Nyílt levél Papcsák Ferencnek

2010.06.19. 10:43

A Zsámbéki-medence civiljei az elszámoltatóbiztoshoz fordultak, hogy a pátyi ingatlanpanamát is vegye fel a feketelistájára. A nyílt levelet változtatás nélkül adom közre.

Tisztelt dr. Papcsák Ferenc! 

Páty, Telki és a Zsámbéki-medence lakói nevében kérjük a Tisztelt Elszámoltatási Kormánybiztos Urat, hogy a  

Pátyi Golfváros néven elhíresült projektet kivizsgálni szíveskedjék. 

Talán  Ön előtt is ismeretes, hogy Páty Önkormányzata olyan szabályozási tervet szavazott meg, amely lehetővé teszi, hogy a Budai Tájvédelmi Körzet, a budai erdők közvetlen közelében, a településtől 2 kilométerre egy golfpályának álcázott, óriási méretű, a helyi építészeti hagyományoktól messzemenőkig elütő, tájidegen, megközelítőleg 3000 lakást magában foglaló lakópark épüljön akár 5 emeletes épületekkel, közel másfél kilométer hosszú sorházas beépítéssel, bevásárlóközponttal, szállodákkal stb.. Az ilyen módon a tájba beékelődő kisváros nemcsak a Zsámbéki-medence látképét teszi tönkre és veszélyezteti a természetvédelmi terület élővilágát, hanem ellentétes a helyi lakosság érdekével, mivel a golflakópark és a tervezett bevásárló központ által generált gépkocsiforgalom miatt megszűnne a Zsámbéki-medence vonzerejét jelentő csend és nyugalom. 

A képviselő-testület által elfogadott szabályozási terv több ponton is törvénysértő, és a folyamat kapcsán felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is. A projekttel kapcsolatosan alkotmánybírósági, ügyészségi és rendőrségi eljárás is folyamatban van, de ez a pátyi képviselő-testületet nem akadályozza meg, hogy ez év július 15-én hatályba léptesse a szabályozási tervet. 

A beruházó által birtokolt terület jelentősen felértékelődik a képviselő-testület döntésének következtében, miközben az itt élők csak a beruházás negatív hatásait kénytelenek elviselni.

A gépkocsiforgalom a jelenlegi többszörösére fog nőni, amit a jelenleg is zsúfolt, Budapest felé vezető úthálózat már nem képes elviselni. 

A beruházóval kapcsolatos személyek és cégek is aggodalomra adnak okot. A sávolyi MotoGP-botrányból ismert, Spanyolországban bejegyzett, összesen 3 alkalmazottal rendelkező Grupo Milton elnökét, Kovács Bence Jánost korábban csalásért, sikkasztásért és magánokirat-hamisításért 1,5 év börtönbüntetésre ítélték; a cég ügyvezetője, Mervó József budapesti szórakozóhelyeivel kapcsolatos ügyleteiről híresült el. A cég spanyol partnerének, a Sedesának a neve a spanyol sajtóban összefonódott a korrupcióval, az önkormányzati tisztségviselők lefizetésével, az olcsó szántóföldek milliárdos profitot biztosító átminősítésével, és a cég magyarországi tevékenysége is megkérdőjelezhető. 

A fentiek miatt Pátyon népszavazást kezdeményeztünk. A népszavazáson résztvevő szavazók 2/3-a elutasította a golfvárost, azonban mivel csak a lakosság 43%-a ment el szavazni, a testület a szabályozási tervet elfogadta. 

A beruházó  által ígért, a negatív hatásokat részben ellensúlyozó fejlesztésekre semmilyen valós garancia nincsen. A beruházó tehermentesítő elkerülő utak megépítésének biztosítékául nem kötbérfizetési kötelezettséget stb. vállalt, hanem jelzálogot jegyeztet be egy olyan székesfehérvári ingatlanra, amelynek értéke messze nem fedezi a településrendezési szerződésben vállalt munkálatokat. Az önkormányzat által megrendelt, de a beruházó által fizetett értékbecslés merőben spekulatív feltételezésekre épít, és figyelmen kívül hagyja a szóban forgó terület nyilvánvaló jellemzőit. A felajánlott ingatlan egy legelő besorolású lápos terület, amelyen többek közt szennyvíztisztító telep és több út is található. Tekintettel a nagymértékű értékaránytalanságra Tollner József, pátyi képviselő hűtlen kezelés gyanúja miatt ügyészségi feljelentést tett. 

A golfterülethez és a Grupo Milton egyéb pátyi érdekeltségeihez szükséges beruházásokra (elkerülő utak) vonatkozóan a pátyi önkormányzat ráadásul két ízben kötött szerződést: a Grupo Milton a 2010. március 30-án aláírt településrendezési szerződésben 10 millió euro összegben vállalt út- és közműépítést, ugyanakkor egy vélhetően mindmáig érvényben levő szerződés értelmében a pátyi iparterületen érdekeltséggel rendelkező Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. már 2008-ban vállalta, hogy kizárólag saját költségére tervezteti és építteti meg ezen utak jelentős részét. Mivel az Evern Investtel kötött szerződésben foglalt kötelezettségvállalásokat az önkormányzat teljesítette, a települést ért kár kb. 1,5-2 milliárd forint. Tollner József ezt is jelezte az ügyészségnek. 

A beruházás előkészítése során felmerült nyilvánvaló törvénytelenségekre Dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is felhívta a figyelmet. Az általa összeállított alkotmánybírósági beadvány szerint 11 alkalommal történt jogszabálysértés az eljárás során.

A „zöld ombudsman” állásfoglalását a képviselő-testület figyelmen kívül hagyta – csakúgy mint a Pátyon és a Zsámbéki-medencében élők hangos tiltakozását, a több száz lakossági beadványt, illetve a problémákat soroló szakhatósági véleményeket.  

Jelen levelünkkel kérjük a Tisztelt Elszámoltatási Kormánybiztos Urat, hogy a törvényesség helyreállítását, a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését elősegíteni szíveskedjen. 

Mivel a demokrácia egyik feltétele a nyilvánosság, kérjük, hogy támogassa azon törekvésünket, hogy a pátyi ingatlanpanama ügye nyilvánosságot kapjon, illetve minél előbb sor kerüljön az ügy kivizsgálására – mielőtt visszafordíthatatlanul sérülne a budapesti agglomeráció részét képező, zöldfelületekben gazdag, falusias jellegét őrző Zsámbéki-medence. 

Tisztelettel: 

PÁTY NEM ELADÓ  CIVIL ÖSSZEFOGÁS / azaz Páty, Telki és a Zsámbéki-medence civiljei 

További információ: patyicivil.hu / www.patynemelado.com

37 komment · 1 trackback

Címkék: elszámoltatás páty grupomilton

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr162093202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elszámoltatnának a pátyiak 2010.06.21. 10:43:02

Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztoshoz fordultak pátyi civilek a törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kérve - Pátytól 2 kilométerre egy golfpályának álcázott, óriási méretű, táji…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

873ujr3rk 2010.06.19. 12:42:32

akárhogy nézem, a végén mindég oda jutok h ilyen mikor a hóhért akaszttyák, oszt kárörvendezek egy sort.

blog23 2010.06.19. 12:48:35

Itt valami nagyon nagy félreértés lehet a civilek részéről, ugyanis elszámoltatni csak azokat a bulikat lehet most amik baloldali érdekeltségi körbe tartoznak. A fideszes mutyikat most 4 évig el lehet felejteni, tessék szépen beállni a sorba és kivárni hogy feltöltse mindenki a pártkasszát, nem úgy van az hogy az egyik oldal megszedi magát a másik meg majd koplal! /ironia off

OkoskaTo:rp 2010.06.19. 12:49:12

Én csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy a beruházást megszavazó önkormányzati képviselők között volt fideszes? Ha igen, akkor sejthető, mennyire fog erőlködni Papcsák a buktatáson.

Mint ahogy saját választókerületében (Zuglón) sem nagyon kapirgálja a volt fideszes polgármester által aláírt, milliárdos Bosnyák téri panamát.

Rókakígyó 2010.06.19. 12:52:26

@blog23: Igen. Ez így van. Most ezek jönnek. Szerintem egy söralátét elég lett volna az ország pénzügyeinek rendberakásához. Arra csak annyit kellett volna írni: nem lopunk többet!. Mit nekünk 29 pont, aminek fele sem igaz, a másik fele meg nem tartható.

gatto nero 2010.06.19. 12:57:32

Nagyon okos ötlet volt ez a levél.
Most elválik a szar a májtól.
Papcsák válaszából ugyanis egyértelműen kiderül majd: Orbán hajlandó lesz-e leszámolni saját korruptjaival és bűnözőivel még akkor is, ha azok focitámogatók.

yarisugi 2010.06.19. 13:26:05

@OkoskaTo:rp:

Válasz: voltak köztük fideszesek de őket ezért az aljasságért, a térség akkori (és mostani) ogy. képviselőjének, Gulyás Dénesnek (Fidesz) a kezdeményezésére még a választások előtt kirúgták a Fideszből.

Whitedog 2010.06.19. 13:52:03

Tragikus ez a nyílt levelezés. Egy ügyvédi iroda vezetője, országgyűlési képviselő, aki százmilliós nagyságrendben nyúlt le pénzt a kettővel ezelőtti ciklusban, és a mentelmi joga révén megúszta a felelősségre vonást, most ő lenne, aki az elkendőzőtt kormányzati visszaélések vizsgálatát hitelesen képviselhetné?

Ez a szervlis megfoglamazás:
"Pátyi Golfváros néven elhíresült projektet kivizsgálni szíveskedjék."

legfeljebb csak a groteszk szintjén értékelhető. Ha az ingatlanberuházó megteszi a maga gesztusait a Fidesz felé, senki sem állíthatja meg. Látszik, hogy a fekete is lehet fehér, a mai kormányzat nem úgy tűnik, hogy bármely törvénytelen támogatójától megszabadulna. Szomorú, hogy idágig jutott a közélet.

Ööö 2010.06.19. 13:55:39

@yarisugi: Még nem rúgták ki őket. "Kizárásuk folyamatban van." by Gulyás Dénes.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.19. 14:13:37

@Whitedog: na ja, attól tartok, a Papcsák pont annyira lesz adekvát személy a visszaélések kibogozásához, mint a Keller volt.
Az eredményesség tekintetében is hasonló számot (0) sejtek. Viszont lesz megint egy kis (?) csapat, aki jó pénzért a valamit csinálás látszatát kelti.

Gera 2010.06.19. 14:14:10

A pátyiak ott kúrták el, hogy nem mentek el a népszavazásra.

Teddypompom 2010.06.19. 14:46:36

Nagggggggyon helyes.
Ott kúrtuk el a baloldali politikusainkal kapcsolatban hogy nem rúgtuk idejekorán valaqba őket.
A Fideszt ,kétharmad ide vagy oda, tökön kell kapni hogy el ne szálljon az agya, mert hajlamos rá.
(fideszre szavaztam 98 óta).
De ki kell taposni a belüket ha el kezdenek sunyiskodni.
Ehhez öntudatos és energikus civil kezdeményezésekre van szükség....
A pátyiak meg legyenek szívesek megmozdítani az elkényelmesedettt hátsójukat és ha megkérdezik őket akkor menjenek el szavazni.
Szíveskedjenek úgy gondolkodni és cselekedni mint egy öntudatos lokálpatrióta.
Persze aki csak aludni jár Pátyra annak mindegy.....

Whitedog 2010.06.19. 15:02:01

@Hepci:
Most mondjam azt, hogy szlovák állampolgárságért kellene folyamodni?:) Ott úgy tűnik, hogy Fico ellenére maradtak alternatív választási lehetőségek - talán nekik sikerül.

eml 2010.06.19. 15:09:35

@Teddypompom:
"Persze aki csak aludni jár Pátyra annak mindegy....."

Itt a gond, hogy a Bp környéki települések lakosságának 60%-a csak aludni jár oda.

Patyimutyi · http://zipp.hu/belfold/2010/07/21/a_patyi_golfmeccset_meg_jatsszak 2010.06.19. 15:30:15

Azért jó ez a kis ügy, mert itt könnyű sikert elérni:
- már van gyanúsított (alpolgármester)
- elkaszálta már az ügyészség a telekalakítást
- ismert elkövető (Kovács Bence János) zavaros, bűntetett múlttal
- a társai is jópofák az éjszaka élet krémje
- szocik kaptak díszpolgári címet (Keller) a szántó átminősítéséért

patbateman 2010.06.19. 15:47:38

@Gera: egyrészt igaz, másrészt a helyi népszavazások részvételi arányát tekintve ez elég magas... más kérdés, hogy semmire sem volt elég.

Sohanedudgi 2010.06.19. 21:43:51

Jó ez a nyílt levél.
Sokat fog jelenteni a rá érkező válasz.
Még többet, ha ne talán nincs válasz.
(Lásd sávolyi ügy Fidesz kommunikációja.)

Mivel jelenleg a leghatékonyabb eszközünknek a nyilvánosság bizonyul, szükségesek a tényfeltárás mellett a hasonló nyílt levelek - így, szakszerűen, konkrétumokkal, érzelmi fröcsögéstől mentesen.

rimtom 2010.06.20. 18:17:12

Innen úgy tűnik Páty éppen most ázik szarrá. El sem látni odáig. Megtudja ezt nekem valaki erősíteni?

Amúgy nem a törvénytelenségekkel van a baj. Nem pontos ez így, avval is baj van, de sokkal fontosabb az, hogy ne épüljön meg. Ha betartják azt a 200m Telki határától? Na bumm, 200m-rel közelebb lesz az erdőhöz... Ez így nem megoldás. Attól félek előbb-utóbb megépül és annak nagyon csúnya vége lesz...

Kedvencem amikor a busz elindul kesziről esőben, a városból, átmegy az erdőn és itt minden virágzik és süt a nap. Olyan mint az Öslények országa c. mesében a virágzó völgy. Egy kincs. Szántók, erdők, dimbes-dombos falvak. Most tessenek elképzelni itt közvetlen az erdő mellett, a pátyi elágazásnál ezt a borzalmat.
Engem nem érdekel az a 200m, ne épüljön meg, ennyi.
És ha időben értesülök nagyon szívesen megyek demonstrálni is. Ezt nem szabad megengednie sem Telkinek sem Pátynak, sem nekünk a medence többi lakójának!

rimtom 2010.06.20. 18:19:39

Még az előző gondolatmenetemtől eltérve. Attól is tartok a Fidesz a 2/3-val maga az atya úristen. Teljesen feltűnésmentesen fog lekerülni az asztalról ez a dolog...
Nyílt levél ide vagy oda, szerintem ez nem sokat számít. A kutya nem akarja (rajtunk, itt lakókon kívül), hogy ez csendes vidék maradjon. Abba ugyanis nincs se pénz, se üzlet, se haszon.

Sohanedudgi 2010.06.20. 18:55:37

@rimtom:

". A kutya nem akarja (rajtunk, itt lakókon kívül), hogy ez csendes vidék maradjon."

Ebben az egyben biztosan tévedsz.
180 km-re lakom pátytól, mégis nagyon fontosnak tartom, mi lesz a történet vége.
Minden felelősen gondolkodó embernek érdeke, hogy sem a politika, sem a mohó karvalytőke ne gázolhassa le a civil közösségeket.

Ha van jobb ötleted mint a nyílt levél -amely a nyilvánosság egyik alap fegyvere, légy szíves oszd meg velünk.

A demonstráció és az illetékes hatóságok értesítése már megtörtént, lehet hogy nem elegendő hangsúllyal.

Várjuk az újabb javaslatokat.

rimtom 2010.06.20. 23:39:06

@Sohanedudgi:
Az az igazság, hogy nincs jobb ötletem. Sajnálom, hogy nem kap elég sajtó nyilvánosságot az ügy. Bár a kirobbanásakor viszonylag sokat foglalkoztak vele, de most már nem. Persze ez is egy formája lehet a nyilvánosságra hozásnak, de az országos médiában nem igazán van visszhangja. Pedig csak akkor lehet sikeres az ellenállás, ha az elegendő nyilvánosságot kap, ez tiszta sor. Ezért külön köszönet jár Bodoky Úrnak is. Nagyon tisztelem és becsülöm érte, hogy foglalkozik az üggyel.
És hogy miért szajkózom ennyire a nyilvánosságot? Mert a politikában és 2/3 mellet semmilyen függetlennek mondott ítéletben nem lehet bízni. Valamiért nem tudom azt elképzelni, hogy ebben az országban joggal és törvénnyel meg lehetne akadályozni egy ilyen beruházást. Ellenszenvet kell kiváltani az itt lakókban a tervekkel szemben, mert csak megtörhetetlen ellenállással civil összefogással tudjuk megvédeni a medencét. Őszintén aggódom és kétségbe vagyok esve.
Sokkal inkább önös érdekek lapulhatnak e mögött. Józan, felelős ember nem hozhatott volna ilyen döntést. Egy polgármestertől pedig azt várja az ember, hogy elkötelezett lokálpatrióta legyen. Ha a Tisztelt Bognár Úr ilyen lenne, nem tette volna meg ezt a lépést.

Ha a helyiek nem állnak a dolog mellé és nem tiltakoznak elég hangosan, akkor sajnos csak azon fogják kapni magukat, hogy az úton nem tudnak majd átmenni, a település és környéke pedig élhetetlenné válik...

Egyenlőre vesztésre állunk. Nem szabad feladni és minden létező követ megmozgatni, bármit ami eredményt hozhat számunkra!

S bár ez az egész elsősorban Telkit és Pátyot érinti, én azért aggódva figyelek...

főkút 2010.06.21. 00:11:59

Korompai-Wiedermann-Bognár

Sem több jót, sem kevesebb rosszat nem tett egyik, mint a másik.

patbateman 2010.06.21. 14:18:17

"Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosként az elmúlt nyolc év azon gazdasági ügyeit vizsgálja ki, amelyek kapcsán súlyos visszaélések gyanúja merült fel – legalábbis erről szól a kormány vasárnapi ülését követő bejelentése. Így előveszik többek közt a Magyar Villamos Művek és a Wallis ügyeit, a Dataplex adásvételét, a Ferihegyi repülőtér, illetve a Malév privatizációját és megnézik a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak ciprusi cégügyeit is." (HVG)
Wallis a célkeresztben?

Valaki Valahonnan 2010.06.24. 16:22:54

Már bocsánat, de tényleg van olyan felnőtt ember, aki elhitte az ált.iskolában, hogy az emberek vagy jók, vagy rosszak??? És hogy fel lehet osztani a politikusokat úgy, hogy
MSZ == rossz
FIDESZ == jó

????

patbateman 2010.06.24. 21:05:30

@RedFred: kire utalsz???? ez az ügy pont arra világít rá, hogy a mutyit csak közös erővel lehet csinálni. sztem nincsenek illúziók.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.06.29. 10:35:52

Most jött ez a közlemény Tollneréktől, én sajnos nem tudok kimenni a mai balhéra, pedig tanulságosnak igérkezik:

[Páty Nem Eladó Civil Összefogás] 2010. június 29-én, 15 órakor rendkívüli ülést tart a pátyi képviselő-testület. Az utolsó pillanatban összehívott ülésen az önkormányzati választások előtt be kívánja biztosítani magát a jelenlegi testület és a mögötte álló üzleti körök. A település hosszú távú fejlesztési koncepcióját határoznák meg – egyértelműen a Zsámbéki-medencét beárnyékoló pátyi golfváros befektetője elképzeléseinek megfelelően, gúzsba kötve a jövőbeli képviselő-testületeket. A beterjesztett dokumentumokat egyébként a képviselők 24 órával az ülés megkezdése előtt kapták kézhez; ennyi idő egyértelműen nem elégséges azok alapos áttanulmányozására.

Szintén ezen a testületi ülésen dől el, hogy a golfterület szabályozási terve hatályba lép-e július 15-én – mielőtt az Alkotmánybíróság döntést hoz, korábban ugyanis Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult a beruházásra engedélyt adó önkormányzati döntés miatt. Amennyiben az Alkotmánybíróság megakadályozza a beruházást, de időközben az érintett területre vonatkozó szabályozási terv hatályba lép, a golfprojektet jegyző Grupo Milton kártérítési igénnyel léphet fel, és milliárdokat vághat zsebre egyetlen kapavágás nélkül.

patbateman 2010.06.29. 22:31:01

Pedig miről maradtál le... 10 perc elmebaj, videó:
patyicivil.hu/?p=3606

bomi 2010.06.29. 23:56:13

@patbateman: ez óriási... mi is volt ez valójában? Nem tűnt túl spontánnak a kivonulás (még ha jogos is volt a felháborodás Bognár eljárásával szemben). Júli 15-ig lesz másik (határozatképes) ülés?

főkút 2010.06.30. 00:25:35

@bodoky: Sajnálhatod.
Együtt láthattad volna Dr. Kovács Bence Jánost.

Man Of Golden Words 2010.06.30. 11:33:25

@patbateman: bognar polgarmester.....ez orulet. kikerem magamnak ezt az embert.

patbateman 2010.06.30. 13:15:40

@bomi: Állítólag jövő szerda a következő lehetőség.

kozlony 2010.07.02. 21:34:04

A Grupo Milton eltűnt....

"...városvezetés gondatlanul járt el, s értéke alatt elkótyavetyélte az ingatlancsomagot egy olyan, folyamatosan botrányos ügyekbe keveredő, kétes hírű cégnek,amely Pécsett is az időközben már leleplezett üzleti stratégiáját akarja megvalósítani."

hvg.hu/velemeny/20100702_grupo_milton_pecs/2

vadaszok 2010.07.02. 21:49:51

@kozlony:
Kovács Bence János, a Milton magyar származású, spanyol állampolgárságú elnöke tudósítónk kérdésére válaszolva cáfolta, hogy cégének spekulációs szándékai lennének...

nol.hu/archivum/archiv-497061
süti beállítások módosítása