Az MFB ne hitelezzen offshore-lovagokat

2010.07.23. 10:31

[MTVSZ sajtóközlemény] A  Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kormány közép és hosszú távú gazdasági fejlesztésének egyik fő mozgatórugója. Ehhez a feladathoz elengedhetetlen a nyílt és átlátható működés és az off-shore központok támogatásokból történő teljes kizárása. Ennek érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) egy javaslatcsomagot készített a Bank számára.

A Magyar Fejlesztési Bank az eddiginél több állami vállalat irányítását kapta feladatként a kormányváltás után. Ezzel kapcsolatban naponta olvashatunk arról, hogy ezeknél a cégeknél rajtaütésszerű ellenőrzések, majd azt követően teljes hírzárlat történik. Eközben úgy látszik, a Bank vezetése a saját portáján nem kíván rendet tenni, hiszen továbbra is (lassan már Európában egyedülálló módon) off-shore központokban bejegyzett vállalatok is igényelhetnek kedvezményes állami hitelt, ahogy az a Bank honlapján olvasható. Az ilyen off-shore cégek hatalmas anyagi károkat képesek okozni az adófizetés elkerülésével, amit előszeretettel neveznek adóoptimalizálásnak. Egyes off-shore központok még a jogerős bírósági döntések végrehajtását is képesek megakadályozni.

Meg kell jegyezni azt is, hogy bár a nemzetközi fejlesztési bankok sem állnak a helyzet magaslatán ebben a kérdésben, mégis jóval a magyar intézmény előtt járnak. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) éppen ezért összeállított egy tanulmányt, amely azt taglalja, hogy miként működhetne átláthatóbban és európaiabban az MFB. Az elkészült javaslati csomagot a Bank új vezetésének is megküldték.

A tanulmány szerint elsõ lépésben egy átláthatósági szabályzat megalkotása a legfontosabb feladat, melyből mindenki számára kiderül, a Bank pontos tevékenysége és a nyilvánosság biztosításának lépései. A Bank honlapjának a jelenlegi struktúra mellett a hitelezési és a tőkefinanszírozási tevékenységnek is meg kell jelennie, hasonlatosan ahhoz, ahogy az EU források esetében jelenleg is történik. A benyújtott hitelkérelmek bizonyos esetekben, a pozitív hitelbírálat után pedig minden esetben kerüljenek nyilvánosságra a közérdekű adatok.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a nyilvánosság ereje nagyban hozzásegítheti a Bankot ahhoz, hogy sikeresen tudjon harcolni a korrupció ellen. Az állam kedvezményes pénzügyi támogatásával megvalósuló beruházásoknak hozzáadott értéket kell hordozniuk többek között a szociális, vagy a környezeti területen. Ezt erősítheti a nyilvános működés bevezetése, melyhez segítséget nyújthat a tanulmányunk és a benne foglalt javaslatok. Így talán elkerülhető az is, hogy a Bank a jövőben is elveszítse azokat a pereket, melyeket a közérdekű adatok eltitkolása miatt indítottak ellene” – mondta Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

5 komment · 1 trackback

Címkék: mfb offshore mtvsz közérdekűadat

A bejegyzés trackback címe:

https://bodoky.blog.hu/api/trackback/id/tr612170509

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: novák előd, a pokémon 2010.08.05. 10:19:59

      fel kéne már nőni nem? mi ez? dragon ball-poszter? ha csak a kezében tartaná az ostort, és lógatná szerényen, még jó is lehetne, de suhintatni vele pokémonos. és hol a szemüvege a klark ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mediocris 2010.07.25. 20:38:00

"Így talán elkerülhető az is, hogy a Bank a jövőben is elveszítse azokat a pereket, melyeket a közérdekű adatok eltitkolása miatt indítottak ellene"

Ez azt akarja jelenteni hogy így nem lenne szükség perelni a közérdekű adatok nyilvánosságáért? Kéne Magyarországra egy általános Freedom of Information Act, ami biztosítaná a közérdekű adatok szabad hozzáférését. Ebbe természetesen beletartoznának a fizetések is, és a könyvelés is. Az olyan szervezeteké is mint pl. Artisjus és társai, akik gyakorlatilag adószerűen szedik a pénzeket és osztják szét belátásuk szerint. Szóval a minimum az lenne hogy lássuk hova mennek a pénzek. Kíváncsi lennék arra is hogy hányan tudják ma Magyarországon hogy a jegybankunk elnöke többet keres mint az Egyesült Államok elnöke.

magwas 2010.07.25. 20:59:39

mediocris: magyarországnak jó közadatos törvényei vannak. csupán be kellene őket tartani, és el kellene érni, hogy ne másfél évig tartson egy közadatos per, ha már benne van a törvényben hogy a bíróság soron kívül jár el.

mediocris 2010.07.26. 02:39:46

@magwas:

Valami gáz azért kell hogy legyen a törvényekkel is ha egyszer következmények nélkül lehet visszatartani az adatokat. Az sem éppen életképes elképzelés hogy a pervesztés után az adott intézmény fizeti a perköltséget, szintén közpénzből. A személyiségi jogokra hivatkozás meg már szimplán nevetséges a legtöbb esetben. Magyarországon nem szokásjog van. Szerintem egyáltalán nem elég hogy "precedens értékű" lesz egy-egy per. Ha tényleg ennyire egyértelmű a helyzet, akkor törvénybe kéne foglalni a részleteket is hogy ne lehessen takarózni az értelmezéssel. Véleményem szerint ez egyértelműen a törvényhozás felelőssége.

Ha csak a torrentrazziáig megyünk vissza, akkor abból nagyon jól látszik mennyire sajátosan értelmezik még ma is a hatóságok a jogot. Na de ezért még Jeszy fog kapni tőlem :).

magwas 2010.07.26. 09:37:36

@mediocris:

A törvényekkel semmi baj. egyértelmű, hogy mit kell kiadni, egyértelmű hogy ha ez nem történik meg, a bíróságnak gyorsan el kell járnia. Következmények is vannak: van BTK-s tényállás a durva esetekre és szabálysértési tényállás a kevésbé durvákra.

A probléma - mint annyiszor - az alkalmazással van. A bíróság másfél évig ül az ügyön. A buntető oldalról nagyon kevesen tudnak, még kevesebben alkalmazzák (pl. a TASZnál policy hogy büntetőügyekbe nem mennek bele), és ha elindítod a dolgot, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a rendőrség/jegyző első körben visszab@ssza valami mondvacsinált indokkal.

kozlony 2010.12.14. 12:35:47

A titokzatos Omninvest-siker
Oszkó Péternek is szemet szúrtak a vakcinagyártó cég szerződései
mno.hu/portal/753460
süti beállítások módosítása