Jogszerűtlen a Balatonring állami támogatása

2010.02.24. 20:54

A pénzügyminisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását, a kormány mégis odaítélte, az MFB pedig kifizeti a milliárdokat.

Az Index birtokába került újabb belső feljegyzés szerint a Pénzügyminisztérium főosztályvezetői írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hazai és európai uniós jogszabályokba ütközik a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció.

516 komment

Címkék: tasz balatonring grupomilton kovácsbencejános oszkópéter

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr481787862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.24. 22:06:03

Szeretném kérni a Sávolyiakat, hogy küldjenek fotót a MotoGP pályáról az alabbi e-mailre: azen@magyarorszagom.hu

Úgy tudjuk, hamarosan elkészül (legalábbis az ütemterv szerint).

marós 2010.02.25. 07:56:53

A szocik ott lopják meg az adófízetőket, ahol csak lehet. Embrek ébresztő, mert a gatyánkat is lehúzzák rólunk.

Agent Cooper 2010.02.25. 08:02:40

@marós: Ebben a valószínűleg a Fidesz, és még ki tudja kicsoda keze is benne van, olvass utána a történetnek.

gftamas 2010.02.25. 08:03:20

Felmentem ennek a csoda nemzetközi befektető cégnek a honlapjára, amiről ordít, hogy ez egy családi vállalkozás, szántak kb. 100 ezret a honlap megírására, de lehet, hogy 50-ből is meg lehet úszni. Igazából nincs egyetlen projektjük sem, ami lezárult volna, maximum néhány álom (esetleg rémálom) van a honlapon, és mindegyik esetében egy szép nagy üres, fűvel benőtt terület szerepel "projekt" fotó címén. Szóval aki egy ilyen cégnek 35 milliárdot ad bármire is, az vagy hülye, vagy politikus. A véleményem második részét az ügyben április 11-én fogom kifejteni egy laza tollvonással.....

joder 2010.02.25. 08:06:30

mi az a "törvényerejű kormányrendelet"??

legyelkecske 2010.02.25. 08:12:56

Nem kéne ebben az ügyben is némi polgári nyomás? És ne csak a civil szervezetek, hanem úgy általában az emberek álljanak már oda a parlament elé!
Megyek én is, ha kettőnél többen leszünk, mert kiröhögtetni nem szeretném magam...

Zsolo7 2010.02.25. 08:16:08

@Agent Cooper: Ja persze, azért kell úgy sietni?
Egy normál projektnél készültségi szint alapján fizetnek, itt meg gyorsan áttolják a lét, hogy lehessen még fizetni. De sok mindenki benne van még, ugye biztos valami firkász cikkeit olvasod vagy azért valami rálátásod is van?

Leonce 2010.02.25. 08:19:59

Az utolsó lopás?? Kiváncsi vagyok Bajnai reakciójára.

ucus 2010.02.25. 08:20:33

Lesz elszámoltatás!!!

házipálesz 2010.02.25. 08:24:43

Órákon belül utalásra kerülhet...
Nos igen, konstatálhatjuk, hogy teljesen igaz nagymamám bölcs mondása "Kutyaugatás nem hallatszik az égig." Jelen esetben - mindenféle sértő szándék nélkül - a cikksorozat szerzője, a TASZ stb. a kutya.
A cikkekhez egyébként gratuláció! Jól megírt összeszedett anyagok voltak. Várható volt, hogy "magasabb érdekek" miatt hatása sajnos nem lesz.
Spájzolnak az elvtársak a következő szűk esztendőkre. Ha a Fityesz - ígéretével ellentétben - mégsem fogja elszámoltatni ezt a liba (és egyéb) tolvaj bandát a szavazatomon kívül a maradék kevés bizalmamat is elveszti. Bár lehet, hogy a szavazatomról már most is lemondhat.
Egyébként még a végén kiderül, hogy az offshore Oszkó által vezetett PM a legkorrektebb a bagázson belül. Bár a regionális vízművek burkolt privatizációs lépései nem ezt erősítik bennem...

megöltem 2010.02.25. 08:25:41

cikkszerző, mondj már 1 érdemi indokot, hogy miért nem teszitek közzé az index birtokába került tanulmányt

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 08:25:45

@Zsolo7:
Az álmoskönyv szerint a Fidesz csak azt a büdös projektet bírálja hevesen, amelyből kihagyták. Lásd Sukoró. Ha a buliban ők is ott vannak, hallgatnak, mint a sír. Lásd autópályák, illetve a Strabag esete a Magyar Nemzettel. Most hallgatnak, sőt az EchoTV és a Magyar Hírlap Fidesz-közeli Bayer Zsoltja (nyilván a Fidesz-szel szemben nem ellenséges Széles Gáborral egyetértve) a pátyi projekt nagyszerűségét élteti, és lehülyézi azokat, akit gyanúsnak találják a Grupo miltont.
És egyetlen fideszesnek sem szúrta a szemét a nevetséges sávolyi projekt. Pedig ezzel nagyobb csapást lehetne mérni a regnáló kormányra, mint Cser-Palkovics kisstílú nyilatkozataival.
Tehát ha valakiben felmerül a gyanú, hogy ezek együtt lopnak, nehéz ésszerű magyarázatot találni ez ellen.

miskagyerek 2010.02.25. 08:26:31

Ha az LMP és hasonló erőlködő pártformációk ilyen nyilvánvalóan vérlázító történeteket feszegetnének és nem a lócitrom-fontosságú MDF-SZDSZ összeborulást, meg nem kopácsoló cetlik két kézen számlálását végeznék, ami a világon senkit nem érdekel, akkor pillanatok alatt benn lehetnének a parlamentben. A tömegeket ezek a dolgok érdeklik . Ettől se lenne programjuk, de legalább ott lehetnének a disznóságok közelében. Aztán vagy teljesítenék a hőn áhított ellenzéki szerepet, vagy maguk is meghemperegnének a dagonyában. Utóbbi esetben hamarabb szállna el néhány szavazó illúziója, de hátha mégis van még becsület a Medencében.
Az Index most teljesíti a sajtó egyik alap küldetését: a nyilvánosság tájékoztatását. Lehet vitatkozni, hogy semleges, vagy valakik ellen célzott akció, de ugyanez a lehetőség a megvádolt strómannak, zukmannak, szanyinak nyitva áll: tessen cáfolni. Tényekkel. A fenyegetéseken túl kíváncsi vagyok, egyáltalán megszólalnak -e nyilvánosan, vagy egyszer csak apró hírt látunk a Kajmán szigeteken pocakosodó hőseink képével.
Kérem, az LMP szimpatizánsok negatív kommentjeinek mellőzését, csak példának említettem őket, mint olyan formációt, amelyben még nem volt lehetőségünk nagyot csalódni.

egyszerüen 2010.02.25. 08:26:42

és ahogy olvasom ebbe a fideszesek is vastagon benne vannak. Nem hiába pofázom hogy ezek csendben meg vannak egyezve, a pornép meg bekajálja.

ennyi pénzt kidobni az ablakon

Agent Cooper 2010.02.25. 08:27:20

@Zsolo7: A pátyi beruházás is csak az eljövendő M0 fényében értelmezhető, az pedig a következő kormány biznisze lesz.
Vagy esetleg csekkold, hogy kik mosdattak ezzel kapcsolatban szerecsent az Echo TV-ben.
Azt is figyeld meg, hogy mekkora kuss van ezzel az üggyel kapcsolatban minden oldalon. Pedig erre aztán lehetne politikai tőkét alapozni. Csak gondolom senki nem mer.

egyszerüen 2010.02.25. 08:27:31

@ucus:

és ki fog elszámoltatni??

egyszerüen 2010.02.25. 08:30:25

@ucus:

és ki fog elszámoltatni??

AutosVilli 2010.02.25. 08:35:27

Gyorsanszervezett tüntetéseket,mindenütt.Persze nem véletlen az időzítés,a delegációk miatt nemlehet tüntetéseket se szervezni.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 08:36:13

Az ügyben szereplő Szabó Stein ugyanaz a személy, aki MTV-elnöknek is pályázott tavaly? Érdekes, akkori pályázatában milyen lelkesen ígérte, hogy felelősségteljesen bánik majd az adóforintokkal...
Bodoky, apropó, egyszer nem nézel körül a Szabadság téri MTV-székház ügyében? Tippin kolléga sem tűnik a Miltonnál sokkal megbízhatóbb ingatlanberuházónak, legalábbis a referenciái és a honlapja alapján.
Egyébként az az érzésem, hogy a kormányzati szférában még maradt annyi értelmes és tisztességes ember, akik le tudják állítani valamelyik projektet, legalább a sávolyit. Ehhez pedig ezek a cikkek nagyon is kellenek. Cserébe biztos el kell nézniük két-három hasonló lenyúlást, paritásos alapon.

AutosVilli 2010.02.25. 08:38:17

Valamelyik külföldi nagy lapban is megkellene szellőztetni a dolgokat.

Parajpuding 2010.02.25. 08:41:18

Akik ezt a döntésükkel támogatták, azok egytől-egyig köztörvényes bűnözők és ki kell gyomlálni a társadalomból. Börtönnel, illetve teljes, a közeli hozzátartozókra is kiterjedő vagyonelkobzással. Csak ennek lenne visszatartó ereje. Vagy a kínai jogrend egyes kitételeinek alkalmazásával. Ahol ilyesmiért golyó a jutalom.

labi 2010.02.25. 08:41:28

Gyorsan lopni kell még a vége előtt amit lehet.

frompearly 2010.02.25. 08:41:45

Csak az nem látja ,aki nem akarja ,mi folyik itt ,márpedig a parlamentben vhogy mindeki másfele néz amikor kell...sima pénzmosoda ,csakhogy állami szinten ,szigorúan közpénzből(ahogy szokták)...35 milliárdból mennyi hasznos dolgot lehetne csinálni ,kkv ,korházak ,oktatás ,de ezek az undorító férgeknek semmi nem számít!pláne nem az ember, a MAGYAR ember...Még arra sem veszik a fáradtságot ,hogy kitaláljanak valami észrevétlen mutyit ,ami folyamatosan "csenget"...Nem, ők ellopják, mert van rá joggkörük ,ha nincs majd megvesznek ,befenyítenek valakit akinek van , aztán titkosítják...Kérdés nincs...A pénzt aztán visszaforgatják persze...kvázi ,tisztára mossák például építenek egy tesco-t ,mondjuk pécsen,ugye mert ott is vannak cimbik...aminek a földterületét ,már a haver megszerezte...és így elindul a cég ,lesz majd referencia is ,pár alvállalkozó ugye nem lesz kifizetve ,amit már jó előre tudnak mert a haszon kell és a haszon sosem elég...és a magyar állampolgárságú ,külföldi befektetők csak jönnek és jönnek...még akkor is ,ha náci veszély van ,ha nincs azt is megcsinálják....T .Bodoky !
Csak így tovább!

hypotheticalfriend 2010.02.25. 08:42:25

A Grupo Milton Gyulán is bepróbálkozott a húskombinát környékén sertepertélt. Az ottani fideszes képviselő Dr. Görgényi Ernő, Kovács Bence János pedig gyulai illetőségű. Görgényi egy ideig tárgyalt, aztán elállt. Pedig korábban hangos nyilatkozatokat tett Kovács Bence János mellett. Mindenesetre érdekes lehet, hogy miért nem valósult meg a húskombinát megvásárlása. Talán ők is tudták, amit mindenki, kivéve a kockázatelemző óriáscéget, az MFB-t és a kormányt, hogy Kovács Bence János egy szélhámos stróman?
Érdemes lenne megkérdezni Görgényit, mit gondol most KBJ-ról.

moncayo 2010.02.25. 08:45:05

EGyszer már fizettünk adónkból vagy 3 milliárd forintot a Baumgartner családnak, hogy a fiacskájukat F1 -ben játszassák. El is ért 1 pontot (mert utána mindenki kiesett). S ez lett a vége, a pénz persze nem fizették vissza. Most meg itt ez a motor történet 40 milliárdért. Ez a Grupo Milton olyan amatör, pancser kábitás, hogy ehhez képest az áfát visszaigényelni egy ál Leonardo festmény után eszes csalás volt. Itt, Spanyolországban (legalábbis Valencia tartományban, ahol be van jegyezve) senki nem tud semmiféle Milton cégről. Nem épitettek semmit. Semmiféle épitési szervezetnek nem tagjai. Egyetlen ingatlanos ügynökség sem tud róluk. Ez egy sima családi kft. lehet, 3 fővel (papa-mama-akárki), aki a stroman szerepét játsza. A pénz valahol pártkasszákban landol.

is 2010.02.25. 08:45:41

tehát akkor ez is a FIDESZ-MSZP mutyik sorát bővíti? csak Oszkó, aki fiatal is, meg tényleg messze is van, erről nem tud?

esetleg még annak kellene utánanézni, hogy máshol mennyiből épül egy ilyen versenypálya, mert ez tiszta autópálya-lenyúlásnak tűnik, dupla áron, 70-30%-ban beosztva, kampányra költve.

már az ORTT Sláger-Danubius óta látszik, hogy az MSZP kiegyezett a FIDESZ-szel. elszámoltatás? kedves FIDESZ szavazók, már most úgy átvágak benneteket a palánkon, hogy csak úgy döng. és még most is szopjátok szépen befelé a mannát.

Bignózi 2010.02.25. 08:45:59

Csak hallkan jegyezném meg, hogy az LMP féle politikai formáció igen keményen lépet fel Sukoróval szemben is. Pl.: Gyurcsány Ferencet is feljelentették az ügyben...
Egyébként elég érdekesek a cikkek, az ezt megelőzőeket is beleszámítva. Salynos tovább erősíti bennem a gyanút, hogy a jelenleg kormányonlévő és "ál ellenzékiek" mind egy követ fújnak. Nem is csodálkozok azon, hogy rövid időn bellül eltüntették az állami vagyon nagy részét. Ébredj Magyarország!!!

DaveEr 2010.02.25. 08:46:27

A büdös komcsik még utoljára szakítani akarnak egyet. Mekkora kenőpénzek repkedhettek itt? A rohadt életbe.

hypotheticalfriend 2010.02.25. 08:46:37

@miskagyerek:
A TASZ várja pártok csatlakozását is.
Egy párt azonban lassabban mozdul. Választmány elé kell vinni a kérdéseket, stb. De majdnem biztos vagyok benne, hogy több párt is csatlakozni fog. A közpénz ilyen szintű kilopása ellen minden magára valamit is adó szervezetnek tiltakoznia kell. Csak az nem teszi, aki maga is benne van a buliban.

Why am I here? 2010.02.25. 08:47:33

@gftamas: Otven? ezt a honlapot (szakmaban dolgozom) 20e is elkeszitheto, illetve kis tudassal vkinek a barajta ingyen keszitene. Borzaszto, szakszerutlen, nem is beszelve arrol hogy alig talalhato benne egy ertelmes angol mondat (file management? ugye nem portfolio management-et akartak volna peldaul). Az egesz amator, es hat.. Nem is beszelve arrol hogy egy ilyen "Nagy" cegnek rohejes hogy 2008-ben jegyeztek be a domain nevet .. hmm. kb amikor ezt a beruhazast inditottak mo-n

---
Domain Name: grupomilton.com

Registrar: ENOM, INC.
Whois Server: whois.enom.com
Referral URL: www.enom.com
Status: clientTransferProhibited

Expiration Date: 2010-02-27
Creation Date: 2008-02-27
Last Update Date: 2009-02-13

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 08:47:58

@Zsolo7:
@Agent Cooper:

És még riasztóbb - vagy tanulságosabb, csak nézőpont kérdése - hogy a Jobbik is hallgat. Nem karolják fel a sztorit a kurucok, hogy megint az idegenszívűekre mutogassanak. Pedig a kommentek némelyike alapján lenne fogékonyság arra a magyarázatra is. A szerencsétlen Pörzsét kirúgták az EchoTV-től a nagy szélsőjobbos igazságkeresése miatt, de a Jobbik nem állt mellé.
Akkor tehát még egy kérdés: honnan lehet Vonáéknak is pénze? Előre megvették volna őket is?
És még egyesek azt híresztelték, hogy Putyinék zsoldjában állnak... Lol. A jelek szerint inkább a Miltonéban és hasonszőrű társaikéban.

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2010.02.25. 08:50:16

szerintem itt a szokásos sztori van, már megint lefizettéka döntéshozókat, így a dolog eleve el van döntve, függetlenül attól hogy ez a döntéshozók által képviselt szervezetnek megéri-e vagy sem

és ez megint egy nagyon jó példa arra, hogy magas állami beavatkozás, "erős" állam ideológiája valójában egy szétfolyó korrupcióba vesző pénztemető, ami minden évben a hiányra hivatkozva adókat emel, majd a beszedett pénzt a politikai elit vigyorogva szétosztja egymás közt

mindenki olyan pártra szavazzon, amelyik kimondja hogy ennek véget kell vetni, olyan módon, hogy egy lényegesen alacsonyabb újraelosztású modellre tér át az ország, ahol nem nem lehet magánvállalkozásokat állami pénzből támogatni, tehát fenti ügylet eleve nem jöhetne létre, de még ha igen, akkor is sokkal kevesebb pénz veszne el rajta; az így megspórolt pénzt meg otthagyná, aki azt megtermelte

miskagyerek 2010.02.25. 08:52:49

Kedves hozzászólók: Nem a Fidesz, vagy az MSZP , vagy akármely más párt a korrupt. Mindegyik hemzseg a politikai előnyt készpénzre váltó szerencselovagoktól. Van köztük egy csomó balek, aki el is hiszi a fő szálakat mozgató manipulátorok által kreált hangzatos jelszavakat, azok ott bohóckodnak meg vérben forgó szemekkel óbégatnak mozgalmi popdalokat a virslis rendezvényeken és kivetítik a szarvacskával fotosoppolt krampuszviktort, meg vesszőseprűn nyargaló banyaildikót . Ahogy pár millió szavazó is teszi, a másik pártról kreált ellenségképtől megvezetve.
Félre kéne tenni ezeket a politika generálta ellentéteket, és egészséges igazságérzetünk alapján kezdeményezni független, semleges (akár külföldi résztvevőkkel erősített) ellenőrzési rendszert, amelynek valós hatalmat adunk a parlamenti és a helyhatósági szavazások eredményeképp kormányzásra jutó pártok, személyek szigorú kontrolljára. Ez nem erőszaktétel, hanem a saját vagyonunk védelmében tett óvintézkedés. Biztonsági zár a bejárati ajtón, riasztókészülék az autóban. Mindkettő feltörhető, de legalább nem kínáljuk minden jöttmentnek tálcán az összekapart javainkat.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 08:52:55

@ardywal:
Ha ezt a finneknek vagy a svédeknek magyarázod, kiröhögnek. Ott valahogy eszükbe se jut ennyit lopni az erős és nagy állam tisztviselőinek. Igaz, nem is rablógazdálkodásra megkapott szpáhibirtoknak tartják a tisztségeiket.
Igaz, nincs is MotoGP-pályájuk, pedig a festői Lappföldön mennyi munkahely jöhetett volna létre...

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 08:58:08

@miskagyerek:
Csatlakozzunk új tagállamként az USA-hoz, akkor majd Washingtonban elemezhetik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén County seriffje hogyan bánik a minority-val.
Egyébként szomorú, hogy ez a populista leegyszerűsítés a hazai pártokról kivételesen közel áll az igazsághoz. Mert nem ők diktálják a politikaként értelmezett döntések java részét, hanem a pártkasszába emelhető összeg is.

jan 2010.02.25. 08:59:35

Ha ezt a pénzt tényleg kiutalják, akkor egy kurva nagy megatüntetést kell szervezni a Kossuth térre, pártoktól függetlenül: hogyan mernek 20 milliárd forintot ilyen arcátlanul ellopni a magyar állampolgároktól?!

Hihetetlenül felbaszta az agyam ez a történet, ölni tudnék!

fvipera 2010.02.25. 08:59:40

milton a fehérvári focicsapat főtámogatója, de persze újhelyi kolléga kosárcsapatának is adtak pénzt.

elég.volt 2010.02.25. 09:01:44

Kérném Oszkó Péter milliárdos villájának költségkimutatását, nem került-e hirtelen oda az a sok milliárd Sávoly helyett. Gusztustalan sunyi tolvaj.

Egyébként talmácsi olyan mereven zuhan lefelé, hogy ha így halad, a megnyitón maximum pedálos triciklivel fog végigtekerni. Samponreklám.

miskagyerek 2010.02.25. 09:03:55

@hypotheticalfriend: Csatlakozott bármely párt a TASZ kezdeményezéséhez?
Nyilván nem úgy általában , hanem mondjuk ebben a konkrét ügyben jelezte akármelyikük az érdeklődését? A választmány, meg hasonlók a pártok belső védelmi rendszere arra, hogy ne kelljen ilyen kínos esetekben véleményt nyilvánítani. Fogadok, hogy egyik jelentősebb párt sem fog csatlakozni.

ciha 2010.02.25. 09:06:22

Azt hiszem,hogy a kassza már rég tök üres,de nagyjaink még vígan vételeznek hitelre.Nem számít,
majd szólnak az energia-maffiának,hogy intézkedjen.Nem érdekes,hogy a világ legmagasabb
energia árait fizetjük a "fizetésekhez"képest
(utána lehet nézni)azt hiszik,hogy még lehet
szorítani a présen.Idelentről szólnék,hogy vége,
üres minden,üres a zsebünk,üres a lelkünk,üres a
jövőnk,ilyen szép eredmények után még mit szeretnének?

góóól 2010.02.25. 09:08:31

Csak felhívnám a figyelmet, hogy "törvényerejű kormányrendelet" nem létezik

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.25. 09:08:44

Kevés felesleges dolog kell ebbe az országba, mint egy Moto GP pálya ... ott a Hungaroring basszák meg.

Why am I here? 2010.02.25. 09:08:59

@ciha: Amikor jottem mo-ra, mindenki tele volt optimizmussal, lattak a szep jovot, emelkedes, lehetoseg. Ma mar odaig jutottak, hogy azt a remenyt 100%-osan ki is oltottak a magyar nepbol. Elszomorito.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 09:11:04

@elég.volt:
Gondolkodj egy kicsit. Szerintem ebben az ügyben Oszkó és a PM az Erő jó oldalán áll. Bodoky mellett, talán még egy kis hátszéllel is. Csak az arcukat nem akarják megvillantani, de ez óriási konfliktus lehet a pártok, a kormány és az MFB között.

fvipera 2010.02.25. 09:14:08

@elég.volt: szerintem elkerülte a figyelmed, hogy a PM nem támogatta az ötletet

amúgy, nekem tetszik, hogy a zemberek ingerküszöbe lejjebb került a lopások tekintetében, remélem ez egy tartós folyamat és az éberségük nem lankad a nemzeti kormány időszakában sem. ez a jó oldala a dolognak

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.25. 09:18:19

Tisztelt Magyar Fejlesztési Bankban dolgozó,
az igazságot pártoló, a csalást, lopást, mutyizást helytelenitő Kollegák!

Szeretnénk benneteket megkérni, hogy semmi szín alatt ne engedjétek, hogy a ti nevetekkel visszaélve bárki a Magyar Államot meglopja.

Ha szükséges a következő napokban menjetek betegszabadságra, esetleg menjen tönkre a számítógépetek, vagy bármely más aktív vagy passzív ellenállással akadályozzátok meg, hogy saját pénzünket, a magyarországi adófizetők pénzét elherdálhassák.

Ha jelzitek, hogy mikor szeretnék a pénzt kitolni a bankból,annak érdekében hogy közösen megakadályozzuk a közpénzek eltűnését, a ti bátorításotokra tűntetést fogunk szervezni!

Arra is lehet számítani, hogy aki aktívan együttműködik a pénz síbolásában - hasonlóan mint a pátyi mutyiban - nevét és az összes bizonyítékot felkutatjuk és nyilvánosságra hozzuk, az ügyészségen feljelentjük, és addig napirenden tartjuk az ügyet, amíg a felelősöket el nem ítélik.

Ez eddigi bizonyítékokat az index nevében is köszönjük, és továbbiakat is várunk:
azen@magyarorszagom.hu

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 09:18:54

Még egy adalék: valami kell ahhoz is, hogy Johnny Strong lekerüljön a Fidesz által levadászásra ítélt nagyvadak listájáról. Egy helyes irányba mutató MFB-döntés megalapozhatja a jóindulatot. Én mindenesetre még várom, hogy Balsai István ugyanúgy feltűnjön Pátyon vagy Sávolyon, mint Sukorón tette, és hevesen tiltakozzon a szabad rablásnak tűnő döntés ellen, no meg kilátásba helyezze a bűnösök felelősségre vonását.
Vagy hogy a Strabag Nemzet címoldalon foglalkozzon a Grupo Milton-botrányokkal.
Szerintetek meddig kell erre várni?

miskagyerek 2010.02.25. 09:20:38

@sorhajóhadnagy: Nem gondoltam volna a társadalom minden problémáját a gazdasági ellenőrzés megszigorításával megoldani. Főként nem idegen erővel.
A hangsúly a függetlenségen és a szakszerűségen van. A társadalmi feszültségek java része a gazdasági trágyalé magas szintjére vezethető vissza. A gazdaság meg azért merül a ganéba, mert ilyen esetek felelős pozíciókban levő közhivatalnokok aktív közreműködésével, hozzájárulásával már-már természetes jelenséggé válnak, mint a pitymallat, meg a szivárvány. Lehet populistának hívni a véleményemet, vállalom, merthogy itt a populáció "van pofán köpve". Folyamatosan, sűrűn "slájmosan".
Ja. És BAZ megyébe nem kell seriff. Elég egy jól fizetett pandúr.

fvipera 2010.02.25. 09:25:29

@sorhajóhadnagy: mondhatnám, hogy addig állj féllábon

de, nekem nincs sok kétségem a 70-30 elvével kapcsolatban, legfeljebb a számokon lehet vitatkozni. Sukoró szerintem csak azért kapott nagy nyilvánosságot, mert a Casino üzlet nagy "életteret" igényel, a pontos számokat nem ismerem, de az optimális üzemmérete sok millió ember közelségét igényli, ergo a sukorói beruházás nehezítette volna más, régiós projektek megvalósítását (így pl. demján szlovák tervét is veszélyeztette volna). Ilyenkor szokás civileket és médiafelületet bérelni. Nem véletlen szerintem, hogy ez a könnyen átlátható sávolyi lopás nem kap visszhangot a mainstream jobbos-balos, kézi vezérlésű médiában, csak az indexen (amit egyébként meg kell becsülni)

polcz 2010.02.25. 09:27:54

nem tudom, hogy ki kivel van, de nagyok vagyunk a Bős-nagymaros féle civil projektekbe

kisqtya33 2010.02.25. 09:27:55

@Why am I here?:
Ami az oldalt illeti, ez egy átpofozott DW template, ilyen oldalakat szívességből szoktam készíteni kezdő csóró vállalkozó ismerősöknek... az a pár óra belefér hogy támogassam őket... ;-)

Amúgy ez már a hihetetlen kategória: a PM nem támogatandóként (kockázatos, jogszserútlen stb) jellemzi ez egész beruházást, mégis gyorsan megítélik a 35 milliárdos támogatást és szintén villámgyorsan kifizetik.

Elképzelem a telefonbeszélgetést:
- Te Petikém mi ez a hülyeség, amit összefirkáltatok a jelentésetekben?
- Háááát tudod a számok azt mutatják...
- Számok? Neked elment az eszed? Miféle számok? A bankszámlád számaival törődj! Azok a számok számítanak!
- Hááát... jólvan akkor elfektetjük a jelentést...
- Na jólvan Petikém tudtam én hogy értjük egymást, na akkor utaltatjuk is pénzt, jó nyaralást!

B+...

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 09:32:16

@miskagyerek:
Teljesen igazad van. A hazai állapotok egyébként kimondottan aggasztóak, és erre másutt is figyelnek. Amikor vagy két éve Gyurcsány bemutatkozni ment Gordon Brownhoz (de az már nem akart úgy haverkodni vele Őszöd után, mint korábban Blair), tartott egy gyengécske előadást a LSE-n. London School of Economics. Utána sokan kérdezték a magyarországi korrupcióról. Egy felszólaló meg összegezte a magyar és, mondjuk, az orosz korrupció közötti különbséget. Szerinte nálunk fáradságos munkával a döntési láncban mindenkit meg kell kenni, politikusokat, államigazgatási tényezőket, egészen a legalsó ügyintézőig. Moszkvában viszont korszerű "egyablakos" kiszolgálás van: "you bribe the top guy, and he will take care of the others".
Még ebben sem tudunk korszerűek és hatékonyak lenni...

indapass2009 2010.02.25. 09:33:00

Ami itt folyik az a demokracia csodje. El kell olvasni ezt a konyvet:

Demokrácia, a bukott bálvány

libertarius.info/?q=node/57

Igazabol ami a konyvben le van irva azt mindenki tudja, erzi de maganak sem meri bevallani. El kell olvasni a konyvet, hogy az emberben tudatosuljanak a tenyek.

fvipera 2010.02.25. 09:36:50

most már kíváncsi lennék az összes, MFB által finanszírozott projektre.

Baliskier 2010.02.25. 09:37:13

Hölgyeim és Uraim!
Az a baj, hogy amellett, hogy az a szűk réteg nyilvánosan látja a bajt akikhez az interneten keresztül eljut az info, mivel az országos napilapok nem teszik be a hírek közé az ügyet, mivel akkor veszélyeztetnék a működésüket.
Akinek van lehetősége, fel/le szólhatna egy újságírónak, hogy írja meg az ügyet "bodokys" színvonalon.
Istenem, ezek miatt a szutykos emberek miatt fog egy szociopata párt(Jobbik) 25%ot kapni.Grat!
Amennyiben valaki elég tökös és szervez egy tüntetést, életemben először ott leszek.
Üdv

baloghro 2010.02.25. 09:37:59

A nagyok mindent elvettek tolunk :-( Igazabol innen lentrol az atlag pogar nezopontjabol uzennek felfele, hogy ELEG!!!!!!!!!!!!! Nincs tobb penzunk, mit el lehet venni.....
ahhh, az elettol is elment mar a kedvem, szivem szerint egy kiegyenesitett kaszaval allnek "ort" a parlament elott, s az arra erdemeset jol megszurkalnam. A lelkunk reg ures, jovokep nulla, csak birka modjara terelgetnek minket.

Nem baj, kell a hely masnak, en ezt mar eszrevettem, de sokan meg nem. Ez, hogy tudom, nem boldogit, de legalabb ertem, hogy mi miert tortenik, mar sok-sok eve kis hazankban :-(

miskagyerek 2010.02.25. 09:39:38

@sorhajóhadnagy: Akkor legalább nem hazudott...

szamok ember 2010.02.25. 09:41:34

Az emberből az állat.

Van ott egy fotó, amin hárman állnak. Kinézetre kellene egymás mögötti cellákat kapjanak Baracskán.

Manovics 2010.02.25. 09:44:56

Pátyra, Sávolyra -szélhámosok hihetetlen összegű "támogatására" van pénz, a magyar vállalkozások közben bezárhatják a boltot. Ők előre megkapják a milliárdokat, a magyar vállalkozók legföljebb -ha nagy szerencséjük van- EU filléreket kaphatnak, azt is csak akkor, ha már megvalósították (saját pénzből) a "projectet", amire az EU-s pénzt kérték.

PuruttyaIrto (törölt) 2010.02.25. 09:50:56

Jól értem, hogy ezek a köcsög MSZ-FIDESZ emberek összefogtak, hogy kilopjanak 35 milliárdot a mi pénzünkből a semmire? Mert biztos vagyok benne, hogy lófitty se lesz a pályából a pénz meg el fog tűnni.

Köcsög Orbán Viktor meg lapít, mint szar a fűben! Miért nem szól közbe, hogy ezt már nem kéne?

Azért, mert ő is megkapja a részét.

Ezért nem fogok senkire sem szavazni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.25. 09:51:57

@Manovics: Ha kapnak! mert sok esetben minden szarságon elmeszelik őket! De közben már a szernecsétlen hitelből fejleszt. Amire aztán a végén nincs utófinanszírozás sem! S legtöbb esetben 5-10milliókról van szó! Itt pedig milliárdok folynak el. Hány ilyen projetk lehet még az országban amir az ezekhez hasonló szélhámosok rárepültek. Az egész kormány/parlament ezek után a hűtlen kezelés vádjával bíróság elé!

Vincenzo testvér 2010.02.25. 09:52:45

Az Index remek tag-ek rakott a cikk alá: maffia. Ezek után a kommentelés szinte felesleges.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.25. 09:56:18

@PuruttyaIrto: Na igen! Ha nem lennének nyakig sárosak!
Egyébként pedig egyre inkááb azt látom, hogy az eddigi parlamanti pártok szépen hátrálnak visszafelé. A jobbik meg majd belefut a gigabránerbe mert ez a szar amit a FIDESZ-MSZP-MDF-SZDSZ hagy magamögött egyszerre a nyakába fog folyni! Nem kell a FIDESZ-nek a 2/3-ad ha kellene tolná a kampányt. Az MSZP pedig olyan kampányt folytat, hogy mégcsak véletlenül se jöjjön neki össze. A többi nem érdekes. Pont annyit fognak hozni, hogy a bödön közelében maradjanak. Ezek után a Jobbik kapja a nyakaközé ezt a szarkupacot.

baloldali 2010.02.25. 09:59:24

Az ügy egyik fontos szereplője a GRUPO MILTON MANAGEMENT vezérigazgatója, aki az említett sokmilliárdos ügyben pártunk és kormányunk tárgyaló partnere.

Korábbi cégei közül a nyilvános cégadatokban ilyenek találhatók:

01-09-069637 AUREX Kereskedelmi és Szolgáltató Ft. kizárt tag
08-09-014398 BZA-53 Ing. (IMHOTEP) Kft. apeh végr. 2007
01-09-673806 DREAM WORK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. apeh végr. 2006-
01-09-690898 SECOND-WORK Gazdasági Szolgáltató Kft apeh végr. 2008
08-09-005292 GROUND Szolgáltató Kft kizárt tag
01-09-732115 JOHN JOE MER Befektetési apeh végr. 2008 2x vagyoni rész lefoglalás
05-09-007959 KÖZGÁZ KLUB Kereskedelmi és Szolgáltató Kft apeh végr. 2007 cég székhelyén, nem található,
01-09-694564 KÖZGÁZ TŐZSDE KLUB Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. apeh végr. 2004- felszámolás 2008
01-09-569315 MERKER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft felszámolás 2001
01-09-863160 Sib Sen Szolgáltató Kft apeh végr. 2008
13-09-099781 IPP- Ipari Park Páty Fejlesztő és Szolgáltató Kft apeh végr. 2009

A törölt cégekkel már nem is bajlódtam.

A sok törlés, eltűnés, felszámolás, végrehajtás nagyon-nagyon sok közpénz soha meg nem fizetését jelenti.

A GRUPO MILTON MANAGEMENT vezérigazgatója tárgyaló partnere a mindenkori rezsimnek hitel, támogatás, garancia ügyben.

Ez bennem bizalmat ébreszt, és nagyon megnyugtat.

juliusbond 2010.02.25. 09:59:30

És lopnak tovább. Csak a Jobbik tudná megállítani ezt az elfajzott bandát.
Szavazzatok rájuk, kergessük el ezeket a tolvajokat.

miskagyerek 2010.02.25. 10:01:27

@szamok ember: Az a Szanyi régtől fogva kedvenc. Mint Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési mufti, vastagon benne kellett legyen az ügyben. Vigyázat, rámentem a blogjára, és a vírusirtóm vadul sikoltozni kezdett.
A másik kettő a fakó kettőben szertáros. Egyszerű nímand csirkefogók. Attól még kiérdemelik a hidegvasat, de a bűz fészke ott balra áll.

Henrik01 2010.02.25. 10:02:00

Nem vagyok hajlandó az a általm befizetett adóval támogatni a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítését, mert az kockázatos, gazdaságtalan, jogszerűtlen
Na most akkor mi van. Kérjem vissza az adóhivataltól a pénzem? Körberöhögnek.

Birka nép vagyunk.

akira2 2010.02.25. 10:02:18

@ardywal:

Itt a pont:

"...mindenki olyan pártra szavazzon, amelyik kimondja hogy ennek véget kell vetni, olyan módon, hogy egy lényegesen alacsonyabb újraelosztású modellre tér át az ország..."

A többi csupán cirkusz a jónépnek...

miskagyerek 2010.02.25. 10:16:36

@akira2: Ezzel az idézettel sajnos a lakosság döntő többsége úgy állna szemben, mint Tarzan a részecskegyorsítóval: szépen szól, de mi van?! A pártok (a bejutásra esélyesek) sajnos jól tudják, hogy a választásokat a széles tömegekkel lehet nyerni. Akiknek egyszerű, konkrét, ha kell, demagóg jelszavak kellenek. Nem lenézése ez a társadalom szellemi fejlettségének, hanem tény. A "lényegesen alacsonyabb újraelosztású modellre való áttérés" eszméjét Vígh Ignác Dandár utcai lakos a gangon így kommentálja Rigó néninek (ny. házmester): Tekerik a szót megint. Aztat jelenti ez, hogy ezentúl kevesebb lesz a nyudíj.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:19:23

@indapass2009:

Egyáltalában nem a demokrácia csődjét jelenti mindez. Hanem a hiányát:

www.kibulizottorszag.net

Ha rászánsz másfél órát, megérted.

mtultras 2010.02.25. 10:22:13

A legszomorúbb, hogy az előző cikkeket is mindössze a HVG vette át, minden más médiumban kuss van az ügyről, s egyik párt sem emelte föl a szavát ez ellen. Még az igazságosztó szerepében tetszelgő Jobbik sem. Pedig ezzel szép mennyiségű szavazatot szerezhettek volna, ami többet ért volna, mint rongyos pár száz millió.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:22:20

@indapass2009:

Egyáltalán nem a demokrácia csődjét jelenti mindez. Hanem a hiányát:

www.kibulizottorszag.net.

Ha rászánsz másfél órát, megérted.

zsibagacsi 2010.02.25. 10:22:48

Mindenkét oldal benne van ebben a buliban, ugyan úgy, mint a vadászgépeknél. Csak így lehet biztosan megcsinálni. Orbán Viktor tegnap rögtön reagált az útlezárásokra, mert az hoz egy kis népszerűséget. Ma meg kussol, pedig ez jóval fonotsabb ügy. Gazdagszik Ő is, meg a libás Gordon, meg a Nagyonerős János is. Mi meg fizetjük a számlát. Birka nép vagyunk.

figyel-lő 2010.02.25. 10:24:18

@PuruttyaIrto: Vádolsz, de nem tudod így van-e!
Én írtam Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, megkérdeztem mi a véleménye. Választ még nem kaptam, ha megkapom és felhatalmaz értesítelek.
Olvasd el: Gulyás Dénes ki akarja záratni a pátyi fideszeseket. Magánakciója lenne?

akira2 2010.02.25. 10:24:22

@miskagyerek:

Nekem - nem mondtál ezzel újat, tisztában vagyok vele. Ezért vetem föl úton-útfélen a befizetett szja-alapú cenzuson való elgondolkodást. Milyen előnyei, milyen hátrányai vannak, megvalósítható-e és mikor? Hogy ne a széles tömegekre, hanem a közös szekértolásban jeleskedőkre kelljen kampányt építeni. Pl. arra, hogy levisszük az állami újraelosztást 50-ről 30% alá...

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:25:46

@juliusbond:

Nagyon fontos neked újabb csapdába esni? Rettentően hiányzik már a csöbör után a vödör? Ugyanúgy mint húsz évvel ezelőtt? Magadban bízzál, ne pártban!

A jelenlegi keretek között színre lépő egyetlen párt sem fogja kikaparni neked a gesztenyét. Mint magának fogja. Biztos.

KCB 2010.02.25. 10:26:07

Finanszírozzák magántőkéből, ha nem sikerül, nincs szüksége rá az államnak sem.

akira2 2010.02.25. 10:28:00

@A Nép Te vagy:

A nickedben és itt is vannak a piros pontok, mélységesen egyetértek:

"Magadban bízzál, ne pártban!

A jelenlegi keretek között színre lépő egyetlen párt sem fogja kikaparni neked a gesztenyét. Mint magának fogja. Biztos."

hypotheticalfriend 2010.02.25. 10:29:22

@zsibagacsi:
Most majd jól eldől, hogy meddig áll a Fidesz az MSZP-s tolvajok mögé.
Ha megrázza magát és lecsapja őket, mint vak a poharat, akkor lesz 2/3. Ha baszakodnak még egy ideig, meg mutyiznak, akkor ebből olyan botrány lesz, ami után örülhetnek, ha nem 2/3-os Jobbik jön. Ketyeg az óra. Ha az MFB kifizeti a pénzt, akkor fog eldurvulni a dolog.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:32:25

@akira2:

Igen, csak „mind” az a „mint”, mert elírtam.

Kösz, persze.

jardel 2010.02.25. 10:33:07

Becsületes emberek értékalapú közössége. Az érték: 35 mrd. Szomorú történet, de szerintem jó, hogy 1) a PM munkatársai korrekt előterjesztést készítettek 2) elindult egy oknyomozó riport 3) civilek lépnek fel az ügyben. Még akkor is, ha mindez kampány idején történik, semmi sincs véletlenül és vszeg nem egy párthoz köthető az egész. De az elmúlt években ennél több is elfolyt már hasonlókra úgy, hogy egy sor se jelent meg róla.

Shodan 2010.02.25. 10:34:57

Mi beadózunk 60%okat, ezek meg fogják és elviszik. Ezért miért nem ültetnek senkit börtönbe?

Basszátok meg hogyan juthattunk idáig???

akira2 2010.02.25. 10:36:17

@Kerek Perec:

Ez is nagyon ott van... :)

"Finanszírozzák magántőkéből, ha nem sikerül, nincs szüksége rá az államnak sem."

Jó olvasni a sajátomhoz nagyon hasonló hozzáállásokról "tömegesen"... :)

Sörivóje 2010.02.25. 10:36:44

Az elftárschak már rég megkapták a "kasszát kiüríteni" parancsot, most ennek engedelmeskednek. Csak a vak nem látja. Bárhova adnak most bármennyit, csak ne maradjon egy fillér sem.

far_vik 2010.02.25. 10:37:17

feri megmonta ! kurva ország

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:38:27

Némi optimizmusra ad okod, hogy milyen magas az itt értelmesen megszólalók aránya. Egyszer csak lehullik a szemekről a hályog!

Sörivóje 2010.02.25. 10:39:09

@Shodan: Ahelyett, hogy elhajtottuk volna őket zsokénak a halál véreresére, visszahoztuk őket a hatalomba, ráadásul ennyiszer. (Én mondjuk nem, de összességében része vagyok a sorsközösségnek.) Csoda, ha ettől vérszemet kaptak?

LuiKang 2010.02.25. 10:44:42

@Baliskier: ezek a gazemberek miatt létezik egyáltalán a Jobbik.
És inkább adj hálát Istennek érte, hogy vannak, különben csak ez folytatódna jövőre is...

Bodoky, erőt a munkádhoz!

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:45:26

@Shodan:

Mert elhitették a néppel, hogy ez demokrácia. És rengetegen bevették a megosztó dumát, hogy ők ugyan jót akarnak, csak a másik fele nem. Holott fent együtt csinálják, és lent együtt isszák meg a levét.

MINDEN leadott szavazat, tökéletesen mindegy, hogy kire, a fönnálló rabló rendszert legitimálja. Meg kell tűlük vonni a szavazat-oxigént.

Csak tömeges, nagyon tömeges nem szavazés után indulhat meg változás. Ne eresen senki elpre ígéretet, garanciát a kimentelre. Csak bízzon magában, más hasonló emberekben, és tegye azt ami egyedül helyes. (Tudom, hogy ezt még nagyon sokan nem értik, akkor is igaz.)

Mr Neanderthal 2010.02.25. 10:46:23

ez nem az első (és gyanítom nem is az utolsó) ilyen ügylet az MFB-től
pénzügyes körökben senki nem veszi komolyan ezt a 'bankot', itt most az arányokat egy kicsit ellőtték...:)

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 10:47:19

@A Nép Te vagy:

Ez a mondat az előbb így kezdődne helyesen:

Ne keressen senki előre ígéretet...

nervositat 2010.02.25. 10:48:11

Ez az eset jellemző. Annak a 35 millirdnak a fele csak nem a pártkasszába megy?
Off:
Amúgy meg mostanában sokszor lehet hallani, hogy a fidesz nem lát bele a pénzügyi adatokba, meg majd fel kell mérni az ország helyzetét, felelősségre vonás stb. Ezek nagyon szép szavak, de hogy lehet, hogy pár civil szervezet és pár újságíró ilyen szépen tud adatokat gyűjteni egy állami beruházásról. Tudtommal van pár felügyelőbizottság, amelyben elég sok pénzért ülnek ott a kormánypárti és ellenzéki politikusok.
Pár embernek nem tűnt még ez fel?

figyel-lő 2010.02.25. 10:48:16

Azt tudjátok, hogy Sávolyon alig alig fizetnek az alvállalkozóknak, hitegetik őket, továbbá indokot keresnek arra, hogy miért nem fizetnek, nyilván nincs miből. Szerencsétlen balekok, azt hiszik, ha jön az MFB pénz akkor pénzhez jutnának. Na ez is egy álom!

minimalista 2010.02.25. 10:53:48

Az egész ügy vérforraló.
Csakhogy nagyon kevesen tudnak róla, a lakosság minimum fele kertv-függő fogalmatlan balekokból áll, akiknek fogalmuk sem lehet az egészről, mert permanens kábaságban tengetik hétköznapjaikat és ópiumukat pont e tolvajbanda biztosítja ehhez.
Sajnos én már nem látom a kiutat. Mennyi ügyről lebbentette már le a fátylat csak Bodoky és azóta mi lett belőle? - Nagy semmi! Nulla! Kuss!
Mr. Steve Kocsis neve ismerős? Most ő a BKV Robin Hood-ja.
Azt hiszem ez mindet elmond arról, miért nem látunk már ki a szarból...

akira2 2010.02.25. 10:56:56

@A Nép Te vagy:

"MINDEN leadott szavazat, tökéletesen mindegy, hogy kire, a fönnálló rabló rendszert legitimálja. Meg kell tűlük vonni a szavazat-oxigént. "

Folytatva a gondolatmeneted, nekem az a "világmegváltó ötletem" :) támadt, hogy be kellene vezetni a szavazólapon egy utolsó rubrikát is, amin az volna, hogy "Egyik sem". vagy az, hogy "Tartózkodom". Vagy vulgárosan az, hogy "menjen mindegyik a picsába" :)

Ezekhez az egyiksem/tartózkodom/menjapicsába szavazathoz kellene valami szankciót is rendelni, azaz, ha pl. ez elér egy bizonyos %-ot, akkor új választást kell kiírni, ahol az előzőekben indult pártok és képviselők nem indulhatnak vagy 8 évig...

Nem abból a célból, hogy havonta szavazni menjünk, hanem abból, hogy ne gyűlölködésre, hanem valós és értelmes programokra épüljön a kampány. Higgadtan és értelmesen, bárkio számára érthetően. Higgadt és nem gyűlölködő kampányban több esély van arra, hogy valami mellett és ne a másik oldal ellen - ad abszurdum mindenki ellen (ld. tartózkodom) szavazzon a polgár.

Ha aparlamentben lehet igennel, nem-mel és tartózkodommal is szavazni, akkor miért ne lehetne az ogy-i választáson is?

védőanygyal 2010.02.25. 10:57:36

Elég volt, soha nem voltam tüntetésen, de tegyék mindenki számára elérhetővé mikor lesz! A baromságra van pénz, az emberekre nincs. Osszák már szét az örök álmot biztositó ampullát és az a pár száz mocsok motorozzon a tetves pályáján a kihalt országban! Semmi értelme a szenvedésnek!

figyel-lő 2010.02.25. 11:03:14

Állami Számvevőszék??? Csak utólag???

theVIEW 2010.02.25. 11:06:11

Egyszerűen nem tudok napirendre térni a téma felett.
Nyilvánosan lopják el a pénzünket és nevetnek is hozzá.
Meggyalázzák a demokráciát, a bizalom fogalmát.
Itt van, eljutottunk odáig, hogy ezt így meg lehet csinálni.
Sikerült annyira elgyötörniük, megalázniuk a magyar népet, hogy erejének utolsó cseppjeit is kivérezze.
Ez egy disznóvágás.
Magyarország, fel kéne ébredni végre!
Tényleg ennyire jó nekünk ebben a szarban nyakig üldögélni generációkon át?

maid 2010.02.25. 11:08:22

Az is milyen gáz, hogy van a PM-nek egy belső anyaga, ami a jelek szerint eléggé titkos és a valódiságát is csak név nélkül meri megerősíteni egy "egy neve elhallgatását kérő, magas rangú pénzügyminisztériumi tisztségviselő".

Félreértés ne essék, teljesen normális, hogy a PM-ben készülnek belső anyagok, különösen ha egy munkafolyamat részét képezik. Pl. nyilván nem lehet költségvetést tervezni úgy, hogy minden egyes változat, minden számítás kiszivárog és óriási politikai botrányt okoz.

De itt kicsit más a szitu. Van egy állami projekt, aminek elkészült a hatáselemzése (nem tudhatjuk pontosan, hogy a KPMG tanulmány alapján vagy éppen annak ellenében esetleg attól függetlenül). Ez a hatáselemzés azt mutatta ki, hogy a projekt kockázatos, nem szabad beleugrani és közpénzt áldozni rá. Jelenlegi tudásunk alapján valaki vagy valakik a PM-ben nagyon tisztességes munkát végeztek, a politikai ellenszél ellenére csináltak egy korrekt szakmai anyagot. Az anyag készítőit normál országban jól vállon veregetnék, jutalmat adnának nekik és talán még feljebb is juthatnának a ranglétrán, hisz korrekt munkát végeztek, vigyáznak a közpénzre.

Nálunk ehelyett ez egy belső anyag, aminek a valódiságát még egy PM-es tisztségviselő elismeri, de ehhez nem meri a nevét adni. Azok alapján, ami itt az elmúlt napokban kibontakozott, emberileg teljesen érthető. Nyilván nem várható el egy köztisztviselőtől, hogy a maffiával újat húzzon, az, hogy tisztességesen dolgozzon, az igen, de ez most már nem erről szól. Az, hogy a PM nem áll ki és nem mutogatja büszkén az anyagot, hanem lapul, mint szar a fűben, mindent elmond.

Azt meg sem kérdezem, hogy ha a PM-ben van apparátus egy ilyen anyag elkészítésére vajon miért rendelte meg ezt a KPMG-től is a kormány....

Egyszerűen döbbenet :(

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 11:12:08

@akira2:

Elvben mindegy lenne a nem vagy érvénytelenül szavazás, mégis értelmesebb egyszerűen nem szavazni. Azért, mert az ember a saját (mindkét változatban elutasító) táborának az egységét keresse. Fontos, hogy egy döbbenetesen magas százalékot képviselő egységesen gondolkodó tábort lehessen látni ahhoz, hogy az ügy pszichológiailag hathasson. Az ugyanis a lényeg. Az emberek ettől ébredhetnek rá (különben is meglévő) összatartozásukra. Máris adott egy kb 40%-nyi nem szavazó tábor. Nincs értelme egy semmi mást, mint pillanatnyi érzelmi kielégülést nyujtó odamondó événytelen 20-30% szavazatnak, mint külön kategóriának. Esetleg 60-70%, de akár még nagyobb egységesen nem szavazó kategória sokkal nagyobb erővel hat. Akkor is, ha akiknek ez érdeke majd megpróbálják így meg amúgy értelmezni. Ne zárjuk ki soraink közül a szavazni eleve nem elmenőket.

nagyfeszültség 2010.02.25. 11:13:41

Szia Bodoky,

ez a cikked is döbbenetes - és fantasztikus. Tudsz arról, ki dolgozik ezen a lenyúláson Szanyin, Zuchmanon, Szabón kívül nagy erőkkel a háttérben? Újhelyi. Ajánlom a figyelmedben, ottt sertepertélt az összes lenyúlás előkészítő eseményen + a háttérben.

sertésmájkrém 2010.02.25. 11:14:06

Megint (még mindig) lopnak ezek az utolsó gecik.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 11:16:15

@akira2:

Emellett amit „be kellene vezetni”, az nincs. Nem szerepel a rendelkezésre álló lehetőségek között. Hogy egyébként helyes lenne, lehet igaz, de vágyálom, nincs. Az adott körülmények között fölösleges vele foglalkozni.

sertésmájkrém 2010.02.25. 11:17:06

A k**** anyját a fidesznek is, hogy nem gátolja ezeket az ország szétrablásában, hihetetlen hogy néhány újságírónak sikerül kívülről, ami nekik nem parlamenten belül.
Mocskos tolvaj köcsögök azok is.

sofalwy 2010.02.25. 11:22:40

@akira2: Az sem megoldás, hogy a "lovak közé dobjuk a gyeplőt" elv alapján hagyjuk nem eldőlni a dolgokat. őszintén szólva magam sem tudom persze, hogy kire szavazzak.
Érdekes és egyben reménytelenséget jelentő eleme a történetnek az, hogy a jobboldali tényfeltárók sem kapnak a kampányban aranyat érő "mutyitörténet" felkutatására. Pedig ha ez csak szoci mutyi lenne, akkor már régen szerepelne a téma a Célpont műsorában. Miért nem tényfeltárnak Pátyon? Hogy van az, hogy a szoci és szdsz-es mutyizókat egyszerűen "rohadékoknak" tituláló volt Hír tv-s, most Echo-s Bayer Zsolt ebben a témában nem hogy "rohadék"-olt volna, ellenkezőleg két pátyi fideszessel bizonygatta, hogy ez ám a fejlődés útja. Ezek a szomorú tények. Egyben a mostani választások szomorú kilátását is jelentik.

sofalwy 2010.02.25. 11:26:12

@baloldali: Azt hiszem, hogy a "tényfeltáróknak" is jó kiindulást adtál ezekkel a feltehetően cégadattárból gyűjtött adatokkal. Ha Bayer úr, vagy a célpontos társulat bármelyike olvassa e blogot, akkor tisztelettel kérném szépen őket, bármelyiküket, hogy ezen tényeket összevetve kezdjenek tényfeltárni pátyi és sávolyi ügyekben.

miskagyerek 2010.02.25. 11:29:25

@akira2: Közös szekértolóknak előbb szekér kell, amit tömeges támogatás nélkül nehéz lenne összetákolni. Legfeljebb olyan kis zsebszekeret a magunk szórakozatására. Aztán tologathatjuk a Nagykörúton, hogy néha megtaláljon a Blikk, mint városi kuriózumot. Nem lehet nagy eredményeket várni egy belterjesen intelligens kampánytól. (ez még nem zárja ki, hogy a kampány után intelligens cselekvésprogram valósuljon meg)
Ezért találták ki az eddigi hírhedett szekértolók az egyszerű jelszavakat, amik még ráadásul önmagukban tényleg becsületesnek, jószándékúnak hangzanak. Aztán meg randalíroznak keresztbe-kasul az országon a szekereikkel, amíg azok szét nem esnek. Újabb forduló, újabb szekereket csináltatnak a még mindig hiszékeny bognármesterekkel. Mi meg sopánkodunk, a bognár megint négy évig anyázik.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 11:32:45

@sofalwy:

Igen. Tanulság? Levonni az egyetlen értelmes levonható következtetést. Oxigénmegvonást nekik! Ne kapjanak éltető szavazatokat!

A valóság ez: Nincs sem régebbi, sem újabb párt akire adott szavazat ne magát a fönnálló rendszert éltetné. Ha a magyar népnek lenne kollektív józan, lényeglátó, demokrata esze és öntudata, a szavazók aránya a 10%-ot sem érné el az összes pártra együtt. Ez kívánatos cél, ahhoz, hogy a húsz éves csaló rendszer végre lebomolhasson. Hogy most többen fognak ennél elmenni, sajnos nagyon valószínű. De valahol el kell kezdeni. Aki képes kibírni, hogy ne szavazzon kényszeresen, engedelmesen maga ellen, az ne menjen a szavazófülke közelébe! Ez minden amit önmaga érdekében tehet.

marós 2010.02.25. 11:38:39

Aki utasítást ad, aki átutalja, aki ezeknek a főnöke, az mind kerüljön 55 évre fegyházba, ha átutalják a 35 Mrd forintot, vagy akár kevesebbet is.

sofalwy 2010.02.25. 11:40:02

@A Nép Te vagy: Nem hiszek abban, hogy a jelen politikus gárda az alul reprezentált választásoktól (10% alatt) önmagától morálisan elhúzna. És ha elhúzna, akkor ki jönne? Nehéz kérdés. Kevesen vállalnák a szerepet egy ilyen helyzetben, hiszen szűz kézzel kellene hozzányúlni ezekhez a mocskos ügyekhez. Akkor meg hogyan tovább? Van-e olyan civil, vagy bármilyen társadalmi szerveződés, amelyik fel lenne készülve a másféle politizálásra? És persze a tagjai nem lopással foglalatoskodnának, hanem tisztes fizetés ellenében vigyáznának a közös javakra???

2010.02.25. 11:40:50

„Mi ez? Narancs. Magyar narancs. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.”

hypotheticalfriend 2010.02.25. 11:45:35

@sofalwy: Az "egy politikai elitünk és egy csőcselékünk van" mítoszt a hatalmon lévők éltetik.
Rengeteg makulátlanul tiszta, idealista helyi politikust, polgármestert, képviselőt ismerek, akik megállnák a helyüket a nagypolitikában, ha az nem a bűnözés melegágya lenne, hanem valóban az ország ügyeit intéznék.

baloldali 2010.02.25. 11:50:18

@sofalwy: "Bayer Zsolt ebben a témában nem hogy "rohadék"-olt volna, ellenkezőleg két pátyi fideszessel bizonygatta"
Tévedés, csak az egyik pátyi fideszes, a másik a Grupomilton vezérigazgatója.

jokerdes 2010.02.25. 11:56:43

Kezdik átvenni a Bodoky cikkeit a hírportálok, bár a további "nagyok" még hiányoznak. Gyanítom zavarban vannak. Pillanatnyilag én sem tudok jobb megoldást, mint a civilek aktív polgár felhívásához csatlakozni.

sofalwy 2010.02.25. 11:56:47

@hypotheticalfriend: Egyetértek, én is ismerek sok ilyen embert, csak sajnos nem indulnak az országos választásokon. Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy ha indul is egy független, vagy kis párt, akkor is csak esélytelenül indulhasson, ha véletlenül a Parlamentbe jutna, ott csak egy széket kapna, szót már alig.
Pedig lehetne megoldása a dolognak, ha a törvényekben felelősséget is leírnának. Mondjuk aki aláírta a pátyi meg a sávolyi szerződés állami elkötelezését, az bukta esetén magánvagyonával, vagy ha az nem fedezi, akkor "kenyéren és vízen tartva" addig legen köteles közmunkára, míg meg nem téríti kamatostul a kárt. Azt hiszem, ez generációkra elkötelezné a mai politikus-gazdasági elit jelentős részét, no meg a jogász-ügyvéd társadalmat. Ha valamely párt - magára is érvényesen - kiküzdene egy ilyen törvényt, arra már elgondolkoznék, hogy szavazzak-e. No persze vannak még kritériumok ezen felül is.

sofalwy 2010.02.25. 11:58:51

@baloldali: Köszönöm a kiigazítást, az igazság az, hogy keresgélve akadtam a műsorra és nem volt gusztusom végignézni. Így persze még szomorúbb a kép.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 11:59:00

@Noname Cowboy:
Tudsz-e egyetlen esetet, amikor a Jobbik konkrét ügyben hasonló gazdasági-pénzügyi visszaélés ellen felemelte volna a szavát? Pedig biztos olvasnak újságot.
Ehelyett megy a cigányozás, csendőrözés, zsidózás. Bizonyára zavarná a politikai mondanivalójuk, ha kiderülne, hogy nem az idegenszívű, karvajnózijú föníciaik zsákmányolnak ki, hanem derék választott pártjaink lopnak ezerrel.
És érzésem szerint a jussát ebből megkapja a Vona-brigád is.

mojszipupi 2010.02.25. 12:01:55

Azt a kurva életbe, ez komoly h ilyen helyzetben egy kamu cégnek kifizetünk 35 milliárdot?????
Ennél elképesztőbb hírt nem lehet annyiban hagyni Bodoky!!!!!!!
Meg ne állj mert ennek az ügynek valamilyen bíróságon kell landolnia bár nem látom esélyét h bárkit is elítélnének mert mindenki benne van a politikai elitből....

Pátyon a lakosság DÖNTŐ többsége tiltakozik a beruházás ellen mégis megépül, bezzeg az MO körgyűrű ha már 3 környezetvédő megvétózza éveket csúszik.
Elegem van és nagyon ideges lettem. Eddig is tudtuk h ez egy tetves ország de ennyire?????
A VÁLASZ:IGEN :(((((((((((((((((((((((((((((((

sofalwy 2010.02.25. 12:07:26

A háttérben az m1 híradóját nézem. Miközben ez a blog is egy közérdeklődésre számot tartó éles problémáról szól, erről említés sincsen. Csak vattahírek - pl Újfehértón rendszámfelismerő berendezést próbáltak ki. Ez ám a hír.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 12:13:13

@sofalwy:
Mindenkinek tele a gatyája a médiában. Ha nem pártközi konfliktus - lásd a Fidesz apró és veszélytelen szurkálódásait Bajnai és Wallis ügyekben a ciprusi adókérdés miatt. Pedig biztos nagyobbat is boríthatnának, de ha a Wallis egy másik korábbi vezérigazgatóját Gansperger Gyulának hívták - emlékszik még valaki erre a névre? - a Fidesz is komolytalannak tűnik.

Tekincsa Wakumba 2010.02.25. 12:13:35

E-mailt én is elküldtem, meg a közösségi oldalakon is megosztottam a TASZ vonatkozó linkjét.
Kíváncsian várom, hogy vajon az ismerősök közül hányan húzzák ki a fejüket a homokból. :-s

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.25. 12:16:08

@sorhajóhadnagy: Én ott spec általánosságban írtam, hogy a szarkupac a Jobbik fején fog landolni mert a jelenlegi eftársak szépen ellépnek előle mondvacsinált kapmánnyal. Mert eléggé átlátszó amit kapmány cimszó alatt folytatnak avagy semmit sem csinálnak.

bomi 2010.02.25. 12:24:20

A Kossuthon a Króniában volt róla szó, Bodoky cikkére hivatkozva ismertették az esetet (elsősorban a PM-es tanulmányt). Délutánra ígértek kormányszóvivói tájékoztatást - a kormányszóvivő elérhetetlen volt, a PM és az MFB sem nyilatkozott (még). Talán követik az ügyet...

Mitya Ivanov 2010.02.25. 12:24:57

az a legnagyobb baj, hogy még azt sem tudjuk, hogy mekkora erületet igényel a beruházás valójában és mekkora területre szól a Milton jogosultsága.
Mivel spanyolokról van szó, ezért könnyen lehet, hogy lesz egy motorpálya és lesz egy lakópark, ahova a felmelegedés miatt élhetetlenné váló Ibériai félszigetről érkeznek majd a spanyol jónmódúak lakni. Persze ez igy lett volna sukoróval, igy lehet még a Club aligával, ezekre izraelből érkeznek majd lakók, ugyanezen ok miatt. De így lesz Pátyon is, és az már biztos.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 12:36:52

@Mitya Ivanov:
Szent isten, te hiszel még a mesékben? Ki az a barom, aki otthagyná Spanyolhont (vagy akár Izraelt is), hogy a hideg, nyirkos magyar mocsári lápban éljen? Ha jól tudom, éppen ellenkező volt a folyamat, Spanyolországba mentek lakni a hidegebb országok lakói. És egy zsidó se hagyná ott a tengerparti mediterrán Izraelt Sávoly meg Páty kedvéért. Hogy lehet elhinni a szélsőjobb bódult hagymázas álmait? Az eszem megáll... Ha egy spanyolnak melege van, felmegy Extramadurába, ahol télen halálra fagyhat a hóval fedett hegyekben. Mielőtt hasonlókat írsz, nem kellene néhány éghajlati adatnak utána nézned?
Ha zsidó lakóparkot akarsz látni, menj a Negev-sivatagba.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 12:39:58

@sofalwy:

Nem értem miért képzeli bárki is azt, hogy maguktól, meg morálisan? Mondtam én ilyet? Egész másról van szó.

Ha elolvasod te is a Kibulizott országot, talán megérted.

bomi 2010.02.25. 12:40:12

A Bartók déli hírekben is megemlítették az ügyet. A Kossuth "180 perc" műsora a TASZ-os Hüttl Tivadarral készített interjút a nyílt levél apropóján. (A Krónikában az MFB-s szóvivő mondta, hogy majd a kormányszóvivő fog tájékoztatást adni.)

jokerdes 2010.02.25. 12:42:14

@Mitya Ivanov: A pátyi szerződés sincs még talán aláírva, gyors fellépés esetén megakadályozható. Nomeg számos eljáráson elbukhat még, ha aláírják is, csak akkor Pátyon kártérítést követelhetnek, végül lesz belőle bevásárlóközpont (persze az ígért semmitérő "elkerülő utak" megépítése nélkül), csak hogy a település ne menjen csődbe. Így lesz az önkormányzat tuti fejlesztéséből egy fillér haszon nélküli ingatlanpanama.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 12:45:33

@sorhajóhadnagy:

Az a lényeg, hogy képtelenek szembenézni azzal, hogy ami van, hazai termés. Lelkileg sokkal kényelmesebb mindenki mást tenni felelőssé. A baj az, hogy így soha de soha nem lesz megoldás.

”Jóbarátom Szekeres, ahol nincs, ott ne keress!”

Mitya Ivanov 2010.02.25. 12:47:37

@sorhajóhadnagy: nem vagyok vevő a szélsőjobb dumáira. Én csak a Balaton mellett élek, és látom mi van. Ennyi.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 12:48:58

@A Nép Te vagy: Nem. A lényeg, hogy hazai termés az, amelyik ezt lehetővé teszi.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 12:51:18

@sofalwy:

A másik nagyon jelentős probléma az ellenvetéseddel, hogy azt csinálod amire figyelmeztettem korábban, hogy nem szabad. Előre akarsz garanciát a sikeres kimenetelre. A történelem nem így működik. Egészséges, nem hagymázos marhaságokban vergődő nemzetek elhatározzák, hogy akarnak valamit és közös erővel nekiállnak keresztülvinni MERT HISZNEK AZ ÜGYBEN ÉS MAGUKBAN. De aki azt várja, hogy majd más megígéri, betartja, megcsinálja, és neki csak a megfelelő pillanatban igent kell mondania a szájába röpülő sültgalambra, az el fog pusztulni.

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2010.02.25. 12:52:13

Hajrá Index, hajrá Bodoky!

Folytassátok az offenzívát, mert csak így lehet célt érni. Nagyon profin felépített cikksorozat. Köszönet érte.

Reméljük sikerül megakadályozni a közpénzek további elherdálását.

gyárvárosi 2010.02.25. 12:52:24

Azt nem tudom elképzelni, hogy akár Spanyolországból,akár Izraelből normális ember ide akarna települni.Ismerősöm néhány éve Spanyolországban indított vállalkozást,ott is él, és csak rémálmaiban jut eszébe a hazatelepülés.Azt viszont látom, ugyan úgy,mint sokan mások, hogy már megint valami alibi cégen keresztül nemtalicska, hanem szekérszám akarják kivinni a közösből a pénzt.
Ha már ekkora összeg odaadásáról van szó, és a nevezett cég igazgatója, tulajdonosa magyar állampolgár, miért is nem törtéhet meg egy mondjuk "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítás? Ha külföldi az illető, miért nem fordulnak az illetékesek a többi uniós ország társszerveihez? Tudom, ezek költői kérdések, de nem hiszem, hogy mondjuk Merkel asszony közelébe engednének a biztonságiak egy börtönviselt "vállalkozót", még ha a büntetése elévült is!A nagy csönd okait pedig előttem már jópáran leírták, és figyeljük meg, hogy ebben a nagy csöndben csak a célszemélyhez kerül majd az a kis pénzecske! Csak és egyedül ez a jó helye! Minden párt epedve várja már!

MVMV 2010.02.25. 12:58:54

Kéne egy "Like" gomb Bodoky cikkei alá, mint a Facebookon.
Akkor nem kéne mindíg hozzászólni, hogy lássa/lássák hányan olvassák el, és értenek vele egyet. Esetleg egy szavazatszámláló mint a velveten vagy a totalcaron? :)

Mitya Ivanov 2010.02.25. 13:02:06

@gyárvárosi:
"Azt nem tudom elképzelni, hogy akár Spanyolországból,akár Izraelből normális ember ide akarna települni"
ne rövid távon gondolkodj, hanem minimum középtávon. És ilyen időtávban nem a vállakozói környezet, hanem az alapvető emberi környezet a meghatározó. Spanyolországban, de méginkább Izraelben 10 éven belül hiány lesz az ivóvízből, termőfölből, Izraelben a a víz mellett az élhető környezet sem lesz, túlzsúfolt, politikailag bizonytalan, kurva sok palesztin, akikkel nem lehet együtt élni.
Magyarország ebben jól áll, mert igaz, hogy minket is fenyeget a klímaváltozással járó hatások, de itt legalább van édesvíz, mert medence. És ha teszem azt az izraeliek egy zárványszerű lakóparkban élnek, akkor tökmindegy, hogy azt milyen országnak hívják, a lényeg az, hogy élhető környezete legyen. Nem is kell integrálódniuk a helyi társadalomba, meglesznek ők úgy magukban is.
Hidd el, ez amit leirtam, valós lehetőség.

gyutyka 2010.02.25. 13:04:52

A déli krónika már foglalkozott az üggyel.
Bravó !

Man Of Golden Words 2010.02.25. 13:04:55

@kisqtya33: "Elképzelem a telefonbeszélgetést:"

:D

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.25. 13:08:34

@baloldali:
Igen, az egyik Grupo Milton vezérigazgató, a másik Michels Gábor (kizárás alatt álló Fideszes) akitől "véletlenül" 5,2x áron vettek szántót, mint az átminősítésről döntő önkormányzattól.

Biztos nem voltak tisztában a képviselők a föld értékével. :-)
Bocsánat, pontosítok: amikor Michels Gábor eladta a földjét, tudta az árát, amikor megszavazta az önkormányzat földjének az eladását "nem tudta az értékét".

És elfelejtett szólni, hogy ő nem szavazhat, mert az ügyben elfogult....

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 13:16:17

@gyárvárosi:
Talán ez egyszer ez nem sikerül. A sztori már annyira büdös ugyanis. A létezéséről egy szem nem működő website-tal tanúskodó Worldwide Circuit Management remélhetőleg elesik az MFB-milliárdoktól. Még ha a nyomorult Sedesa állna a buliban, de a Király utcai botrány után - meg a lakásépítő leányvállalat, a Fadesa csődje után - kivonultak az első vonalból. Akkor ki a fene várná a 35 milliárdot, és hol? Névtelen, arctalan cég, lenyomozhatatlan háttérrel. Szerintem már az MFB apparátusa is a kiutat keresi. ha Bodoky - és mi - elég nagy botrányt csinálunk, lesz mire hivatkozva leszerelni a haverokat mindenütt. "látjátok, ez a projekt nem volt jól előkészítve..."

@Mitya Ivanov:
Azért ha mutatsz nekem egy Balaton-parti kibucot, vagy egy haciendát, amelyen a klímaváltozás elől elmenekült jómódú (!) spanyolok tengetik napjaikat nyáron a magyar aszályban kiszáradt tarackos füvön, vagy éppen a nálunk megszokott téli sárban-latyakban, megköszönném.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 13:18:41

@sorhajóhadnagy: ne jelen időben kérd, hanem térjünk vissza rá minimum 10 év mulva.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.02.25. 13:21:54

Egy közintézménynek kiállított szimpla számlát mostanában 60-90 napon belül utal át az államkincstár. Mire ez a nagy sietség? Hogy még a money-back tranzakció is beleférjen a választások előtt?

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 13:29:22

@Mitya Ivanov:
Attól tartok, tévedsz. Tíz év múlva sem lesz vonzó állandó lakóhely a Balaton környéke - ellentétben a spanyol tengerparttal. Vagy Floridával. Izraelbe egyelőre befelé vándorolnak a zsidók, ha onnan valaki kivándorol, leginkább az Egyesült Államokba megy. És ott aztán van hely: a Sziklás-hegységtől Texasig sokan elférnek. Vizük is van.

Vöcsk 2010.02.25. 13:33:01

Sorhajóhadnagy és Gyárvárosi!

minden azzal van tele, hogy a felmelegedés miatt többek között az Ibériai félsziget is sivatogosodik, bizonyos területeken már most sincs elég édesvíz így belátható időn belül élhetetlen lesz. A témában ajánlom fogyelmetekbe pl. a Spektrum tv-n futó az "Utolsó csepp" című sorozatot. Ebben bemutatják, hogy a vízhiány, vagy éppen a túl sok víz hány ország, és hány száz millió ember életét teszi majd lehetetlenné.

Izraelnek meg elöbb-utóbb vége, az USA-nak nem lesz pénze örökre finanszírozni a háborúikat, a zsidó ország egyedül meg nem boldogul az általuk folyamatosan vegzált, felbőszített arabokkal, így egyszer menniük kell onnan, ha életben akarnak maradni.

De több milliónyian hova mehetnének?

weatherby 2010.02.25. 13:36:03

Nos ezért kell a Jobbikot hatalomba segíteni. A felállítandó Központi Csendőr Nyomozati Parancsnokság nyomozóinak első dolga lesz az MFB-s kleptokraták és a "spanyol" befektető elszámoltatása. Remélhetőleg nem fognak kesztyűs kézzel bánni ezekkel.

sofalwy 2010.02.25. 13:36:30

@A Nép Te vagy: Nem biztos, hogy ugyanazt értjük a leírtakban, de elolvasom az ajánlott oldalt, majd utána látom érdemesnek folytatni...

vizafogó 2010.02.25. 13:36:47

@Magyarországom: Naaaa! Azért ezt már, egy hívő katolikusról nem hiszem el. Ilyen esetben már elég kemény a penitencia. A helyi katolikus közösség is kivetné magából.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 13:45:11

@sorhajóhadnagy:

Pontosan. Ezek a Magyarországra akar kültözni Izrael dumák agyrémek. Posta honlapjának alapos megnézése után, komoly meggyőződésemmé vált, hogy az ember a szó legszorosabb értelmében elmebeteg. A paranoia klasszikus esete. Akkor is ha voltak attól függetlenül bizonyos érdemei. Iszonyú rossz fényt vet a hazai közgondolkodás szintjére, pszichés torzultságára, hogy szép számmal akadnak akik ilyen magától értetődően tébolyt komolyan vesznek, sőt ismételgetik.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 13:58:30

@A Nép Te vagy: ha nem érted, akkor nem érted és kész:)

stisti 2010.02.25. 13:59:23

@Magyarországom: Ez a Michels Gábor azt hitte, hogy az önkormányzat saját cége, előkészítette, és megszavazta saját földjeit többszörösére felértékelő önkormányzati rendeleteket. Ez egy politikai Münchausen báró, egyik kezével szavaz, a másikkal meg a jó sok dohányt tömi a zsebébe. Kérdem én, nem voltak helyben tettestársai? Érdemes lenne utánanézni. sőt nem csak Pátyon, hanem máshol is, mert az a gyanúm, hogy vannak még ilyen sittes helyek a budapesti agglomerációban. Amúgy kár érte, fiatal, családos ember.

Dr Smit Plagius 2010.02.25. 13:59:48

és hány meg hány közmcég és közmű van, ahol hasonló dolgok folynak és a fidesz is kussol? rabszolgák vagyunk a hazánkban! a sok fasz, akik a magyarságról papolnak, csak közel akar kerülni a húsosfazékhoz!
kellene "mind menjetek a picsába" rubrika a szavazólapra és arányosan üresen hagyni a parlamenti székeket! aztán néznének a tisztelt képviselő elvtársak, ha rögtön az alakuló ülésen határozatképtelen lenne a téház!
elkeserítő!

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 14:07:13

@Vöcsk:
Hát nem Magyarországra, azt sejtheted. Ugyanezen kutatások ugyanis nekünk azt jósolják, hogy az Alföld elsivatagosodik, a Balaton meg kiszárad. Képzeld a megnyúlt arcokat, amikor ott állnak az aligai mólónál, és a száraz mederrel úgy néz ki a táj, mintha a Holdon járnának.
De ez már off :-)

igenigen 2010.02.25. 14:07:23

A Grupo Milton honlapjáról: "A Honlapon keresztül, vagy az azon feltüntetett e-mail címet használva a GMM Zrt. részére jutatott bármely információ, ötlet vagy koncepció a GMM Zrt. tulajdonába megy át, azt a GMM Zrt. szabadon felhasználhatja."
Figyelem aki megnyitja a honlapot, az elismeri hogy, teljes személyi vagyonát azonnal át kell adnia Kovács Bence Jánosnak, amit előbb-utóbb amúgy is megszerezne....

hím-pellér 2010.02.25. 14:17:46

Off. Az MFB mindig háttérben maradó 2. embere, a volt rendőr Orosz Sándor új villájában számtalan szakma dolgozott feketén, számla nélkül. De még így is lehet számlája 3-400 millióról!!! És ő csak a 2. ember. Mit lophatott össze Erős úr??

hím-pellér 2010.02.25. 14:20:21

Tudjátok mikor lesz itt rend? Amikor az egyetlen realista ember - Bokros Lajos- alakít kormányt. Tehát valószínüleg soha... Bokros for president!!!

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 14:21:35

@igenigen:
Ez már tényleg a kisstílűség netovábbja...
És ezekkel van - a jelek szerint még mindig - kapcsolatban a Magyar Állam? Szeva bácsi elegánsabb partner lehetett anno.

frompearly 2010.02.25. 14:23:31

@A Nép Te vagy: Milyen számadatok ,győznének meg?
Mikor mondanád az hogy ez mégis igaz?

frompearly 2010.02.25. 14:33:33

@hím-pellér: ezt te sem gondoltad komolyan ,ugye?
És kivel alakítana kormányt ,mdf,szdsz, Surányi?

tabaniember 2010.02.25. 14:35:45

@stisti: Kár érte? Normális, istenfélő embernek világi törvényekre nem is nagyon van szüksége, mert ötévesen a fejébe verték az alapokat. Például: tiszteld apádat és anyádat (tehát szégyent se hozz a fejükre) ne ölj, ne lopj, hamis bizonyságot ne tégy (ejtsd: ne hazudj), felebarátodnak se feleségét, se házát, se mezejét, se másféle jószágát ne kívánjad. Továbbá a főbűnöket is meg kellett tanulni: mohóság, bujaság, kapzsiság, gőg, harag, irigység meg a jóra való restség. Nemde. Lehet utánaszámolni, hogy embereink itt hány pont fölött gondolkodhatnának el.
És ha netán azzal védekezne ez a derék fiatalember, hogy a gyerekei érdekében cselekedett, akkor kijár neki plusz két marha nagy pofon. Mire neveli őket egy ilyen apa?

tabaniember 2010.02.25. 14:44:01

A Társaság a Szabadságjogokért honlapján már lehet írni Bajnainak. Aki itt morog, tegye meg ott is. (Én már túl vagyok rajta.)
tasz.hu/aktiv-polgar/hozzak-nyilvanossagra-savolyi-balatonring-megvalosithatosagi-tanulmanyat

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 14:53:43

@frompearly:

Ja, beugrott. Valószínűleg a a cionistéák anticionizmuséra gondolsz, vagyishogy minket akarnak elfoglalni.

Hadd válaszoljak így: a kérdés rossz.

Arie135i 2010.02.25. 15:01:35

Pár apróságot nem árt tisztázni azért. első körben ez ugye HITEL, ok állami hitel - de HITEL. szóval nem elszórja az állam a pénzt hanem kölcsönbe adja, gondolom én kamatra. tehát elvileg ez egy befektetés. a másik az összeg. 35 milliárd forint manapság 25-30 km autópálya ára... ez meg egy MotoGP pálya. jelenleg a MotoGP kérdés és konkurencia nélkül a legnépszerűbb technikai sportág. mind nézettség, mind nézők terén. ráadásul van egy igen tehetséges versenyzőnk is. összességében ez a 35 milliárd forint éveken, de lehet évtizeden át biztosítja, hogy minden évben többszázmillió néző ismerkedik országunkkal világszerte, többtízezer külföldi jön el megnézni a versenyt személyesen. ők valahol aludni fognak, enni, inni és valószinű kurvázni is :) lehet ezt nem tudják sem a spanyolok, sem a magyar cég leírni, hogy pontosan mennyi ember ésatöbbi. de basszus, minden MotoGp versenyen évtizedek óta sokan vannak. Szávoly közel van olaszhoz és ők eljönnek megnézni Rossit illetve a többieket. ez tipikusan egy olyan projekt ami ugyan drága, de értelme van. aki nem szeretni a technikai sportokat ezt biztos nem érti meg. de a MotoGp nem egy futotta még szarakodás, hanem a megkérdőjelezhetetlenül legmagasabb kategóriája a motorversenyzésnek. az hogy a világ összes országa közül eddig 13nak volt lehetősége versenyt rendezni. mi lennénk a 14-ikek. és most elnézést hogy ezt mondom, de mindez szaros 35 milliárdért - ezt ezért így mondom, mert ugye ez 130millió euró. manapság ennyit 2 focistáért fizetnek.... itt pedig nem ajándékról van szó mégegyszer, hanem hitelről. nem pattog a jobbik, meg a fidesz meg senki se - lehet azért mert gondolkodtak picit és rájöttek, hogy a cseheken és rajtunk kívül egész k-európában soha senkinek nem volt és valszeg egy ideig nem is lesz Forma 1 és MotoGp versenye. a kettő együtt pedig csak nekünk és kb 8 országnak van a világon. erre lehet(ne) büszke az ország, de inkább mindenki veri a nyálát. hihetetlen ignoráns, buta balfasz népség vagyunk. elviselhetetlen ez az acsarkodás. egyébként fejenként kb 3500 Ft-ról van szó. ha dönthetnék az adópénzemről akkor inkább erre menjen el belőle 3500 Ft mint ... de nem is folytatom. ha 5 évig van MotoGP verseny, akkor a 3500 Ft már csak 700Ft éves szinten. ami tényleg komoly összeg... 1 kóla meg 3 gombóc fagyi.

mtultras 2010.02.25. 15:07:39

Shopper te sem érted, miről van szó. Nem arról, hogy nem kell a pálya, hanem arról, hogy egy olyan cég ígérte az építkezést, amely hazugságokból áll. Én nem bíznék 3500 forintot arra az arcra, aki ezt ígérte. Egyébként még arról volt szó a kezdet kezdetén, hogy lesz pálya, meg szálloda, plusz egyéb létesítmények. Arra kellett volna 35 milliárd, a másik kétharmadot a csalók állták volna. Most azonban úgy adnák oda a pénzt neki, hogy azoknak eszük ágában nincs mást is építeni a pályán kívül, magyarán az ő részük nincs is meg!

Arie135i 2010.02.25. 15:08:33

és már megint miért a zsidózás megy? miért nem arról van szó, hogy Moto GP ??? biztos fog lopni, kapni csúszni pénz ide oda - és irigykedtek mert nem TI kapjátok a milliókat?? ki afaszt érdekel??? ha tényleg lopnak csalnak mindig-állandóan akkor úgyis el fogják lopni a pénzt, legfeljebb nem innen... de így legalább lesz (lenne) egy világraszóló esemény az országban. mert az F1 és MotoGp helyett amivel ilyen felhajtást lehet csinálni az országnak az mondjuk egy olimpia (sose kapjuk meg, illetve egyszer van és kb 100x ennyibe kerülne) vagy mondjuk egy fociVB vagy EB (megint sose kapjuk meg, és ugyancsak 20-50x ennyibe kerülnének a stadionok, hotelek stb - azt is az államnak kéne fizetni)... ÉRTITEK ITT MIRŐL VAN SZÓ? hagyjuk a mutyizást meg a pénzt picit. meg zsidózást, maszopozást meg ilyeneket.

hypotheticalfriend 2010.02.25. 15:09:22

@Shopper: Huh. Ennyire gyatra reklámszöveget rég olvastam. Az, hogy demagóg és tele van korlátolt csúsztatásokkal már teljesen természetes, de hogy ennyire fals módon másról beszéljen valaki, mint ami a társalgás témája, az már nem semmi.
Én magam szívből utálom a motorsportot, de ennek ellenére el tudom viselni és megértem, hogy sivárabb lelkű honfitársaim ebben lelik örömüket. Csakhogy itt nem a motorsportról van szó, hanem a motorsport ürügyén ellopott közpénzen.

A fejenkénti 3500 forintos kiszólásért pedig külön gratuláció.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 15:09:42

@sorhajóhadnagy:

Nyilván arra vannak adatai, hogy Izraeliek hány ingaltlant vettek meg. Ő ebből, úgy sejtem, levezet valami olyasmit. Holott nincs, nem is lehet összefüggés.

Farkasos 2010.02.25. 15:09:46

Csak átfutottam az eddigieket. Pusztán a vélményemet írom most le!

Hánynom kell az egésztől! Itt van ez a csóka, aki hazudik akkor is amikor kérdez. Valhogyan összelopkodta, csalta (meg összepornózta...) a vagyonát, ami persze korántsem lehet annyi minta amennyinek most szeretnék feltűntetni. Így-úgy eljutott bizonyos politikusokhoz, (tök mindegy melyik oldalró) akiket elvitt vadászgatni meg esetleg vitorlázgatni a Balcsira, ment a puncsolás meg a nyalakodás. Aztán persze elkezdtek arról egyeztetni, hogyan lehetne még egy kurva nagyot szakítani a közösből és kitalálták a Moto GP-t itthon. (Szerintem valamikor együtt nézhették a TV-ben az egyik futamot.) Persze a politikuskák elkezdtek lobbyzni az ügyben, nyomultak, keményen kenettek ide-oda, ment sunyulás-vetítés-fenyegetés míg végül eljutott az ügy ide a finishbe. Persze a csávót közben megpróbálják feltűntetni a stromann újságíróikkal befolyásos üzletembernek (első 10-ben persze...haha..) Mára nagyjából a pecsét kell mér csak és löttek a lóvénak. Persze vannak akik (minden tisztelet) odafigyelnek és mernek kérdezni. Csak sajnos már későn. A pénzt át fogják utalni , mindenki visszakapja belőle a magájét. Később talán elindul majd egy építkezés lehet, hogy lesz Balatonring is de már most látom a cikkeket, amik arról szólnak majd, hogy csúnya csúszások vannak mert a csávókám eltűnt mint szürke szamár a ködben a lóvéval együtt és hát ugye az állam meg nem nagyon tudja bevállalni a befejezést. Alvállalkozók százai nem lesznek megint kifizetve és az egész szarnak nem lesz gazdája. Mi meg megint csak nézünk majd mint hal a szatyorban!

Arie135i 2010.02.25. 15:11:54

mtultras biztos igazad van, de egy jól megírt szerződés alapján ha Milton nem teljesít akkor a tulajdonjog az államra száll - majd ha nincs a Miltonnak vagy kinek pénze, akkor az állam beleteszi a hiányt és nemzeti pálya lesz. ezekután kiírnak egy nyílt tendert és eladják egy részét jó pénzért. vagy mittomén :) én valójában leszarom az egészet. én MOTOGp-t akarok és ennyi. :)

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 15:14:49

@frompearly:

A válasz pedig lényegi. mert csak értlemesen föltett kérdésre (becs szó nem bántásból mondom) lehet értelmes választ adni. A kérdésed jellege kb olyan, mintha a lapos Földben hinnél, vagyis, hogy nem gömbölyű és azt kérdeznéd hány kilométer gyaloglás győzne meg sík terepen arról hogy tényleg lapos? Nyilván nem lehet rá a kérdés értelmében válaszolni, mert eleve nincs arra a kérdésre olyan természetű válasz.

mtultras 2010.02.25. 15:14:52

@Shopper: És akkor duplaannyiban lesz, mert a 35 milliárd 10 százalékát mutatóba kifizetik az alvállalkozóknak, a többivel lelécelnek. Az állam meg, ha akar építhet, de idén nem lesz verseny, aztán meg a szerződést is fölbontják a szervezők.

hypotheticalfriend 2010.02.25. 15:14:52

@Shopper:
Tehát szórakozni akarsz és ezért fizessen MINDENKI 3500 forintot. A nyugdíjasok, a csecsemők, a hajléktalanok és az a kb. négymillió ember, aki ma a létminimum környékén él.

Tudod mit? Szórakozz máshol.
Szórakozz ott, ahol nem közpénzből építik a cirkuszt.

miskagyerek 2010.02.25. 15:19:18

@Shopper: A "állam majd beteszi a hiányt és nemzeti pálya lesz"
így szokik lenni. A betett hiányon meg majd száguldozik a Doctor, meg a Talma, mi?
Rajtad legalább lehet röhögni. Nem rokonod a Torgyán?
Már kezdtem depis lenni, de visszajött az életkedvem.

Arie135i 2010.02.25. 15:20:59

hypotheticalfriend: végülis aki a motorsportot szereti csak és kizárólag sivár lelkű lehet :) szerencse, hogy Te nem csúsztatsz és általánosítasz :) persze abban igazad van, hogy a közpénzt lopni, mutyizni nem szabad - de hát sajna elmutyizzák. 100% igaz, hogy ez ellen ki kell állni. de asszem leírtam, hogy ezzel a részével nem kívánok foglalkozni - erre elméletileg ki van találva már valami rendszer, ha jól emlékszem jogállamiság :) (muhaha) na de sebaj. én sivárlelkűként motorversenyt szeretnék kishazámban. persze jó lenne olimpia és focivébé is, de azok nem lesznek. vizilabdát meg sajnos nem néznek félmilliárdan világszerte. pedig egy medence olcsó is és kurva jók is vagyunk. na mind1. megyek már innen és nyugodtan lehet tovább izraelezni, zsidózni, mutyizni :) de a beszélgetés végén azért légyszi ha Te is hozzájárulsz akkor ugye lesz Moto Gp?? :) köszönöm a sivárlelkűek nevében.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 15:23:56

@Shopper:

Ja, nem. Nem eléggé gondosan olvastalak. Nem tökéltetesen van igazad, csak egy részben. Nagyonis törődni kell a lopásokkal. Csak hülyeség (ebben értek egyet) zsidózással összekötni. Azt eleve arra találták ki, hogy ilyenekekel marjuk egymást, ők közben vígan együtt lophassanak. Egy halom ember meg mint halak a beetetett gilisztákra, ugrik a horogra. Így dolgoznak magu ellen, miközbnen aza víziójuk, hogy zsidóktól védik a hazát. Fantomok ellen védik, magukat teszik tönkre.

Arie135i 2010.02.25. 15:24:44

hypotetical: ez HITEL ok. szóval biztos lopnak belőle. de akkor is HITEL. vissza kell fizetni. ja! és máshol (pl London olimpia - ennek a pénznek az 500x fizeti ki az állam) a szegény embereket meg ne keverjük bele a Moto Gp pályába, mert nem ezért szegények. de most nem kezdek bele a Hankiss Elemér féle elveszett társadalomba, a leragadt emberekbe, a sajátos magyar adózási és vállalkozási szokásokba, abba hogy szakértelem, nyelvek beszélése nélkül az ember mindenhol szegény nem kizárólag Mo-n. vagy abba, hogy történelmileg hol és mit rontottunk el. meg persze én ilyesmihez hozzá se tudok szólni, mert sivár a lelkem :) és nincs semmilyen rálátásom a társadalmi és történelmi folyamatokra. látatlanból tudod :) érzem

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 15:25:39

Aki bújt, aki nem, megyek. Hív a munka. Most már nagyon.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.02.25. 15:28:51

@Farkasos:
15:09:46

Neked viszont VALÓBAN van tökéletesen igazad.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.25. 15:30:15

@Shopper: Asszem ha ilyen sületlen vagy nem kellene hozzászólnod. A sötétség süt belőled! Annyira naív vagy.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 15:30:19

@Shopper: Itt rohadtul nem a MotoGPről van szó, illetve szó van arról is, csak semmi köze a problémához. a probléma egy értékes ingatlanhoz kapcsolódó beruházás és mutyi, meg simli, ahogy akarod, úgy nevezem. A MotoGP ettől külön áll, ami akár még pénzt is hozhat a konyhára, csaqk ugye megint semmi biztosíték nincs arra, hogy az a futam 10 évig itt lesz és utána kié lesz a terület, és főleg mekkora terület, és mit akar vele csinálni?

miskagyerek 2010.02.25. 15:30:36

@Shopper: Világkiállításról, űrállomásról nem jelent meg kép erotikus álmaidban?
Az egyszerűség kedvéért mindezt lehetne egy kalap alatt "Szávolyon"(ahogy Te írtad) felépíteni. Úgy az is el fog férni, mint a versenypálya.

frompearly 2010.02.25. 15:32:38

@Shopper: ok megnyugodtunk ,tehát Bodoky 3 hónapja kutatja ,a pátyi civil mozgalom DOKUMENTUMOKKAL alátámasztja hogy ultragáz, leginkább törvénysértő ,amit csináltak ,csinálnak ,csinálni fognak ,sávolyról már nem is beszélve ....de te aztmondod hitel és vissza kell fizetni tehát nincs gond ,te qrva nagy szakértő vagy ....a többiek mondjanak le...

Mitya Ivanov 2010.02.25. 15:33:17

@Shopper: ja és szeretem a motorversenyt és nem csak Talmácsi miatt, hanem amúgy is. De miért nem lehet a hungaroringen ezt megszervezni? Csak aszfaltozott bukoteret kellett volna építeni, és kész. És akkor nem kellett volna ez a Balatontól teljesen idegen beruházás.

mtultras 2010.02.25. 15:35:26

Pont, hogy kavicsos bukótér kell, a Hungaroringet meg leaszfaltozták, mert az autóversenynek meg az kell.@Mitya Ivanov:

miskagyerek 2010.02.25. 15:38:48

Szanyi és a minisztériumi szálak emlegetésekor már hiányoltam a HM botrányt. Ha átnéztek két cikkel odébbra, ott Szekerest fingatják (remélhetőleg), bár nyilván az ő neve feddhetetlen marad végül.
Ezek az esetek nem elszigetelt ügyek. Nagy szartengerre épült kis hazánk.

Szűcslaci 2010.02.25. 15:42:35

Aki úgy gondolja, hogy nem vagyok eléggé elkötelezett híve a motorsportnak, az kapja be. Vagy mondjuk járja a saját költségén végig azokat a versenypályákat, amiket én végigjártam Európában. Vagy aludjon a sátorban, februári hidegben, melegítőpárnákkal a matrac alatt, mint én nemegyszer.
De ilyen áron szaromle, hogy van-e MotoGp-re alkalmas pályánk, vagy nincs. Van Pozsonynál, van Ausztriában és van még másik 80 helyen. De az én adómból, az én jövőm kárára egyik bűnöző ne stafirungozza ki már a másikat, ha kérhetem! Azt kutya maffia úristenit nekik!

Arie135i 2010.02.25. 15:45:00

Mitya: akkor mégegyszer lassan leírom: igen elfogadom a probléma jogosságát és egy szóval nem mondtam, hogy nem lopnak és azt sem, hogy ne lenne jogos a felháborodás emiatt. ez mind jogos, tényleg igazán. a beruházás is kétséges. de ezt leszarom :) és MOTO GPt szeretnék.

Noname cowboy: személyeskedni látatlanban pedig azt gondolom nincs értelme, én sem teszem sem veled, sem mással. nem hiszem, hogy pontosan meg tudod ítélni a kommentek alapján, hogy egy magamfajta naív hülye tényleg naív hülye-e. amúgy a hungaroringen régen volt 500-as motorverseny (a Moto GP elődje két évig 90 és 92ban. az egyiket a mág ma is aktív Capirossi nyerte.) de a hungaroring sajnos nem motorversenyre épített pálya. (forma 1re se olyan jó de ez más kérdés). az átalakítás költsége sem elhanyagolató. de amúgy a felvetés jogos. bár tudomásom szerint talán 1 olyan pálya van a versenynaptárban ahol F1 is megrendezésre kerül asszem sepang.

stisti 2010.02.25. 15:52:39

@Shopper: Ne álmodozz, ez a társaság a három fős alkalmazotti stábjával, amelyben vezérigazgatótól kezdve mindenki beleértendő, nem fog semmilyen GP pályát építeni. Ha akarsz motoGP pályát gyűjtsd össze elvbarátaidat és finanszírozzttok meg, de ne az adóforintjainkból akarjátok ezt, mert pont az ilyen GP-projektek miatt magasak az adók.

Vöcsk 2010.02.25. 16:05:26

@sorhajóhadnagy: hm, max. a Homokhátság félsivataggá válását jósolják, de ha építenénk víztározókat, ez a probléma megoldható lene. Ugyanis Magyarországról több víz megy ki, mint ami bejön. Ráadásul hóolvadáskor az erdők tarvágása miatt a Kárpátokból egyszerre zúdul le a víz, és emiatt meg a monszunszerű esőzések miatt egyre gyakoribb lesz a folyók áradása, a fölösleges víz a víztározókba vezethető, és szárazabb évszakokban ezzel lehet locsolni.
A másik meg, hogy magyarország kérlek szépen a felszín alatti kristálytiszta vizekben erős, aminek mennyiségét ugye rövid-középtávon az éghajlatváltozás nem befolyásolja, szóval Magyaroszág igenis nagyon kellemes helyzetben van ilyen szempontból, sokkal jobb helyzetben mint a mediterrán országok nagy része-Spanyolországban pl. az északi és a déli országrészek között már most komoly konfliktusok vannak amiatt, hogy egynémely folyó vizének egy részét délre vezetnék. Afrikáról, Ázsiáról meg nem is beszélek, ott már most is óriási gondok vannak.

hypotheticalfriend 2010.02.25. 16:19:34

@Shopper:
Ne viccelj, ez nem úgy hitel, ahogy neked adnak. Ezt a hitel te meg én fogjuk visszafizetni. Ha nincs állami garancia, éntőlem olyan motorversenyt csinálhatnak, amilyen csak neked tetszik. Feltéve, hogy van a hitelnek fedezete.
Neked például adnak csak úgy hitelt? Na ugye.

Így már oké?

Secnir 2010.02.25. 16:22:14

@igenigen:
"A Grupo Milton honlapjáról: "A Honlapon keresztül, vagy az azon feltüntetett e-mail címet használva a GMM Zrt. részére jutatott bármely információ, ötlet vagy koncepció a GMM Zrt. tulajdonába megy át, azt a GMM Zrt. szabadon felhasználhatja."

es ha irok nekik egy levelet, hogy:
"tisztelt GMM Zrt! Basszatok meg az anyatokat, ez az otletem!"

akkor ezt a GMM szabadon felhasznalja?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.25. 16:26:27

@Shopper: Nem személyeskedem! Csak a kommentjeidből óriási naivitás és információhiány tükröződik. Neked a lényeg MotoGP, hogy az majdan nekünk mennyibe fog fájni leszarod.
Ha lesz!!!!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.02.25. 16:34:43

Bodokynak megint egy bazinagy pirospont beírva

megariszpekt!!!

moto GP?
kell a fsznak ilyen baromság amikor a gyereke pottyantós wc-be járnak nem egy településen ma is a suli udvarában.

mocskos tolvaj kcsgbanda, akasztófára való gci mind.

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.25. 16:39:40

Sziasztok a Pátyi Mutyi szerződését itt lehet letölteni

docs.google.com/fileview?id=0B89zzmznf2vdMjI0ZmY3MmQtN2M2My00NzU3LTk3OWEtZDc0MzU5MmYwNWJj&hl=hu

Biztos van valakinek a Sávolyi Mutyiról is szerződése. Grupo-Milton-MFB vagy GrupoMiltin-Sávoly .... képviselője.

Várom a következő címre:

azen@magyarorszagom.hu

hypotheticalfriend 2010.02.25. 16:40:56

Ide is beírom, hátha valami jogvégzett ember is olvassa a blogot. Ezt olvastam:

"A földeket - miután a hatályos földtörvény szerint külföldiek és jogi személyek nem vásárolhatnak termőföldet - Kiss Béla, a szintén Sedesa-tulajdonú Sávolyi Termálcentrum Kft. ügyvezetője és fia vásárolta fel, afféle zsebszerződés formájában. A pályához és a kiszolgáló létesítményekhez 150 hektár szükséges, Kiss pedig a HVG-nek azt mondta, hogy közel 600 hektárt vásároltak meg. A spanyolok biztosra mentek: a helybéliek szerint tavaly nyáron kezdték felvásárolni a földeket - és nem csak a pályától elkülönülő területre tervezett termálközponthoz -, amikor még elvileg csak a puhatolózásnál tartott a magyar kormány és a Dorna. Az esetleg még el nem kelt, de a beruházásokhoz szükséges földek ára Bobek titkolózása ellenére nyilván már felment, mint ahogy élelmesek egyéb módon is megpróbálnak hasznot húzni a Balatonringből."

Zsebszerződések?! Nem az van, hogy az ilyesmit a törvény bünteni?

Forrás:
marotvolgye.hu/Sedesa/sedesa_miepul_hvg.html
Egyébként:
www.jogiforum.hu/hirek/2360

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.25. 16:45:34

Shopper,

Az értetlenségedet már tényleg nem lehet bírni!

Aszondod: "...ez HITEL amit vissza KELL fizetni..."

és mi is pontosan a garancia arra, hogy visszafizetik?????

anno a híres Lupis Bróker Ház elbokázta a HM és a BM pénzét. Vissza kellett volna fizetni!
Visszafizették?
Nem!

Lupis hirtelen beteg lett és sántikálva, bottal ment az ügyészségre, hogyhááá kérem én szegény ember vagyok!

Megbüntettek valakit??? Lófaszt!!!!!

Tudod mit vett Lupis Úr a lopott pénzből??? Bivalybőr borítású Cadillecet. baszz!!! tudod, hol violt a kocsi bőrrel borítva?

kívülről!!! baszki!!!!! kívülről!!!

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 16:46:48

@Vöcsk:
Ettől még nem települnek be az arabok. Pedig pénzük nekik is van, de egész jól elvannak a tevéikkel és a sivatagjukkal.

@Shopper:
Először azt hittem, személyedben a Grupo Milton valamelyik képviselője tisztelte meg a fórumot, de aztán rájöttem, valóban a jó szándék beszél belőled. De ha úgy gondolod, hogy egy súlyos pénzügyi válságban levő országban az államnak űgy kellene MotoGP pályát építenie, hogy először notórius tolvajokra bízza mindannyiunk pénzét, majd amikor - általad is nyugtázva - azok azt ellopják, újból és újból a közösből kipótolja, hát... érdekes megközelítés.
Nem tudom, a futamok néhány napja mekkora turisztikai forgalmat generál másutt, de csak erre alapozva nem építenék szállodát a környéken. Az olaszaid Budapesten ennének, innának, laknának, utána az M7-esen lemennének Sávolyba. A környéknek csak a zaj jutna első körben. És egy-két büfésnek lenne pár jó napja. Talán meg a szexipari munkavállalóknak. Ennyi.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 17:22:24

@sorhajóhadnagy: pontosan így van, vagy igy lesz. Azért arra is kiváncsi vagyok, hogy a beruházás kormányzati főfelelőse, Suchman Tamás milyen szereppel bír ebben a történetben. Mert ő is azzal jön állandóan, hogy ez mekkora turistaforgalmat fog generálni. Persze szezonon kívül lehet hogy pár napra megugranak a foglalások, de kétlem, hogy jelentős tényező lenne majd.

Török Gábor rajongó 2010.02.25. 17:22:35

Mindennapra egy botrány, ennél jobb kampányt a szocik nem is csinálhatnának. Mesterházy Attila "valljon színt"!

brennero 2010.02.25. 17:29:00

A pátyi"beruházás",még kinek az érdekeit sértheti?Ne legyünk naívak,van egypár ingatlanos CÁPA a térségben.Jól ki is használják a civilek ügybuzgalmát.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 17:34:26

@Mitya Ivanov:
Én értem, hogy balatoni lokálpatriótáknak és a térségnek fontos lenne egy-két olyan esemény, amikor nagyon sokan gyűlnek oda, és közülük sokan esetleg máskor is visszajönnek. Csak a stratégiát nem látom: a szerencsétlen másfél hónapos főszezonban tömeg van, mozdulni sem lehet, "Megtelt" tábla van a tavon. A minőségi turizmushoz való állandó háttér pedig mintha hiányozna. Ti lejártok évközben lovagolni, golfozni?
Ha valami számítana a tehetős szezonon kívüli fizetős turistáknak, az a csend, a természet, stb.
De még mindig csak röhögök azon, hogy Sávolyra hét szállodát terveztek, a Grupo Milton védjegyének számító golfpályával együtt. Jelenleg hány golfpálya működik nyereségesen kis hazánkban?
Nem szeretnék prejudikálni, de a legtöbb Grupo Milton projekthez hasonlóan is olybá a látszat, hogy olcsón veszünk területet, az önkormányzattal és az állammal átminősítjük, utána drágán továbbadjuk.
És a zsebszerződéses sztori erre hajaz.
Egyébként a "spanyolok" megépítették már a sávolyi közműveket és csatornahálózatot, ahogy ígérték?

brennero 2010.02.25. 17:35:19

Jól ismerik egymást.Telkiben laknak egyrakáson.Pátyi földjeik vannak.Bármikor előhúznak a "kalapból"hasonló szaftos történeteket.Úgy látom inkább az Ő meccsük zajlik.A mérkőzés jelenlegi állása 2:0.

fvipera 2010.02.25. 17:41:46

@Shopper: valóban, lesz egy nemzeti motorospálya, ami 50 MD Ft-ba került (ebből 40MDFt) túlszámla. van már beléptetőrendszerünk, autópályánk ilyen. muszáj mindent beszopnod?

tudod mit? van egy 8 éves verdám (nem tudnám elsózni 1,000,000-Ft felett). Jó lenne, ha adnál nekem 5,000,000-Ft kölcsönt és ez az autó lenne a fedezet. Tetszik?

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 17:42:40

@brennero:
Lehet, sőt biztos, hogy vannak ilyenek. De tudsz alternatív vagy rivális projektről? Nekem úgy tűnik, az M0 menti területeken nagy volt a nyüzsgés, téesz-földekből lettek nagyon hamar ipari és lakóingatlanok építésére alkalmas parcellák, gondolom sokszoros haszonnal. Aztán vagy beépítették vagy nem.
No de egy komplett kisváros felépítése a jelenlegi piaci pangás mellett, 0 forintból... legalább mernének kevesebbet álmodni. Rendezzenek be egy komplett rekettyést.

bejgli 2010.02.25. 17:46:30

A naív rajongóknak érdemes lenne elolvasniuk el Ilf-Petrov: Tizenkét szék című regényének idevágó fejezetét (Egy bolygóközi sakk-kongresszus).
Bár nem hiszem, hogy lehet valaki manapság annyira naív, hogy nem tudja:
- van olyan hitel, amit nem fizetnek vissza,
- van olyan hitel, amit azzal a tudattal vesznek fel, hogy sohasem fizetnek vissza,
- egy hitelhez megfelelő fedezetet illik nyújtani/kérni,
- ha olyan jó üzlet lenne ez a pálya, akkor a kormány nem titkolózna,
- ha olyan jó üzlet lenne ez a pálya, akkor a kereskedelmi bankok is hajlandóak lennének finanszírozni (állami garanciavállalás nélkül!),
- ha állami tulajdonú motorversenyt akarunk (vajon miért akarnánk?), akkor van olcsóbb megoldás is, mint 35 milliárdot odaadni egy csalásért elítélt személy vezette cégnek,
stb.

Aki mindezzel tisztában van, az pedig nézzen bele a pátyi önkormányzat üléséről készült videóba:

patyicivil.hu/?p=2831

Feltétlenül érdemes!

natsak 2010.02.25. 17:46:35

Ez is bíz jó cikk. És jó mutyi valakiknek.
Na meg jók többnyire a hozzászólások.

Ne bántsátok szegény @Shopper-t. Más el is menekült szegény, mert nem támogattátok a játékáról szóló álmait.
Nekem is van egy nagy álmom. Építsünk egy űrállomást. Ennek aztán lenne világraszóló híre. Mindenki a rólunk, magyarokról írna! Imádom nézni, ahogyan lebegnek az emberek az űrben. Pláne, ha netán én is feljuthatnék libbenni, lebbenni. Milyen lehet például így a nemi gyönyör? Utána már jöhetne bármi, mert minden adrenalin igényem kielégülne örök időkre. Mi ehhez képest a motodzspí?! Ürre hát magyarok, kell az állami kölcsön, mert én (és még pár ezren) ezt élvezném(-nénk) igazán!

Mielőtt még valaki elkezdené komolyan a kampányt az űrállomásért, más hasonlatot írok, hátha a csopperek is megértik. Adjatok nekem honpolgárok fejenként 3500 ruppót. Ebből veszek lottót, és elég nagy esélyem lesz, hogy nyerek is valamennyit. Megígérem, hogy a kapott pénzt vissza is adom, ha nyerek annyit (ennek mekkora is az esélye?). Ha annyit nem, akkor azért az a kevéske nekem elég lesz, nem vagyok én mohó. Aztán ti meg tovább támogathattok más lottózókat is, mert a lottózhatóság szenvedélye továbbra is maradéktalanul kielégíthető. No, ezt támogatjátok-e? Kb. ennyit ér a szélhámosok szuper beruházása is.

Hozzánk a rendszerváltás után jött amerikából egy Eszterházy herceg. Keményen csapkodta is a bokáját, hajolgatott, ült kemény derékkal 'kévlek alásan' módon, óriási üzletek ígéretével. Majd két évig itt sündörgött. Volt néhány naiv, aki próbált neki hinni, mert többek között az ő 'szívügyét' is támogatni ígérte. Alig tudtuk megakadályozni, hogy nem kapjon egy kanyilót se a várostól. Mert természetesen hozta a visszavonhatatlan banki ígérvényeket keresztbe-kasul aláírva (persze ezeket a kiváló messzi bankokat soha nem találtuk), és kinti haverját is, mint óriási kinti tekintélyt. Érdekes módon a lehívásoknak mindig az volt a feltétele, hogy a komoly szándékunkat jelzendő adjunk először a projektbe mi néhány milkát. Aztán eltűnt a koma, de hallottuk, hogy néhány helyen bizony eredménnyel járt.

Hát ezek a 'spanyol' svindlerek ennek a hercegnek a sokszorosai. Ezek már tudják, hogy a lóvét hova kell adni, hogy nekik is jusson a mi pénzünkből.

Sokan most az egy párt rendszer visszajövetelétől félnek. Közben észre sem veszik, hogy nem ez a fő baj, hanem az, hogy már kiválasztódott egy improduktív réteg, amelyik megalapozta a stabil uralmát. Most ezeket politikusnak, bankárnak, brókernek, píárosnak, celebnek, stb. nevezik. Holnap, ki tudja minek.
A közösségi társadalom lényege hiányzik, a szerves és hierarchikus közösségekre alapozott felépítmény. (Vigyázat, a hierarchikus nem alá-fölé rendeltséget jelent, csak szinteket, mint család, nagyobb közösségek, települések, haza, Európa, világ. És érdekességképpen mondom, hogy ebben a hierarchiában a fontossági 'rang' alulról kezdődik.) ! E helyett változatlanul réteg uralmú társadalmunk van. Csak most az élcsapatnak nem A PÁRT a neve, hanem elbújik a jogállamiság és a demokrácia meglévő maszlagja mögé. Improduktív gazok irányítanak most is, mint a módszerváltás előtt, és természetesen csalnak. Néha olyan pofátlanul, mint ezekben az ügyekben, néha finomabban. Ezek közül választhatunk.

Bocs a hosszú dumáért. Legyetek szívósak, ez is egy edzési forma!

hypotheticalfriend 2010.02.25. 17:47:03

@brennero: Kinek az érdekeit sértheti?
Például az ott élőkét. Meg a környéken élőkét. Meg nagyjából mindenkiét, aki nem részesül a koncból, viszont viseli a terheket. Valamint minden gondolkodó ember érdekét, aki nem akarja összefüggő betongyűrűvé tenni Budapest agglomerációját. És az összes adófizető érdekét is, hisz azt azért ne gondoljuk, hogy a "befektetőnek" lenne pénze. Majd miután az MFB kistaffírozza őket, akkor lesz. Magyarul mindenkinek az érdekét sérti, kivéve a "befektetőét." De ezt úgyis nehéz megérteni, ha az egészet két vállakozó belharcára egyszerüstíjük. Amúgy pedig jó lenne nevesíteni az ellenérdekelt "cápát".

brennero 2010.02.25. 17:48:32

Útépítéssel kell kezdeniük.Ha nincs pénzük,már ott elhasalnak.Jó szerződéssel ki lehet ugratni a "nyulat"a bokorból.

bomi 2010.02.25. 17:53:15

@brennero:
Nicsak, itt is egy újonnan regisztrált érdeksérült, aki görcsösen próbál terelni, és nem veszi észre, hogy csak magát teszi nevetségessé...

brennero 2010.02.25. 17:54:14

@hypotheticalfriend: Talentis programról nem hallottál?Magyar szilicium völgyről?Herceghalmon már megépültek a dobozaik.Mammutos kenyeres.Ővé az egész medence,klvéve Pátyot.

natsak 2010.02.25. 17:54:16

@bejgli: Ez bizony egy nagyon értelmes érvelés! Ajánlom minden naivnak, vagy álnaivnak, olvassa el párszor

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 17:54:42

Na, KBJ már politikai síkra terelte a dolgokat. Melyik párt zsarolhatta őt 30 millió HUF-ra? Kérdésemre a távolból válaszolva 7,4 milliárd forintra taksálta a sávolyi közművekbe fektetett GruMi pénzt, és 280 millió euróra a "csoport" magyarországi befektetéseit.
Bodoky!
Ott voltál? Vagy valakit az Indextől odaengedtek?

fokabacsi 2010.02.25. 18:01:26

Roppant érdekes, idevetődik egy senki izraelből, megvesz a Velencei tó melletti faluban egy putrit,mert egy vasa sincs és már kettős állampolgár. Idejön a másik elítélt csaló,egy vas nélkül,"pályát akar építeni"!?! és odaömlesztenek neki 35 000 x 1 000 000 Ft-ot ??!!Építse meg a pályát ha annyira akarja, ne azzal kezdje,hogy a markát tartja!

brennero 2010.02.25. 18:04:27

@bomi: Tévedés.Nem terelek senkit,csak egyszerűen elszenvedője vagyok a sok kiköltözött autósnak.Összenőtt a hátsójuk az űléssel,és a kocsiból ülve aggódnak a környezetért.

dr. mesterséges színezék 2010.02.25. 18:07:09

@Shopper: "én valójában leszarom az egészet. én MOTOGp-t akarok és ennyi. :)"

Valójában a vágyaid is le vannak szarva.

natsak 2010.02.25. 18:09:34

@mesterseges szinezek: de azért az én űrállomás vágyam ugye támogatod? (Súgva mondom, te is feljöhetsz.)

fvipera 2010.02.25. 18:10:32

@brennero: kenyeres nyúlta le a 12 állami gazdaság egyikét. semmiféle tudásvölgy nem lesz ott, szimpla lakóparkbiznisz (ingyen állami termőföldeken, amit engednek átminősíteni). ez igaz. de ettől még ez a kovácsponósbence-mervonagybanizoldségesjános tandem piti kis csaló, aki lefizette a nagyeszű jobb és baloldali politikusainkat.

dr. mesterséges színezék 2010.02.25. 18:12:13

Az első vázlat megérkezett Daróczitól: Orbán Viktort személyes felelősség terheli, mert a zindex választásokra időzítette a botrányt.

Valószínűleg a végleges kommüniké sem lesz ettől nagyban eltérő.

natsak 2010.02.25. 18:12:41

@fvipera: ez bizony így van: egyik mutyi nem menti föl a másikat!!!!

bomi 2010.02.25. 18:29:04

@brennero: Jó szöveg... Részlet KBJ blöffjéből (MTI-s sajttáj hír - hvg.hu/itthon/20100225_grupo_milton_perrel_fenyeget ):
A pátyi beruházás - golfpálya, illetve lakások és egyéb létesítmények - pedig a Zsámbéki medence régebb idő óta ott tevékenykedő ingatlan fejlesztőit sérti - mondta, hozzátéve, hogy a két beruházás elleni támadást egy közös agytröszt vezényli.

Hát, kedves "brennero", nehezen mosod ki magad ebből. Véletlen összefüggés? Ma regisztráltál, a sajttáj után közvetlenül írtad a legelső hozzászólásodat:
A pátyi"beruházás",még kinek az érdekeit sértheti?Ne legyünk naívak,van egypár ingatlanos CÁPA a térségben.Jól ki is használják a civilek ügybuzgalmát.

régi_vendég 2010.02.25. 18:30:02

@natsak:
"Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk,
A súlytalanságban szeretkezünk,
Idegen ködökbe utazgatunk,
És ha ott jobb, ott maradunk.
Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk,
Hogyha intelligens gépek leszünk,
Véget ér majd a történelem,
Egy hosszú pillanat lesz a végtelen.

Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk,
Egy palackba zárjuk a szellemünk,
És örülök neki, hogy itt lehetek,
Mert itt tervezik az isteneket.
Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk,
Csak elôbb lágyan tönkremegyünk,
Te se engem, én se téged,
Minket már a bűn se véd meg."

én is űrálommást akarok MOST! hol adjam fel a 3500-as csekkemet? :-)

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 18:53:25

Na most már tényleg egyre magyarosabb a történet. A Motor Racing Kft. zsarolása olyan édesen hazai - de ki lehetett ekkora lúzer, hogy nem sejtette, a beszélgetést rögzítik?
Komolyan mondom, innentől kezdve egy Guy Ritchie-film az egész :-)

natsak 2010.02.25. 19:02:29

@mesterseges szinezek: jó, jó, csak ne itt a nyilvánosság előtt jelezd (de nekem is jár egy spéci űrjármű, ugye?)! Összekaparjuk az ismeretségünket, leadunk ezt-azt, aztán lehet róla szó.

natsak 2010.02.25. 19:08:46

@régi_vendég: jó versike!
OK a jelentkezésed, így már tömegesen vagyunk, tehát jogos az igény! De már kicsit több lóvé kell mert lesz SpaceGP is. Óriási píár előny a hazának, tehát jogos! Zsenik vagyunk, nemde?

Melee 2010.02.25. 19:37:00

Ez az ügy az intézményesített rablás, a pálya egy rakás szar lesz, a trógerek meg lelépnek a rengeteg pénzzel. De mivel mindkét vezető párt vastagon benne van, könnyen lehet, hogy az egész így valósul meg.

brennero 2010.02.25. 19:48:59

@bomi: Nézz már körül egy kicsit,és ne légy naiv.Egyébbként nálam kívülállóbbat nehezen találsz.Egyik maffiozót sem kedvelem,de azokat az újsütetü "zöldeket"sem,akik már itt élnek és nem éppen "zöld" mentalitásukkal tönkreteszik a környezetüket.

sorhajóhadnagy 2010.02.25. 20:32:28

De nagy csend lett! Azt hittem, a szappanopera-szerű fordulatok reakciókat eredményeznek. Most szerintetek mi van? KJB megdicsőül mégis,

brennero 2010.02.25. 20:35:57

@bomi: Hol lehet megtudni,hogy ki mikor regisztrált?Teljesen kezdő vagyok,öreg,és nő.Felvilágosíthatna!

brennero 2010.02.25. 20:44:12

@brennero: Csak nem a nagy BOdoky toMI-ba akadtam bele így elsőre?

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.02.25. 20:45:10

sziasztok, szorgalmasan nyilatkozgatok az ügyben. nem, nem zsaroltam :)

Nem tetszik nekik, hogy kiderült az igazság - kommentálta lapunknak a zsarolás vádját Bodoky Tamás, az Index oknyomozó újságírója. Az általa jegyzett cikksorozatban szereplő állításokat bizonyítani tudja, tette hozzá az újságíró, aki határozottan visszautasította, hogy "fogható lenne", azaz, hogy a munkájára bárki is befolyással lehetett volna. Azt elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes informátorai megpróbálták kihasználni azt, hogy ő foglalkozik a témával, de erről nem tudott. Bodoky Tamás kérdésünkre azt is elmondta, hogy az őt ért alaptalan vádak miatt jogi lépéseket fontolgat.

nol.hu/archivum/zsaroljak_a_balatonring_epitojet

hypotheticalfriend 2010.02.25. 20:49:59

@brennero: Talentisről természetesen tudok. Botrányosnak tartom. De az egyik gazemberség nem menti a másikat.
Én is a környéken élek, de nem vagyok összenőve az autómmal és valóban védem a környezetet. Azt az érvelést nem tudom elfogadni, hogy azért rontsunk tovább a helyzeten, mert akik már itt vannak is rontottak az ősállapoton.
De ez más problémakör. Most nem erről beszélünk, bár abban mélységesen igazad van, hogy az itt élők tehetnének sokkal többet a környezetükért.

brennero 2010.02.25. 20:56:50

@hypotheticalfriend: Például beülhetnének egymás autójába,és így megfeleznék a kocsisor hosszát Budakeszin.

hypotheticalfriend 2010.02.25. 21:01:47

@brennero: Ez régebben szokás volt Perbál, Budajenő felől. Most valahogy bizalmatlanabbak az emberek. Én busszal járok. Ugyanannyi idő és közben lehet olvasni.
Ha lenne kötöttpályás közlekedés, megoldana sok problémát.
De az semmiképen nem old meg semmit, ha a maradék zöldfelületet is beépítik.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.02.25. 21:05:25

Kovács Bence János szerint az ellene indított "lejárató kampánynak" eszköze volt kollégánk, Bodoky Tamás, az Index újságírója. Bodoky ezzel kapcsolatban a Hírszerzőnek azt mondta: ami vele kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, koholmány és rágalom. "Az, hogy a forrásaim egyébként milyen üzleti vitában állnak Kováccsal és megzsarolták-e, büntetőjogilag mindenképpen érdekes, de a megjelent cikkek valóságtartalmát semmiben nem befolyásolja" - mondta Bodoky a Hírszerzőnek.

www.hirszerzo.hu/cikk.leszamolas_talmacsi_utodja_miatt_-_fordulatos_nap_a_grupo_milton-ugyben.141583.html

brennero 2010.02.25. 21:05:57

@hypotheticalfriend: Az a baj,hogy a kérdés nem az,hogy beépítik-e?Most már csak az,hogy kik.

olcsóJános 2010.02.25. 21:08:54

@sorhajóhadnagy:
Valamit csináltak, persze nem fizették ki. A botrányos az, hogy minimum dupla árért tartják a markukat az MFB felé.

nowhere to run 2010.02.25. 21:14:25

Bodoky, ez életem első blog commentje úgyhogy becsüld meg, csak miattad írok.

Emelem kalapom bátor cikkeidhez, te vagy az aki reményt adsz, hogy talán van még valami fény ebben a mocsok országban. Érdekes hogy milyen kussban van a Fidesz, máskor ennél sokkal kisebb botrányra is hogy rávetik magukat, nem véletlen hogy széles gábor letiltatta Pörzsét..mindkét oldal vastagon benne van ebben a pöce-ügyben...

Szobrot érdemelsz a Zsámbéki medencében! Vigyázz magadra mert ez a köztörvényes maffia már a Telki polgármestert is kicsinálta. Sötét egy alvilági slepp ez ami mindenben benne van: éjszakai élet (közgáz, Rio...) pornó (prostitució), korrupció (pátyi pm és képviselők, megérnének egy vagyonosodási vizsgálatot 1 év múlva, habár a pénz zsebbe meg svájcba megy ilyenkor..), zsarolás és fenyegetés (Gulyás Dénes halálos fenyegetése, etc.) stb.

Nem irigyellek.

MEGA RESPECT.

dzsonikes 2010.02.25. 21:21:35

Az egészben az a vicc, hogy ha megnéziket a motogp.com oldalon a magyar futamot láthatjátok, hogy az említett versenysorozat ( amit több mint 50 éve rendeznek és min. 30 éve tartozik a világ legnézettebb sporteseményei közé) milyen komolyan veszi a magyar futamot. A pálya 70%-os tulajdonosa egyben a nemzetközi motorsport egyik legelismertebb alakja és puszipajtások a versenysorozat szervezőivel. Annyira, hogy még nem is történt semmi máris hosszabbították a rendezési jogokat 5-ről 10 évre. Ebből én arra következtek, hogy egy nemzetközi maffia irányításával akarnak ellopni sok pénzt a jó magyar állampolgároktól. Azt hiszem most mellényúltak az aktivisták, mert kivételesen olyan lopásról van szó, amiből magyarország profitálhat hosszútávon, hisz a balaton régió turisztikai lehetőségei jók a jövő tekintetében. De jó szokásunk szerint ezt is megpróbáljuk meggátolni. A milton valószínűleg sok pénz le fog nyúlni- hisz ez az üzletpolitikája-, és talál olyan barmokat akik ezt megveszik tőle. Valóban lehetne ez sokkal kevesebb pénz is, de amennyit megspórolhatunk rajta az köszönő viszonyban sincs azzal amit most már elveszthetünk. 2 éve megy a szédítés, hogy mindjárt megépűl. Az amit most csinálunk -2év után kezdjük az ügyet boncolgatni, vajon véletlen,hogy választások elött- az azt eredményezi, hogy soha a büdös életben nem lesz olyan nemzetközi sportesemény ( ha lejár a F1) az országban ami miatt esetleg a világ kicsit odafigyelne ránk. Nem baj marad az utcai harc, a rendőri brutalitás és a rasszizmus. A világon mindenhol így megy, de máshol legalább meglátják a lehetőségeket is és megcsinálják a cirkuszt a népnek, hogy szórakozzon. Mi nem fogunk csak a kételkedés a kötekedés és az irigység marad. Lehet, hogy egyszer még erről leszünk híresek.

brennero 2010.02.25. 21:23:20

@nowhere to run: A képviselőkről akkor írj így, ha konkrétumokat tudsz.A szóbeszéd nem elég!!!

MVMV 2010.02.25. 21:31:41

Úgy tűnik már az ügy legalább a nyilvánosságnak azt a szintjét elérte, hogy Bodoky nyugodtan aludhat - bár valszeg eddig is azt tette :)

A hírszerzős meg a NOL-os cikkből meg az jön le, hogy a Milton mindent igyekszik ide keverni, LMP-t, ellenérdekű fél zsarolását, mindegy miről, csak ne a hitelről meg a "holding" vagyoni helyzetéről legyen szó, hanem a hangzatos bulvárrésze elnyomja a többit.

olcsóJános 2010.02.25. 21:35:21

@dzsonikes: Szerintem Te alig várod, hogy kitavaszodjon és ráülhess a motorodra. Ez önmagában nem baj. Szereted a versenyt, az sem. Itt másról van szó, ezt még nem érted!

1kutya 2010.02.25. 21:51:22

@bodoky: hmmm! egyre érdkesebbé kezd válni az ügy. a pártok hogyan állnak hozzá???

olcsóJános 2010.02.25. 22:12:05

@sorhajóhadnagy: Jó a felvetés! A kezdettől fogva tripla áron kommunikálták pl. a szennyvízberuházást amit szerintem még most sem fizettek ki. (Korábbi HVG cikkekből utána lehet nézni!) A 7,4 Milliárd szerintem jó ha 2Mrd, így kell ezt csinálni! Hozzá nem értőnek a 2 és a 7 is sok. A szomorú az, hogy a hozzá nem értők az MFB, KPMG, MSZP, kormány soraiból vannak. A PM kivétel volt?!
Még valami: MFB holnapután utalja a 15 Mrd felét, pont annyit amennyit kbj "köhögött" ebből azonnal lesz pénz a pátyi terület bebetonozására. vége.

dr. mesterséges színezék 2010.02.25. 22:17:24

@MVMV: "Úgy tűnik már az ügy legalább a nyilvánosságnak azt a szintjét elérte, hogy Bodoky nyugodtan aludhat"

Nem a károgás szándéka vezérel, amikor emlékeztetek az értékében hasonló olajszőkítési biznisz néhány epizódjára, hogy tudni lehet, hogy ki mikor kit öngyilkoltatott meg, de mint egy rossz maffiafilmben: "na és?".

jokerdes 2010.02.25. 22:46:15

Vajon miért nem szólalt meg ma a PM vagy a kormányszóvivő? Kell még egy nap, hogy megírják a "valódi" PMes elemzést, és Bodokyét előzetesnek/egy tévutas kolléga változatának/hamisnak nevezhessék? Nagyjából ez a lehetőség maradt, ill. visszafogottan reménykedem, hátha borítanak. SzBJ meg röhejes a nyilatkozatával. Ha a Zsámbéki-medence ingatlanos nagyágyúi lennének a háttérben, 30 milával zsarolnák??! Döntse el először, hogy mit talál ki, utána hazudozzon. Persze terelési próbálkozásnak elmegy.

patbateman 2010.02.25. 23:26:48

@Bkeszi_lakos: nem arról volt szó, hogy a kormányszóvivő fog nyilatkozni? erre meg KBJ sajtókinyilatkoztat. vagy ő már a kormányszóvivő?? minden lehetséges.

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.02.26. 00:01:12

@natsak: LEBUKTÁL
Győri vagy!
Az Eszterházy tőlem vett autót, de nem ám a saját pénzéből! Volt egy BMW Alpina (szélesített, de csak tuningolt) autóm. Egy nap jelentkezett az Eszterházy, és megmondta, hogyha leér az autó Győrbe, akkor megveszi. A Budafoki úton találkoztunk. Valamilyen oknál fogva sietve kipakolta a lakást (összesen egy bőröndje volt és egy mechanikus írógépe), és levittem Győrbe.
Ott egy helyi lakos vette meg a szép kis piros BMW-t. (már akkor gyanus volt, hogy senki nem nézte meg az állapotát)

Kb. 2 hónap múlva jelentkezett, hogy 20 Mió USD-t bízott rá egy nagy USA ingatlanalap, csak a 20.000 USD biztosítást kell befizetnem. Ő látja, hogy megbízható vagyok, ezért értem kezességet vállal.
Én is "megbíztam" benne, ezért nem fizettem be neki a 20.000 USD. Biztos sok embert rászedett....

tabaniember 2010.02.26. 00:13:00

Na, most azt írja valaki a nol.hu-n egy kommentben, hogy ez a velejéig becsületes Jani 2004-ig Csákváron lakott. Míg valaki kicsit szigorúbban rá nem szólt valami adósságok miatt. Nahát... ez egyáltalán nem passzol az eddig kialakult képbe!
nol.hu/archivum/zsaroljak_a_balatonring_epitojet

=Daniken= 2010.02.26. 00:52:31

@Farkasos: ennél jobban nem írhattam volna le.

Pontosan azért most csinálták még a végén, hogy ne lehessen mit csinálni,aki pedig most nem nyomja meg a stop gombot, az a legnagyobb rohadék, mert tudja hogy ellopják, de nem tesz semmit, vagy tudja kinek megy a zsé, de azt is tudja hogy miért és miért nem lehet hozzányúlni.

Tolvaj szemét ország vagyunk.

Különben az ellenlobbi sem lehet kispálya, ha két napja erről a csókáról ír az index és erre egyszercsak hoppá,micsoda véletlen, kiesik 35 csilliárd az MFB számlájáról...egyenesen neki...

natsak 2010.02.26. 00:53:02

@Magyarországom: Így bizony! De ha valaki kérdezte volna magam is nyíltan lebuktattam volna magam. Piti kis szélhámos volt szegény "Eszterházy", de abban a klasszikus időkben még ilyenek is tudtak kisebb-nagyobb svindlikkel eredményesen megetetni egyeseket. Ma hol vagyunk már ettől! Ma már állami milliárdok gurulnak ki jól kiépített utakon, állami beavatkozással - magán zsebekbe. Az itt taglalt ügyek is ilyenek. A gengszterek nyakkendősen, bájos beszédeket mondva, széles mosollyal behatoltak a legmagasabb szintekre. Így már nem kell kísérletezniük, mert ott vannak. Hát ez az igazi gengszter váltás.

natsak 2010.02.26. 01:00:59

@Magyarországom: Ja, majdnem elfelejtettem. A mögött a 20000 USD mögött (és még szinte korlátlan lehetőségek mögött, mert ez csak egy szerény minta - mondá), a nagy szakszervezeti alap áll, ami a legnagyobb az USA-ban. Ez volt a szabvány duma. Hát, innen Győrből, szegény üres kézzel oldalgott el. Úgy sajnálom még ma is szegényt!

natsak 2010.02.26. 01:16:34

Bocs, 3 nullát kihagytam. 20 milkáért kért 20 ezer előleget, mint ahogy írtad. De mindegy. Hol vagyunk ma már ettől a szinttől. Ma már innen, bentről indul a kezdeményezés. Pl. adok 36 milliárdot és csak 15-öt kell megfelelő helyekre juttatni. Néha olyan pitik, hogy elég 1-et visszaadni. Persze ez mind a mi pénzünk. Na és? Mint mondá egy klasszikus. Ebben a kurva országban, mint mondá egy másik klasszikus. (Mintha az utcanő mondaná azokra, akik nem strichelnek, a pancserokra, az élhetetlenekre, hogy kurvák.)

Agent Cooper 2010.02.26. 04:02:07

@bodoky: Jól gondolom, hogy ezzel effektíve azt támasztják alá, hogy az LMP-n kívül MINDEKI benne van???!

Agent Cooper 2010.02.26. 04:03:14

@bodoky: Jól gondolom, hogy ezzel effektíve azt támasztják alá, hogy az LMP-n kívül MINDENKI benne van???!

bomi 2010.02.26. 06:59:15

@brennero: katt a felhasználó nevére (adatlap).

bomi 2010.02.26. 07:07:18

@brennero: Megtisztelő, de nem talált. De ha már ilyen közelről ismered a pátyi képviselőket, mesélj, mit tudsz?

bomi 2010.02.26. 08:18:08

@bodoky: Ennek a "fordulatnak" örülök: talán tényleg jogi útra terelődik a dolog, KBJ nyilvánosság elé lépve már nem tud annyira észrevétlenül a háttérből manipulálni. Tudom persze, hogy erre megvannak az emberek, de a nyilvánosság talán valamekkora visszatartó erővel bír. (Ehhez persze az is kell, hogy napirenden maradjon az ügy. Remélem, lesz folytatása az indexen is a sorozatnak.)
Ezek szerint a fenyegetések, amiket kaptál, nem mind közvetlen KBJ-től/Miltontól származhattak, hanem pl. akár Baskiéktól, akik megkapták a 30 milliót, és ezért akartak leállítani? (És akkor megvan talán a magyarázat az elhallgattatott informátorra is...)
Ez semmiben sem menti KBJ szélhámosságát, sem a többi zűrt/korrupciógyanút nem tereli el személyétől, a csoporttól, a "beruházásoktól".
A többi gengszter és politikus (Mervó, Suchman, Szanyi, Újhelyi stb.) sem maszületett bárányok, sajnos nem ismerjük, mi történt/történik a háttérben, de az eddigiek szerint is már klasszikus pártfinanszírozási-zsebtömködési panama rajzolódik ki.
Nagy sajnálatomra a pártok - kivéve az LMP - nem szólaltak meg (eddig) az ügyben (talán mert úgy érzik, hogy mivel ez az LMP ügye, ők inkább elhallgatják); ezzel persze azt a megalapozott látszatot keltik, hogy ők is nyakig sárosak. (Ebben Agent Cooper-rel értek egyet.)
Az esetlegesen általad indítandó személyiségjogi peren kívül nincs realitása egy olyan (akár Index részéről történő) feljelentésnek, amely alapján az ügyészség/nyomozati szervek mályebbre áshatnának ebben a mocskos ügyben?
(Ez utóbbi két bekezdés sajnos okkal vonatkozhat az általad az utóbbi időkben kapargatott-feltárt ügyekre is: Kocsis-Szász-MVM, vízháború-Suez, papírtender, Omninvest stb.)

bomi 2010.02.26. 08:26:27

Ja, és továbbra is várjuk a kormányszóvivő ígért megszólalását az ügyben (bár ennek tartalma/szándéka felől nincs sok kétségem), valamint Bajnai válaszát a TASZ nyílt levelére, és a tanulmányok nyilvánosságra hozását (KPMG + PM).

hypotheticalfriend 2010.02.26. 08:29:39

index.hu/belfold/2010/valasztas/dedi5/?rnd=890

Lajháros reakcióidő? Vicces...

Lassan mindenkinek feltűnik, hogy az ügyben sem a Fidesz, sem a Jobbik nem nyilatkozott. Ennél sokkal kisebb horderejű ügyekben azonnal ott vannak és verik a port.
Csak nem igaz a pletyka, hogy minden párt meg van kenve? Kivéve az LMP-t. Róluk biztos megfeledkeztek, he-he. :)

Kiváncsi vagyok, hogy tényleg csak az van-e, amit a cikkíró feltételez, hogy lassan mennek át az ügyek a rendszeren, vagy lapít tovább mindenki.
Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy honnét fúj a szél. És akkor érdekes lesz ígért elszámoltás: egyet neked, egyet nekem, egyet neked, egyet nekem...

Na, de hátha megszólal végre valaki. Mert, hogy a kormány részéről mindenki hallgat, az érthető. Mit is mondhatnának? Hogy igen, baszki, visszük a pénzeteket, de most nem talicskával, mint a BKV-nál, hanem dömperre, neket meg itt hagyjuk a hiteltörlesztést, viszlát, balekok?! Marad a mély halggatás, közben pedig dolgozik a markoló, rakja a pénzt és zümmög az iratmegsemmisítő.

Mitya Ivanov 2010.02.26. 08:50:55

@sorhajóhadnagy: itt az a fő probléma - és akkor már eltávolodtunk az eredeti kérdéskörtől - hogy mit akarunk a Balatonnál, és minek van egy olyanunk, hogy Balaton törvény. Amely törvény megfelelő lobbtevékenységgel nagyon hamar felpuhítható, lásd annakidején SCD group, amely egy ingatlanfejlesztő cég, és grandiózus terveket hirdetve megvette a Balaton parti kempingeket. Ezekből aztán nagyon kevés valósult meg, az apartmanházakon kívül szinte semmi. De ezek a turisztikai beruházások nem a helyi lakosságbnak szóltak/szólnak, amivel nincs is baj, jöjjenek csak, csak ott a gond, hogy a minőségi turizmus jelszavával a balatontól teljesen idegen szolgalátatások jönnek létre.

stisti 2010.02.26. 09:26:27

A kormányszóvivő azért hallgat, mert Bajnai még gazdasági miniszter korában nyakig összevegyült ezzel a miltonos társasággal.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=324670&page=2

hypotheticalfriend 2010.02.26. 09:57:21

Hiba volt mezei bűnözőkre építeni egy ekkora horderejű közpénz-síbolást.
A kormányzás utolsó napjaiban ilyen átlátszóan kilopni a közvagyont, ráadásul ennyire gyanús alkokon keresztül, a nyilvánosság előtt önsorsrontás.

figyel-lő 2010.02.26. 10:23:02

Bodoky! Nézz utána honnan hozzák a vizet a pályához! Úgy hallottam kutat akarnak fúratni amit a Környezetvédelmi hatóság EDDIG!!! nem engedélyezett.

Man Of Golden Words 2010.02.26. 10:31:17

@kakukk2 2010.02.26. 00:13:00

kivancsi vagyok meddig varnak vagy mit lepnek a hajdani hitelezoi. tenyleg ugy tunik, hogy kbj azt hiszi, itt mindenki amnezias. annak idejen 2003 korul varatlanul eltunt, sot a halalhiret is elterjesztette, most meg egyszercsak itt van ujra (igaz mar 2009 nyara ota), de sokaknak nem allt ossze a kep.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.26. 10:37:21

@stisti: Meg mi az, hogy a kormányszóvivő elérhetetlen??? Hey!
Ja most próbálják kiötletelni a hazugságot! Háát ehhez sok idő kell! Kíváncsi vagyok KBJ most nem-e éppen ezekkel dörgölőzködik!

tabaniember 2010.02.26. 11:23:06

@figyel-lő: Egy látszólag szép zöld golfpálya kb. annyira természetkárosító, mint egy lebetonozott motorverseny-pálya. Ugyanis úgy kezdődik, hogy minden létező növényt az utolsó hajszálgyökérig kipusztítanak. Utána talajegyengetés, és akkor bevetik: szigorúan egyfajta fűvel. Azt pedig locsolni kell, mint az őrült. Pokoli vízpazarlás. (Angliában nem kunszt szép gyepet fenntartani, 400 éve legelik a birkák, és a jó Isten locsolja.) A hidrológiai szakvélemény egyébként egyértelműen kimondta: annyi víz, amennyi egy ilyenhez kéne, Páty környékén nincs. Arról nem beszélve, hogy egy repülő golflabda kb. úgy működik, mint egy puskagolyó: akit fejen, szemen talál, annak annyi. Főleg, ha gyerek. A részletek, szakvélemények ügyében itt lehet keresgélni: www.patynemelado.com/index.php/tenyek

vizafogó 2010.02.26. 11:48:58

@kakukk2: Kedves kakukk2! Tanulmányozd a golfpálya építést.
www.mediterranea.org/cae/lliria/coto_catala_obras_miniaturas.htm
Az oldal közepétől található fotósorozaton jól látszik hogy három-négy nap alatt 2009. május 7-10.ig golfpálya építés ürügyén a SEDESA mit művelt természetvédelmi területen.
Az alatta lévő képsorozat azokat a helyi képviselőket mutatja pártonként aki ezt lehetővé tették.

tabaniember 2010.02.26. 12:05:55

@vizafogó: Na, pont erről beszélek. Ezt kellett volna látni a derék pátyiaknak is a népszavazás előtt. Nesze neked, Natura 2000 meg minden más efféle jámbor óhaj.

blézer 2010.02.26. 12:32:03

éljen az újabb cikk az ügyben!

de vajon miért nem szólal meg a Bajnai? miért nem szólal meg az Oszkó? hol a Szollár? és hol van ilyenkor a többi újságíró, aki addig veri az asztalt a MeH-ben, amíg köhögni nem kell valamit?

a tagnapi híradókban amit megnéztem, miért nem volt erről egy szó sem? és hol van a magyar nemzet ilyenkor? egy betű nem sok, annyi sincs erről. se a nemzetben, se a fidesz.hu-n.

vagy mindenki benne van a buliban?

írjátok alá itt ezt, ha nincs más, civil nyomásgyakorlással kell elérni itt valamit: tasz.hu/aktiv-polgar/hozzak-nyilvanossagra-savolyi-balatonring-megvalosithatosagi-tanulmanyat

PuruttyaIrto (törölt) 2010.02.26. 12:36:57

ugyan olyan féreg, mint a kocsis pityuka a BKV élén: csapokd jobbra-balra, amikor érzi, hogy szorongatják a tökét.

Mi lenne, ha összekötöznénk kocsissal, és bebasznánk őket a dunába?

Mitya Ivanov 2010.02.26. 12:42:09

@blézer: az a különös hogy az RTL hiradó lehozott erről egy anyagot, de a hirtv nem.

Mitya Ivanov 2010.02.26. 12:45:02

@blézer: illetve lehet hogy minden energiájukat a HM és a dataplex ügy köti le. Legyunk optimisták:)

nervositat 2010.02.26. 12:56:57

Érdekes cikk, immár ötödik alkalommal a héten. Jól demonstrálja, hogyan kezeli az állam a pénzeket, és azt is, hogy hogyan működik a politika.
De a legérdekesebb, hogy a videobejegyzéseknél rendszeresen kommentelő pártkatonák erre a cikkre valamiért nem írogatnak. Úgy látszik, ez már nem az a színvonal ahova oda lehet írni, hogy „vesszen a kormány, lámpavas” és egyebek. Talán ez az ügy egy kicsit összetettebb.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.02.26. 13:04:28

MEGA RISZPEKT!!!

Tamás, megint jól beletenyereltél.
egy borozásra már jó vagy a családi pincénkben a hegyalján...ha gondolod:DDDD
valsztide(kukac)mailbox(pont)hu

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 13:04:46

Na ezt a képet kell elmenteni arra az esetre, ha Bajnai mégis vissza szzeretne térni a politikába....

stisti 2010.02.26. 13:05:08

@nervositat: Be vannak tojva a pártaktivisták, mert abból, hogy a pártos sajtó (Echo Tv, Hir Tv, Népszabadság, stb...) hallgat, azt szűrték le, hogy nekik is hallgatni kell. Szép magyar mutyivilág.

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 13:06:34

@Man Of Golden Words: "a hallgatas lehet kivaras is"

Lehet, de az nem a jobboldali sajtó stílusa: ott inkább a gyöngytyúk-takony relációt szokás másolni. Ez itten közös biznisz lesz, és leszóltak.

stisti 2010.02.26. 13:07:35

Egy pornófilmesnek 35 milliárdot akartak adni kormányhatározattal - ez világ röheje.

stisti 2010.02.26. 13:09:10

Akkor már miért nem a Maya Gold? Az legalább bebizonyította, hogy megtud dolgozni a pénzért.

brennero 2010.02.26. 13:16:00

@bomi: Sok éves emberi kapcsolatokról,/barátságokról/,bizalomról van szó.Amíg lehet én kitartok.

dz02 2010.02.26. 13:21:13

nem tudna vmit kezdeni a TASZ, hogy megtámadja azt a szerződést amit ez a pornófilmes bűnöző kötött az állammal??? az lenne a legmeggyőzőbb, ha a zseton nem kerülne ennek a bohócnak a kezei közé.

... de, hogy egy ilyen emberrel ilyen szinten szóba állnak és állami milliárdokat adnak.... megérett a bajnai meg az a somogyi barom a sittre.

elég.volt 2010.02.26. 13:21:48

Lehetne a neve gordonring.
A kanyarok: demszky, hagyó, oszkó és a többiek.
Ilyen pályázat nem lesz tolvajok?

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 13:30:00

Szíjjártótól se egy büdös szó - ez felér egy beismerő vallomással.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.02.26. 13:35:33

Bodoky!!!!

KURVA JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!
Hajrá!!!!

Ejoy 2010.02.26. 13:36:52

@bodoky: Egy dologra kérek választ, és Te biztosan tudsz mondani valami értelmeset: Ha ez az ügy ennyire nyílvánvaló, akkor tett-e, vagy tenni fog-e valaki feljelentést az állam, vagy minisztérium ellen pl. hűtlen bűntettében? A TASZ tesz ezért valamit, hogy nem csak a pornós blöff gyerek, de a minisztériumi tolvajok is megkapják a maguk büntetését???

Köszi

roki 2010.02.26. 13:39:11

@Mitya Ivanov:

Ez a Sávoly már elég messze van a Balatontól(20km), hogy közvetlen ne jelentkezzenek a káros hatásai a tóra, de ahhoz viszont közel, hogy a szinergikus előnyök érvényesüljenek.
Az idegenforgalmi szempontból fontos helyszínek közül legközelebb, másfél falunyira Zalakaros(12 km) található és közel van a sármelléki reptér(15 km)is.
A versenyre látogatók számára Hévíz, Keszthely, Balaton-felvidék is a közeli kategóriába tartozik.

A Balatonnál a legnagyobb problémát a turisztikai szezon rövídsége okozza.
Ha megefelelő rendezvényekkel az előszezon megtölthető vendéggel, vagy az aug.20-át követő tópart kiürülés későbbre tolható, akkor a balatoni turizmus igen sokat nyer egy ilyen helyszínnel. Kitermelődnek azok a pénzek, amik az évről-évre elvegetáláson túl a fejlődést segítik.

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 13:45:13

@roki: Furcsa, de a nem baljós előjelzéseiről híres pénzügyminisztériumban nem látták ilyen kifizetődőnek a bizniszt. Nem hiszem, hogy a konfrontáció volt a szándékuk - nem az a kifejezett széllel szembehugyozó típus az.

figyel-lő 2010.02.26. 13:46:02

"Az ilyen típusú állami kezességvállalás feltétele egy kormányrendelet alapján a hitel tőkeösszege felének, valamint az első kamatperiódusban esedékes kamatösszeg felének megfelelő fedezet előírása" Nem véletlenül beszél *kbj* 7,4 milliárd beruházott pénzről miközben jó ha van 2-2,5. Ki fogja elfogadni, hogy a 2Mrd egyenlő 7,4 Mrd-al.
A ki nem fizetett alvállalkozók meg kussolnak, mit is tehetnének?

tlac 2010.02.26. 13:52:15

a válságkezelő szakértők..

blacky33 2010.02.26. 14:05:47

Simán az állam lehúzásáról van szó...Remélhetőleg nem engedik el a zsetont...

Mitya Ivanov 2010.02.26. 14:09:01

@roki: a vízfelülettől valóban távol, viszont a vízgyűjtöterületen helyzekedik el, a Kis-Balaton közvetlen közelében, amely valahol mégis közvetlenül kapcsolódik a tóhoz.
Egy 3 napos MotoGP rendezvény valóban generál mondjuk összesen max 100 ezer nézőt, csak ez a nézőszám nem biztos, hogty teljes egészében itt lesz a 3 napon, a legtöbben csak a versenynapra érkeznek. Ha külföldről érkeznek, akkor egyrészt megszállhatnak Budapesten , másrészt megszállhatnak a hévizi, zalakarosi, tapolcai szállodákban. Ez pozitív, csak akkor azt nem értem, hogy a Grupo Milton terveiben miért szerepel a területükre megépítendő 7 db szálloda? Akkor valamelyik mégis kihasználatlan lesz, hiszen belátható, a jelenlegi kapacitások mellett egy Sávoly mellé építendő aszállodakomlexum az év nagy frészében kihasználatlan lenne. Mivel ez már túl távol van a zalakrostól, és hévíztől, hogy ott szálljanak meg nyáron is az emberek.
Korábban azért írtam, hogy idegen a Balatontól ez a beruházás, mert sem a Balaton törvény, sem a térség fejlesztési dokumentumaiban (Hosszútávú Balaton fejlesztési koncepciós és Stratégiai program) nem szerepel az, hogy ilyen tipusú fejlesztések indokoltak lennének. Ezeket a dokumentumokat pedig az a Balaton Fejlesztési Tanács fogadta el, amelynek az elnöke az a személy, aki a Sávolyi beruházásnak a felelőse a kormányon belül.

roki 2010.02.26. 14:13:50

@mesterseges szinezek:
Ahhoz egy szót sem szóltam, hogy jó vagy sem, ha az állam egy ilyen cél megvalósulását 30 milliárddal közvetlenül támogatja, bár a Sedesa 500 millió euró fejlesztési terve alapján úgy tűnik, hogy ha elköltötik azt a pénzt, akkor annak a költségvetésbe befolyó vonzata kb. annyi, mint a támogatásra megígért összeg.
Lehet, hogy ne méri meg 30 milliárdos támogatást ígérni nekik, anélkül is idejön az a pénz, de én ezt nem tudom, annyira nem értek hozzá.

Azt akartam csak jelezni, hogy a Balaton nyugati medence,turizmus és feltehetőleg az olaszokra bazírozó fürdőturizmus számára kimondottan előnyös a projekt, főleg akkor, ha vendég mozgató hatását elő- vagy utószezonban fejti ki.

A Balaton-törvény szempontjából pedig, az összességében 790 Ha tó körüli, új fejlesztésbe vont terület egy részén mégis jobb, ha 20 km-re a tótól valósul meg valami és nem a közvetlen tóparti részen, ráadásul nem volt természetvédelmi területen.

A turizmus fejlesztése úgy nem megy, hogy a jelenlegi mechanizmust renoválgatjuk kerítésfestéssel és matraccserékkel miközben kerékkötői vagyunk mindennek, ami új kunsztot telepít.

roki 2010.02.26. 14:25:52

@Mitya Ivanov:

Miért gondolod, hogy a Sedesa által építendő 7 fürdőszálló az év többi részében kihasználatlan lenne?
Ha ilyet építenek, akkor inkább az a várakozásuk, hogy a Balaton körüli turizmust fel lehet lendíteni ésfeltehetőleg van marketing elképzelésük hogy miképp teszik.

A Balaton-törvényt, -ami arról szól, hogy a közvetlen tópart terhelését szabályozza- a parttól 20km-re levő helyszínre nehezen látom érvényesíthetőnek azon keresztül, hogy a vízgyűjtőn fekszik.

Zalaegerszeg is a vízgyűjtőn fekszik, tehát érvényes legyen ott is a Balaton-törvény beépítési szigorítása pl.?

99% 2010.02.26. 14:27:26

Szerintem ennek a sok pampogásnak ugyan az lesz a vége, mint Bős -Nagymarosnak. A Szlovákoknak már kész a GP-pályájuk, ha most a "civilek" megakasztják a Balatonringet, csak egy tollvonás, és viszik tőlünk a MOTOGP-t. Nem vitatom, lehet simli a beruházásban, de most már meg kell építeni és utána gazdaságosan üzemeltetni, mint mindenhol, ahol ilyen pálya van. Nem kell ez a cirkusz, különben is a Szlovákia már régóta a mi balfaszságunkból él, lásd Hyundai, Kia, Peugeot, nyelvtörvény és persze a Duna, amit még el is tereltek tőlünk, csináltak a tározó mellett egy jó kis vízisport centrumot, VB versenyekkel, mi meg fizetjük nekik a kártérítést, az akkor pampogó civilek ma jól kereső politikusok (Illés Zoltán, stb) a védett vízi hernyóinkra meg senki se kíváncsi. Ezt akarjátok?

Mitya Ivanov 2010.02.26. 14:36:16

@roki:
a Balaton törvény egy Balaton Kiemelt Üdülőkörzet nevű magyar területfejlesztési egységre vonatkozó, elsősorban építéshatósági és környezetvédelmi szabályozás. Ebbe a területbe nem tartozik bele Zalaegerszeg, viszotn beletartozik Sávoly.

"Miért gondolod, hogy a Sedesa által építendő 7 fürdőszálló az év többi részében kihasználatlan lenne?"
Az számodra is világos lehet, hogy az évi egyszer 3 napos MotoGP versenyre nemlehet alapozni nemhogy 7 db, de 1 db szálloda gazdaságos működtetését sem. Tudom, a közelben ott van a hévizi tó és a zalakarosi gyógyfürdő, amelyek valóban szezontól kevéssé függően képesek vonzani a vendégeket, de a hévizi tó és a zalakarosi gyógyfürdőre már épültek szállodák zalakaroson, Hévizen, Alsópáhokon, vannak ehhez kapcsolódóan kereskedelmi szálláshelyek Gyenediáson, Vonyarcvashegyen, Karmacson, amelyek megfelelően kiszolgálják a vendégeket. A hévizi tó, és a zalakarosi fürdő a jelenleginél ráadásul nem nagyon képes nyáron több vendéget fogadni, az alacsonyabb volumenű téli vendégforgalom pedig bőven talál magánmak helyet akár éppen zalakaroson, vagy Hévizen. Egyszerűen nem látom azt az attrakciót, vagy turisztikai vonzerőt, amellyel a tervezett Sávolyi szállodákat gazdaságosan lehet működtetni.

frompearly 2010.02.26. 14:37:49

@roki: szerinted attól lendulne fel a balaton környéki turizmus ,ha lenne még 7 luxusszálloda ?
Tehát akkor most az ellenkezője miatt nincs vendég?Te honnan irogatsz a majmokbolygólyáról?Már bocs de az okfejtésed ,eléggé sántít....

Mitya Ivanov 2010.02.26. 14:41:40

Mielött valaki megvádolna azzal, hogy ellene vagyok a beruházásnak, elmondom, hogy szeirntem is épüljön meg a pálya, szeretem a motorsportot, és be3vételt hoz az országnak.
Csak akkor miért nem lehet úgy kezdeni az egész projektet, hogy kell nekem egy nagy terület, én annak egy részén versenypályát fogok építeni, a másik részén pedig lakóparkot, vagy apartmanházakat és azok bérleti jogát hosszútávra el fogom adni azoknak, akik megveszik. Minek kell ehhez ennyire durván sok állami támogatás, és minek kell hazudozni és olyan terveket készíteni, amelyek pénzügyi megtérülése kétséges.

akira2 2010.02.26. 14:41:48

@roki:

"Ez a Sávoly már elég messze van a Balatontól(20km), hogy közvetlen ne jelentkezzenek a káros hatásai a tóra, de ahhoz viszont közel, hogy a szinergikus előnyök érvényesüljenek.
Az idegenforgalmi szempontból fontos helyszínek közül legközelebb, másfél falunyira Zalakaros(12 km) található és közel van a sármelléki reptér(15 km)is.
A versenyre látogatók számára Hévíz, Keszthely, Balaton-felvidék is a közeli kategóriába tartozik."

No, ha ez a beruházás valóban hasznot hoz a beruházónak és az externális hatásokon keresztül a környék idegenforgalmának is, akkor ez a MAGÁNberuházó szervezzen meg egy kötvény- és/vagy részvénykibocsájtást, gyűjtse össze a környék idegenforgalmának növelésében érdekelt MAGÁNvállalkozásoktól a szükséges lóvét, és csinálja meg, ha annyira megéri. Az állam pedig vizsgálja meg, hogy mindez milyen környezetkárosítással jár, anyagiasítsa, szedje be ezt a kárt a beruházótól (merthogy nem csak a haszon, a környezeti kár is externália), aztán meg szedje be a nyereség után az adót.

Az államnak ennél többet nem szükséges tennie magánvállakozásokért... :)

Miért kellene az államnak beruháznia olyanba, ami amúgy biztosan hasznot hoz? Miért nem lehet erről magánbefektetőknek meggyőzni egymást, hogy megéri?

Aztán ha mégsem olyan tuti üzlet, az úgyis kiderül, és legalább lesz egy tapasztalattal többje a balatoni vállalkozóknak...

De, hogy ezt miért kellene az adófizetőknek finanszírozniuk és a kockázatot is viselniük.

Szerintem alapvető gondok vannak már önmagában azzal is, hogy az állam egyáltalán meghallgat egy ilyen beruházási ötletet, ez szerintem nem az állam dolga, hanem a magánszektoré. Az már csak hab a tortán, hogy közben a lóvét is ellopják... Naná, ha nem lehetne ellopni, akkor nem érdekelné az államot sem semmilyen beruházás... :)

roki 2010.02.26. 14:47:51

@Mitya Ivanov:

Tehát mi jobban tudjuk, hogya Sedesának nem fogja megérni a hét fürdőszálló felhúzása?

záporjózsi 2010.02.26. 14:48:14

Jééééé, az apparátus gondolkozik? Hogy lehet ez?! Lehet, hogy máskor érdemes lenne hallgatni rájuk...

Bignózi 2010.02.26. 14:49:58

@99%: Azért ezzel nem tudok egyet érteni. Csak azért épüljön meg (nem kevés közpénz eloppásával) a pálya, hogy ne a Szlovákok kapják meg a Moto-GP rendezési jogát, és ez miatt még szégyenkeznem is kéne? Álljunk már meg egy picit!!! Elemzői becslések szerint az alkotmány bíróság által elgáncsolt vagyonadó törvény miatt kb 50 milliárd adóbevétel hiányzik a büdzséből, amit az egész országból szedtek volna be. Azért kiváncsi lennék arra a hatástanulmányra amelyik leírja, hogy az elkövetkezendő időben a pálya hatására milyen turisztikai bevételekből szeretnék azt a 35 milliárdot visszaszedni... Ne legyünk már ennyire naívak!!! Ja, hogy te csak a verseny miatt irogatsz? Akkor megsúgom, hogy ez nem a te fórumod. Hajrá LMP! Remélem nem hagyátok annyiban, csak úgy mint a King-city-nél!!

roki 2010.02.26. 14:50:04

@frompearly:

>>Te honnan irogatsz a majmokbolygólyáról

..I..

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 14:50:11

@Mitya Ivanov:
@roki:

"Miért gondolod, hogy a Sedesa által építendő 7 fürdőszálló az év többi részében kihasználatlan lenne?
Ha ilyet építenek, akkor inkább az a várakozásuk, hogy a Balaton körüli turizmust fel lehet lendíteni ésfeltehetőleg van marketing elképzelésük hogy miképp teszik."

És nem illene ezt a marketing elképzelést kommunikálni? Szezonon kívül lasszóval fogják a vendégeket a működő szállodákban is, vagy egyenesen bezárják őket forgalom hiányában. Egy MotoGP helyszín - együtt érzek a motorsport híveivel - ott lenne jó, ahol közel van egy egyébként egyenletesen működő infrastruktúra.

Most tehát van egy negatív PM-állásfoglalás, egy titkos tanulmány, egy kormánydöntés, egy zűrös cég komikus cégvezetővel az élén, meg az MFB milliárdjai. Kíváncsi vagyok Németországban ki adna ebben a helyzetben pénzt. És egy afféle PPP-projekt, amikor állami hitelből egy magáncég épít valamit, amelynek megtérülésében maga a "kivitelező" sem bízik. Különben ugyanis talált volna pénzügyi befektetőt.

Visszatérve a turizmusra: egyszerűen nem tudom, mit lehet a télen ott csinálni. Minden zárva, a keszthelyi kastélyt vagy a sümegi várat meg lehet nézni egy nap alatt, és utána? Előszezoni olasz turistát lehet Pesten látni, főleg középiskolai osztálykirándulások képében, de hogy talján fürdővendégek árasszák el a Balatont télvíz idején... Egyszerűen illene tudomásul venni, hogy az ilyesmi fantazmagória. Még helyi árelőny esetén is, mert nem éri meg eddig közlekedni. A burgenlandi wellness-turizmus - a legnagyobb konkurencia, a hazainal jóval magasabb minőségben - az osztrák vendégeket sikerrel marasztalta otthon. A digókat mivel (konkrétan) lehetne vonzani?

Na hol az elképzelés az általános süketelésen kívül?

v.putin 2010.02.26. 14:53:14

Jóleső érzés,hogy végre érdemben foglalkoznak
ezzel az alaphangon téves döntéssel,mélyebben
politikai-anyagi szerzéssel.Mindjárt az elején
mondtam,hogy semmi keresnivalója az államnak ebben,de az az ostoba Ujhelyi--ki tudja miért tartja őt az MSZP--körbejárta az összes létező médiát,mint saját ötlettel.Jelenleg csak bűnözői hátterű vállalkozók próbálnak itt betörni,ha már nincsenek is itt.

Mitya Ivanov 2010.02.26. 14:53:16

@roki: ki az a "mi"?
én csak érvelek, és az általam ismert információk alapján igencsak kétséges a megtérülése. Viszonylag jól ismerem a balatoni turizmust, a forgalmi adatokat, a kapacitásokat, a szezonon belüli és a szezonon kívüli kihasználtságot, és a vonzerőket. Én ez alapján érvelek.
Úgy látszik a PM szakértői is hasonló állásponton voltak, csak lehet, hogy ők inkább pénzügyi és törvényességi szempontok alapján közelítették meg a kérdést.

roki 2010.02.26. 14:53:55

@akira2:

A beruházó, amennyiben tudja, hogy az általa kivitelezett mutatvány szinergiákat gerjeszt, és esetleg nem is hülye az üzlethez, előfordul, hogy alkudozni próbál és bizony, pénzt kér azért, hogy az államkassza bevételi oldalát meglendíti.

Nem kötelező persze neki meglendíteni, nem kötelező építenie sem, neki nagy a világ, teheti máshol is.

Nekünk viszont miért jó az, ha mégsem épít?

frompearly 2010.02.26. 14:54:07

@roki: kösz a kiigazítást csak már a szar elönti az agyamat amikor azt kell magyarázni ,hogy az ég kék és nem piros....

maid 2010.02.26. 14:58:40

@roki:
Kit érdekel a Sedesa? Nekik ez a buli nagyon megérné, ez nem is kérdés. Ha pl. elolvasnád azt a négy cikket, ami héten ebben a témában született, akkor rájönnél, hogy a vita arról szól, hogy a magyar adófizetőknek megéri-e. És ha esetleg maga a projekt még elvi szinten rendben is lenne (mert lehetséges, hogy igen, de szerintem se Te, se én nem vagyunk annyira okosak, hogy ezt kapásból kijelentsük), akkor jön az igazi kérdés, hogy vajon ez a kivitelező valóban megfelelő-e a végrahajtásra. Esetleg nem kéne-e az államnak kicsivel gondosabban megnézni, hogy kinek ad ilyen összegeket és biztosan egy szélhámos-gyanús alak a legmegfelelőbb arra, hogy hitelt + támogatást kapjon. Na ezek itt a kérdések.

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 14:58:50

@roki:
A "beruházó" már bizonyította, hogy nem hülye az üzlethez. Elég a Király utcai botrányos házépítésre gondolni, az állítólagos luxusapartmanok tulajdonosai hiába perelik a Sedesa építőipari leányvállalatát, a Fadesát, mert időközben érdekes módon csődbe ment. Átláthatatlan tulajdonosi háttér, hiányzó vagy fiaskónak bizonyult "referenciák", köddé vált cégek - ennyi szinergia bárkit meggyőzhet. De talán a KPMG vagy a PM helyett biztos tudzs valami konkrétummal szolgálni arról, mivel lendíti ez meg az államkassza bevételi oldalát, Kifejtenéd?

roki 2010.02.26. 15:01:00

@Mitya Ivanov:

A "mi", ebben az esetben a Sedesa opponenseit, jelentti.

Mindig, mindenre azt mondtuk, hogynem éri meg a tőkének az, amit fejleszteni akar éppen, mert "mi" jobban értünk hozzá.

Nekünk, magyaroknak, az általános közvélekedésnek, a mindenkori "mi"-nek, nem érte meg már az első pláza sem, aztán már az X-edik épült és nem mentek csődbe.

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 15:02:07

@roki:
Nyugodtan számold meg, hogy mennyi ment csődbe. Kezdheted a Lurdy Házzal, és még hosszú lenne a sor.

maid 2010.02.26. 15:03:12

Egyébként kellemesen csalódtam a PM-ben. Úgy tűnik van ott néhány figura, aki nemcsak nevében közszolga, hanem valóban érti, hogy a köz szolgálatában áll.

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 15:03:32

@roki: "Nekünk viszont miért jó az, ha mégsem épít?"

Kb. ezt írta(ák) le a pénzügyminisztériumban valakik, aki(k) most csak egy valamiben bízhat(nak): hogy a felmondási iedjük hosszabb, mint amennyi a következő kabinet megalakulásáig hátravan.

Amúgy megfordítom a kérdést: ha az egész annyira fix biznisz, mi a búbánatos rozmaringért kell nekünk ehhez igencsak szar múlttal rendelkező "spanyol" befektető, aki ráadásul egy buznyákot nem tesz az egészhez?
"Csináljuk meg! Csináljuk meg együtt!" De nélküle!
Hjaa, hogy akkor nincs hová kilopni a pénzt. Az baj...

weatherby 2010.02.26. 15:08:16

Válasszuk ketté a dolgokat!
1. Az, hogy itt, Sávolyon, s egyáltalán Magyarországon gazdaságosan /ez alatt össznemzeti megtérülésben gondolkodva/ működtethető e egy ilyen pálya, az profi vizsgálat tárgya, én ehhez a részhez nem szólok hozzá, nincs elég infóm. A Forma 1 Mogyoród intő példa, sohasem volt gazdaságos.
2. A csaknem egyedüli oknyomozó újságíró felvetett egy Magyarországon nem egyedi esetet, a homályos, több szintet és rendszert átszövő, korrupció gyanús ügyet. Nem kell mindjárt ide-oda csapongani kérem, a kommentelőket.
Inkább nézzük a tényeket: feltételezem, hogy a tisztelt újságíró minden szavát alá tudja támasztani. Azaz, látva a BKV, Honvédelmi Min. stsb. ügyeit, s ezek csak a jéghegy tetejét jelentik, azt gondolom, remélem és várom, hogy van az országban egy , legalább egy tisztakezű ügyész, aki van olyan pozícióban, hogy teljes erővel utána nézet az ügynek. Az időhorizonttal sincs gond. Ha valóban bűncselekmény kapcsolódik a dologhoz (MFB, stb. furcsa támogatások, stb.) akkor hiába írják alá, fizetik ki a pénzt, az visszakövetelhető lesz, az érintettek meg börtönbe. Tehát mindenképpen megér egy "misét", én kíváncsi lennék az újságíró, Bodoky úr helyében a magyar ügyészség, s igen, a vezető pártok! gazdasági referenseinek határozott véleményére ez ügyben. Ha nincs bűncselekmény, pl. vesztegetés a hivatalnokok esetében, akkor jön, az, hogy megtérül, nem térül.

roki 2010.02.26. 15:08:54

@maid:

Van véleményem arról, hogy a cikkek miért születtek és speciel úgy gondolom, hogy mint általában, ebben a játékban sincsen alapból "jó" és nincsen "rossz" sem.
Konfliktus, na az van.,))

Azt azért megjegyezném, hogy a világban tőkehiány van, a letelepülő fejlesztések kevesen vannak, komoly verseny zajlik értük.
Amennyiben Magyarország fejlődni akar, munkahelyeket akar, abban az esetben nincs más útja, mint követni Szlovákiát, ahol az összes erőforrást odacsoportosították annó, hogy fizessék a letelepülő tőke által kért dolgokat.

Adott esetben nem tudom, hogy a fizetendő összeg megéri, vagy sem.
Az viszont biztos, hogy nincs nagy mozgástere az országnak.

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 15:09:10

@mesterseges szinezek:
Most kellene figyelmeztetni azokat, akik alvállalkozónak szegődnének a projekthez, hogy valószínűleg nem kapják meg a teljes árat munkájuk után. Lesz a láncban a Worldwide Circuit Management után egy-két cég, amely pénzéhez jut, utána lesz egy olyan, amelyik - épp a projekt végén - tönkremegy, csődbe jut. Hipp-hopp, ott lesz a pénznek is vége.
Éppen elég helyen csinálták meg ezt a trükköt nemrég, és még "törvényes" is.

tabaniember 2010.02.26. 15:15:07

@roki: A plázák, lehet, hogy nem (mind). De nézd meg, mi maradt a Belvárosból. Vagy inkább mivé lett. Azt a kárt csak részben lehet forintosítani, ez igaz, de tetemesnek elég tetemes. A többi meg? Mondjuk úgy, az egész város súlyos morális és kulturális kára.

Bignózi 2010.02.26. 15:22:38

@roki: Tőke hiány? Munkahely teremtés? Te most megint miről beszélsz? Akármennyire is próbálod meg terelni a adolgokat más mederbe, itt még mindíg arról van szó, hogy az MFB egy erkölcsileg igen csak megkérdőjelzhető vállalkozónak szeretne 35 millirád adóforintunkat odaadni, anélkül hogy a beruházó le tett volna valamit is az asztalra. Nem beszélve arról, hogy a PM előterjesztése igen keményen kritizálta a dolgot.

tabaniember 2010.02.26. 15:26:40

@weatherby: Csak az a probléma, hogy a pénz hiába lesz jogilag és elméletileg viszakövetelhető. Az el fog tűnni örökre. Akit meg lesittelnének miatta pár évre, az vagy eltűnik még időben valahol Dél-Amerikában vagy Ázsiában, vagy ha esetleg elkapják, leüli, kijön, és röhögve besétál valami svájci bankba a suskáért. Tehát mindenképpen jobb helyen van az a pénz a magyar államkasszában. (Ami persze szintén rizikós hely, de mégis.) Nézd meg, mi történt a Király utcai házzal és azokkal, akik ott pénzt adtak ezeknek vagy hasonló csibészeknek.

Vito de la Mancha 2010.02.26. 15:27:48

A grupo milton egy fantomcég. El kell menni Valenciába, és egyből kiderül, hogy nincs semmi. Amit az RTL-en mutogattak, az a Seceda épülete és irodái.

KBJ egy gyanús figura, aki itt azt mondja, hogy Spanyolországban lett gazdag, ott azt, hogy Kelet Európából van jövedelme. Keresd végig a spanyol web-et és KBJ vagy grupo milton vonatkozásban kizárólag magyarországi állami megrendelések kapcsán van pár hír.

Számomra a kérdés nem az, hogy kell-e GP pálya vagy sem, hanem az, hogy 35 mrd forint adófizetői pénz (a mi pénzünk!) elúszik vagy sem. Ha KBJ-n keresztül megy ki ez a pénz, akkor garantáltan nem lesz GP pálya, mert a cél nem az építés, hanem a lopás.

Ha Brüsszel érvényteleníti a projektet, az a legjobb nekik, mert akkor még el sem kell számolni a nem létező pályával, de közben már sikeresen elköltik a pénzt. Egyszerűen csődbe fog menni az a cég, amely felvette, így nem tudja az államnak visszafizetni, de az alvállalkozóktól nem lehet visszakérni, a „jogosan” (többszörösen túlszámlázott) nekik járó pénzt, a tessék-lássék földmunkákért és BKV-szerű tanulmányokért.

Amitől mindez ijesztő, ezt a receptet már végigvitték pár helyen (például Szicíliában) és csak rossz minőségű utak, félbemaradt építkezések, megrekedt fejlődés maradt utánuk.

maid 2010.02.26. 15:28:41

@roki:
A konfliktus nem egy rossz dolog. Ha hitviták folynak arról, hogy mi a jó és mi nem, ahelyett, hogy projektrendszerben néznénk, az persze nem feltétlenül visz előre. De ha jó értelemben vett vitáról beszélünk, ahol vannak érvek és ellenérvek, akkor az más.

Ennek a történetnek minimum két szintje van, igaza van weatherby-nek.
1.) Kell-e MotoGP pálya, ott kell-e, most kell-e. Csupa izgalmas kérdés, remek elemzéseket lehet írni a tárgyban. Ezt a szálat mellőzzük ha lehet, mert semmi köze a cikkekhez, ezzel az erővel a bálnák nemi életéről is írhatnánk.

2.) Normális dolog-e, hogy a fickó úgy kapott meg ilyen projekteket szerte az országban, hogy a kutya nem ellenőrizte ki is ő. Normális-e hogy komoly spanyol befektetőként tekint mindenki arra a fickóra, akinek a honlapján Real State szerepel helyenként a Real Estate helyett és nem tűnik fel senkinek, hogy az amit felépített, nagy valószínűséggel egy baromi nagy lufi, de még véletlenül sem ingatlan referencia. Fontos a média kontroll funkciója, de biztos, hogy egy újságíró feladata utánanézni, hogy vajon kinek adnak 35 milliárdot? Vagy még rosszabb esetben: ha esetleg kiderül, hogy az apparátus utánanézett és szakmailag nem javasolta a projektet, de született egy ezzel ellentétes politikai döntés, akkor szerinted ez nem érdemes téma arra, hogy kicsit beszélgessünk róla?
Komolyan így gondolod?

Vito de la Mancha 2010.02.26. 15:32:37

Ha valaki őszintén szeretne a Balaton környékére bármilyen működő beruházást, akkor elemi érdeke, hogy ne KBJ és a hozzá hasonlók kapjanak pénzt, mert abból biztos nem épül semmi!

Ajánlom: tasz.hu/aktiv-polgar/hozzak-nyilvanossagra-savolyi-balatonring-megvalosithatosagi-tanulmanyat

psr6 2010.02.26. 15:32:43

Hajrá Bodoky! Neki és másoknak köszönhetően lassan lesz újságírás is Magyarországon :)

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 15:33:28

@kakukk2:
Nyugat-Európában nem is találsz ennyi plázát a nagyvárosokban. Vigyáznak arra, hogy ne nézzen ki úgy a belvárosuk, mint nálunk a Rákóczi út vagy a Kossuth Lajos utca: bedeszkázott, befóliázott portálokkal.

roki 2010.02.26. 15:34:30

@Bignózi:

Az egészben azt nem tudjuk, hogy ez a strómangyanús madár mögött milyen megegyezések és szerződések vannak.
Én úgy tudom, hogy a projekt mögött a Sedesa áll és nem ez a Milton.
Az persze érdekes, hogy miért nem nekik fizetik ki a dolgokat.

Munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, ha valaki csinál valamit, ahol emberek dolgozhatnak.
A világban pedig jelenleg kevés letelepedni vágyó tőke jó alkupozícióban van és kedvezményeket, sőt konkrétan pénzt kér a letelepüléséért.
Ha mi nem adjuk meg, megy máshova, ahol többet fizetnek neki.
Így lett Szlovákiának autógyártása és szórakoztatóipari kapacitása, mint közismert.
Az eset szorosan hozzátartozik a magyarországi fejlesztésekhez, mert a serpenyő másik oldalában az van, hogy ha nem épít, neincs munkahely és maradunk a szarban.

A sávolyi projekt kapcsán tehát azon csodálkozni, hogy az állam fizet nekik, nem kellene csodálkozni
.

roki 2010.02.26. 15:39:51

@maid:

Borítékolom: Nem kell Moto GP pálya, fordítsuk inkább gázárkompenzációra a pénzt, vagy 13. havira, de szóbajöhet még, hogy épüljön belőle madármegfigyelő a Kis-balatoni nádasban, mert arra jön a zsozsós túrista.

sorhajóhadnagy 2010.02.26. 15:40:14

@roki:
Na látod, te is csodálkozol, hogy miért nem a Sedesa áll a buliban. Vajon miért nem? Miért egy stróman-cég?

De amit sokadjára nem fogsz fel, hogy itt a Sedesa and Co. nem hozza a tőkét, hanem viszi. A "letelepülésre" váró tőke egyelőre a Nádor utcában van. A Sedesa/Miltonnak ugyanis ebben a projektben némi fotózásra méltatott (és a hírek szerint azóta is kifizetetlen) földmunkán és némi közműfejlesztésen túl semmilye sincs. legfőképp tőkéje! Érted már, miért aggódnak néhányan?

maid 2010.02.26. 15:43:40

@roki:
Na pont ez az a demagógia, ami teljesen értelmetlenné teszi ezeket a vitákat :(

Én személy szerint számításokkal simán meggyőzhető lennék, hogy kell MotoGP pálya. Kár, hogy nem ez a kérdés.

Bignózi 2010.02.26. 15:44:17

@roki: Namár most te egyszer beszélsz a külföldi tőkéről ami elengedhetetlen a Magyarosrszági munkahelyteremtéshez. Ezt aláírom. Viszont azt, hogy ezen kívül egyáltalán nincs lehetőségünk munkahelyteremtésre igen csak hülyeségnek tartom. Ma Mo-an a munkavállalók 2/3-át a KKv foglalkoztatják. Talán ha esetleg kedvezőbb feltételeket biztosítunk nekik akkor talán képesek lesznek fennmaradni és esetleg innoválódni és így teremteni új munkahelyeket. Nem beszélve arról, hogy az általuk megtermelt profit itthon marad és ebből szintén csak mi jövünk ki jobban. Azt hogy a külföldi nagybefektetőket pedig egy napon említed evvel a szálhámossal, arra nem igazán találok nyomdafestéket bíró szavakat. ;)

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 15:49:06

@roki: Momentán az madármegfigyelő alternatívája a pénz ablakon történő kivágása - csak hogy tudjuk, miről beszélünk.

(egyébként turista)

Ööö 2010.02.26. 15:49:44

Erről a kiskovács-ról, - megjelenése, reakciói és nem utolsó sorban a múltja alapján - ki lehet jelenteni, hogy egy piti(nem primitív!) szélhámos archetípusát testesíti meg. Sokat beszél, és rendelkezik azzal a képességgel, amivel másokat meg tud 'hülyíteni' (később ezek csodálkozva néznek, hogy hogyan kajálták meg a szövegét)
Az ilyenek mögött *nem mindig* áll közvetlenül egy szürke eminenciás, de a hozzá csapódó egyének nem egyszer okosabbak.
Majd kiderül, hogy ki használja ki jobban a másikat.
(Az okos szélhámos az, akiről soha nem is fogunk hallani.)

dr. mesterséges színezék 2010.02.26. 15:52:50

@roki: De még egyszer kérdezem: miért kell egy full állami pénzre támaszkodó pjt-hez (vagy mihez) kétes pedigréjű "külföldi" magánpofa?

márvesztes 2010.02.26. 15:53:57

Ámberek, egy újságíró Magyarországon!
Hajrá Bodoky, ez nagy tett.
Hajrá PM, csak szivárogtassatok.

MVMV 2010.02.26. 15:56:12

roki : "Munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, ha valaki csinál valamit, ahol emberek dolgozhatnak."

Szerintem kezd az érvelésed kifejtését azoknak az alvállalkozóknak, akik MÁR várnak a pénzük egy részére a nagy befektetőktől, pedig még a földmunkákról beszélünk, nem a hetedik szállodáról.

Komolyan nem értem azokat akik azzal jönnek h kell-e GP pálya vagy nem, vazze. Jelzem - sok más mellett - én is olvasom a Superbike magazint, de itt ez a legutolsó kérdés. Jó lenne már a lényeget is látni, a sorok között.

Parajpuding 2010.02.26. 16:12:12

Ezek a milliárdok is pont annyira fognak megtérülni és hasznot hozni, mint a Baumgartner Zsolt F1 szereplésére fordított milliárdok. 0. Semmit. Volt, nincs. Magánszámlákon és zsebekben fog landolni.

Man Of Golden Words 2010.02.26. 16:14:13

@brennero: vajon keszult-e gyorsan egy masik hatastanulmany...amig kussoltak?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.26. 16:16:52

@Man Of Golden Words: Húh pont ez jutott eszembe. Eddig tartott újat kreálni!

márvesztes 2010.02.26. 16:17:53

@roki:
Az itteni alaphanggal ellentétben én azért nézném meg szívesen azt a hatástanulmányt, mert az általad leírtak szerintem akár igazak is lehetnek:
- a projekt megtérülést is hozhat, elvégre 135 milliárd huf (500m eur) multiplikálódva csodákra képes,
- visszahozhatja a támogatás összegét a büdzsébe (elvégre a GDP 47 százalékát így vagy úgy elvonja az állam)
- és "kiszélesítheti a Balatont".
Ezek jó hatások, ez eddig rendben volna.

De miért nem akarnak engem meggyőzni erről, miért dugdossák a hatástanulmányt, és miért keveredik bele ebbe az egészbe egy ilyen alak, annak a nyilvánvalóan lufi cége, stb.?
Ha tényleg van tőkeerő a pasi mögött, akkor miért nem az hozza a referenciát és a fedezetet?
Miért kell egy közvetítő 5-10 százalékért, ha semmi akadálya annak, hogy a magyar kormány és a külföldi befektető leüljön, megállapodjon, tájékoztassa a közvéleményt, és dolgozzon?
Ezek azok a kérdések, ami miatt jó, hogy van egy Bodokynk.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.26. 16:19:54

@márvesztes: No igen. Meg már fentebb említették, hogy ha van 54mrdFt-ja mint ahogy állítják. Akkor miért nem maga aratja le hasznot. Miért osztozik az állammal????? Mert nincs lófasz sem. Csak a kopasz segg!

Jamesboci 2010.02.26. 16:24:44

hogy árnyaljam a képet:
ez a szar spanyol cég 3 emberrel nyerte a villányi elkerülóút-tendert.
mennének már a francba Bajnaiék.

Jamesboci 2010.02.26. 16:25:59

@márvesztes:
biztos megtérül ha ráülsz a mocidra oszt körönként fizetsz 1 milliárdot.

roki 2010.02.26. 16:27:16

@márvesztes:

Félreértések elkerüléséért: nem gondolom, hogy teljesen tiszta az ügy, csak az a véleményem, hogy nem azon a primér és meglehetősen egyszerűre hangszerelt síkon jelentkeznek a problémák, mint ahogy meg lett itt jelenítve.

Azt, hogy miért hagyják ki a közvéleményt a döntés előkészítésből, azt talán még meg is értem, a magyar értelmiség a hatalmi harcokban ritka demagóg irányba vitte a közbeszédet.

Természetesen én is kíváncsi volnék a háttérben maradó részletekre, de alapból azzal a hozzáállással kezelem ezt az ügyet is, hogy a kormányzat felelősségre vonható.

roki 2010.02.26. 16:34:10

@MVMV:

>>"oki : "Munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, ha valaki csinál valamit, ahol emberek dolgozhatnak."

Szerintem kezd az érvelésed kifejtését azoknak az alvállalkozóknak, akik MÁR várnak a pénzük egy részére a nagy befektetőktől, pedig még a földmunkákról beszélünk, nem a hetedik szállodáról."

Hol kapcsolódik a tényleg szükséges munkahelyteremtés ahhoz, hogy egyes kivitelezéseknél valaki, többnyire a lánc közepén levő benyeli a lóvét és nem fizet?
Ezeknél az építőipari kalózkodásoknál ezeregy a verzió és a legritkább, hogy a befektető az, aki nem fizeti ki az utána következő láncszemet.

Vfair 2010.02.26. 16:37:09

roki,
te vagy a spanyolok, vagy a stróman lufimilliárdos beépített embere vagy - esetleg ő maga.
Nemisértem, hogy nem jön ez le a többieknek...

Tényként kezelsz 7 luxusszálloda felépítését, a pálya megfelelő színvonalú elkészítését/üzemeltetését egy olyan befektetőtől, aki még SEHOL nem adott át a vállaltak szerint elkészített, és korrektül megvalósított beruházást.
Sehol.
Egy olyan befektetőtől, aki az ingatlanbiznicen (= adok-veszek, számonkérés előtt becsődöltetek)felül semmi pozitív referenciával nem rendelkezik.
Pécsen már állnia kellene a szállodának és a futurisztikusan felújított magasháznak a vállalások szerint. SEMMI nem történt ott sem.

Ilyen előzmények, a honlapok, "referenciák" mellett csak az lehet ennyire naív, akiket ők fizetnek...

MVMV 2010.02.26. 16:39:25

roki: "Hol kapcsolódik a tényleg szükséges munkahelyteremtés ahhoz, hogy egyes kivitelezéseknél valaki, többnyire a lánc közepén levő benyeli a lóvét és nem fizet?"

Pont ott, ahol szerinted a Sávolyi GP pálya a szükséges munkahelyteremtéshez...

roki 2010.02.26. 16:40:19

@Bignózi:

>>"Viszont azt, hogy ezen kívül egyáltalán nincs lehetőségünk munkahelyteremtésre igen csak hülyeségnek tartom. Ma Mo-an a munkavállalók 2/3-át a KKv foglalkoztatják. Talán ha esetleg kedvezőbb feltételeket biztosítunk nekik akkor talán képesek lesznek fennmaradni és esetleg innoválódni és így teremteni új munkahelyeket."

A kkv-k számára a legnagyobb probléma, hogy nincs, vagy alig van megrendelésük és a költségeiket emiatt nehezen termelik ki.
Az a megoldás, hogy az állam biztosítja ezt a megrendelésigényt, és ezzel lesz kilábalás?
Nem az a megoldás esetleg, hogy az állam segíti olyan multinacionális projektek megvalósulását, amik a kkv. szektor számára jelentenek beszállítói vagy egyéb szerződéses lehetőségeket azon túl, hogy a projekteknél alkalmazott bérmunkások megemelkedő fizetőereje megrendeléseket generál a kkv. szektor felé?

roki 2010.02.26. 16:41:08

@MVMV:

Kibontanád?

Tényleg nem értem a logikádat.

roki 2010.02.26. 16:46:36

@Vfair:

Mindenki, aki nem csahol együtt a falkával, az stróman?

márvesztes 2010.02.26. 16:49:21

@Jamesboci:
Igen, ez megtérülhet.
- ha tényleg hoznak 500 m eurót, és el is költik
- ha tényleg lesz verseny, szálloda, miegymás
- ha tényleg lesz egy működő balatoni klaszter, amiben a szolgáltatók (szállásadók, vendéglátók, programszervezők, wellnes és konferenciaközpontok, stb együtt tudnak működni, legalább annyiban, hogy a vendég lehúzásával az egyik barom nem hajtja el a többi vendégét is.

És képzeld még azt is gondolom, hogy három emberrel meg lehet csinálni egy Villány elkerülőt. Az útépítők többsége hosszú alvállakozói láncokkal működik, ha neki kijön a matek, akkor a dolog rendben van. Akkor nincs rendben, ha az alvállakozói lánc fenntartása kizárólag a felelősség porítását, az adófizetés elkerülését, netán a tényleges munka ki nem fizetését (Viadom, Hídépítő) szolgálja. De ez már köztörvényes ügy, foglakozzon vele kiemelten az NBH, az APEH, a GVH, a KDB meg az atyaúristen. Ettől még a rendszer nem eleve elítélhető.

hypotheticalfriend 2010.02.26. 16:49:41

@roki: Ne haragudj, de egy ilyen helyzetben vannak prioritások. Az általad feltett kérdések akkor következhetnek, ha előtte a helyzetet tisztázták. Most teljesen zűrzavaros, gyanús helyzetben akarnak kihelyezni rengeteg adópénzt. Amíg nincs tiszta helyzet, a tervezet előnyeiről, hátrányairól beszélni merőben teoretikus.
Vesd össze: mi lenne, ha a nagymamámnak kerekei lennének. Bevallom, én terelésnek érzem a kérdéseidet és a felvetéseket.
Én azt szeretném tudni, hogy ki ez a Kovács, kik állnak mögötte, van-e mögöttük tőke, mi van a titkos tanulmányban, szabályos és jogszerű-e az egyész ügylet. Ha minden kérdésre van megnyugtató válasz, még akkor sem kell sebtiben odaadni a pénzt, mert a mostani gazdasági helyzetben bőven lenne helye egy magáncég számláján kívül is. De akkor már lehetne róla beszélgetni. Addig viszont feleleges.

tabaniember 2010.02.26. 16:53:40

Na, már ez is valami: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-336373
Csak remélni lehet, hogy egy szűk hét alatt nem lehetett összecsapni egy új hatástanulmányt. És ha lehetett is, abban bajosan állhat hozsannázó támogatás, ha már egyszer kiderült, hogy eredetileg nem támogatták. Tényleg, ilyenkor hogyan lehet megállapítani, mennyire hiteles, amivel előrukkolnak?

tululi 2010.02.26. 16:59:06

Ellenzitek, ellenzitek de fogadjunk ti is ott ülnétek a lelátón!!! Amúgy aki tudatlan miért ír be mindenféle zagyvaságot. Nincs üzleti érdekeltségem de én szeretném, hogy megépüljön! Ja és persze nem csak évi egy futamot, hanem más különböző versenyeket is rendeznének a pályán. ........................................................... Akármi is lesz Hajrá Balatonring!!!

roki 2010.02.26. 17:00:30

@hypotheticalfriend:

Én sem tudom, hogy szabályos, vagy sem, sőt el is tudom képzelni, hogy a Miltonon keresztül meg is nyúlják a támogatást, pláne, ha Suchman benne van, de ettől még az egész projektet elmeszelni nem kellene azzal a lendülettel.

bejgli 2010.02.26. 17:02:47

"de most már meg kell építeni és utána gazdaságosan üzemeltetni, mint mindenhol, ahol ilyen pálya van."
Mindenhol gazdaságos egy ilyen pálya? Ezt honnan lehet tudni?
Ha gazdaságos a pálya, miért kellene állami pénzt beletenni?
Mindenholországban mennyi állami pénzt raktak bele?
Mindenholországnak hogy állt a gazdasága, amikor belerakták a pályába az állami pénzt?

Szállodasor a semmi közepén? Mellette motorverseny-pálya? Lát ebben valaki fantáziát? Én nem. De ha valaki lát benne fantáziát, akkor hajrá! Építse meg! Lehetőleg (értsd, semmiképpen) ne természetvédelmi területen. Viszont ha tényleg nincs ott semmi, akkor nyugodtan építsen csak! A saját pénzéből. A saját kockázatára. Ahogy a nyereség is sajátja lesz. De az én adómat ebből hagyja ki!

Aki magánszemélyként pártolja az ötletet, az adjon nekik pénzt! Ha ezek szerint, nekik nincs elég. Ezzel közvetlenül is támogathatja a számára szimpatikus terv megvalósulását.

És hogy mit tegyen az állam? Miért kéne bármit is tennie? Miért kéne bármit is tennie egy olyan beruházás kapcsán, ami évi 3-4-5 napra teremt munkahelyeket? Miért kéne a beruházást finanszíroznia? Miért neki kell finanszíroznia? Talán mert a kereskedelmi bankok túl kockázatosnak találják? A közpénzeket viszont nyugodtan lehet kockáztatni?

A magyar államnak itt és most tényleg 35 milliárdot kellene költenie motorversenyre? Motorversenyre kellene költenie 35 milliárdot? Akár hitel, akár garanciavállalás formájában? Miért? Olyan jó üzlet? De ha olyan jó üzlet, akkor miért nem indirekt módon támogatja, pl. adókedvezménnyel? És ha olyan jó üzlet, akkor a kereskedelmi bankok miért nem tolonganak, hogy hitelt nyújthassanak hozzá? Őket manapság nem érdekli a tuti jó üzlet?

Ha pedig nem olyan jó üzlet, csak munkahelyeket teremt, tartósan és tömegesen, akkor nem kéne megvárni, amíg kiderül, mennyi munkahely is teremtődött ténylegesen, és hogy a beruházás mennyire is lendítette fel a környék gazdaságát? És ennek arányában UTÁNA honorálni a befektető tevékenységét?

"követni Szlovákiát, ahol az összes erőforrást odacsoportosították annó, hogy fizessék a letelepülő tőke által kért dolgokat."
Hol van ebben a tervben LETELEPÜLŐ TŐKE? Hol a GARANCIA, hogy itt majd tőke települ le? Egy Mercedes-gyárnál elhiszem, hogy van garancia. Egy csalás miatt elítélt személy vezette, semmilyen valós előélettel nem rendelkező beruházó cégnél nem hiszem el.

bejgli 2010.02.26. 17:03:44

"de most már meg kell építeni és utána gazdaságosan üzemeltetni, mint mindenhol, ahol ilyen pálya van."
Mindenhol gazdaságos egy ilyen pálya? Ezt honnan lehet tudni?
Ha gazdaságos a pálya, miért kellene állami pénzt beletenni?
Mindenholországban mennyi állami pénzt raktak bele?
Mindenholországnak hogy állt a gazdasága, amikor belerakták a pályába az állami pénzt?

Szállodasor a semmi közepén? Mellette motorverseny-pálya? Lát ebben valaki fantáziát? Én nem. De ha valaki lát benne fantáziát, akkor hajrá! Építse meg! Lehetőleg (értsd, semmiképpen) ne természetvédelmi területen. Viszont ha tényleg nincs ott semmi, akkor nyugodtan építsen csak! A saját pénzéből. A saját kockázatára. Ahogy a nyereség is sajátja lesz. De az én adómat ebből hagyja ki!

Aki magánszemélyként pártolja az ötletet, az adjon nekik pénzt! Ha ezek szerint, nekik nincs elég. Ezzel közvetlenül is támogathatja a számára szimpatikus terv megvalósulását.

natsak 2010.02.26. 17:03:45

Drága barátaim! És főleg roki-hoz hasonlók. Ti valójában nem tudjátok, hogy a külföldi betelepülő tőke többszörösét viszi ki, mint amennyivel betelepül! Ennyire nem ismeritek a statisztikákat? Ez nem összeesküvés elmélet, hanem a beruházó természetes céljának egyszerű megvalósulása. Tényleg azt hiszitek, hogy az a fő cél, hogy ez legyen a fő tendencia? Így születnek a gyarmatok, akiknek nincs saját maguk fenntartására saját erejük. Akik az alapvető ellátásban is függő helyzetben vannak. A társadalom elsődleges feladata, hogy megteremtse, megóvja saját immunrendszerét (akárcsak az egyénnek). Ez természetesen nem zárja ki akárkivel az együttműködést - ha az a mi hasznunkat segíti. No most ebbe beleillik ez a moto-nyavalya (bocs a drukkerektől), meg a golf ürügyű szélhámia? Kell ezekhez állami pénz? Végig gondoltátok, hány kisvállalkozásba lehetne ezt a pénzt befektetni úgy, hogy biztosan és belső haszonnal megtérüljön. Munkahelyben, jobb ellátásban, jobb közérzetben, stb. Persze ezek a nagyberuházások, amik kizárólag külföldi érdekeltségekkel bonyolódnak sokkal alkalmasabbak a lenyúlásra, mint a belső, kisebb csomagokba ellenőrizhető felhasználás.
Borzasztóan szomorú vagyok a sok megtévesztettet látva. Sajnos ti adtok legitimációt a gazembereknek!!!! Ne tegyétek, még ha drukkoltok is a szenvedélyetek szerinti beruházásokért. Először legyünk erősek, aztán versenyezhetünk. Én nem szeretnék, mások szenvedélyét, érdekét kiszolgáló cseléd országban élni.

natsak 2010.02.26. 17:04:43

Drága barátaim! És főleg roki-hoz hasonlók. Ti valójában nem tudjátok, hogy a külföldi betelepülő tőke többszörösét viszi ki, mint amennyivel betelepül! Ennyire nem ismeritek a statisztikákat? Ez nem összeesküvés elmélet, hanem a beruházó természetes céljának egyszerű megvalósulása. Tényleg azt hiszitek, hogy az a fő cél, hogy ez legyen a fő tendencia? Így születnek a gyarmatok, akiknek nincs saját maguk fenntartására saját erejük. Akik az alapvető ellátásban is függő helyzetben vannak. A társadalom elsődleges feladata, hogy megteremtse, megóvja saját immunrendszerét (akárcsak az egyénnek). Ez természetesen nem zárja ki akárkivel az együttműködést - ha az a mi hasznunkat segíti. No most ebbe beleillik ez a moto-nyavalya (bocs a drukkerektől), meg a golf ürügyű szélhámia? Kell ezekhez állami pénz? Végig gondoltátok, hány kisvállalkozásba lehetne ezt a pénzt befektetni úgy, hogy biztosan és belső haszonnal megtérüljön. Munkahelyben, jobb ellátásban, jobb közérzetben, stb. Persze ezek a nagyberuházások, amik kizárólag külföldi érdekeltségekkel bonyolódnak sokkal alkalmasabbak a lenyúlásra, mint a belső, kisebb csomagokba ellenőrizhető felhasználás.
Borzasztóan szomorú vagyok a sok megtévesztettet látva. Sajnos ti adtok legitimációt a gazembereknek!!!! Ne tegyétek, még ha drukkoltok is a szenvedélyetek szerinti beruházásokért. Először legyünk erősek, aztán versenyezhetünk. Én nem szeretnék, mások szenvedélyét, érdekét kiszolgáló cseléd országban élni.

Vfair 2010.02.26. 17:05:13

@roki: a TÉNYEK ilyen szintű figyelmen kívül hagyása azt mutatja, hogy a stróman embere vagy.

A háttér és az általam sorolt tapasztalati tények ismeretében álnaivitás egy komoly multi befektetésének munkahelyteremtési hozzáadott értékeit szajkózni, hiszen itt nem erről van szó.
Csak negatív referenciák, ingatlanspekulációk, állami pénzek lehúzása, 0, azaz NULLA sikeres, megvalósított projekttel a szereplők mögött.

Mivel nem tételezem fel, hogy nem tudsz olvasni vagy szöveget értelmezni, a tények éles mellőzése nem lehet véletlen, ergó érintett ember vagy.
Számomra nyilvánvaló, nem is vitázom tovább - csak jelezni kívántam:

Ilyen naivitás nincs. Mert nem lehet.
A menthetetlent még akkor sem lehet menteni, ha pénzlenyúló bagázs embere vagy. A hozzászólásaid alapján az vagy. Ennyi.

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.26. 17:09:28

Ha jól emlékszem a mentőszolgálatok egy hónapja csak + 1 milliárdot kértek, hogy el tudják látni a feladatukat. (nem 35-öt) De nem kaptak!

Bignózi 2010.02.26. 17:10:45

@roki:
A kkv-k számára a legnagyobb probléma, hogy nincs, vagy alig van megrendelésük és a költségeiket emiatt nehezen termelik ki.
Az a megoldás, hogy az állam biztosítja ezt a megrendelésigényt, és ezzel lesz kilábalás?

A működési költségek csökkentése nálam nem egyenlő az állami megrendelésekkel. Bár bizonyos szektorokban az állami megrendelések talán a piaci pangást némileg mérsékelheti. Esetlegesen célzott szektori támogatásokkal fellendítheti. (lásd. USA)

Nem az a megoldás esetleg, hogy az állam segíti olyan multinacionális projektek megvalósulását, amik a kkv. szektor számára jelentenek beszállítói vagy egyéb szerződéses lehetőségeket azon túl, hogy a projekteknél alkalmazott bérmunkások megemelkedő fizetőereje megrendeléseket generál a kkv. szektor felé?

Itt ismét érvényesül a szűklátókörűséged. Lehet hogy a magyar gazdaság kicsi a világpiachoz képest, de nem is mindegyik KKv termel csak is kizárólag export piacra.

Egyébként a téma elterelés továbbra is tükröződik a hozzászólásaidban, ugyanis nem tudsz megfelelő válaszokat adni a arra: Hogy miért kap ekkora összegű állami hitelt egy fantom cég? Kik azok a személyek akik a PM előterjesztését figyelmen kívül hagyták és ezzel homlokegyenest ellenkezőleg döntöttek? Miért nem történt meg az előzetes normakontrol az MFB-nél? és még szémtalan kérdés ami felmerül az egyszerű választópolgárban a Tisztel Bodoky úr cikksorozatát követően.

natsak 2010.02.26. 17:12:40

@Vfair: Lehet, hogy roki ügyében igazad van, de lehet hogy csak ő is olyan ember, akit a csapból is folyó lüke (vagy nagyon is végig gondolt) propaganda befolyásolja. Akár a hívői szintig. Márpedig a hívővel a hitéről nem érdemes tényleg vitázni. Mentsük föl szegényt (?).

MVMV 2010.02.26. 17:15:47

roki : " Kibontanád? Tényleg nem értem a logikádat"

Azzal érveltél a pálya mellett, hogy kell többek között a munkahelyteremtéshez.
Na, maga a pálya és építése, meg a hipotetikus kiszolgálókörnyezete erre pont nem alkalmas, a kettőnek semmi köze egymáshoz, és legfőképpen nem ilyen módon.

Ami itt bekövetkezhet, az az állami támogatás ( a.k.a. Hitel ) eltüntése, amit szerinted nem mindegy, hogy az ugyanazon tulajdonosi körhöz tartozó frissen alapított vállalkozások közül a "beruházó" vagy a másik haverja sikítja el.

Azt, hogy már tartoznak azért írtam, mert jól illusztrálja a potenciálját a holdingnak, és hogy mennyire lehet komolyan venni.

Nem magyarázom többet, főleg mert péntek van, é inkább húzok vacsorázni.

natsak 2010.02.26. 17:16:12

@Vfair: Lehet, hogy igazad van, de az is lehet, hogy csak a csapból is folyó lüke (vagy nagyon is tudatos) propaganda befolyásoltja. Akár hívői szintig. A hitről pedig felesleges vitatkozni. Mentsük föl szegényt(?).

natsak 2010.02.26. 17:17:37

A francba, először nem láttam vissza a dumám. Elnézést.

Vfair 2010.02.26. 17:23:33

Csak egy példa a sok közül, ahol kilóg a lóláb:
@roki: "Tehát mi jobban tudjuk, hogya Sedesának nem fogja megérni a hét fürdőszálló felhúzása?"

Miből gondolja ez a "roki", hogy fel lesznek húzva?
Az egész sztori a feltárt cégmúltakkal, tapasztalatokkal, referenciákkal ill. a cég hazai, egyáltalán nem dicső múltjával nagyon nem ebbe az irányba mutat. Egyetlen ígéretét, vállalását sem tartotta be ez a bagázs.
Csak az állami pénzért nyúlik a kezük...

ROKI terel, ködösít, korrekt beruházónak tekint egy olyan céghálót, aki nem ezt bizonyította az eddigi aktivitásával.
Lehet, hogy jól fizetnek (rokinak pl.), de hogy ebből (ettől a beruházói körtől) nem lesz balatoni fürdőszálló, pécsi luxusmagasház, és használható színvonalú MotoGP pálya az én életemben, az tuti.

Hajrá Bodoky! Még időben jött a tényfeltárás - a legnagyobb pénzek lenyúlása előtt.
@roki-nak sorry - így járt.

mediocris 2010.02.26. 17:27:53

Ennek a bizonyos Sesesának van valami köze a Central Passageos Fadesához? Vagy a spanyol cégeket mind így hívják?

Vfair 2010.02.26. 17:36:05

@mediocris: Az olvasottak alapján igen.
Az egyik becsődöltetett fantomcégük - elkerülve a kártérítést és felelősségrevonást.

roki, és tululi valamiért ezt a történet-szálat sem akarja észrevenni - úgy érvelnek, mintha ez nem is létezne.

Vfair 2010.02.26. 17:44:52

Ja, tululi ma regisztrált.
És eddig ez a 3 hozzászólása van, amit itt írt.
Bocsi. :)

Mitya Ivanov 2010.02.26. 17:55:20

@roki: ha a tőkének megérné, akkor nem kellene hozzá 35 Mrd Ft állami támogatás.

tiborc2008 2010.02.26. 18:00:35

Búcsúzóul elkúrnak még pár tízmilliárdot, semmiség az eddigiek mellett.
Senkinek ne legyen szemernyi kétsége, ennek a támogatásnak minden forintja kidobott pénz.
Pedig mennyi lélegeztetőgépet lehetett volna venni az árából.
Ennél a kpmg patkánycégnél valami maszoppos volt pénzügyminiszter-maffiózó nyomja az ipart.
Sajnos ezt az országot a szervezett bűnözés működteti a saját hasznára.
Szenny MáFia Országa.

roki 2010.02.26. 18:02:15

@Mitya Ivanov:

A tőkének megérte volna Tatabányára telepíteni a KIA gyárat, 'oszt mégis Zsolnára került.

roki 2010.02.26. 18:06:26

N@Vfair:

Miért fontos, hogy ki mikor regisztrált?
Véleménye ugyanannyit ér, mint aki már az internettó óta itt tolja.

Téged mikor vetett ide a multitőke fejlesztette internet bekötésének konjunktúrális hulláma?
Tavalyelőtt?

Mitya Ivanov 2010.02.26. 18:16:23

@roki: ez szerinted kielégítő magyarázat?
a kettő nem összahsonlítható, ne keverj bele ide nem illő dolgokat

roki 2010.02.26. 18:17:23

@mediocris:

A Fadesa egy részvénytársaság, aminek a legnagyobb tulajdonosa a Martinsa nevű cég.

A Sedesa csoport elnöke Vicente Cotino, ő fogja össze a családi érdekeltségeket, amiben különböző kizárólagos vagy többségi tulajdonok tartoznak.

Lehet, hogy van érdekeltségük a Fadesában, ha vettek részvényt a madridi tőzsdén.
Irányítőszerepük, pláne a Fadesa magyarországi projektjeikben viszont kizárt.
Az egy másik ingatlanos cég, amelyik a válság hatására csődbement.

roki 2010.02.26. 18:21:58

@Mitya Ivanov:

De, pont, hogy összehasonlítható.

A szlovákok fizették a több pénzt a KIA letelepítéséhez, tehát odamentek, annak ellenére, hogy a szóbajöhető magyarországi helyszínek előnyösebbek voltak infrastuktúra és egyéb szempontokból.

A letelepítendő tőkéért verseny van, aminek csak egyik eleme, hogy nálunk esetleg van kedvező feltétel.
Ha máshol hasonló lehetőséget kínűálnak és még pénzt is, a tőke egy pillanatig sem gondolkodik, odamegy.

Játszhatjuk mi a gizda kismalac szerepét, hogy nem adunk, örüljön a tőke, hogy jöhet, csakhogy elszalad mellettünk a világ és azt vesszük észre, hogy ,már Afrikával versenyzünk.

(...elvettem a befőttet, .... és az oroszok tényleg a spájzban vannak)

tululi 2010.02.26. 18:28:03

Ez a vfair biztos Szabolcs-Szatmár Bereg Megyéből való.Azért ellenzi mert messze van számára! :-)

Mitya Ivanov 2010.02.26. 18:30:42

@roki: a KIAnál közvetett állami támogatásról volt szó, és a beruházás munkahelyeket teremtett, a KIA nyilván jól meggondolta, hogy idejön KözépEurópába, mert az neki megéri és itt gyárt kocsikat. Ugyanyíg volt a Hankook gumigyárral is, ott meg mi nyertünk, igaz, itt mi adtunk mindeféle kedvezményt, talán túl sokat is. De legyen, mert dolgozik ott sok magyar munkavállaló (meg koreai is, persze).
Sávoly esetében azonban nem termelő beruházásról van szó, nincs megalapozva, hogy munkahelyeket teremt, nem tiszta, hogy az év 365 napján milyen előnyökkel jár, ki lesz használva, milyen hamar térül meg stb. Ennek ellenére, a magyar kormány közvetlen állami támogatást ad szinte titokban, hitelgarancián keresztül egy ilyen bizonytalan vállalkozásnak, amiben nem csak a versenypályáról van szó, hanem a már említett szállodakomplexumról. A magyar kormány támogatja pl a forma1-et is, de arról be van bizonyítva, hogy közvetve megtérül. Arra azt mondom, hogy szódával rendben van, de a sávolyi téma nagyon nincs rendben.

Tekincsa Wakumba 2010.02.26. 18:31:03

@roki: és a válság miatt építettek kritikán aluli minőséget? (Central Passage)
Mert most is válság van.
Ha neadj Isten megkapja a Grupo Milton (vagy akárki, aki Vicente és Kovács érdekeltségébe tartozik) a hitelt, akkor abból is ilyen trehány szemetet épitenek? Mert a válság nem múlt még el.

weatherby 2010.02.26. 18:35:16

Még egyszer visszatérek ehhez a cikkhez. Motogp rajongó vagyok, szívesen látnám itthoni pályán Valentino Rossit, a dottorét. De magyar polgárként kétkedem a pálya gazdaságosságában, mint egészben, s ha szavazni kellene nemmel szavaznék. Mint korábban írtam, ez szakmai-megtérülési ügy, amihez nem értek, tehát csak érzéseimre hagyatkozom.

De kedves kommentezők itt nem moto gp-ről, idegenforgalomról van szó, ismétlem, egy általános magyar jelenségről, az életünket, mint a rákos beteget át és átszövő korrupció vélelméről. Nem egy ilyen cikk hatására, de már Oszkó úrnak is feljelentést kellett volna tenni, miután volt elég becsülete, s nem írta alá az előterjesztést, hát hogyan hagyhatja, hogy a kormány kifizesse egy gyanús alaknak a fedezetet. Hát nincs egy fiatal, becsületes ügyész, aki e cikkek után azonnal elindítja a gépezetet????????????

tululi 2010.02.26. 18:39:22

A válság már csak az idióta magyaroknál van!Mindenki erre fog mindent!Más országokban már vége!Akinek meg van az régen is, most is, és a jövőben is ugyan annyit fog költeni!

roki 2010.02.26. 18:40:12

@Tekincsa Wakumba:

Azt a kritika alatti minőséget a magyar kkv. szektor csinálta ám.;))

A Fadesa a fővállalkozójának feltehetőleg annyi pénzt fizetett, hogy abba belefért volna a jó munkavégzés is.
A sor végén, mire összevadászott aranykezű gyerekekere került a sor a konkrét munka elvégzésekor, ez lett belőle.

Az, hogy mit építenek belőle az mindig azon múlik, hogy milyen a használathoz fűződő érdekeltség és érdekérvényesítési képesség.

Ha a Sedesa szar pályát és szar szállót épít, nem fogja tudni az üzemeltetőnek átpasszolni, csak olcsóbban.
Ez más műfaj, mint a lakások, ahol az előrefinanszírozáas és rossz szerződések miatt a vásárlók alacsony érdekérvényesítési helyzetben voltak.

szobatars 2010.02.26. 18:40:43

TASZ ajánlkozás Bodoky és az Index képviseletére... valahogy ezek után már nem tűnik annyira furcsának, hogy az Index.hu mennyire szívén viseli az LMP kampányát...

:-)

hypotheticalfriend 2010.02.26. 18:42:33

@roki: Nem kell a reklámduma. A Sedesa egy sokszorosan bebukott cég.

Vito de la Mancha 2010.02.26. 18:44:12

@tululi: @bobek József: @roki:
Ha tényleg MotoGP futamokat akarnak a Balatonnál, akkor ne engedjék, hogy az erre szánt pénz szélhámosokhoz kerüljön!

roki 2010.02.26. 18:51:23

@Mitya Ivanov:

A szlovákok adtak közvetlenül is pénzt a koreaiaknak.
A Sedesa fejlesztésénél is munkaheléyek teremtődnek, akár úgy is mint a KIA esetében, hogy a konkrétan megépült létesítményekben képződik a munkahely, de úgy is, hogy máshol fejt ki szinergiákat.

>>[i]Sávoly esetében azonban nem termelő beruházásról van szó, nincs megalapozva, hogy munkahelyeket teremt,[/i]

Már bocsánat, de a turisztika a legjobban pörgő üzlet, óriási a hozzáadott érték, sokkal nagyobb, mint az autógyártás esetében.
Ezen kívül, mivel ember-ember közötti kapcsolatokon keresztül realizálódik, a turisztikában jobb körülmények keletkeznek a munkavállalók részére, magyarul többet tud bérre fordítani a turizmusban érdekelt.

Amit Te szar szállónak nevezel, azok nem mások, mint a mostanság világszerte felfutóban levő wellnes műfajú szállodák, ahol a lakhatásoon kívül rekreációt, szórakozást és aktív pihenést biztosítanak.
Ezek pedig leginkább embereket igényelnek.
Nem csak takarító és szobalány kell, hanem masszőr,fodrász,kozmetikus, mindenféle oktató,edző.

A most feltörekvő korosztályok már nem betanított munkások akarnak lenni a cérnagyárban három műszakban, hanem inkább a fenti munkalehetőségek felé orientálódnak.

Vito de la Mancha 2010.02.26. 19:10:44

1. Abban a szállodában, amely nem épül fel, mert ellopják az építésre szánt pénzt, hány ember fog dolgozni?

2. Ha az állam állja a költségek 90%-át (lehet hogy 100%-át), miért kell egy magán cég, amely ezt a pénzt megkapja támogatásként, hitelként?

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.02.26. 19:13:54

Kövezzetek halálra, de én örülnék, ha lenne MotoGP futam itthon. De nem ezen az áron!

Mitya Ivanov 2010.02.26. 19:14:44

@roki: a szlovákok szerintem nem adtak közvetlenül pénzt a koreaiaknak, mert ha adtak volna, akkor az a tőke szabad áramlását akadályozó cselekmény lett volna, és az ellen az EU fellépett volna. De ilyen tudtommal nem történt. De ha másképp van, akkor szólj, lehet hogy roszzul tudom.
Ellenben a sávolyi ügyben jó eséllyel lesz ilyen vizsgálat, majd meglátjuk.

Én nem neveztem szar szállónak semmit, viszont továbbra is várom tőled, hogy mi az a vonzerő, és mi az az attrakció, ami megalapozza, hogy 7 ilyen szálloda gazdaságosan és megfelelő kihasználtsággal fog működni ott, ahol amúgy is nagyon sok ilyen van.

"Már bocsánat, de a turisztika a legjobban pörgő üzlet, óriási a hozzáadott érték, sokkal nagyobb, mint az autógyártás esetében.
Ezen kívül, mivel ember-ember közötti kapcsolatokon keresztül realizálódik, a turisztikában jobb körülmények keletkeznek a munkavállalók részére, magyarul többet tud bérre fordítani a turizmusban érdekelt."
Ez az állításod önmagában igaz

"A most feltörekvő korosztályok már nem betanított munkások akarnak lenni a cérnagyárban három műszakban, hanem inkább a fenti munkalehetőségek felé orientálódnak."
Önmagában ez is igaz, de a témához nem sok köze van.

Kérdéseim, amikre Tőled választ várok.
Mitől lesz nyereséges egy wellness luxusszálloda, vagy akár 7 szálloda? És amitől nyereséges lesz, az megvan e sávoly környékén? Amennyiben bedőlnek a felépített szállodák, mi lesz velük? Mire fogják őket használni?
A Grupo Milton miért nem csak a MotoGp pálya és a kiszolgáló helységek, intézmények megépítését tűzte ki célul? Miért kellett neki sokkal nagyobb terület?
Miért adott a magyar kormány 35 Mrd Ft-nyi állami támogatást egy olyan projektre, amely - állításod szerint - a legjobban jövedelmező ágazatban valósul meg? Hiszen ha így van, akkor minek neki állami támogatás? És miért voltak titkosak azok a tanulmányok, amelyek alapján nem javasolták a támogatás odaítélését, mert nem térül meg? Miért tesz úgy sávoly polgármestere, mint akinek köze nincs ehhez az egészhez? Miért mondja azt, hogy szegény sávolynak és az országnak akarnak rosszat az elllenzők? Miért csak a versenypályáról beszél mindenki? Miért hasonlít ez az egész a sukorói ügyre?

Vfair 2010.02.26. 19:27:08

@roki: ez mekkora csúsztatás...
persze, a kkv-k maguktól dolgoztak gány anyagokból, és lett életveszélyes az épület, a Fadesa fizetett, mint a katonatiszt, ők nem hibásak semmiben.

Ahogy a Sedesa sem.
A bankok már magukhoz tértek - már Magyarországon is beindulgatott a finanszírozás. Hogy-hogynem, az a giga spanyol bank valahogy mégse állt vissza a hazai fejlesztések mögé - pedig azt ígérték, hogy ők hozzák a zsét.
Biztosan megtörtént a futurisztikus terveknek megfelelő felújítás is a pécsi Magasházon 2010-re - ahogyan ígérték 2008 közepén:
www.pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=7555
Ja. Egy másik alternatív világban lehet.

Szélhámos társulat mindkettő.
Ezeket védeni csak valami komoly érdektől vezérelve lehet...
És ne hasonlítsuk már ezt a 2 gengsztercsapatot egy KIA-gyár telepítéséhez ha kérhetem.
Még egy lapon említeni is sértő.

roki 2010.02.26. 19:53:07

@Mitya Ivanov:

Tudod mit mitya Ivanov? Nekem nincs kedvem válaszolni a hülye kérdéseidre, belátom, hogy sokkal, de sokkal jobb lesz nekünk, ha árvalányhaj mezőket kapálhatunk és közben talán valóra válik reményünk, hogy fellendül a tarsolylemez-ipar és életszínvonalban beérjük Szomáliát.

olcsóJános 2010.02.26. 19:57:02

szögezte le Bobek József (Sávoly polgármestere) Szerinte elfogadhatatlan az ügyben a beruházás ésszerűségét és tisztességességét megkérdőjelező civil szervezetek fellépése, annál is inkább, mert olyanok emelték fel a hangjukat, akikkel még nem találkoztak Sávolyon, így sem a helyi viszonyokat, sem a beruházás tényleges részleteit nem ismerik.

Végtelenül egyszerű mondatok, de Bobek úr is csak áldozat.

Tekincsa Wakumba 2010.02.26. 20:03:04

@roki: Pedig pont Mitya Ivanov kérdései itt a lényeg. ;)

Vfair 2010.02.26. 20:04:30

@roki: :)
A Milton/Sedesa segédletével max. ez várható Sávolyon, Pécsen és Pátyon is...
Ingatlanmutyi ez, állami pénzleszívással (plusz esetleges pártfinanszírozással) körítve, semmi több.

Nem félek attól, hogy valaha is azon kellene töprengenem, a 7 sávolyi luxusfürdőszálló közül melyikbe foglaljak szobát.
Nem fog megépülni egy sem... Ahogy Pécsen se lesz semmi az ígéretekből.
Olcsón vettek terület/ingatlan-hegyeket, majd valamikor drágán adnak. Projektcég becsődöl, hitel vissza nemfizet. Ennyi a történet, nem több.

Vfair 2010.02.26. 20:18:30

Nincs itt valaki Gyuláról?

Kíváncsi lennék, milyen városrészben, és milyen ingatlanban él a (vélhetően kamu)milliárdosunk:

@kozlony írta 2010.02.26. 18:30:22
Cím ügyben nyilvános adat, mely helyszíneken a kommandósok valószínűleg lukra futnának, de legalább a bulvársajtónak jó téma lesz, hogy milyen szerény körülmények között él M.o. 10. leggazdagabb embere.

MILTON 2006 SOCIEDAD LIMITADA 46000 Valencia, c/Ruzefa 659. (13 10 041005)
Kézbesítési megbízott: Kovács Bence János 5700 Gyula, Vásár utca 10.
Cégközlöny 2008/42, 225725 oldal és 2008/50, 273779 és …780 oldalak.

Forrás: bodoky.blog.hu/2010/02/26/feljelentettem_kovacs_bence_janost

olcsóJános 2010.02.26. 20:19:58

Ha Bajnai "mea culpazik" és Oszkóval együtt ellenáll, akkor az valami!!!
Bobek polgármester úrnak: Elégedjen meg a megkapott csatornaberuházással és a 7,4 Mrd beruházott összeg iparűzési adójával.(jó ez csak vicc)

Dzsoll 2010.02.26. 20:26:26

az a legundorítóbb, hogy az összes, fidesz ill. mszp közeli sajtó, valamint a pártok maguk is mélyen hallgatnak az ügyről.
kellett nekik a milton kampánypénze. (videoton, stb.)
minden bolhából elefántot csinál a fidesz is, a 35mrd adópénz elherdálása felett viszont valamiért elsiklik.
ügyesen fel volt ez építve. de hát egyszer "sajnos" vége lesz.

hypotheticalfriend 2010.02.26. 20:32:56

@roki: Sedesa mint komolyan vehető cég?

A Sedesa Spanyolországban kampányfinanszírozási botrányba keveredett, pénzmosás, korrupció, ami kell.
A Sedesa ellen a spanyol legfelsőbb bíróság már ítéletet hozott törvénytelen építkezések miatt.
A Sedesát most zavarták ki Romániából, mert pár utat sem bírt befejezni. Persze a pénzt ott is felvette.
A Sedesa ellen Spanyolországban olyan civil tiltakozáshullám van, amihez képest az itteni csendes makramékör.
A Sedesa ellen megszámlálhatatlan eljárás van folyamatban, biztosan mind véletlenül.

Szóval ne csinálj úgy, mintha a Sedesa lenne a megváltó. Bűnbanda az is, pont összeillenek a Miltonnal és Kovács Bence Jánossal. Ennek az ügynek minden szereplője fülig sáros.

Mitya Ivanov 2010.02.26. 20:35:44

@roki: nem kell sarkítani, és válaszolni sem kell, ha nincs kedved

roki 2010.02.26. 20:40:12

@Tekincsa Wakumba:

Válaszolni annak érdemes, aki valóban érteni akarja azt a választ.

A jó magyaros kifogáskeresési szándékkal összeboglyázott kérdések csak önmagáról a kifogáskeresésről szólnak és nem másról.

Így, utólag talán egyeseknek már a Gyöngyösről elüldözött indiai gumigyáros távozása sem tűnik olyan jó ötletnek.Legalább is gondolom.

Ugyanez a gondolkodás ami megmutatkozott Bős-Nagymaros esetében.
A különbség szembeötlő, Szlovákia virágzik, nálunk elqrás.

Én úgy gondolom, hogy ez a gondolkodásmód az elqrás szellemisége.
Árpád sávval a zászlóján is lehet valaki lélekben "szocialista".

Vfair 2010.02.26. 20:44:08

Ennek kellene állnia már Pécsen:
www.hetek.hu/uzlet/200807/szellemhazbol_futurista_felhokarcolo

2010-re ígérték. Parasztvakításban nincs hiány.
A "vezető tervezőjük" csodás látványterveket készít százával - kár, hogy a számolatlan impozáns tervből egy kézen megszámolható az, ami meg is valósult vagy legalább elkezdték...
Biztos nálunk teljesedik ki a nemzetközi színvonalú referencialistája. Mondjuk Pécsen? Így? :(

roki 2010.02.26. 20:45:23

@hypotheticalfriend:

A cégek ott keverednek pártfinanszírozási botrányokba, ahol adott ország közélete erre van felépítve.

Nam a cég rossz, hanem adott társadalom, de főként annak politikai és közéleti elitje.

Romániát nem tekinteném mérvadónak, ott más cégek is abbahagyták az útépítéseket.

A "civil" tiltakozásokról megvan a véleményem.
Az esetek zömében érdekeket csomagolnak bele csupán, a civilek a hasznos idiótákat jelentik.

olcsóJános 2010.02.26. 20:47:08

@hypotheticalfriend: A Sedesa sem más mint a Strabag azzal a különbséggel, hogy Mo-on és Romániában három aktatáskásán és a miltonos segítőkön kívül semmije nincs, bár autópályát azért épít!

Vfair 2010.02.26. 20:49:08

@roki: könyörgöm...
hogy lehet 1 lapon említeni a gyöngyösi Apolló beruházást ezzel a szélhámostársasággal?
Az egy gyártó cég. Valós. Termel. Épít. Itt vagy máshol.

Ezek mit építenek és hol?
2006 óta mit tettek le az asztalra az ingatlanfelvásárlások árán és "zsebpénzein" kívül?

roki 2010.02.26. 20:55:25

@Vfair:

Gondold már át, hogy mennyire nincs igazad abban, hogy csak a "gyártó cég" jelenti a gazdaságot.
A turizmus pl. Csehország GDP-jébe naz autógyártás utáni második legerősebb szektor.

Akkor amikor a gyöngyösi habverés volt, akkor az volt kikiáltva szélhámosnak, amikor ment a bős-nagymarosi balhé, akkor pedig a vízügyi beton lobbi.

Mitya Ivanov 2010.02.26. 20:57:53

@roki: persze ez a legegyszerűbb, minősíteni valakit. Közben pedig nem veszed észre, hogy mi a különbség egy termelő gyár és egy szélhámos ingatlanfejlesztő társaság meg a szélhámos magyarországi képviselője között.

Vfair 2010.02.26. 21:00:28

@roki: Megint terelsz.
Milyen turizmus lesz NEM MEGÉPÜLT beruházásokból?

Még 1x kérdem:
Mit tettek le a kenőpénzeken és némi ki nem fizetett földmunkán kívül az 500M eurót befektetni szándékozók az elmúlt 4 évben?

Vfair 2010.02.26. 21:04:09

@Mitya Ivanov: észreveszi ő. Mindenki látja, aki egy kicsit is követte ezt a cikksorozatot.

Nem AKARJA látni, terel, véd - lehet, hogy szűk a látóköröm, de sajnos más okát nem látom erre, mint személyes érdekeltség vagy érintettség.

roki 2010.02.26. 21:07:54

@Vfair:

A "MEG NEM ÉPÜLT" jelszóval óvatosan, mert biztos pofáraesést jelent, ha mégis elkezdik a földmunkát és meg akarják építeni.

roki 2010.02.26. 21:10:48

@Vfair:
>>"Mit tettek le a kenőpénzeken és némi ki nem fizetett földmunkán kívül az 500M eurót befektetni szándékozók az elmúlt 4 évben?"

Ja, ez a "mit adtak nekünk a rómaiak" c. örökbecsű.

Vfair 2010.02.26. 21:15:10

@roki: Akkor kezdd el a felsorolást!
Szeretnék buzgón helyeselve továbbduzzogni.
Nos?

1. ...
2. ...
... ?! Semmi?

Melee 2010.02.26. 21:16:57

Bobek József, Sávoly polgármestere nyilatkozta, hogy Sávoly pályát akar, és nem érti, hogy miért állnak a civilek ennek útjába.
Sajnos nem valószínű, hogy Bobek József olvassa ezt a blogot, de ha igen, úgy üzenem neki, hogy itt senkinek sem a pályával van gondja, hanem a közpénzből elmutyizásra szánt milliárdokkal.

Vfair 2010.02.26. 21:32:28

@roki: "mit adtak nekünk a rómaiak?"
Hát EZEK a spanyolok NEKÜNK semmit.

Valakiknek adtak...
Idézem egy másik cikk alól:
@Magyarországom magyarorszagom.blog.hu/ 2010.02.25. 01:09:10
Kérések:
(1) Akinek van friss fotója a Sávolyi MotoGP "földgyárról" / pályáról, küldje meg. Szeretném kitenni, hogy mindenki lássa, miért nem lesz idén már futam a területen. Tudomásom szerint még a pálya alépítménye sincs kész, a kiszolgálóépületeket még meg sem kezdték építeni.

(2) Pátyon a testület tagjairól azt rebesgetik, hogy "érdekeltek" az ügyben, ezért szavaznak a választópolgárok ellen. Az alpolgármesterről megkaptunk egy szerződést, amely szerint egyik társával összesen 87,1 MióFt-ot kapott egy szántóért. Hektáronként kb. 35MióFt-ot! Ezen a területen az önkormányzat csak a piaci 670eFt/HA-ot kapta!
Tudja valaki, hogy miért ért ennyit Michels Gábor földje? Esetleg tartózkodott-e a szavazásnál, amikor átsorolták? Vagy bejelentette-e azt, hogy nem szavazhat, mert a törvény szerint éritett?

(3) Biztos vannak hasonló érdekes szerződések Sávolyon is. Ha van ilyen szerződés valakinek a birtokában, akkor szívesen elvisszük azt is az ügyészségnek.

docs.google.com/fileview?id=0B89zzmznf2vdMjI0ZmY3MmQtN2M2My00NzU3LTk3OWEtZDc0MzU5MmYwNWJj&hl=hu

Ha neked is adtak, esetleg volt olyan ingatlanod, amit megvettek, légy vele boldog - nem irigylem.
De hogy a fenti blogon látottak alapján az idén sem lesz futam, az is biztos. 45 nap múlva át kellene adni!
Soha nem lesz ebből pálya - velük biztosan nem.

roki 2010.02.26. 21:46:47

@Vfair:

Miért kellene 45 nap múlva átadni?

Úgy tudom, hogy szeptember 20.-án lesz a Moto GP futam.
Tévedek?

Vfair 2010.02.26. 21:54:33

@roki: Megint sikerült a lényeget kiragadnod. :D
Mi tartja a hitedet?

Egyébként a beidézett hozzászólás blogjában olvastam. A MotoGP-s tartalmából ítélve erősen követi a fejleményeket, így a 45 nap múlva történő átadást sem hasra ütve írja.
De tökmindegy. 2015-re se lesz ebből pálya. A lopásról szól az egész.

roki 2010.02.26. 22:15:29

@Vfair:
A futam pedig konkrétan szeptember 19.
Már a jegyeket is árulják, III.kat 300 eur, II.kat 450 eur, I.kat 895 eur.
Három nap, edzésekkel együtt.
A jegyekre 120% garancia.

Meggyőződésem, hogy megfogják építeni.

olcsóJános 2010.02.26. 22:24:35

A cikkben látható fényképen az alapkőletételnél Gyenesei és Bajnai urak láthatók. Gyenesei úr decemberben már élesen kirohant a "projekt" ellen. Gordon, igazi államférfi erénye a tévedés beismerése!
Szorítunk Neked, nincs veszítenivalód!

maid 2010.02.26. 22:30:16

@roki:
Nahát, kösz, hogy erre felhívtad a figyelmünket. Ez a legnagyobb vicc :D
www.worldticketshop.hu/motogp/motogp_magyar_nagydij_jegyek/54973_hungarian_motogp_savoly

Biztos fogynak a jegyek :)))

greghun 2010.02.26. 23:36:04

Az állam 35 milliárddal támogatja egy részben küldföldi cég beruházását, A LEHETETLEN HELYZETBE KERÜLT, OLIMPIÁRA KÉSZÜLŐ SPORTOLÓK TÁMOGATÁSÁRA MEG NEM KÉPESEK +1 MILLIÁRDOT ADNI?!?!

kozlony 2010.02.27. 01:07:10

@Vfair: Megnéztem a szerződést. Tanulságos.
A másik fél: EVERN INVEST HUNGARY Kft.
(01-09-880094)
A képviseletre jogosult: VICENTE COTINO ESCRIBÁ ügyvezető. an.: MARÍA-ÁNGELES ESCRIVÁ)
Hol hallottam ezt a nevet?

Nem így hívják a SEDESA elnökét is?

Ezt aképet találtam. www.mediterranea.org/cae/lliria/vicente_cotino.jpg

Lehet, hogy nekünk mutatja?

Vfair 2010.02.27. 01:08:47

@maid: ez valami elképesztő...
Guns'nRoses II?!
:D

Vfair 2010.02.27. 01:27:43

@roki: Kizárt, hogy megépüljön.
Vagy GnR-bukováré lesz az elővételes jegyekből, vagy más helyszínen lesz megtartva.

Mondok mást.
Ezt nyilatkozta a Balatonringes csapat ma:
Nem igaz, és valótlan tényállítás, hogy a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. a Grupo Miltonhoz köthető. Az SMF Kft. 100%-ban a Worldwide Circuit Management S.L. Tulajdonában álló társaság. Ugyanez a cég a Balatonring Zrt. 70%-os tulajdonosa. A WCM létrehiozói több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek versenypálya tervezés és menedzsment, versenyek szervezése és lebonyolítása, valamint a kapcsolódó jogok kezelése és versenyzők menedzselése területén. A társaság tulajdonosai üzemeltetik a valenciai motorpályát egész évben, évi 50 hetes kihasználtsággal, a társaságé a Moto GP rendezési joga, és tulajdonos abban a cégben, amelyik a valenciai Formula 1-es futamot szervezi, így ebben is rendelkezik tapasztalattal. A Dornával (a Moto GP jogok tulajdonosa) együttműködésben több új futam létrehozásán dolgoznak Brazíliában, Marokkóban és Görögországban. A cég felel a pálya szakmai koncepciójáért, a tervezésért, és felügyeli a projektmenedzsmentet.
A WCM 50%-os tulajdonosa Vicente Cotino Escriva, a Sedesa, a Pontia Capital és több más, jelentős spanyol vállalat tulajdonosa. Befektetései az építőiparban, az ingatlanfejlesztés területén, a koncessziós jogok kezelésében, illetve a megújuló energiaiparban jelentősek, főleg Spanyolországban, Közép-kelet Európában és Dél-Amerikában. Jorge Martinez Aspar 45%-ban tulajdonosa a WCM-nek, négyszeres motoros világbajnok, az egyik élcsapat, az Aspar Team alapítója és tulajdonosa.
A WCM ügyvezetője és 5%-os tulajdonosa Facundo Garcia de la Cuadra, korábban ő is sikeres motorversenyző, 1993 óta foglalkozik autó és motorversenyek rendezésével.

1. mindezen profizmus mellett ez a weboldaluk:
www.worldwidecircuitmanagement.com/

2. hogy lehet, hogy SEMMI fellelhető információ nincs a neten a nagysikerű versenyszervezéseikről?
Se a Sedesa tulajdonos nevére, se a másik 2 tulajdonostárs nevére nincs ilyen találat!

Az oldal jóhiszeműen hozta le a közleményüket - de eszerint a Balatonringesek hazudnak, mint a vízfolyás...

schramjanko 2010.02.27. 06:05:26

@roki:
Vicces arak ezek:-))
Brnoban kb. ezek a jegyarak:

Állóhely A/B/D/E/G Elővétel 1 (Hétv.) 11 200 Ft
Állóhely C/F Elővétel 1 (Hétv.) 20 100 Ft
Junior Elővétel 1 (Hétv.) 1 650 Ft

Tribün
Tribün T1 Elővétel 1 (Hétv.) 35 300 Ft
Tribün T2 Elővétel 1 (Hétv.) 30 800 Ft
Tribün T3 Elővétel 1 (Hétv.) 47 850 Ft
Tribün T4 Elővétel 1 (Hétv.) 28 000 Ft
Tribün T5 Elővétel 1 (Hétv.) 42 050 Ft
Tribün T6 Elővétel 1 (Hétv.) 28 000 Ft

Melee 2010.02.27. 07:04:20

@Vfair: Az itt kommentáló emberek, az újságírók, a civil szervezetek, a PM elemzői és a többiek nem azért hadakoznak, hogy Magyarországon ne legyen MOTO GP pálya, hanem mert annak ily módon való építése egy pénznyelő, melynek célja elsősorban nem a pálya, hanem költségvetési milliárdok lenyúlása.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.27. 07:36:13

@igenigen: Kértél engedélyt, hogy ezt az idézetet itt közzétedd? ;) Az is a GMM tulajdona!

Mitya Ivanov 2010.02.27. 07:58:35

@Vfair: meg fogsz lepődni, és nem is vagyok roki spanja:), de én pedig azt remélem, hogy megépül a pálya, ha már ennyire elő van készítve a terep.
Szeretem a technikai sportokat, szerencsé esetben tényleg telt ház lesz a versenyen, közel van Olaszország, ha lesz magyar esélyes, akkor magyarok is jönnek. Szóval ezzel a részével szerintem nincsa akkora baj és még akár jól is elsülhet.
Csak az ügy nyilvánvaló telekspekulációs részét (lásd 7 wellness szálloda) és ezáltal a közvélemény hülyének nézését kéne kihagyni, és persze a simlis állami támogatást.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.27. 08:03:38

@sorhajóhadnagy: Csákberény határában évek óta gazosan hever egy golfüdülő. Pedig ígértek minden szépet és jót a "befektetők".
www.hugolf.net/

"Lehet, hogy mégsem válik Magyarország Közép-Kelet-Európa golfparadicsomává - a korábbi évek lázas golfpálya beruházásai ugyanis túl kockázatos, vagy legalábbis túl későn megtérülő befektetéseknek számítanak, a projektekhez támogatást nyújtó bankok pedig, a gazdasági válság pofonjától még szédülve inkább nem adnak újabb hitelt a golfturizmusban gondolkodó vállalkozásoknak. Egyenlőre legalábbis - ez derült ki a Fejér megyei golfpálya építők jelenlegi helyzetéből."

fmh.hu/fokusz/20090807_qhiteles_golfpalyak

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.27. 08:06:22

"Az alcsútdobozi klub befektetői időben ébredtek, a pályát ugyanis 1996-ban adták át, így volt elég idő arra, hogy népszerűvé tegyék pályájukat, ám azt még mindig nem mondhatják el magukról - így, a tizenharmadik szezon idején sem -, hogy befektetésük megtérült. - A huszonötödik év után talán már erre is sor kerül - tette hozzá Laczkó Zoltán."

Ez jó hír a pátyiaknak... Tönkrevágják a környéket egy olyan beruházással, amely három évtizedig veszteséges?

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.27. 08:10:52

"Bicskén (...) a tizenkét lyukú pálya tereprendezésének 60 százalékán már túl vannak, a helyszínen megtekinthető az a mintavilla is, amelyhez hasonlatos lakóingatlanokat terveznek a Póctetőre a befektetők. A helyzet azonban itt is meglehetősen érzékeny, a magyar-ír befektetőcsoport ugyanis most épp úgy hitelre vár, ahogy a csákberényi."

Tök jó. Páty hány km-re is van Bicskétől? 10-15? A végén több golfpálya lesz a környéken mint ahány település?

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.27. 08:27:07

@mesterseges szinezek: Ezt hol hallottad? Forrás?
Meglepődnék, hogy Viktorra terelné, ugyanis eddig a Fidesz eléggé csöndben volt az ügyben, főleg, hogy a pátyi botrányban fideszes képviselők is érintettek. KBJ pedig az LMP-re próbálta terelni a vádat. Mindenesetre, kíváncsi leszek a folyatásra.

Mitya Ivanov 2010.02.27. 09:17:46

@Will-O-The-Wisp: Balatonudvariban, közvetlenül a tó mellett is épült egy goplfpálya, már működik, de még nincs teljesen kész.
balatongolf.hu/core.html

Ogreman 2010.02.27. 09:51:16

"Aki hazudik az csal,aki hazudik az lop.Hazudni csalni csúnya dolog..." Amúgy ha elkészülne akkor meg olyan jegyárat kérnek,hogy az ilyen droidok mint én nem tudnám kifizetni.Akkor kinek is üzlet?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.27. 09:53:20

Lassan minden faluban lesz golfpálya! De ennyien golfoznak magyarországon? Olyan lesz ez is mint az élményfürdő minden faluban. A fele megy tönkre.

első 2010.02.27. 10:32:36

Barátaimmal terveztünk egy Sávoly GP látogatást, fellendítve a turizmust, 3napos ottalvós. Emberek, mennyibe kerül a 3napos jegy elővételben? A legolcsóbb 300EUR, közepes 450 top 890. Elmennek a picsába a Sávolygpvel együtt.
www.worldticketshop.hu/motogp/motogp_magyar_nagydij_jegyek/54973_hungarian_motogp_savoly

átlátó 2010.02.27. 11:08:49

Tamás,számomra a sport, szemkörzéssel párosuló mély lélegzetvétel. Így érdeklődési körömön kívül esik, pláne, ha a legnépszerűbb sport, a fociban megmutatkozó fogadási trükközést is, valamint a doppingügyeket is figyelembe veszem. Úgy vagyok, hogy önmagáéert mozogjon az, aki mozogni akar.
De...mindig érdekeltek azok az oknyomozó riportok, amikkel eddig foglalkoztál, ezek a te referenciáid, ezzel a hintalóval szemben. Akinek ugye nincsenek referenciái, - a pornózása meg nem érdekel, mert ugye szép szó a pina.
Szóval ne lankadj, várom a folytatást. :)

tululi 2010.02.27. 11:29:16

A folyósítandó hitelért cserébe kap az ország egy egész világon ismertté váló pályát, rendezvényközpontot, amely élénkíti a régió és az egész ország turizmusát, hozzájárul a balatoni szezon kitolásához, többlet adóbevételeket generál. A hitelre kamatot fizet a beruházó, a garanciára díjat, rengeteg illetéket, a fejlesztés a régióban komoly adó és egyéb bevételeket hoz, az állam megkapja a Balatonring bevételeinek 30 százalékát, és nem utolsósorban jelentős ország marketinget könyvelhet el. Az egyetlen valós költség az állam részéről a jogdíj, amely teljesen megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Több mint 200 országban közvetített esemény során szinte az egész világon láthatják Magyarországról a 30 másodperces reklámfilmet, de még sok egyéb marketinglehetőséget is biztosít a szerződés.

"Ez Európa szerte bevett gyakorlata a hasonló versenyek szervezésének, mindenhol a külföldi turisták számát növelő reklámkampány szervezésére használják ezt az eseményt" - áll a közleményben.

Vfair 2010.02.27. 11:30:43

@Melee: @Mitya Ivanov:
Én is szeretném, ha megépülne!
De ez a díszes társaság mindezideig évek óta csak telkeket vesz és politikuszsebeket töm.
Semmit nem építettek még.
Érdekes olvasnivaló a témában: magyarorszagom.blog.hu/

olcsóJános 2010.02.27. 11:34:34

@Will-O-The-Wisp: LASSAN ÍROM, HOGY MINDENKI MEGÉRTSE: PÁTYON CSAK A NEVE GOLFFALU, GOLFPÁLYA, GOLFAKÁRMI. KÖZE SEM LESZ A GOLFHOZ MINT SPORTHOZ ha megépül!!!

tabaniember 2010.02.27. 12:43:30

@első: Az a - szerintem vagy nagyon tájékozatlan vagy nem épeszű - rajongó, aki jegyet vesz tőlük (megbízójuktól), vajon visszakapja majd nem kevés pénzét, ha netán elmarad a rendezvény? Ez már csak azért is kérdés, mert azt olvastuk, hogy a magyar állam a hitel fejében kapja majd a versenyrendezés jogát. Hitelt még nem adott, versenyrendezési joga tehát Magyarországnak egyelőre nincs. Amíg nincs szabályosan átvett pálya, addig másnak se lehet, gondolnám én. Mire is tetszenek akkor itt jegyeket árusítani?

tabaniember 2010.02.27. 13:13:27

A worldticketshop egyébként tíz nyelven kínálja ezeket a jegyeket. Én a helyükben óvatosabb lennék, például félteném az ügynökségem jó hírnevét.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2010.02.27. 20:29:11

Kis adalék a Grupo Milton weblapjáról:

"Kérjük, az alábbiakat figyelmesen olvassa el, mert a GRUPO MILTON MANAGEMENT Zrt. (a továbbiakban: GMM Zrt.) internetes címén elérhető honlap, vagy annak bármely és valamennyi oldalának (a továbbiakban: Honlap) megnyitásával, illetve a Honlapon feltüntetett e-mail címének elérésével az alábbiakban felsorolt és ismertetett feltételekhez hozzájárul, azokat elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el.

1. A Honlapon megjelenő információk és adatok kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, azok teljességéért, valódiságáért, esetleges módosulásáért a GMM Zrt. felelősséget nem vállal"

Forrás grupomilton.hu

Hogy is van ez? Nem vállalnak felelősséget a SAJÁT honlapjukon megjelenő információk valódiságáért? Teljességéért?

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2010.02.27. 22:48:58

Hat, ha MotoGP jegyet szeretnek akkor eloszor a motogp.com-on neznek korul.

Addig, amig itt nem lehet kivalasztani a magyar futamot eszembe se jutna akarhol mashol akar 1 fillert is fizetni...

A tobbihez meg sajnos kis halak vagytok. Talan mar elegen de ameddig csak itt gyultok ossze addig masok tartozkodnak a szoros vegen :(

Inkabb IRL kellene tennetek valamit... ha nem sertem meg a nagyerdemut ezen elvetemult otletemmel :D

tabaniember 2010.02.28. 01:49:58

@www.rcgames.ro: Neked nem jutna eszedbe. De az említett honlapba esetleg belebotlik a maga becsületes országában nevelkedett szerencsétlen angol, osztrák, svéd bumburnyák, és penget. Aztán meg igen valószínűen értetlenül pislogni vagy méltatlankodva hadonászni fog. A magyar országimázsnak legalább annyira tud ártani egy ilyesmi, mint mondjuk Spanyolországnak ez a sávolyi sztori. Hiába lehet nevesíteni a figurákat, az emberek zsigerből általánosítanak.

krtikuss 2010.02.28. 13:42:47

Ebből a cikksorozatból is látszik, hogy Bodoky mennyire szemellenzős és manipulatív újságíró. Oszkó láthatóan lobbizott a kormányzati döntés ellen, utána nem sokat tehetett ellene (ügyészségi eljárást nem kezdeményezhet, hiszen uniós szabályokat sértő beruházást támogatni nem büntetőjogi tényállás), ehhez képest az egész cikk úgy állítja be, mintha csak az apparátus mondott volna kritikus véleményt és a pénzügyminiszter pedig csak csendben hallgatott volna. Ráadásul az az orrvakarós kép, amit mindehez beraktak, nyilván megint szándékosan igyekszik antipatikussá tenni a pénzügyminisztert, aki ebben az ügyben sem játszott semmiféle negatív szerepet. Ha itt valaki valójában egy morális bűnöző, az sokkal inkább az az újságíró, aki már nem először igyekszik manipulatív módon megjeleníteni egyebek mellett a pénzügyminisztert, akiből pedig korrekt módon csak annyit láthatunk, hogy igyekszik tisztességgel végezni a dolgát és a rábízott feladatot. Szemben Bodókyval, aki olyan könnyedén manipulálja a tényeket, hogy ezt a fajta újságírást inkább megélhetési bűnözésnek kéne nevezni, még úgy is (vagy talán pont azért), hogy a hőzöngő de tudatlan tömeg éppen az ilyen írásokat zabálja a legjobban (na most kíváncsi vagyok, hogy Bodoky milyen gyorsan törli majd ezt a kommentet).

bomi 2010.02.28. 14:21:17

@krtikuss: Hát ha valaki itt szemellenzős, kedves krtikuss, akkor te vagy. Attól nem kell félned, hogy Tamás törli a kommented, nem arról híres, meg hát miért is tenné, hiszen magadról állítasz ki bizonyítvány ezekkel a megnyilatkozásokkal. Bögyödben van Tamás Oszkó miatt (ezért is regisztráltál tavaly, hogy "megvédhesd" a ciprusos cikkéhez kapcsolódó posztja alatt), és v.miért az a fixa ideád, hogy minden megnyilatkozása támadás a feddhetetlen pénzügyminiszterünk ellen. De ezzel mellélőttél, a cikkekből egyáltalán nem Oszkó érintettsége jön le, sőt, a pénzügyminisztérium és Oszkó is kvázi pozitív szereplő az ügyben.

hypotheticalfriend 2010.02.28. 14:45:52

@krtikuss:

Oszkó Péter blogjáról magát a pénzügyminiszter urat idézném. Ennél közvetlenebb forrásból nem lehet cáfolni a megjegyzésed.

Oszkó Péter:

2010. 02. 26., 22:51
"...sőt egyeztettem közvetlenül az Index újságírójával is. Ebben az esetben Bodoky Tamás híven idézte a Pénzügyminisztérium ügyben képviselt álláspontját, vissza is igazoltam számára, hogy a rejtélyes úton birtokába került dokumentumok valósak. Ha alaposan elolvassák tehát a cikkeket, láthatják belőle, hogy a beruházás témájában én személy szerint milyen szigorú álláspontot képviseltem. Ezzel együtt én az álláspontomat a kormány döntésekor kell, hogy képviseljem, ha az megszületett, akkor nem gondolom, hogy módom lenne külön nyilatkozatokat tenni, vagy különutas véleményt képviselni, különösen, hogy ezen beruházás bonyolításában a Pénzügyminisztériumra és rám egyébként semmilyen további szerep nem hárul. Bizonyára vannak olyan politikusok, akik a közvélemény előtt azzal próbálnak jópontokat szerezni, hogy konfliktusos kérdésekben a nyilvánosság előtt a népszerűbb álláspont képviselőjeként lépnek fel, én viszont nem gondolom, hogy felelős miniszterként a nyilvánosság előtti szereplést kell a legfontosabb feladatomnak tekintenem, ennél sokkal fontosabb, hogy a tényleges döntésekben, belső folyamatokban képviseljem a meggyőződésem sezrinti álláspontot. Ebben az ügyben tehát nem hiszem, hogy nyilvánosság előtti nyilatkozatokat szeretnék tenni, a kormánydöntést a kormányszóvivő vagy az ügy előterjesztője hivatott kommentálni. Ettől függetlenül úgy tudom, hogy a miniszterelnök úr igyekszik azzal eloszlatni az aggályokat, hogy kérte a háttértanulmányok azonnali nyilvánosságra hozatalát.

kommentelő:

2010. 02. 27., 08:46
Miniszter Úr válasza természeteen “politically correct”. Ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy mit válaszolna a PM egyik főosztályvezetőjének, aki tanácsért fordul Önhöz:

“Miniszter Úr, biztosan olvastad, hogy három civil társaság felnyomta Brüsszelben a Sávolyi Projket állami támogatását. Emlékszel, hogy mi elleneztük, mert ütközik az EU-s állami támogatásra vonatkozó szabályokkal. Most meg nekünk kellene megvédenünk a döntést, mert a brüsszeli fiúk minket fognak nyaggatni, nem a támogatást megszavazó miniszter urakat.

Mit tanácsolsz? A saját véleményünket mondjuk el és támasszuk alá, vagy a kormány mundérját védjük?”

Szóval a helyzet úgy van, ahogy Bodoky írta, sőt, ennél még ciffrább, hisz - idézem - "Most meg nekünk kellene megvédenünk a döntést, mert a brüsszeli fiúk minket fognak nyaggatni, nem a támogatást megszavazó miniszter urakat."

Tehát volt egy szavazás, vagy döntési helyzet amelyben a pénzügyminiszter kisebbségbe került a véleményével és valamely miniszter urak úgy döntöttek, ahogy, viszont kifelé a döntés ódiuma a Pénzügyminisztériumot illeti.
A pénzügyminiszter szakmai véleményét nem írthatja felül csak két ember véleménye ebben a helyzetben, az egyik Bajnai Gordon miniszterelnök úrnak, a másik Varga István miniszter úrnak, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetőjének véleménye.

Az MFB szerint az kormányutasítást Varga miniszter úr írta alá, de Bajnai minisztrelnök úr is elég sokat ténykedett korábban a Balatonring körül. Az mindenesetre látszik, hogy Oszkó miniszter úr ebben a témában "csak csendben hallgatott". Ha meg kellene nevezni egy igazi lobbistát, akkor Suchman és Újhelyi urakat nevezném meg. A lobbizás ugyanis az, amikor a döntéshozókat igyekeznek befolyásolni, nem az, amikor a döntéshozó feje felett döntenek erőből.
És hogy milyen fotót raktak ki az Indexen, merőben lényegtelen. Mint ezt maga Oszkó úr mondja, az általad "morális bűnözőnek" aposztrofált újságíró a cikk megjelenése előtt egyeztetett Oszkó miniszter úrral.

Egyszóval a tényeket te próbálod meg valamiért manipulálni, de elég ügyetlenül. Azt is mondhatnám, veled szólva, hogy hőzöngő vagy és tudatlan.

Helyedben inkább azt a kérdést tenném fel, hogy vajon miért nem szólal meg az ügyben hivatalosan a Fidesz? Napról napra bukkannak fel Fidesz-MSZP paktumra utaló híresztelések. A Jobbik erre utaló célozgatásaira hisztérikus pamflettben reagál a Fidesz megmondóembere, Bayer Zsolt, aki amúgy az Echo tévében már erősen védte a pátyi ügy kapcsán ugyanezt a "befektetőt". Szóval, ha olyan újságírót keresel, aki morális bűnözőnek számít, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az urat.

Aztán, ha hétfőn végre mégis megszólalnak, akkor az egyre erősödő gyanú talán szertefoszlik, de most sűrüsödnek a fellegek.
Minden szempontból jobb lenne az országnak, ha a háttérben nem lenne pártközi mutyizás, de sajnos úgy fest, hogy nem zörög a haraszt...

olcsóJános 2010.02.28. 15:43:35

@hypotheticalfriend: Oszkó úr álláspontja érthető, látja az erőviszonyokat. Kérdés: Oszkó előző munkahelye milyen hatástanulmányt tett volna le, ha őket bízzák meg? László Csabától miért tudtak olyan anyagot kapni amit Oszkó elutasít? Csak nem azért mert László Csaba és Mervó ugyanott végzett,(és egy volánbuszos vonalon laknak) ,Oszkó pedig odébb?

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.02.28. 15:53:19

@hypotheticalfriend: Ezt hol írja Oszkó? Én nem találom. Amúgy korrekt, így történt, reagáltattam a kiszivárogtatásra és a neve elhallgatását kérve megerősítette az eredetiségét. Így lett belőle "magas rangú pénzügyminisztériumi tisztségviselő" :)

MVMV 2010.02.28. 16:46:58

bodoky : Én a sízős poszt kommentjei között találtam meg, ld:

oszkopeter.blog.vg.hu/2010/02/21/nyikorog-a-ho/#comments

hypotheticalfriend 2010.02.28. 17:01:29

@bodoky: Úgy van, ahogy MVMV mondja. Oszkó úr blogján is korrektül válaszolt az őket a témában megkeresőknek.

patbateman 2010.02.28. 19:29:36

Bobek úr 1 millió aláírást kíván gyűjteni a Balatonring megvalósulása érdekében...
automenedzser.hu/hirek/20100228_Balatonring.aspx

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.02.28. 19:35:34

Durvul a kampány, engem már az itthoni vonalason is betámadtak azzal, hogy "hazudjatok még sávolyról, bodokykám", aztán letette. Tényleg ez lesz a színvonal?

maid 2010.02.28. 19:51:04

Azért Oszkó érvelése érdekes. Világos, hogy a miniszternek az a feladata, hogy a kormány döntését képviselje az ágazatban, nem pedig az ágazatot kell képviselnie a kormányban. Tehát ebből a szempontból teljesen korrekt amit állít, vagyis hogy "Ezzel együtt én az álláspontomat a kormány döntésekor kell, hogy képviseljem, ha az megszületett, akkor nem gondolom, hogy módom lenne külön nyilatkozatokat tenni, vagy különutas véleményt képviselni, különösen, hogy ezen beruházás bonyolításában a Pénzügyminisztériumra és rám egyébként semmilyen további szerep nem hárul."

Ha viszont egy kockázatos, jó eséllyel az EU-s szabályozással ellentétes projektet fogadnak el a kormánytagok, akkor sem kell megszólalnia egy miniszternek? Aligha feltételezi Oszkó, hogy a kormány jobban meg tudja ítélni egy projekt megtérülését, mint a szakapparátus.

Azzal is lehetne vitatkozni, hogy különösebben népszerű lett volna megvétózni. Még így, hogy sokkal nagyobb disznóságok derültek ki, nem egyszerű gazdaságossági számítások, jól látszódik, hogy sokak szerint ez nem más, mint merénylet a balatoni turizmus és a magyar országimázs ellen. Egy népszerű sport egyetlen magyarországi pályájának megépítése ellen tiltakozni uniós szempontok és megtérülési kockázat miatt minden, csak nem népszerűség növelés, konkrétan olyan köpködés jött volna, hogy az csak na.

krtikuss 2010.02.28. 21:34:38

Hát úgy tűnik, Oszkót annyira megkeményítette a miniszterség (nagyon helyesen egyébként), hogy egy ilyen cikk már meg sem kottyan neki. Ha így van, és ő úgy gondolja, hogy korrekt volt, én sem kötekszem. Nyilván más kategória, mint Bodóky korábbi cikkei, amikor pl. egy Katona Tamás által írt leveleket Oszkónak tulajdonított, és a miniszeren élcelődött, ahelyett, hogy a pártpropagandisták által neki megküldött iratok alján legalább elolvasta volna az aláírást. Nem beszélve arról, amikor minden tény és bizonyíték nélkül offshore-ozott (úgy látszik senkinek nem tűnt fel, hogy Oszkót azóta sem sikerült senkinek egyetlen tényleges offhsore ügylettel kapcsolatba hozni, de Bodokynak ilyen ténybeli alapok nem kellenek ahhoz, hogy valakiről szemétkedő írásokat tegyen közzé). De félreértés ne essék, Bodokyt azért én sem szeretném egy lapon emlegetni olyan köztörvényes bűnözőkkel, mint Bayer Zsolt.
Annyit viszont hagy jegyezzek meg, hogy ebben az országban lófasz sem lesz, nem egymillió új munkahely, ha az ún. civil szervezetek (akik leginkább a rombolás hatalmát élvező anarchisták), minden jövőbeni beruházás kapcsán kényszert éreznek annak megakadályozására. Miért van az például, hogy ha Simicska Lajos és Puch László közösen egyeztetve megzsarolják a régi Danubiust és Slágert és amikor azok nem engednek, akkor a pártkatonáik segítségével egyszerűen lenyúlják a frekvenciákat, akkor az Index csak annyit ír, hogy ez így van rendjén és Bodoky még csak tollat sem ragad, hogy leleplező írást közöljön 2009 legnagyobb korrupciós esetéről (persze volt más nagyobb korrupciós eset, ami tavaly robbant ki, de azok korábban történtek, ennek a kormánynak a működése alatt lényegében ez volt a legdurvább eset, amit viszont a két nagy párt egyeztetve csinált, így nincs Magyarországon újságíró, aki fontosnak tartaná, hogy ezt az orrunk előtt történt valós korrupciót próbálja leleplezni). Emellett ráadásul az olyan jogvédő szervezetek, mint a TASZ, a lenyúlt rádiófrekvenciák kapcsán csak vonogatják a vállukat és inkább ahhoz gyűjtenek erőt, hogy majd a legközelebbi munkahelyteremtő beruházásnak támadjanak neki. Kevesebb baja lenne az országnak, ha ezek az ún. jogvédők egyszerűen legalább a békén hagynák.

fahrenheit451 2010.02.28. 21:36:38

@bodoky: Hm. Ehhez képest most már a saját blogján leírja, hogy ellenezte az MFB kölcsönt...
Kezd nőni a szememben a fickó.
Kár, hogy nem állt fel a miniszteri székből a kormánydöntés után - jelzésértéke lett volna. Persze, biztos más szempontok is voltak.
Mindenesetre ez a nyilatkozat egy jó pont Oszkónak.

kepe 2010.02.28. 21:50:43

A magam részéről rendkívül elkeserítőnek és szégyenletesnek tartom, hogy ebben az országban semmi nem tud normál mederben zajlani. Autópálya építések, M6, M0 (zöldek bulija, ...), Balatonring, stb. stb. ami kulcs lenne a jövő felé.
Ha ezt a "nemzetet" még le lehet járatni (nem hiszem, hogy lehetne, de tudom, a "magyar ne lopj" táblán is inkább felháborodunk, mint magunkba néznénk), akkor minden egyes perccel, nappal, héttel ezen vagyunk - párttól, civil szervezettől, mindentől függetlenül. Ha ebben az évben is elbaltázzuk a MotoGP rendezést, az utolsó esélyünket játsszuk el!
Magam részéről motoros vagyok - Magyarország szinte egyetlen, külföldi tulajdonú, nemzetközi versenyeket nem rendező de milliárdos forgalmat bonyolító pályáján, a Pannóniaringen évente 5-6 napot "versenyzek". Magyar szervező összesen 7 napot jut a pályához évente, német, osztrák és olasz klubok bérlik folyamatosan a pályát!. Ezért - is - nagyon szerettem volna / szeretném hinni, hogy lesz vmi ebből a pályából!
A MotoGP F1-el szembeni életképességét nem hiszem, hogy meg lehetne kérdőjelezni 100000-es tömeget vonz versenynaponként világszerte. Ez a pálya golfpálya és luxusszálló nélkül is életképes lenne és sokat jelentene az országnak és a régiónak is - mert a másik szomorú és sajnálatos és Európában egyedülálló magyar jelenség a Budapest vízfejűség. Szinte kikényszeríti a vidéki magyarból a főváros iránti ellenszenvet (pedig büszkék is lehetnénk rá), mert minden csak ott történhet és minden pénz oda kell menjen.
A magyar népből, a politikából, a gazdaságból való kiábrándultságom miatt akár azt is mondhatnám, már lesz@rom, milyen pénzből és honnan lopják el, mert a magyar nem tud közösségben, közös célokban, közös jövőben és kompromisszumban gondolkodni, hát akkor legalább egyéneknek legyen jó. Persze az ország érdeke, a demokrácia, stb, stb. mind előrébb való lenne, de ez itt már / még nem lehet szempont mert még nem vagyunk érettek a közösségben gondolkodásra. Majd talán 30 év múlva a gyerekeink már...
Az elmúlt 15 évet végignézve kezdem megérteni, miért kellett nekünk mindig diktatúra vagy külföldi uralom: mert ha nem volt "birkapásztorunk", akkor szétszaladt a ménes!
Ez van sajnos. És elnézést a negatív szájíz miatt, de hát nézzünk magunkba (nem a fórumozok, hanem mint magyar nép) és mondjuk, hogy nem így van...20 éve nem tudunk nemzetté kovácsolódni akármilyen kormány is volt...
Szóval hajrá Balatonring, nem ezen a pénzen úszik el a magyar böcsülete, sok el fog még itt úszni, megy a lopás, acsarkodás, látszólagos politikai viszály ÖNÉRDEKBŐL, mire talán a MAGYAR ŐSZINTÉN, ÖNKRITIKÁVAL, MAGÁBA NÉZVE kigyomlálja azokat, akik nem oda valók az ország előrelépéséhez.

fahrenheit451 2010.02.28. 22:03:46

@kepe: Ne garagudj, de ez a történet nem a Balatonringről szól. Ez a banda semmit nem fog felépíteni, nem is akart. Csak a pénzünkre hajtanak.
Ha Balatonringet akarsz, szerezz párezer motorost, akik fejenként néhány millát beletesznek, és lesz pálya.
De azt ne várd, hogy minden magyar állampolgár tízezreket adjon a Miltonnak, azért, hogy lelépnek a pénzünkkel, építeni úgysem akartak semmit. Lenyúlás az egész.

olcsóJános 2010.02.28. 22:18:53

@kepe: Megértem keserűséged, de (most demagóg leszek) örömmel motoznál-e azon a pályán amelynek árából 10 000 gyereknek lehetne piacképest tudást, szakmát adni, 10 000 embernek jól fizető munkahelyet, hogy a lélegeztetőgépekről ne is beszéljünk.
Amit hajlamosak vagytok elfelejteni az az, hogy nem így indult! A spanyol azt mondta Ő befektető, hozza a pénzt. Legyünk jóhiszeműek: a válság miatt nem tudta. Talált viszont néhány majmot akik mogyoróért a Te adódat ajánlották oda a kétes végeredményért. A garancia hiányzik!
Pannonring: Nem tudnának ők egy korrektebb ajánlatot adni, hogy tényleg megvalósuljon a pálya! Mindenki jobban járhatna!

figyel-lő 2010.03.01. 08:22:31

Bobek József Sávoly polgármestere aláírásgyűjtésbe kezd a Moto gp pályáért.
Kedves Bobek Úr! Számomra két dolog lenne elfogadható: 1. Minimum 4 millió támogató aláírás (választópolgárok fele)
2. Alapítvány a sávolyi pályáért. (Ebben az esetben én is küldenék 10 000.eFt-ot, csakhogy ne érhessen vád)

Mitya Ivanov 2010.03.01. 09:15:02

@figyel-lő: erről én is most értesültem. továbbra is az az érdekes, hogy Bobek józsef teljesen máshogy kommunikálja az esetet, ami alapján az világos, hoghy nem érti a helyzetet. Ő úgy gondolkodik, hogy vannak a gonoszok, akik nem akarják, hogy Magyarországon MotoGp pálya épüljön, és vannak a jók, akik meg akarják.
Pedig nem erről van szó, de ezt más sokan leirták ebben a blogban is.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.01. 09:18:54

@Mitya Ivanov: Hát ezaz!
Ha mást nem is de nem értem, hogy a rendezési jogokat miért az állam állja??? Miért nem a szervező, építtető??

Mitya Ivanov 2010.03.01. 09:25:00

@bodoky: ez azt jelenti, hogy a közepébe találtál valaminek

figyel-lő 2010.03.01. 10:54:19

@figyel-lő: Mielőtt más venné észre: 10 eFt-ot tudnék felajánlani.

Vfair 2010.03.01. 10:59:27

@figyel-lő: Annyit én is. ...csak nem ennek a himihumi társulatnak.

hypotheticalfriend 2010.03.01. 11:14:18

@Vfair: Egy ilyen vállakozás tipikusan olyan, amit nem kell közvetlenül az államnak támogatni.
Van már a piacon hitel, ha a befektetőnek megvan az önrésze, kap, ha nincs, akkor az államtól se kapjon. Ha pedig támogatni akarjuk a beruházást, akkor kapjon adókedvezményt.
De az egész teljesen teoretikus, mert a lényeg nem a pálya megépítése, hanem a közpént elsíbolása.

tululi 2010.03.01. 20:13:12

EZ AZ OLDAL EGY NAGY ....
LE IS TÖRLÖM MAGAM.
SZÁNALMAS

Vfair 2010.03.01. 20:37:53

@tululi: Az összes 7-ből 5 Milton-rajongó hozzászólásoddal nagy veszteség leszel a blog.hu-nak!
:D

maid 2010.03.01. 21:16:19

# Oszkó Péter:
2010. 03. 1., 19:21

Kedves István!

A Pénzügyminisztérium szakmai aggodalma semmilyen módon nem érintette a befektetők hátterét, a vállalatcsoport esetleges sajtóban szellőztetett ügyeit, a szakértők kizárólag a hitelkonstrukció jogi ellentmondásaira hívták fel a figyelmet. Mutyizással a befektetőket egyelőre néhány sajtóorgánum vállalta, szívesen veszem, ha ebben az ügyben a fröcsögésen kívül a konkrét projektre vonatkozó tényeket is megtudhatok. Ha így lesz, ígérem, hogy azonnal cselekszem. Egyelőre sajnos messze nincs összhang a befektetőcsoporttal kapcsolatosan megfogalmazott vádak és a projekttel kapcsolatos jogi aggodalmak között, az utóbbi sokkal inkább az uniós támogatási szabályok alapján fogalmazódott meg, aminek nem sok köze van az ún. mutyizásra irányuló vádakhoz. Ebben a sajtó nem játszik tisztességesen, mert finoman úgy tesz, mintha a befektetők lejáratására szolgáló megjegyezések megjelentek volna már hivatalos minisztériumi iratokban is, pedig a szakértői vélemények eddig csak a konstrukció egyes jogi részleteit kritizálták, nem pedig a befektetők személyét, akik láthatóan igen csak összerúgták a port néhány sajtóorgánummal. Addig is, amig ennek okai tisztázódnak, a Pénzügyminisztérium tartja magát az eredeti szakmai véleményéhez.

fahrenheit451 2010.03.02. 00:27:37

@maid: Hm, rászóltak Oszkóra fentről? Nekem ez kicsit visszakozásnak tűnik.

Emlékeztetőül a múlt heti hír:

"Az egyedi kezességvállalás egyik legfontosabb törvényi feltétele az, hogy a hitel visszafizetése kellően biztosított legyen. Az előterjesztés, illetve a hitelnyújtótól, az MFB-től származó információk alapján ez a feltétel nem áll fenn – írták a főosztályvezetők Oszkónak"

Úgy tudom, Oszkó nem tiltakozott Bodoky múlt heti írása ellen. Ez az idézet viszont nem csupán jogi, hanem gazdasági problémákra is utal...

maid 2010.03.02. 01:15:58

@fahrenheit451:
Nekem ez a mondat a kedvencem: "Mutyizással a befektetőket egyelőre néhány sajtóorgánum vállalta, szívesen veszem, ha ebben az ügyben a fröcsögésen kívül a konkrét projektre vonatkozó tényeket is megtudhatok."

Nem világos, hogy Oszkó kitől és mit akar megtudni, ha egyszer ők elemezték a projektet, de nem publikus az elemzés, mert nem adják ki. Ráadásul ugye van a KPMG-s elemzés is, amit gondolom szintén ismer (abba bele se merek gondolni, hogy esetleg a pénzügyminiszter egy állami támogatásos sztoriban nem ismerheti meg a hatástanulmányt, amit szintén közpénzből rendeltek...).
Szóval kitől akar bármit is megtudni? Bodokytól? Vagy a blogjában kommentelőktől? Én ezt komolyan nem értem...

rbatty 2010.03.02. 08:34:15

Szerintem Oszkó válasza elfogadható. A pénzügyminisztérium nem világította át a Grupo Miltont, nem is biztos, hogy kellett volna. A PM tanulmánya nem a befektető miatt találta aggályosnak a sávolyi terveket.

Oszkó ebben a pozícióban nem mondhat mást. Ezért is kell sokkal több adat a Grupo Miltonról és a Sedesáról.

Lásd Oszkó blog

tabaniember 2010.03.02. 10:10:43

@szzsömi: "nem is biztos, hogy kellett volna"?? Hát a jelen helyzetben épp fordítva kell gondolnunk: biztos, hogy kellett volna. Bejön valaki az utcáról egy jól felépített humbuggal, és elkezdjük elemezni a frankó terveit nemzetközi pénzügyi jogi szempontból, de anélkül, hogy tőle magától - vagy róla a bűnügyi nyilvántartótól - megkérdeznénk, ki fia is vagy te, szép öcsém? Miközben 35 millárd adóforint a tét? Nemááá!

rbatty 2010.03.02. 10:43:38

@kakukk2: Helyesbítek: át kellett volna világítani őket, csak abban nem vagyok biztos, hogy az a PM feladata. Hallgasd Oszkót: A konstrukció belső ellentmondásaira hívták fel a kormány figyelmét.
Nem nézték a befektetőket.

kozlony 2010.03.02. 12:39:10

@maid: #

Kedves Oszkó Úr!

Tekintettel arra, hogy itt egy jóváhagyás utáni és folyósítás előtt álló nagyon nagy összegről és még nagyobb összegű kötelezettségvállalásról van szó értetlenül olvasom utolsó bejegyzését. Mi az, hogy, „Mutyizással a befektetőket egyelőre néhány sajtóorgánum vállalta (sic), szívesen veszem, ha ebben az ügyben a fröcsögésen kívül a konkrét projektre vonatkozó tényeket is megtudhatok. Ha így lesz, ígérem, hogy azonnal cselekszem.”
Ebben az ügyben, ilyen stádiumban, egy ezért ilyen szinten felelős illetékes kormánytag, szerintem csak egy nyilatkozatot tehet.
Természetesen ki van zárva minden „mutyizás”, hisz az ügyben szereplő összes partnert a legszigorúbban ellenőriztük, mielőtt ilyen stádiumba került az ügy.
Ehhez a törvényes eszközeink megvannak úgy a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, mint a külügyminisztériumnál, nem beszélve a bankközi informális kapcsolatainkról. Felelősséggel ki merem jelenteni, hogy az ügyben szereplő összes partner feddhetetlen, az erre vonatkozó igazolásokkal a fenti szerveinktől rendelkezünk.
Vagy ez nálunk nem így működik?
# Oszkó Péter:
2010. 03. 2., 10:43

Nyilvánvalóan történik ilyen átvilágítás mind beruházási támogatások, mind MFB hitelnyújtás esetén, azok a folyamat természetes részei, így nem tartottam szükségesnek külön nyilatkozni róluk, valójában nem is az én tisztem. Ettől függetlenül folyik olyan acsarkodás a sajtóban, ami összemossa a vállalkozókkal kapcsolatos vádaskodást az általunk korábban felvetett jogi aggályokkal, amivel megint csak nem tudok mit kezdeni.

figyel-lő 2010.03.02. 13:32:56

Kedves Oszkó Péter! Ne hagyja magát bedarálni - természetesen nem a kommentelők által- álljon ki az eredeti véleménye mellett!

figyel-lő 2010.03.02. 14:24:03

MFB Zrt! Erős Úr!
Kérjük hogy Suchmann úr és Újhelyi úr, Kovács János Bence társaságában a vakuk kereszttüzében az Ön jelenlétében nyomja meg az ENTER gombot! (az utalásnál)
Fogadok, hogy Oszkó, Gyenesei, Bajnai urak nem lesznek ott!

Man Of Golden Words 2010.03.02. 21:35:48

a tortenelem ismetli onmagat???

mindenesetre a velemenyek ma (is) kisertetiesen hasonlok

mondhatnam ugy is, hogy szorol szora megegyezo

vezuv 2009.07.24. 16:42:03
@soska71: Nem akartam hozzászólni a témához, de ezt az utolsó megjegyzést nem tudom figyelmen kívül hagyni. A kulcsszó: stróman. Éppen ezért nincs igazi felháborodás az ügy körül- oknyomozó riporter mellé nem áll ki a politika asztaltverve- mellett döngetve hogy ez borzasztó és ezt a másik oldal csinálja. Pontosan azért nem mert mindketten ugyanilyen - vagy éppen ezen a - strómanon keresztül intézgetik ügyeiket. Én úgy gondolom a legmagasabb pozicíóban lévő stróman ma Bajnai Gordon. Csak szánom azokat akik ma elveket vélnek felfedezni politikai pártok körül és újra és újra elmennek szavzgatni jobbra-vagy-balra. Ki kell nevelni egy új generációt vagy a profikat haza hívni.

mellesleg innen ideztem:

bodoky.blog.hu/2009/07/24/mvm_milliardok_offshore_cegeknek_viii

makkörlö 2010.03.03. 08:07:48

@kepe: igazad van, de a dolog csaknem akkora baromság, mint akkoriban a Forma 1 volt. Megépitették - a másik oldalon és a külföldi (nyugati ) turisták.nézök át kellett battyogjanak Budapesten megbénult a forgalom.Elöbb autopályákat kell épiteni, a nullást és utána ringezni...

Az egész Balatonring egy üzleti vállakozás, amiböl a magyarok csak ahirnevet kapják meg. A Forma 1 is ciki, miközben az ország a bányász béka valaga alatt van, a magyarok a nyomorusáh közben arrol beszélgetnek, hogy melyik rajtrol ki indul... Hát mi a turo ez, ha nem sznobriado..

Egy tuti, Sávoly-on nem lesz nagy dörrenés és Moto GP, hiszen az europai motorozás is hanyatláson van, nincs lové már sehol és kevesen remegnek a motorozásért ahhoz, hogy ott bevételek legyenek. A kormány pénze nem térül meg, csak többen jol keresnek az egészen. A margitszigeti teniszstadiont nézdd meg, olyan lesz a sávolyi pálya hamarosan

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.03. 09:36:07

Ellentmond a józan észnek, hogy 30 millióval "zsarolnak" meg valakit, akinek állítólag 53 milliárd forint vagyona van. Ez teljesen értelmetlen. Komoly zsaroló valószínűleg kerek számokkal dolgozik, nem pedig pitiáner 30 millióval.

Ellentmond a józan észnek, hogy az LMP (nekem nem tényezők) ilyen módszerrel akarjon ilyen kis összeget megszerezni. Ennyit be tudna tenni valamelyik üzleti támogatójuk is.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft saját vagyona,
az nem tud befektetni a saját "álom-szuper-nyereséges" projektjébe 10 milliárdot, egy pillanat alatt.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft vagyona, az 4-5 részletben, hosszas sajtó macerálás után fizeti ki a pécsi ingatlanok árát.

Ellentmond a józan észnek, és Kovács Bence János eddig állítólag felhalmozott 45 milliárdos vagyonánka,hogy Kovács a sávolyi beruházás várható hatalmas nyereségét csak úgy megossza másokkal, megossza a magyar állammal.

GONDOLKODJUNK: 2003-ban még nem volt vagyona, mert a Causesecu filmhez kért 50 millió állami támogatást. A 2008-ban kiadott 150 leggazdagabb magyar kiadványban már 10. helyen volt 54 milliárddal Azaz ez a vagyon már 2007 végén, a kiadvány zárásakor "létezett". Ez azt jelenti, hogy pontosan 5 év alatt felhalmozott nyeresége volt 54 milliárd. Szóval ez a leadózott vagyona. Ebben az esetben pedig legalább 150 milliárd forint üzleti forgalma volt az 5 év alatt (Spanyolországban, Magyarországon, Németországban?). Ezt az üzletet, ami ilyen bomba nyereséget hozott - állítása szerint -, soha nem osztotta meg senkivel,
se barát, se üzlettárs, se egyetlen szerződéses partner, se MAGYAR ÁLLAM nem vett részt ezekben az "üzletekben".
Miért gondolja bárki is, hogy 5 év iszonyúan nyereséges üzleti sikerek után "egy magányos farkas" mindent megtesz azért, hogy az MFB és a magyar állam pénzét bevonva osztozzon a hasznon.
Gondolkodjunk együtt! Ilyen történet nincs! Ha valaki 5 év alatt egyedül
"összehoz" 54 milliárdot, annak irtóra nincs szüksége ránk, egyszerű állampolgárokra, és nincs szüksége a mi pénzünkre.

Tehát valamelyik része a történetnek nem frankó! Vagy nincs 54 milliárdja, vagy a projekt nem lesz nyereséges. Esetleg a kettő együtt:
saját pénze sincs, és ez a Sávoly Balatonring MotoGP pedig egy óriási
veszteség csapda .... nekünk.

Ellentmond a józan észnek, hogy egy állítólag szuper-fantasztikus bevételeket hozó, munkahelyeket teremtő projektet ilyen szinten támadjanak Magyarországon. Gondolkodjunk, emlékezzünk vissza. Az elmúlt 20 évben talán csak 3 ilyen beruházás volt, amit ilyen mértékben elleneztek: Sukoró (már bíróság előtt, és nyomozás alatt), Páty, Sávoly.
Soha nem ellenezte a magyar lakosság a valódi, reális alapokon előkészített, termelő célú, vagy turisztikai célú befektetéseket. Nem ellenezte senki a Hankook, Nokia, Mercedes, Audi, Opel, Balaton környéki befektetéseket, vagy éppen a Bezenye kaszinó álmot. Miért nem ellenezték?

Mert a beruházók, befektetők valódi, létező saját tőkét akartak befektetni úgy, hogy ehhez kértek állami támogatást, adóelengedést. Ahogy a magyar állam a szerződésben megkövetelte, letették az önerőt, a saját pénzüket egy magyarországi banknál. Nem szórakoztak azzal, hogy az addig elvégzett munkát számolták önerőnek. Most pedig egyfolytában az
eddig "befektetett beruházás összegét" emlegetik.

Nézzük pontosan, ki, mikor, mit mondott:
Vicente Cotino úr mondta, 2009. júliusában:
"Vicente Cotino Escriva, a kivitelező cégcsoport elnöke az MTI-nek azt is elárulta, hogy eddig HATMILLIÁRD FORINTOT költöttek a beruházásra.
A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, szeptember 1-re kell aláírni a szerződést – fogalmazott Cotino Escriva. – Eddig mintegy HATMILLIÁRD FORINTOT költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy tíz százalékát végeztük el.
Szóval 2009. július 7én: ráköltve 6 milliárd, és MFB szerződés lesz 2009 szeptemberre.

Mit mondott Kovács Bence János 2010 február 25én:
"Sávolyon eddig 7,4 milliárd forintot ruházott be a Milton közművekbe"
Gondolkodjunk: Ha csak a közművekre eddig elköltöttek volna 7,4 milliárdot, azaz kb. 27,4 millió Eurot, és a teljes beruházás Vicente Cotino szerint 90 millió Euró, akkor a maradék 62,60 millió Euro jut a beruházásra. Szakmai probléma, nincs olyan projekt, ami elbírná, hogy csak a közműfejlesztés elvigye a beruházási költség 30%át. Az a beruházás elbukott, amelyiknél ez megtörténik.

Gondolkodjunk a két pénzügyi alternatíváról:
A. 2009. július elején Vicente Cotinomár elköltött 6 milliárdot, most Kovács Bence János még hozzátesz (vagy ezek az összegek fedésben vannak?) 7,4 milliárdot. Akkor eddig elköltöttek volna 13,4 milliárdot, és a teljes beruházás (90 millió Euro) 24,3 milliárd forint.
Azaz a költségvetési keretből még hátra van 10,9 milliárd forint, és el lett költve a büdzsé 55%a.
B. Vicente Cotino által tavaly nyáron említett 6 milliárd forint, és a Kovács Bence János által pár napja mondott 7,4 milliárd forint "fedi egymást". Akkor viszont a következő kérdés merül fel: miként lehetséges az, hogy 2009 július elejéig beruháznak 6 milliárdot, majd az ezt követő 8 hónap alatt csupán 1,4 milliárd beruházás történik, azaz havonta kb 175 millió forint.

Segítsetek már feloldani ezt a matematikai feladatot, mert a kígyónak
ugyanannyinak kell lennie a fejétől a farkáig meg vissza.

Mi lehet az oka annak, hogy Vicente Cotino 2009 július elején azt mondta,
hogy 2009 szeptemberében alá lesz írva a hitelszerződés az MFB-vel, és ez most 2010 március 3án sincs még aláírva.

Legyünk abban biztosak, hogy a PM anyagát elolvasta és megértette az MFB. Látják az egész pénzügyi "konstrukció" célja. Ne gondoljuk azt, hogy a PMben és az MFBben "amatőrök" dolgoznak. Jó tudni, és nagyon jó tapasztalni, hogy nem engedik becsapni magukat, és nem adják a nevüket, szakmai hírnevüket, emberi tisztességüket egy ilyen projekt minősítéséhez. Ne gondoljuk, hogy a gazdasági nyomozók "vakok". Az egész Sávoly történetet meg lehet vizsgálni egy Megvalósíthatósági Tanulmánnyal. A média "hatástanulmányról" ír. Keverik a dolgot. A hatástanulmány azt vizsgálja, hogy egy beruházás milyen hatással van a közvetlen és a távolabbi környezetére: zaj, forgalom, légszennyezés, társadalmi, munkahely, stb. hatásokat vizsgál. A Megvalósíthatósági Tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a beruházásra van-e fizetőképes igény, hogyan lesz finanszírozva, hogyan, mennyi idő alatt fog megtérülni.

Ezt a blogot biztosan olvassa az MFB, PM, APEH, NBH, NNI szakembereinek egy része hivatali kötelességként, vagy magánérdeklődésből. Higyjétek el: jó szakemberek, értenek hozzá, tudják a dolgukat. Tudják a szakmájukat, ezért írták le a PMben az elutasító véleményt, ezért nem adta oda az MFB már egy évvel ezelőtt a pénzt. Az APEH figyeli a számla nélkül gombot felvarró ruhaboltost, akkor biztosan
érdekesnek tartják az APEH szakemberei, hogy valaki 5 év alatt 54 milliárdos vagyont halmozott fel. Hol fizetett adót?

Bízzunk abban, hogy a PM, MFB, APEH és a magyar gazdaság védelmén dolgozó szakemberek tudják a dolgukat. Az eddigiekből látszik, hogy
az ott dolgozó szakembereket nem "vették meg", és leírták a véleményüket.

Érdemes volna a magyar állami alkalmazottaknak megmutatni Sávoly esetében a "messziről jött embernek",hogy lehet, hogy mi Magyarországon nem érünk fel a "nagyívű" hatalmas, nekünk csak jót akaró spanyol befektetői szándékkal, de azért hülyék nem vagyunk.
Vagy ahogy egyszer hallottam, és nagyon igaz: "Igaz, hogy nem vagyok pesti, de azért ennyire hiszékeny sem vagyok."

figyel-lő 2010.03.03. 17:13:44

A sávolyi földeken ma érdemi munkavégzés nem látszott! Helyi tudósító holnap is adjon hírt!

maid 2010.03.05. 13:14:05

Oszkó Péter:
(A PM-es tanulmányról van szó)
2010. 03. 5., 08:22
Bár az Index elég részletesen lehozta a mi anyagunk tartalmát, de megértem a felvetést. Utánanézek, hogy van-e bármi akadálya, hogy kirajuk az elemzésünket a honlapra.

Üdv:

Oszkó Péter

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.05. 14:36:05

Meglepő, hogy éppen Suchmann akarja eldönteni, hogy egy szerződést milyen határidővel kell aláírni. Ez nem az MFB, és a magyr kormány kompetenciája. nehogy már a Suchmann döntse el, hogy mi fog történni.

Bajnai Gordon úr, Oszkó Péter úr, Erős János úr!
Önök jól ismerik a nagyon régi, és nagyon igaz bankos mondást:
"ROSSZ PÉNZ UTÁN JÓ PÉNZT NE DOBJ!"
Azaz, ha egy történeten már buktunk pár milliárdot, mert rossz volt a projekt, akkor NEM SZABAD MÉG TOVÁBBI PÉNZT UTÁNA DOBNI, azzal a
gondolattal, hogy még rendbe is jöhet a projekt.

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.05. 21:02:38

KPMG, kis előzetes:

60. oldal 23. tablazat, időterv
76. oldal tervezett nezoszam:
77. oldal jegyárak:
78-79 oldal: a nezok szama elmarad a kiepitett kapacitastol.
80. oldal: tehat a menedzsment ketelkedett
81.oldal: 2010-ben 90 napos hasznalat?
81.oldal: 78-81%-os kihasznaltsa
93.oldal: magas kockázat, nagy hatás
94. oldal: nézőszám

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.03.05. 23:52:40

Ideje lenne, hogy végre tapasztalt szakértőket kérjen fel a kormány. A KPMG tanulmánya egy pénzügyi elemzés, amelynek adatait "a beruházó szolgáltatta". (le is írta a szakvélemény elején).
Többször körülírja, hogy mit nem tartalmaz a szakvélemény. Hogy mindenkinek egyértelmű legyen, ez nem egy megvalósíthatósági tanulmány! Ez alapján TILOS bármely bankban hitelszerződést aláírni.
Egyrészt nem tartalmaz részletes adatokat a kiviteli tervekről (még nem készült el), a műszaki kockázatokról, nem vizsgálja a megbízók pénzügyi helyzetét, ügyvezetés szakértelmét: a tanulmány oldalakon keresztül sorolja fel, mit nem tartalmaz.

Ideje lenne az is, hogy kormányunk tagjai végre észrevegyék, hogy a pálya egy óriási bukta! Tőlünk nyugatra sorra zárják be őket, mert még az üzemeltetést sem tudják fedezni (nemhogy a törlesztés).

Érdemes rákeresni a "versenypálya" és "csőd" szavakra: csak németül 12.100 találat volt.

Általában keményen ostorozzák a weboldalakon a politikusokat, hogy elherdálták a lakosság pénzét.

Ízelítőül egy:

Németország 1. számú adópénz-pocsékolása

„A Nürnburgring a csődbe felé száguld – az Eifel-i versenypálya az adópénzeket elégető motorrá vált, aminek a kipufogójából csak forró levegő jön ki” ezt írja az Adófizetők Szövetsége a saját weboldalán. A Szövetség minden évben úgynevezett „Fekete Könyvet” jelentet meg az adófizetők pénzének a nyilvános elpocsékolásáról. A választópolgárok online szavazhatnak arról, miben látják az adópénzek felesleges elköltését. Ebben a szavazásban a Nürnburgring presztizsberuházása nem csak a Top 10-be sikerült bejutnia, hanem sikerült a szégyenletes országos 1. helyet megszereznie.

schwarzbuch09.steuerzahler.de/topten.php?idarticle=218

Összesen 75MdFt-ot bukott ott az állam !!!
Aztán még kb. 12MdFt kell csak az üzemeltetésre fizetnie az elkövetkező években.

A privát beruházó eltűnt, kiderült, csak bankhitelek álltak mögötte!

Nem lehet, hogy a mi vadőr Bencénk onnan vette az ötletet??????

MutyiGP 2010.03.06. 00:09:32

@Előbb GONDOLKODJ:

kezdem megbecsülni Suchmann volt barátnőjét, Tocsik Mártát. Ő legalább "kiharcolta", hogy az önkormányzatok megkapják a nekik jog szerint járó (csak ki nem fizetett) pénzt.

Ezzel szemben Suchmann csak a nép nevében az adókasszát ürítené pénznyelő projektekre, amiből a bonyolult cégmátrixon keresztül valahol elcsordogálhatna a pénz!!

bejgli 2010.03.06. 00:45:20

@Magyarországom:

Ez tényleg nagyon jó! Ebből akár lehetne egy Index-cikk is.

Teljesen passzentos példa. Valószínűleg nálunk ugyanez lenne: Jön a határidő - megugranak a költségek. Aki pedig addig fizetett, mint a katonatiszt...az ezután fizethet, mint 2 katonatiszt. Aztán meg futhat a pénze után. Bottal ütve a nyomát.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.06. 00:48:43

Begépeltem néhány sort a beszkennelt tanulmányból
(kinalatunk.mti.hu/docs/KPMG_Balatonring_tanulmany.pdf):

"A KPMG az üzleti terv összeállítása során követett eljárás, az alkalmazott megközelítés szakszerűsége és nem az előre jelzett eredmény elérhetőségének ellenőrzésére vállalt kötelezettséget. A KPMG a munka során önálló megvalósíthatósági elemzést nem végzett, az előző fejezetben felsorolt szempontok alapján végzett ellenőrzését jelentős részben a Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Zrt. által megadott piaci és pénzügyi előrejelzésekre és feltételezésekre támaszkodva hajtotta végre. (...) Ezért az elvégzett munka semmilyen tekintetben nem jelenti a rendelkezésre bocsátott adatok auditálását, sem pedig bármilyen formában történő ellenőrzését vagy verifikálását. (...) A KPMG nem vállal semmilyen felelősséget a Projekt megvalósíthatóságáért, eredményességéért, a Projekt finanszírozásához várhatóan nyújtandó hitel visszafizetéséért, illetve a hitelfelvevő jövőbeni hitelvisszafizető képességéért. "
7. oldal, 1.3 pont

EGY ILYEN TANULMÁNY ALAPJÁN TI HÁNY MILLIÁRDOT ENGEDÉLYEZNÉTEK EGY KERESKEDELMI BANK VEZÉRIGAZGATÓJAKÉNT???

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.06. 02:18:34

Ismerkedtem a szöveggel (kinalatunk.mti.hu/docs/KPMG_Balatonring_tanulmany.pdf), röviden össze is foglalnám a lényegét:

Készült egy tanulmány, amit az érdekelt SMF finanszírozott, és ami az SMF által megadott feltételezésekre alapul. A tanulmány deklaráltan nem foglalkozott az SMF által megadott adatok és feltételezések ellenőrzésével, és semmiféle garanciát nem is vállal azokkal kapcsolatban.
(7. oldal)

A bevételi oldal alapvető feltételezése, hogy 25 éven keresztül fognak a pályán MotoGP versenyeket tartani, ehhez képest szerződésük csak az első 5 évre biztosított. A versenyek licencének a díját az SMF feltételezése szerint 25 éven keresztül a magyar állam fogja fizetni.
A feltételezés valóra váltása a tanulmány szerint "kihívást jelent a menedzsment számára".
(76. oldal)

Az egyéb bevételi források olyan nyilvánvaló képtelenségeket tartalmaznak, mint pl. a nagyszabású koncertek rendezése (84. oldal), alkalmanként 23 MFt tervezett bevétellel. (84. oldal)

Az SMF által leírt 28 feltételezésből 14-et (a felét!) magas kockázatúnak ítélt a tanulmány. A három legfontosabb paraméterből kettő magas kockázatú, egy közepes.
(93. oldal)

Mindezek után szeretett kormányunk gond nélkül döntött a hitelről és a licencdíjakról, cca. 35 milliárd Ft értékben. Köszönjük.

maid 2010.03.06. 10:05:24

Van az elemzésnek egy kevésbé izgalmasnak tűnő, ámde mégis nagyon figyelemreméltó része. A környező pályák bemutatása kapcsán előkerül a Pannónia-Ring, amiről azt írja a KPMG, hogy "márciustól novemberig gyakorlatilag 100%-os kihasználtsággal működik, egyes időpontok évekre előre le vannak foglalva".
Nem tudok semmit arról a pályáról, az építtetés és működtetés pü-i konstrukcióit végképp nem ismerem. De az feltűnik, hogy nem igazán hallottam botrányt a pályával kapcsolatban, valószínűleg működik az üzleti modell és nem emlékszem, hogy anno szó lett volna állami szerepvállalásról a beruházás kapcsán. Biztos vagyok abban, hogy ha a pálya közel 100%-os kihasználtsággal működik márciustól novemberig, akkor a térség is jól jár, tutira vannak ott vendégéjszakák és a környékbeli vendéglátósoknak sem kopik fel az álluk.

Itt most úgy csinálnak néhányan, mintha a beruházás megkérdőjelezésével mindenki szegény sávolyiakkal akarna kiszúrni, direkt el akarnánk venni az utolsó esélyüket. Sokakban nem merül fel, hogy beruházni, munkahelyet teremteni és térséget fellendíteni sokféleképpen lehet. Még ha pont motorverseny pályát akarnánk építeni, akkor is érdemes átgondolni az üzleti modellt.

Ja, tudom, érkezett már valamelyik topiktárstól is kritika, mert a Pannon-Ringen a magyar motorosok nem tudnak ingyen edzeni, azért kell a Balatonring, hogy végre a mi fiaink is kedvükre körözhessenek hétvégente. Na megyek is a dolgomra, mert hétvége van és nekem is van ám hobbim, kicsit átgondolom, hogy miként tudnék szerezni az államtól 35 md-t, hogy megtámogassa a hétvégi szabadidős elfoglaltságomat :)

maid 2010.03.06. 10:06:35

A Pannónia-Ringes rész a 35 oldalon ha, ha valaki el akarja olvasni, tényleg érdekes.

kozlony 2010.03.06. 22:39:45

A KPMG értékelés tárgyalja a közép európai régió autó- és motorversenypályáit is. (43 oldal)
Bár a legkeletebbi Kielce (Pl) (kb. Eger vonalában) van e legnyugatabbi a térkép bal szélén a Salzburgring, de a térképen látszik teljes Románia, Ukrajna és Fehéroroszország nagy része is ahol ilyen létesítmények nincsenek.
Ha elkezdek egy hasonló térképkivágást mozgatni (google) nyugat felé még messze nem érem el Kielcét keleten, de már nyugaton látszik a Nürbergring is, melyről a tanulmány nem tesz említést, pedig a földrajzi közelség miatt nem lett volna felesleges.
A tanulmány 2009 szeptemberében készült, miközben erről a pályáról már 2009 júliusában ilyeneket írtak a német újságok.

- Lemondott a pénzügyminiszter a Nürbergring vitatott finanszírozása miatt
- Kockázatos, komolytalan finanszírozási modellel próbálták a Forma 1 veszteségeket pótolni
- Hogyan veszítette el a hivatalát a pénzügyminiszter egy komolytalan pénzügyi zsonglőr miatt
- Az állítólagos beruházó semmit nem tudott az ügyről

www.sueddeutsche.de/politik/124/479613/text/
www.sueddeutsche.de/sport/204/479692/text/
www.sueddeutsche.de/politik/391/479877/text/
www.sueddeutsche.de/politik/590/480075/text/

Ráadásul, ha jól emlékszem akkortájban stafírungozták ki a Hungaroringet is ismét.
süti beállítások módosítása