett. Össze nem lehet hasonlítani a bolti mézekkel, egészen más az illata, az íze. Szeretném hinni, hogy egészséges is. És mert elégedett vagyok, ez a hálám, ha úgy tetszik. Önként és érdek nélkül. Lehet, hogy naivitás, de remélem, hogy van becsületes méhész is, aki éppen az ilyen visszajelzések miatt nem csal.

De örülök, hogy olvashatom a kételyeket is, eddig nem sokat tudtam a hamisítás módszereiről.

bukk 2009.09.21. 16:24:29

@Berbécs: A méhészek döntő többsége nem hamisító, hiába próbálja okoska másként beállítani.

A hamisítást csak nagyban érdemes csinálni, technológia és szakértelem szükséges hozzá, ami a méhésznek nincs meg hozzá.

Az előfordul sajnos, hogy fajtaméznek adnak el nem fajtamézet, de ez még nem hamisítás, ugyanúgy mézet kapsz, csak másmilyet. Persze az ember joggal van felháborodva az ilyen jellegű csalások miatt, de pont ezért ajánlom mindenkinek, hogy ha egy termelő bevált, akkor mindig tőle vegyen, ragaszkodjon a jól megszokott forrásához, akkor nem fog csalódni.

Olganéni 2009.09.22. 11:55:47

@bukk: tisztázzunk valamit: Olganéni az Olganéni. Nemtudom okoska kicsoda, nem is érdekel, attól mert leírta az állapotokat, nem kell rögtön nekiesni. A termelő is tudja hamisítani a mézet. Sőt, én is tudnám hamisítani a mézet, pedig nem vagyok méhész. Sőt, lehet, hogy tudnék olyan masszát csinálni, ami nem látott mézet, és mégis nehéz lenne megfogni a laborban. Ahhoz viszont már tényleg nincs meg a szakértelme egy átlag méhésznek. De a manipuláláshoz meg a cukorzabáltatáshoz bőven megvan.

3625171 2009.09.22. 14:49:41

senki nem kérdezi meg a tulajdonosát az Aranynektárnak?????

méhszúrás 2009.10.17. 23:25:50

Nagyon sajnálatos tény,amit a fórumban olvasok,ezt a sok hülyeségnek tartó dolgot mind elkövetnék a méhészkedők? hogy a finom, különleges módon, csak a méhek által előállítani tudó, igazi méztermelést az éhes, zsivány csak a saját hasznát néző emberek miatt adják fel a becsületes méhészkedő emberek.Férjemmel mi is méhészkedünk,és már a szüleim is méhészkedtek, de soha eszünkbe nem juttott, hogy mi a méztermelés folyamatába beavatkozzunk.Az úgy van jól, ahogy a méhecske csinálja a dolgát,akkor lesz minősségi méz.A fogyasztók elégedettségénél nics fontosabb.Milyen jó azt visszahallani a fogyasztótól, hogy "csak a te mézed a legfinomabb pedig már sok helyről vásároltam"Az hogy a méhésznek milyen termelési éve van az nagyon sok mindentől függ. A méhek hordását sok-sok év tapasztalatából tudva, soha nem lehet kiszámolni.Volt már olyan évünk ,hogy nagy száraszság volt sehol egy virág a méheknek a környéken és mégis 15 kg hordtak 3-4 nap leforgása alatt,ŐK csodára képes kis bogarak. Egyébként a mai harácsoló világban minden fajta tevékenységgel foglalkozók körébe így a méhészettel foglalkozók körébe is, vannak nem a becsületre törekvők, hanem csak pénzre hajtók de ők nem is méhészek, inkább "üzletelősök".Ők azok akik eltudják rontani a jó hírnevét a magyar méznek ebben biztos vagyok.A becsületesen méhészkedő ember, nem lopja ,lopatja el a másik ember társa méhét a saját haszna reményébe, amiért az uját sem mozditotta csak a sok munkával felépített méhcsaládok, hordott mézét szereti lefölözni.Az efajta "méhészkedőknek" nem lesz gerinc sérvük,vagy fizikai kimerültségük egy-egy hordási idő után.A BIO méz, pedig úgy gondolom ,hogy csak az arról szóló papíros meglététől bio.Hisz minden méznek bio-nak kellene lenni ha a méhész felelősen méhészkedik.A bio eladók is felvásárlásból tartják fenn az üzletüket és akkor? A lakosság előszeretettel vásárolta egy-két évvel ezelőtt a nagy üzleti láncok polcairól a 900 FT/kg -os "akác mézet" mint ott jártamkor tapasztaltam, hisz mi termelők figyeljük a méz iránti keresletet. Mindenegyes alkalommal megvizsgáljuk, szemügyre vesszük a polconlévő üvegek tartalmát,állagát.Az idén tapasztaltam először, hogy az egyik kereskedelmi üzletlánc polcán szem magasságba téve természetesen, mézetpótló tartalom felírással találkoztam, amibe mint olvastam mindössze 1% méz volt. Na ez a fajta méz volt ezelőtti években is a polcon, akác méz vagy vegyes virág mézként árusítva.A vásárlók mit sem sejtettek ebből csak a termelő méze volt drága, ha 1200 Ft-ot kért volna a mézének kilójáért.Én azt mondom a magyar embereknek, hogy csak a méhésztől vásárolják saját fogyasztásukra a mézet, mert a méhész saját méh állománya érdekét, valamint annak hasznát is szemelőtt tartja ,akkor számára a mézét fogyasztó emberek bizalma is nagyon fontos.Higgyék el vannak még sokan méhészek akik becsülettel termelnek.Akik valódi méhészek azok tudják a méh kezelés szabályait is. Inkább a magyarok fogyasszanak a sajáttermelésű mézünkből mint a jobb módon élő országok emberei.Én a mézet naponta fogyasztom kb. egy evőkanálnyit de az infulenza, meghülés nagy ívbe elkerül.Nagyon egészséges védekezés céljából úgy fogyasztani,hogy egy félbevágott citrom kicsavart leve, plusz egy teás kanál igazi méz kevés hidegvizzel akár elkavarva, és jöhet a tél.Én a saját termelésű mézünk rendszeres fogyasztása után kigyógyultam a mindenféle virágpolen alergiából, kitűnő gyógymód.Na ezeket nem tudja aki nem tiszta szivvel méhészkedik, mert nincs megfigyelései, tapasztalatai,csak a pénzre figyel.Igenis amondója vagyok énis, hogy legyen hatósági odafigyelés az ügyeskedéssel minősséget rombolók fölött.Védjék meg a magyar élelmiszer termékek értékét.

moli 2009.10.18. 00:03:04

spar sajatmarkas mez csehorszagbol 1400ft/kg milyen? mindenhol mez van rairva.

Bee-Lah 2009.10.22. 13:05:29

Én a szomszédban lakó (most már) nyugdíjas bácsitól veszek...
van egy akácerdeje, abban tartja a kaptárokat...

jut eszembe, lassan át kell kiabálnom, hogy kellene 6 üveg... :)

Bí.

margaritt 2009.10.22. 14:05:31

Okoska-Bukk: most hol az igazság? Nem sokkal lettem okosabb a diskurzusotoktól.
Én, mint fogyasztó mit csináljak, kitől vegyek mézet? Méheink nem lesznek, mert félek is minden zümmögőtől, meg allergiás is vagyok a többségükre.

Régebben nagyon bíztam a magyar élelmiszerek minőségében, de annyi mindent láttam már...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.10.22. 15:19:03

A méhészt pedig lecsukták nemi erőszak miatt, hiszen megvolt az elkövetéshez mindene...

Nemár...

Fehérszakál 2009.10.22. 19:34:59

A szomszéd faluban van egy méhész család, tölük szoktam mézet venni. Érdekes volt, hogy amikor egyszerre vettem tőle vegyes mézet és akác mézet is. Ég és föld volt a különbség az ízükben és az illatukban is. az üzleti mézeknél nem tapasztalom ezt a gazdag illat és ízt. Nekem elsősorban a vegyesméz jön be, az sokkal zamatosabb és illatosabb is, mint a tiszta akácméz. Szerintem sokkal egészségesebb is, bár ezt nem tudom bizonyítani. Ráadásul nagyon olcsón is adják a háznál a mézet, a vegyesmézük nagyon rövid idő alatt kristályosodik, ami azt jelenti, hogy nem hamisítják. Sajnos elég ritkán találom otthon őket így rutkán jutok hozzá a finom mézükhöz.

Robz 2009.10.23. 11:14:13

@margaritt: Igaz, nem engem kérdeztél, de már Bükk is leírta jópárszor: keress egy méhészt a közeletekben. Mindenhol vannak, csak meg kell találni őket. Én is a garantáltan tiszta miatt kezdtem el méheket tartani, kizárólag a családom részére, csak a felesleg kerül eladásra. (csak 8 méhcsaládom van) Az biztos, hogy a boltok polcain túlnyomó többségben máshogy néznek ki a mézek, mint ami itthon van az üvegekben.
Amiben viszont igazat adnék okoskának is: a kristályos mézek biztonságosabbak ebből a szempontból, mivel szinte az összes eredeti méz kristályosodik! Nálam csak az akác a kivétel, de én nem vándorlok, tehát más tájnövény lehet még ilyen, de nem jellemző. Ezt mondanám irányadónak a vegyes mézeknél, feltéve, hogy nincsen melegítve. (akkor visszaolvadnak)
Én sosem melegítem a mézeket, letisztulás után mennek az üvegbe, nem érdekel, hogy kristályosodik. (így is használjuk fel otthon)
Ami az elején érdekes volt: az ismerősök, amikor elkezdtek vinni tőlem mézet furán nézték, hogy miért kristályos. Tuti nincs benne semmi cukor...? Volt érdekes nézés, amikor megtudták, hogy a MÉZ az kristályosodik. :-)

Robz 2009.10.23. 11:23:15

Ami még ide kívánkozik szerintem, az a népbutítás, ami néha a mézek körül megy.
Megtörtént eset az idei ősz elejéről:
Egy kolléga vitte a gyereket (5 éves) a dokihoz torokgyulladással. (előtte nap adtam neki egy üveg akácmézet) Mondja a dokinál, hogy tegnap óta eszik a gyerek mézet, hátha javul a dolog tőle.
Erre az orvos: "-Mézet??? De hát abban lehet propolisz is, ami meg nagyon allergén lehet! Ezt nem tudják eltávolítani a pergetéskor, így ne is egyen a gyerek ilyesmit! Írok fel helyette antibiotikumot!"
Kolléga meséli, rögtön eszébe is jutottam és csak mosolygott a dokin.
Az én lányom 1,5 éves korától eszik mézet (előtte egyéb okból nem ajánlott), köszöni szépen, semmi baja. (sosem volt allergiás semmire)
Mióta bejött a megfázós szezon már a legelső jelekre is kap napi 1-2 kiskanál propoliszos mézet (igen, külön is teszek bele) és már tűnik is el a dolog nyom nélkül.
Az ismerősöknek is szoktam csinálni ilyet a téli időszakra és a tapasztalatok szerint sokkal enyhébb lefolyásúak a megfázások, ha ilyet használ az ember. Ja, hogy nem fogyasztunk így antibiotikumot? Ez legyen a gyógyszergyárak és a kilóra megvett orvosok problémája...

Biboros 2009.10.24. 20:12:35

@okoska100: Te nagyon okos vagy, vagy annak tartod magad( de ne hidd el ) azért mert TI ! annak idején így méhészkedtetek( sajnos apádtól így tanultad ! ) nem kellene általánosítanod ! Jó pár éve méhészkedek én is de még egyszer sem adtam a méheknek cukrot! és nem is fogok ! Lehet méhészkedni úgy is hogy vegyes pergetéskor nem szeded el az összes mézet hanem a teleltetéshez való mennyiséget bent hagyod nekik én mindig így csinálom és a környezetemben lévő méhész ismerőseim is !

Üdv: Biboros
süti beállítások módosítása