Az MTV - Ma Reggel vendége voltam

2010.04.10. 21:21

Ezúttal "internet-szakértőként", Google vs. Kína és online szólásszabadság témában. Megint nagyon korán kellett felkelni, de megérte, mert a váróteremben megismerkedtem Farkas Bertalannal :)

15 komment

Címkék: mtv önfényezés mareggel

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr451910582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sohanedudgi 2010.04.10. 21:45:47

Láttalak, illetve előbb csak hallottalak, mert erre ébredtem.
Mindegy milyen apropóból, csak hívjanak.
Hiszen nem olyan régen még testőrt akartunk fogadni.
A közszereplésnél nincs jobb testőr.

kozlony 2010.04.10. 22:58:50

Ez az „internet-szakértő” nekem is megütötte a fülemet és a szememet.
Az oldfashion médiákban, azt a kollégát, aki a szakmát, nem nyomtatva, hangszórón keresztül és képernyőn, hanem monitoron űzi internet szakértőnek hívják. (?)
Így a kérdező lehetne távközlési szakértő, és a Rajnai Attila nyomdaipari szakértő is.
Gondolom te is inkább újságírónak érzed magadat és vannak kollégáid, akik bár nem ülik végig a Pátyi önkori üléseit, és inkább internet szakértők.
Ez nem szegregáció egy kicsit?

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.04.10. 23:10:01

@kozlony: ja, szóltam hogy még mindig újságírónak érzem magam, de a tévétől kb. ennyit lehet elvárni, ezt már megtanultam. ha holnap bemennék mint rakétatudós, simán adásba kerülne az is :)

kozlony 2010.04.11. 00:11:55

@bodoky: Így könnyű, ha előtte a Bercivel konzultálsz. :)

Gy.. 2010.04.11. 08:36:02

A TV felirat és a felkonf is újságíróként tüntet fel :-)

Mióta vagy rakéta tudós is? Erről lemaradtam...

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.04.11. 09:07:33

@Gy..: Arra utaltam, hogy a tévé nem ellenőrzi eléggé, ki kicsoda. Van egy híres médiahacker amerikában, Joey Skaggs, az mindenfélével megetette már a televíziókat, még a CNN-t is.

index.hu/velemeny/imho/joey/

Itthon is vannak ilyen figurák, jószándékúak és kevésbé jószándékúak, akik kihasználják ezt a lehetőséget.

maid 2010.04.11. 11:10:07

@bodoky:
Mi volt az a játékvonatos installáció? Ez kapcsolódott a témához, csak nem értem? Pedig most nincs is nagyon reggel...

Egyébként teljesen egyetértek, hogy a google szívatása legalább annyira szolgált üzleti, mint politikai érdekeket. Nem véletlen, hogy a kínaiak szépen megcsinálják a legnépszerűbbé vált alkalmazások kínai verzióit, a kínaiak egy része magától odaszokik, de amikor már megfelelően üzembiztos a működés, szépen bezárják/bezáratják az amerikait. Ezért nincs Facebook, YouTube és még sok minden más.
1.) Amiben biznisz van, azt házon belül tartják, a sok kínai internetező inkább Kína GDP-jét növelje, ne az amcsikét
2.) Nem jó nekik, ha a kínai felhasználói szokások nagyon ismertté válnak a világ számára, esetleg ez még felhasználható lenne pl. üzletileg is. Nekik nagyon bejön a jelenlegi felállás, vagyis hogy ők mindent tudnak (vagyis igyekeznek megtudni) a világról, de a kínaiakat (kultúra, gondolkodásmód, stb) nem érti a világ.
3.) Ha már házon (Kínán) belül futnak az alkalmazások, akkor sokkal könnyebb a politikai ellenőrzés is.
Volt szerencsém ellátogatni nemrég a legnagyobb kínai SNS oldalt üzemeltető céghez (Kaixin), tiszta Facebook. A cégvezető off-record simán elmondta, hogy működik az cenzúra, egy csomó mindent (pl. cikkeket) nem is engednek kommentelni, amit engednek, azt is folyamatosan figyelik.
Amikor Kína elérhetetlenné tette a Facebookot, onnantól kezdve a Kaixin egy pénztermelő masinává vált, gondolom ez a kis gesztus a párt felé simán megéri nekik, ha nem csnzúráznak rendesen, akkor ők szívnak.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.04.11. 11:32:10

@maid: hát igen, és ez nagyon aggasztó. én nem bánom ha ők akarnak pénzt keresni vele, de ez a civilizációk harca is, és ha a kínaiak győznek, amire elég nagy az esély, akkor baszhatjuk a szólásszabadságot meg az emberi jogokat. bár, az usa is megtámadta most a wikileakset a kiszivárogtatott mészárlásos videó miatt, de azért a kínai cenzúra az nagyon hardcore. csak abban lehet reménykedni, hogy lelazulnak róla, mire ideérnek :)

maid 2010.04.11. 11:45:16

@bodoky: én inkább abban reménykedek, hogy ide sem érnek :/
Bár azt hiszem ez elég naív dolog, pl. most, hogy az egész európai felsőoktatás finanszírozási szempontból eléggé gondban van és kevés a hallgató (megy is értük a harc rendesen), egyre többen Kínából próbálják feltölteni a helyeket. Konkrétan most egy svéd ismerősöm van kinn, hogy kínai hallgatókat toborozzon, bár eddig is tele voltak kínaikkal (azért nem egy neves felsőoktatási intézményről van szó), de most nekik a túlélés feltétele, hogy sikerüljön elég kínait behozni. Sokat elmond a helyzetről.

Van ez az IPv6 kérdés is, amit egyelőre nem nagyon értek, csak annyit, h a kínaiak eléggé nyomulnak :(

tanacstag 2010.04.11. 15:10:32

Különös az élet. Életem első szerelme berci volt, aztán 25 évvel későőbb bodoky... Beszéltetek egymással?

janosbacsi 2010.04.11. 19:03:17

@maid: Bocsáss meg, de nagyon egyoldalú a gondolatmeneted - és még sokan másoknak, akiknek elég hatékonyan kimosta a Hollywood-i propaganda az agyát. Szerinted az internetes keresők piacán abszolút egyeduralkodó Google független, önmagát kormányzó óriásvállalat, az USA kormányának nincs ráhatása a cég működésére? ... Ugye nem gondolod komolyan?

A titkosszolgálatok ott lógnak a Google nyakán és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy forradalmat szítsanak Kínában. A klímakonferencián sem sikerült az USA-nak letolnia a nagy kamu globális felmelegedést Kína torkán. Vajon miért nem ment bele Kína? Mert az egész nagy valószínűséggel egy svindli és Kína esetében csak arra szolgált volna, hogy visszafogják az ország töretlen fejlődését.

Érthető Kína álláspontja. Nem szeretnék, ha a "felhasználó központú" Google propagandát adna le a kínai lakosoknak. A CIA-tól nem állnak messze az efajta eszközök (ld. Iráni puccs és a Twitter szerepe), s örömmel ülnek a saját érdekükben más - pl. latin amerikai - országok nyakán. Ja, hogy az ott élők közben borzalmas életkörülmények között tengetik mindennapjaikat, a kiszipolyozott olajból pedig semmit nem látnak viszont? Sajnáljuk, mondta erre a CIA egykori fejese, majd hozátette: Ha a nemzetérdek úgy kivánja, miért ne?

Úgyhogy lehet szépen tanulni kínaiul. 2045-re Kína és India gazdasága egy szinten lesz az USA-val. Feltéve, ha nem borítja ki a büszke, de egyre rozogább lábakon álló USA a műszarral teli bilit valamilyen formában.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.04.12. 12:56:02

@janosbacsi:

Lássuk be. Kínában azért ideje lenne egy rendes forradalomnak.
Több évig volt szerencsém vezető kínai cégeknek dolgozni itthon és "ott". Tragédia.
Osztom maid álláspontját. Nem kell nekünk az a "kultúra" amit ők képviselnek.

Írásod alapján egyébként eléggé elfogultnak tűnsz. Dolgoztál már velük huzamosabb ideig?

Nem akarom szétoffolni a topicot de a felvetéseidre a válaszok:

1.) A Google sokkal függetlenebb mint bármelyik kínai klónja. Azt azért nyilván tudod, hogy kínában mind a mai napig NINCS magántulajdon ezért ha a kommunista párt eltüsszenti magát mindenki összeszarja magát!
2.) A klímakonferencián kína a következő indokkal nem írta alá az egyezményt: "...majd ha annyi lesz a CO2 kibocsátásunk minta az USAnak, akkor majd TALÁN aláírjuk..." Érdekes hozzáállás nem? AZ megvan, hogy a környezetszennyezés kínában akkora, hogy a 7 nagy folyórendszer vizéből 6 ihatatlan? Pontosabban mérgező!
3.) Az megvan , hogy a nagy népi kínából magyarországra érkezők előszeretettel kérdezgetik az embereket, hogy ott fent az égen az a kék az micsoda? Mert ők ilyet még nem láttak! Voltál már Pekingben?! Ha egyszer leszel akkor nézz fel ez égre. Olyan szürke fost fogsz látni amilyet még nem.

Végezetül:
1.)Az általad olyan nagyrabecsült kínai elvtársak magasról szarnak már országok törvényeire. Ez nem is baj amíg otthon csinálják. Sajnos ezt akkor is így teszik, ha idegen országba tévednek.
2.) A kínai nacionalizmushoz képest Hitler egy kutyafasza volt. Ha van kapacitásod beszélgess el kínaiakkal. Tanulságos lesz.
3.) A nagyhatalmi törekvéseikhez képest meg az USA és Oroszország két kis szolíd, szégyenlős elsőbálozó leányka. Érdemes megkérdezned egy született kínai arról, hogy mit jelentenek a kis csillagok a kínai nemzeti lobogón! A választól garantáltan falnak mész.

Az a vicc megvan, hogy a 90'es évek végén egy kínai tábornok a föld túlnépesedésének problémáját egy jó kis atomháborúval akarta orvosolni? Ráadásul olyan hülye volt, hogy erről a véleményéről még egy terjedelmes dolgozatot is összeállított. Olvasható az interneten.

Szerintem mielőtt kínáról nyilatkozol nézz utána pár ténynek.

maid 2010.04.12. 21:52:49

@janosbacsi:
"Szerinted az internetes keresők piacán abszolút egyeduralkodó Google független, önmagát kormányzó óriásvállalat, az USA kormányának nincs ráhatása a cég működésére? ... Ugye nem gondolod komolyan?"

Történetesen nem vagyok abban a helyzetben, hogy belelássak Washington és a Google viszonyába. De nem tartom kizártnak, hogy a viszony inkább fordított, még az is lehet, hogy a Google próbál szoros emberfogást alkalmazni Obamán, hogy milyen sikerrel, azt nem tudom megítélni.
Ajánlom figyelmedbe pl. ezt a Fortune cikket:
money.cnn.com/2009/10/21/technology/obama_google.fortune/

Mindenesetre amióta Genachowski az FCC elnök és a demokraták 3:2 többségben vannak, születtek olyan döntések, amelyek feltűnően egybecsengenek a google érvelésével - persze ez lehet egyszerű filozófiai együttgondolkodás is, messze nem biztos, hogy az FCC úgy táncol, ahogy a google fütyül.

A kínai modellből a magam részéről nem kérek. Az a kevés, amit ott személyesen láttam és tapasztaltam, bőven elég ahhoz, hogy elutasítsam. Ha már szabadságjogokról beszélünk, akkor számomra egyértelmű, hogy inkább USA, mint Kína. Neked lehet más az ízlésed, engem nem zavar :)

Ezt viszont jól elmentem :)))
"Bocsáss meg, de nagyon egyoldalú a gondolatmeneted - és még sokan másoknak, akiknek elég hatékonyan kimosta a Hollywood-i propaganda az agyát."
- rendszeresen cikiznek azzal, hogy nekem minden filmmel újat lehet mondani, még a legkihagyhatatlanabb hollywoodi filmekről is lemaradok, azt viszont még soha nem vágták a fejemhez, hogy Hollywood mosta volna át az agyam. Lehet, hogy más igen, de Hollywood tutira nem :))))

janosbacsi 2010.04.13. 01:24:22

Nem tudom miért mossátok bele a Kínában uralkodó állapotokat, az ország működését maid alapvetésébe, miszerint a Google vs. Kína párharcban mindenképp Kína a hunyó.

Az oroszok után az USA most szépen megteremti Kína képében a mumust. Kína hackerekkel támad a világra, úú, mindenki reszkessen, eljött az internetes terrorizmus ideje és Kína az éllovasa. Idővel egyre több ilyen hír lesz az amerikai médiában.

(
Íme egy igazi gyöngyszem: www.nytimes.com/2010/01/15/world/asia/15diplo.html
De ez a CNN dokufilm még jobb volt. Úgy hívják propaganda:
www.bipartisanpolicy.org/news/press-releases/2010/02/cyber-shockwave-shows-us-unprepared-cyber-threats
) Brrr. Az emberek meg eszik ezt a mocskos színjátékot és szentül hisznek az USA-ban, mint a mindenkit megmentő, önzetlen hősben. Persze ettől még Pekingben olyan szmog van, hogy nem látni az eget :D.

Maid, s ha már egy igazán releváns forrást hoztál fel példaként, akkor hadd hozzak én is egyet, ez is legalább annyira hiteles, és a kormánytól független információforrás, mint az egyébként makulátlan CNN/Fortune.

www.dailytech.com/article.aspx?newsid=4774

Most akkor a Google mégis egy eszköz az USA kormányának kezében? Jéé, de érdekes. Innen már csak egy lépés, hogy miért szeretne immúnitást a Google Kínában. Például azért, hogy szép csendben mossa a lakosság fejét és az ellenzéket felbújtva forradalmot szítson. Ja, hogy de az végülis jó mindenkinek, hiszen az amerikai idill, a szólásszabadság, az USA által képviselt értékek nekünk szimpatikusak. De lehet Kínának nem.

Most süsd rá minderre, hogy összeesküvés elmélet, s akkor asszem helyben leszünk a hollywoodi képpel. ;)

Persze egyeseknek innen a pocsolya kellős közepéből inkább az USA szimpatikus, mert nem vetül rájuk a behemót árnyéka. Még szerencse, hogy nincs a nyócker alatt olaj.

A kínaiakat pedig nem kell utálni a kereskedői vénájuk miatt. Másolnak? Persze. Ahogy Japán vagy Oroszország is tette. Majd 20-40 év múlva megjön az ihlet és a saját kútfejükből is menni fog mindez. Másolásból különben sem lesz igazi értéket képviselő termék.
süti beállítások módosítása